En az bir sene boyunca çalıştığı iş yerinden ayrılan bir kişinin kullanmadığı yıllık izin süresine denk gelen ücreti talep etmesi yasal bir haktır. Bu nedenle yıllık izin ücreti hesaplamasına dahil edilen değerlerin neler olduğu pek çok kişi için önem arz eder. Senelik izin ücreti hesaplamasında yer alan değerler bazı kesintileri de içerir. Dolayısıyla bu hesaplamanın bir örnekle açıklanması ve daha sonra kıdem ve ihbar tazminatıyla yıllık izin ücreti arasındaki farkın belirtilmesi gerekir.
İş sözleşmesinin feshi durumunda taraflar arasında ihbar tazminatı ödemesi söz konusu olabilir. İş sözleşmesinin süresiz olması hâlinde işten ayrılmak isteyen ya da iş akdi bitirilen işçi ve işveren, ihbar süresi vermelidir. Çalışma süresine göre ihbar tazminatının gelir vergisi yüzdesi kaçtır sorusu merak edilmektedir. İhbar tazminatı miktarı, çalışma süresine göre değişiklik gösterir ancak gelir vergisi yüzdesi aynı olduğu için hesaplama aynı şekilde gerçekleştirilir.
Kurum içerisinde çalışan kişilerin maaşları, izin ve mesai süreleri vb. hakları iş sözleşmelerinde belirtiliyor. Bu kapsamda işveren ve çalışanın hakları ve aralarındaki adil sürecin işleyişi, İş Kanunu’yla teminat altına alınıyor. Çeşitli durumlarda işverenin veya çalışanın aleyhine işleyen durumlarda karşı tarafa haklı fesih hakkı doğar. Bu durumda haklı nedenle ihbar tazminatı hakkı doğar mı, ihbar tazminatı hesaplanır mı?
İş kanunu’yla birlikte işveren ve çalışan hakları güvence altına alınıyor. İki tarafın arasındaki adil sürecin devam edebilmesi için belirlenen kurallar dahilinde iş sözleşmeleri yapılır. Sözleşme kapsamında çalışanların maaşları, izin ve mesai süreleri vb. hakları belirtilir. Çalışanın işten çıkması durumlarından biri de çalışanın emeklilik hakkını kullanmasıdır. En çok merak edilen konular içerisinde yer alan emeklilik hâlinde ihbar tazminatı alınır mı?
İş Kanunu kapsamında çalışan ve işverenin hakları ve sözleşme esasları koruma altına alınıyor. Buna göre çalışan ve işveren arasında gerçekleştirilen iş sözleşmesinde çalışanın maaşı, mesai zamanı vb. sosyal hakları belirlenir. Dönemsel işlerin dışında yapılan süresiz iş sözleşmelerinde çalışan veya işveren sözleşmeyi habersiz feshedemez. Bu durumda ihbar tazminatı ortaya çıkar. Peki işten kendi isteğiyle ayrılan işçi ihbar tazminatı alabilir mi?
Çalışan ve henüz işten yeni çıkmış birçok kişinin merak ettiği konular arasında ihbar tazminatı yer alıyor. İş Kanunu kapsamında, işyerlerinde çalışan ve işveren arasındaki adil sürecin yürütülmesi oldukça önemlidir. Haber vermeden işten ayrılma veya işten çıkarma durumunda uygulanan yaptırım, her iki tarafın da haklarını koruma altına alıyor. Peki, ihbar tazminatı ne zaman hak edilir, çalışma süresi ne kadar olmalıdır?
İş Kanunu’na göre kurum içerisinde çalışan ve işveren arasında adil bir süreç işlemesi gerekiyor. Bu sebeple her iki tarafın da hakları yasalar tarafından belirtilmiştir. Buna göre işten yeni ayrılmış çalışanların merak ettiği konular arasında ihbar tazminatı yer alıyor. Özellikle sözleşmesi işveren tarafından feshedilen çalışanlar, ihbar tazminatı konusunda mağdur olmak istemiyor. Peki, ihbar tazminatı ne zaman ödenmelidir, belirlenmiş bir süre var mı?
İş Kanunu’na göre çalışan veya işveren herhangi bir haklı fesih durumu oluşmadan belirsiz süreli iş sözleşmesini, yasal sürede bildirmeden feshederse ihbar tazminatı hakkı oluşur. Bu hak her iki taraf için de geçerlidir. Ancak, tazminatın zamanında ödenmemesi durumunda ne olacağı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, ihbar tazminatı faiz başlangıcı nedir, faiz ne zaman işler?
İş Kanunu gereğince hem çalışan hem de işverenin haklarının belirlenmesi ve korunması amacıyla iş sözleşmesi yapılır. Bu sözleşmede çalışma süresi, sosyal haklar ve iş ücreti belirtilir. Yeni bir işe başlandığında belirli bir süre aralığı deneme süresi olarak sayılır. Bu sürenin iş sözleşmesine dahil edilip edilmediği birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu durumda en çok merak edilen soru deneme süresinde ihbar tazminatı durumu nedir?
