Kuruluşu 1973 senesinin ilk yarısına denk gelen TUSAŞ, Türk savunma sanayisinin kalkındırılması ve şekillendirilmesi bakımından önemli hizmetler sunan bir kuruluştur. Günümüzde 6 ayrı stratejik iş merkezi çerçevesinde faaliyet yürüten TUSAŞ, 2005 senesinde tamamen yerelleştirilmiştir. İlgili kuruluşun havacılık ve uzay sanayisi kapsamında yürütülen üretim, yenileme, entegrasyon gibi çalışmalarda teknoloji merkezi olarak görev aldığı belirtilebilir.
Ankara Valiliği, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş tarafından geliştirilen Hürjet’in Ankara’da ses hızı üzerinde ilk uçuşunu gerçekleştireceğini, bu nedenle vatandaşların telaşa kapılmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Düzce BİLSEM'de 5 yıldır uzay gözlem ve araştırmaları yapan fen bilgisi öğretmeni Ayşe Arslan ve 14 yaşındaki öğrencisi Ömer Selim Esen'in buldukları cisim ,Türkiye tarihinde keşfedilen ilk asteroit olma unvanını aldı. Öte yandan Arslan ve Esen, asteroide isim verme hakkı da kazandı.
Türk mühendislerince üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Space X firmasının ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden yörüngesine fırlatılacak. Fırlatma törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldı. Uraloğlu, Türksat 6A'nın fırlatılma hazırlıkları kapsamında kapsülün içine yerleştirildiğini bildirdi. Fırlatma hava şartlarına bağlı olarak ileri saatlere kalma ihtimali bulunuyor.
Türkiye'nin ikinci uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu, Virgin Galactic'e ait "VSS Unity" adlı uzay aracının son ticari uçuşu olacak. 6 kişilik kadronun yolculuğu 1 saat 10 dakika sürecek. Atasever'in 3 dakika içinde 7 deneyi gerçekleştirmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantı gerçekleştirdiği Türkiye'nin ikinci uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever'e başarı dileyerek, "Sen ikinci astronotumuz olacaksın ama son olmayacaksın. Ülkemiz insanlı uzay görevi noktasında seninle şimdi üçüncünün altyapısını hazırlayacak." dedi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Milli Muharip Uçak KAAN hakkında merak edilen konuya açıklık getirdi. KAAN'ın maliyetini ilk kez açıklayan Kotil, tesisler de dahil olmak üzere 2 milyar dolar harcandığını söyledi. F-35’in maliyeti ise yaklaşık 130 milyon dolar civarında.
Elon Musk'ın sahibi olduğu ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in Starship roketi 3. test uçuşunda ilk kez yörüngeye çıktı. Starship ile atmosfere yeniden girişi sırasında iletişim kesildi.
Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli muharip uçağı KAAN ilk uçuşunu geçtiğimiz günlerde yaptı. TUSAŞ'tan yeni bir görüntü paylaşılarak, "KAAN’ı bir de kendi sesinden dinleyelim" denildi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Mission 3 kapsamındaki göreviyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmiştir. Dönüşü 2 kere ertelenen Gezeravcı, 7 Şubat 2024'te ISS'ten ayrılmış ve 4 astronotu taşıyan Dragon kapsülü 9 Şubat 2024 tarihinde iniş yapmıştır. Uluslararası Uzay İstasyonu'na gittikten sonra oldukça popüler hâle gelen Alper Gezeravcı ile ilgili detaylar oldukça merak edilir. Peki, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı nerede görev yapıyor?
Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, 'Turistik gezi eleştirileri'ne Cüneyt Özdemir'in YouTube programında yanıt verdi. Gezeravcı 20 Ocak'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmiş ve uzayda 18 gün geçirdikten sonra 9 Şubat'ta Dünya'ya dönüş yapmıştı. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı 'turist olarak gitti' eleştirisine dikkat çeken bir yanıt verdi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'ni (GUHEM) ziyaret etti.
