Sakarya'da havaların soğuması ile birlikte hastalıklara karşı dirençli olmak isteyen vatandaşlar soluğu aktarlarda alıyor. En fazla ıhlamur, papatya ve ada çayı gibi ürünler tercih ediliyor.
Soğuk havalara bir de toplumda son dönemde yaygın olarak görülen hastalıklar eklenince vatandaşlar bitki çaylarına akın etmeye başladı. Hem soğuktan hem de hastalıktan korunmak isteyenler, aktarların yolunu tutarken her bitki çayının vücuda farklı etkileri bulunuyor. Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, bitki çaylarının zengin içerikleri sayesinde hastalıklara karşı doğal bir koruma sağladığını belirtti. İşte kış hastalıklarından koruyan 10 şifalı bitki çayı...
Soğuk havalar etkisini göstermeye başladı. Nezle, grip gibi hastalıklara yakalanmak istemeyen vatandaşlar aktarların yolunu tuttu. Eminönü Mısır Çarşısı esnafları, zencefil, adaçayı, tarçın, ıhlamur gibi ürünler bu dönemde daha çok tercih edildiğini belirterek fiyatlara ilişkin bilgi verdi. "Fiyatlar bu sene çok yükselmedi" diyen esnaf, ıhlamurun kilogram fiyatının 120 lira olduğunu, ancak 100 gram alındığında bile uzun süre yettiğini belirtti.
Kışın soğuk ve hastalıklar yüzünden insanlar hemen sıcak içeceklere sarılıyor. Ancak kışın tüketilen aşırı sıcak içeceklerin ileriki yıllarda kanser riski oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral “65 derecenin üstünde her gün çok sayıda tüketildiğinde yemek borusunda yanma, erozyon, tahriş ile ortaya çıkan özofajit tablosuna yol açıyor. İleriki yıllarda yemek borusunda ve gırtlakta kanser riski oluşturuyor. İçilen çay veya diğer içeceklerin sıcaklığı 65 derecenin altında olmalı” dedi.
Havaların soğumasıyla beraber sıklıkla yapılan kış çayları hazırlanırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Çayın faydasından tam verim almak için doğru demleme yöntemlerini bilmenizde fayda var. İşte uzmanından kış çayı uyarısı...
Ihlamur, sağlığa olan faydalarıyla yüzyıllardır kullanılan doğal bitkilerden biri. Ancak, bu mucizevi bitkinin faydalarından tam olarak yararlanmak için doğru demleme yöntemini uygulamak gerekiyor. Ihlamurun sağlık için sunabileceği pek çok faydadan yararlanmak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Ihlamurdan en fazla verimi alabilmek için deneyeceğiniz demleme yöntemi haberimizde.
Ihlamur Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın ılıman bölgelerinde yetişen Tilia ağacından elde edilir. Ebegümecigiller familyasının bir üyesi olan Tilia, hoş kokulu çiçekleri olan bir ağaçtır. Ihlamur da bu ağacın hem çiçekleri hem de yaprakları kullanılarak hazırlanır. Ancak ağacın en değerli yeri, çaya da aromasını veren çiçekleridir. Bu çiçekler, toplandıktan sonra kurutularak çay olarak tüketilir. Çay olarak tüketildiğinde ise sağlığa oldukça yararlıdır. Ihlamurun faydaları nelerdir?
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon vakalarında artış yaşanıyor. Mevsimsel hastalıklara yakalanan vatandaşların ise ilk olarak akıllarına kış çayları geliyor. Bu çayların başında gelen ıhlamur bağışıklık sisteminin korunması amacıyla sıklıkla tüketiliyor.
Bitkiler tıpta ilaç yapımında da sıkça kullanılır. Doğadaki birçok bitki gibi ıhlamur çayının da çeşitli faydaları vardır. Özellikle kış aylarında en sık tercih edilen bitki çayları arasında yer alır. Soğuk algınlığını engellemek grip, nezle boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklardan korunmak için kullanılır. Günde bir ya da iki fincan içilmesi yeterli olan ıhlamur çayı sakinleştirici etkiye sahiptir. Cilt ve saç sağlığına da iyi gelen ıhlamur çayı nasıl demlenir?