İhbar tazminatı, işveren ve çalışanları yakından ilgilendiren konular arasında yer alır. Çoğunlukla her iki taraf da haklarının ne olduğu konusunda habersizdir. Belirsiz iş sözleşmesi feshedilirse ihbar tazminatı hakkı oluşmaktadır. Bu durumda tazminat ödemesini yapması gereken tarafın, muhasebe kayıtlarında bu ödemeyi nasıl göstereceği ve vergilendirme durumu merak edilmektedir. Peki, ihbar tazminatının muhasebeleştirilmesi nasıl yapılır, hangi hesapta izlenir?
Tazminat ve vergilerle ilgili güncellemeler, işçi ve işverenler için her zaman merak konusu olmuştur. İş sözleşmeleri feshedilirken taraflar arası bazı durumlarda ortaya çıkan ihbar tazminatı da bunlardan biridir. Süresiz iş sözleşmelerinde geçerli olan ve işten ayrılmak isteyen ya da iş akdi bitirilen çalışan ve iş veren için ihbar süresi geçerlidir. Hizmet akdinin süresine göre belirli sürelere sahip olan ihbar tazminatı gelir vergisi matrahına eklenir mi?
Süresi belli olan işlerde ya da belli bir işin bitirilmesi gibi şartlara tabi olarak işveren ile çalışan arasında yapılan sözleşmelere belirli süreli iş sözleşmesi denir. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 11’nci maddesinde süresi belli olan iş sözleşmeleri ile ilgili tüm detaylar açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Eğer işveren tarafından haksız bir şekilde sözleşme bitirilirse çalışanın hak kazandığı bazı tazminat türleri vardır. Peki, belirli süreli iş sözleşmesi bitince ne olur?
İhbar tazminatı, süresi belli olmayan iş sözleşmelerinde hem işverene hem de çalışana tanınan yasal bir haktır. İşveren herhangi bir gerekçe göstermeden çalışanıyla yaptığı iş akdini sonlandırırsa ve kanunda belirtilen ihbar sürelerine uymazsa karşı tarafa ihbar tazminatı öder. Çalışan da hiçbir neden sunmadan işi bırakırsa ve ihbar süresi içerisinde bu talebini karşı tarafa bildirmezse işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Peki, işçi ihbar süresi dolmadan işten ayrılabilir mi?
İş Kanunu’nun içeriğinde yer alan ihbar tazminatı, hem işverene hem de çalışana tanınmış bir haktır. İş akdi usullere uygun olmadan ve kanunen belirlenen ihbar süreleri dolmadan sonlandırıldığı takdirde gerekli şartları yerine getirmemiş olan taraf karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Askerlik sebebiyle işten ayrılma durumu söz konusu olduğunda iş akdi çalışan kişi tarafından bitirilir. Peki, askere giden işçi ihbar tazminatı alabilir mi?
İş dünyasında hem işvereni hem de çalışan personelleri yakından ilgilendiren önemli konulardan biri ihbar tazminatıdır. İş yerinde çalışan bir kişinin işvereni tarafından hiçbir gerekçe belirtmeden ve bildirim süresinin tamamlanmasını beklemeden işine son vermesi durumunda çalışan kişiye ihbar tazminatı alma hakkı doğar. Aynı durum işveren için de geçerlidir. İşverenin de ihbar tazminatı alma hakkı vardır. Peki, ihbar tazminatı şartları nedir?
Çalışma hayatında önemli bir yere sahip olan konulardan biri ihbar tazminatıdır. Süresi belirsiz olan iş sözleşmelerinde ihbar süresine uymadan fesih hakkını kullanan tarafın, karşı tarafa ödemesi zorunlu olan tazminat türüdür. İhbar tazminatı hem işverenleri hem de çalışanları yakından ilgilendiren bir konudur. Belirli şartlara uyulduğu takdirde çalışanlar bu tazminatı almaya hak kazanır. Peki, ihbar tazminatı brütten mi yoksa net ücretten mi hesaplanır, nasıl hak kazanılır?
İş hayatında çalışanın işverenden isteyebileceği birçok tazminat türü bulunur. Bu tazminat türlerinden biri de ihbar tazminatıdır. Bu tazminat hakkı süresi belirsiz olan iş sözleşmelerini kapsar. İşveren veya çalışan haklı bir neden göstermeden iş akdini bozabilir. Ancak yasalar gereği işveren ya da işçi belirlenen süre içerisinde bu talebini karşı tarafa bildirmezse ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Peki, ihbar tazminatı alabilmek için ne kadar çalışmak gerekir?
İş hayatında işveren ile çalışan arasındaki iş sözleşmeleri süresi belirsiz ve süresi belirli olmak üzere iki şekilde yapılır. Çalışan kişi herhangi bir neden sunmaksızın işten ayrılabilir. Aynı şekilde işveren de çalışanını herhangi bir bildirim yapmadan işten çıkarabilir. İşveren veya çalışanın iş akdini bitirmeden önce yasal süre içerisinde bildirim yapmaması durumunda ihbar tazminatı alma hakkı ortaya çıkar. Peki, ihbar süreleri ne kadar ve ihbar tazminatı nasıl alınır?
Yargıtay'dan herkesi ilgilendiren ihbar tazminatı kararı geldi. Yargıtay, işverenlerin; emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi sebeplerle iş sözleşmesini fesheden işçiden ihbar tazminatı talep edemeyeceğine hükmederken, bu tür istifalarda işçinin de ihbar tazminatı alamayacağına dikkat çekti.
Yargıtay'dan babasının hesabı üzerinde oynama yapan bankacı ile ilgili emsal nitelikte bir karar geldi. Çalıştığı bankada, babasına ait hesapta işlem yapan genç bankacı, tazminatsız işten kovuldu. Yıllar süren davaya son noktayı koyan Yargıtay, babasının yokluğunda işlem yapıp yerine imza atan bankacıya kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödenmeyeceğine hükmetti. İşte Yargıtay'ın o kararının detayları!
Mesai saatleri içerisinde işvereninin adını kullanarak ticaret yapan bir çalışanın, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından kıdem tazminatı almadan işten çıkarılması gerektiği hükmedildi. Yüksek Mahkeme, çalışma saatleri içinde işverenin adını kullanarak kendi namına avokado satan satın alma sorumlusunun, sadakat borcuna aykırı davrandığını vurgulayarak emsal karar aldı.
İşçinin de işverenin de İş Kanunu bilmesi son derece önemli. Bu noktada ihbar tazminatı hem işçi için hem de işveren için bilinmesi gereken konular arasında yer alıyor. Sizler için ihbar tazminatını A’dan Z’ye yanıtladık.
Türkiye'de çalışanların güvencelerinin arasından en önemlisi kıdem tazminatı. Belirli şartların sağlandığı durumlarda çalışanlar kıdem tazminatını alabiliyor. Ancak kıdem tazminatı ile beraber ek bir tazminat daha var ve bu tazminatı almak için 6 ay çalışmış olmak yeterli. İşte ayrıntılar...
Amir olarak çalıştığı fabrikada kadın mesai arkadaşlarını evine çağırdığı ve uygunsuz mesajlar attığı öne sürülen yönetici tazminatsız kovuldu.Yıllar süren yargılamaya son noktayı koyan Yargıtay, mesajların cinsel içerikli olmamasına rağmen taciz suçunu oluşturduğuna dikkat çekerek amirin tazminat alamayacağına hükmetti.
Kıdem tazminatının hesabını yapan milyonlarca çalışanın bilmediği bir hakkı daha var. Kıdem tazminatı için 1 senenin dolması gerekirken, ihbar tazminatı için de 1 gün sigortalı çalışmak yeterli oluyor…
Fabrikayı gezen patron, eli cebinde olan işçiyi, ‘lan oğlum elini cebinden çıkar’ diyerek uyardı. İşverenin ani davranışıyla şaşkınlık yaşayan işçi ise ‘Sen ne yapıyorsun?’ diye cevap verince kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı verilmeden işten kovuldu. Davaya son noktayı koyan Yargıtay, patronluğun ya da amirliğin kimseye işçiye, ‘lan oğlum elini cebinden çıkar’ diyerek küçültücü, tahrik edici ifade kullanma hakkı vermeyeceğine dikkat çekti.
Çalışan bireylerin işten ayrıldığında alabileceği iki tazminat hakkı vardır. Bu iki tazminattan bir tanesi, çalışanın kendi rızası ile iş yerinden ayrılması durumunda bile ödenmektedir. Peki işçilerin çift tazminat almasının yolları nelerdir?
Görev yaptığı kurumda, bayram günü mesai saatleri dışında alkol masası kuran güvenlik görevlisi tazminatsız işten kovuldu. Mahkemenin ‘mağdur edildi’ kararıyla sevinen güvenlik görevlisi Yargıtay’dan gelen ‘tazminat ödenemez’ haberiyle sarsıldı.
Antalya'nın Serik ilçesinde çalıştığı otelde bir müşterinin iki kez cinsel tacizine maruz kalan kadın işçi, işverenin gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle istifa etti. Taciz mağduru kadın işçi, İş Mahkemesi’nin 'alamaz' dediği kıdem tazminatını Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararıyla alacak.
Mesai arkadaşına yumruk atmaya çalışan kişi işten çıkarıldıktan sonra tazminatı için İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Yargıtay işçinin kıdem ve tazminat ödemesini bozarak, emsal karar verdi. Kararda yumruğun isabet etmemiş olmasının önemsiz olduğu ifade edildi.
Bir sigortalı işte çalışıyorsanız ve orada çalıştığınız resmî belgelerle kanıtlanır hâldeyse her kişinin bilmesi ve ilgilenmesi gereken konulardan biri kıdem tazminatı hesaplamasıdır. Net ve brüt ücretlerin baz alındığı ancak brüt üzerinden hesaplandığı kıdem tazminatı, işçiye çalıştığı her yıl için bir maaş olarak takdim edilir.
7 yıl boyunca çalıştığı maden ocağında baret takmayan vatandaş, işten çıkarılınca yargının yolunu tuttu. İş Mahkemesi, ‘İşveren 7 senedir neredeydi’ derken Yargıtay, baret takmayan işçinin tazminatsız kovulmasının önünü açtı.