Kış ayının vazgeçilmezi ıhlamurun fiyatı, altın ile yarışıyor. Bitki çayı sevenlerin gözdesi olan ıhlamurun kilosu, havaların soğumasıyla birlikte 600 lirayı aştı. Ihlamur fiyatını görenler, kilo yerine gramla ıhlamur almaya başladı. İşçilik ile paketleme maliyeti nedeniyle ambalajlı ürünün kilogram fiyatının 1000 lirayı bulduğunu belirten aktar Orkun Yılmazörs, "İşçilik maliyeti de yüksek olduğu için ıhlamur eskisi kadar satılmıyor" dedi.
Kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamurun fiyatı altınla yarışıyor. Fiyatı ve faydalarının yanında ıhlamur geçtiğimiz yıl ekonomiye yaklaşık 2 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı. Kilosu neredeyse 500 TL’ye kadar çıkan ıhlamur, Kosova’dan Amerika’ya kadar uzanan 60 ülkeye ihraç ediliyor.
Yalova'nın Çınarcık ilçesinde 57 yaşındaki Sabri Ateş, ıhlamur toplamak için evden çıktı ve bir daha geri dönmedi. Ateş, ormanda ölü bulundu. Ihlamur ağacından düştüğü değerlendirilen Ateş'in cansız bedeni, kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.
Bursa'daki ıhlamur ormanlarında hasat başladı
Kış aylarının vazgeçilmez bitkilerinden biri olan ıhlamurun kilosu, Şubat ayında yapılan zamlarla birlikte kilosu 500 liradan satışa sunuluyordu. Çok sayıda hastalığa şifa olan ve özellikle kış aylarında yoğun bir şekilde tüketilen ıhlamurun hemen her sokakta bulunmasına rağmen kimse toplamıyor.
Ihlamur, soğuk kış günlerinde iç ısıtmasının yanı sıra grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara da çok iyi geldiği biliniyor. Ihlamur hakkında çok az bilinen faydası ise zayıflattığı! Zayıflamak için ıhlamur nasıl içilir? İşte cevabı...
Çiçek ıhlamur 400 ile 500 lira arasında değişen fiyatlarıyla adeta altınla yarışıyor. Kış aylarının vazgeçilmezi olan ve Korona virüs salgınında herkesin gözdesi haline gelen ıhlamurun kilogram fiyatı bu yıl 500 liraları bulurken, tüketicinin cebini yakmasına rağmen sağlık için tercih edilmeye devam ediliyor.
Edirne'de kurulan tıbbi ve aromatik bitkiler ormanında 188 bin fidan toprakla buluştu
Kış mevsiminin vazgeçilmez bitkilerinden olan şifa deposu ıhlamurun kilo fiyatı 200 ile 500 lira arasında değişiyor. Vatandaşlar yükselen fiyatlara rağmen kendi bütçelerine göre ıhlamur almaya devam ederken, aktarlar ise bahçelerde ve ağaçlarda ıhlamurun olduğunu ancak toplayan olmadığı için fiyatların yükseldiğini söyledi.
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ıhlamurlar satışa çıktı. Yaprak ıhlamurun kilosu 200, çiçek ıhlamurun ise 400 liradan satılıyor. Bitkisel çay satan esnaf Serdar Çelik, ''Aşırı bir talep var, ama mal yok.Tahminim bu kış fiyatlar hiç düşmeyecek, aksine artacak. Bence önümüzdeki aylarda ıhlamurun kilosu 600 liraya kadar yükselecek’’ dedi.
Kış günlerinin favori içeceği olan ve geçen yıllara göre fiyatı ucuzlayan ıhlamura olan talep, havaların soğuması ile giderek artıyor.
Kocaeli'de ıhlamur toplamak için çıktığı ağaçtan düştüğü iddia edilen kişi öldü
Ramazan ayında oruç sırasında susuzluk çekenlere tavsiyelerde bulunan aktarlar, lavanta ve ıhlamur çayı tüketmenin oruç sırasında susuzluk hissini azaltabileceğini söylediler.
Özellikle soğuk kış günlerinde sıcak içecek olarak tüketilen ıhlamurun insan sağlığına birçok faydasının bulunduğu bildirildi.