Japon bilim insanları, dünyanın en sıra dışı uzay araçlarından birini, keresteden yapılmış küçük bir uydu geliştirdi. Japonya tarafından fırlatılacak olan dünyanın ilk ahşap uydusu aynı zamanda da çevre dostu. LignoSat sondası, zararlı alüminyum parçacıklarıyla mücadele etmek için tasarlandı. Yani uydu, uzay kirliliğiyle mücadele için de önemli bir adım olacak. Proje başkanı Koji Murata, "Ahşabın bu koşullara dayanma kabiliyeti bizi hayrete düşürdü" dedi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayında yer alan kararla Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.
Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında görevini tamamlayan astronot Alper Gezeravcı, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre; Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonunda astronot olarak görev alan Alper Gezeravcı'yı Ankara'da kabul etti. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 21 gün süren görevi boyunca çeşitli üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan 13 önemli deneyi gerçekleştirerek görevini başarıyla tamamladı. Esenboğa Havalimanı'nda karşılanan Gezeravcı'nın Erdoğan'a verdiği kırmızı kutudaki bayrak dikkat çekti.
Ege Üniversitesi (EÜ), Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonundan başarıyla dönen astronot Alper Gezeravcı'nın Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen "Schrenkiella parvula" bitkisine ilişkin uzayda yaptığı deneyin sonuçlarını paylaştı.
Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştiren astronot Alper Gezeravcı, Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelerek yurda giriş yaptı. Gezeravcı, Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Uzay yolculuğuna 'turistik gezi' diyenlere yanıt veren Gezeravcı, "Yaptığımızın uzay seyahati olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunu ifade ederken de bu işin otoriteleri tarafından ifade edilen değerlendirmelere istinaden söylüyorum." dedi
Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştiren astronot Alper Gezeravcı, Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelerek yurda giriş yaptı.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya iniş yolculuğunu değerlendirdi. Gezeravcı'nın ilk tedavilerin ardından Türkiye'ye dönmesini planladıklarını anlattı. Kıraç ayrıca Türkiye'nin ikinci uzay misyonu için ise tarih verdi. Alper Gezeravcı'dan sonra Tuva Cihangir Atasever'in de uzaya gitmesi planlanıyor.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın 48 saat sürmesi beklenen dönüş yolculuğu başlarken, Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı Axiom-3 ekibi, Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonundan ayrıldı. Kapsülün cuma günü 16.30'da dünyaya inmesi öngörülürken, Mersin’in Silifke ilçesinde yaşayan akrabaları, baba evi önünde merakla ve sevinçle bekliyor. Gezeravcı'nın amcası " Çocukken havadan uçak geçerken 'ben bu uçağı bir gün süreceğim' derdi" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibi, Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrıldı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Uzay İstasyonu'ndan dünyaya dönüş yolculuğu hava koşulları nedeniyle birkaç kez ertelenmek zorunda kaldı. Son gelişmelerle birlikte Gezeravcı ve beraberindeki astronotların, TSİ 17.05'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılmasının hedeflendiği açıklandı. 36 saat sürecek olan yolculuğun ardından Gezeravcı'nın cuma günü saat 05.05'te dünyaya dönmesi planlandı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin bugün TSİ 17.05'te Dünya'ya dönmesi bekleniyor. Dragon Dünya'ya dönüşü daha önce de 3 defa ertelenmişti.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin Dünya'ya dönüşü, hava durumunun hala uygun olmaması nedeniyle tekrar ertelendi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon Uzay Aracı'nın Dünya'ya dönüşü, Florida kıyısında hava durumunun uygun olmaması nedeniyle 5 Şubat'a ertelendi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibi için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uğurlama töreni düzenlendi. Veda töreninde konuşan Gezeravcı "Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış noktası değil." ifadelerini kullandı.
Ankara Üniversitesi, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki 2 astronottan alınan ve alınacak kan, tükürük ve idrar örnekleri üzerinde yapacağı analizlerle uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya çıkaracak. Proje yöneticisi Prof. Dr. Emine Emregül, araştırma sonuçlarının mevcut astronot hastalıkların tedavisi ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay macerası bugün itibarıyla bitiyor. TSİ 17.50'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılacak olan Gezeravcı'nın dönüş yolculuğunun 30 saat sürmesi bekleniyor. Gezeravcı uzay misyonunda 13 deney gerçekleştirdi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzay ve savunma sanayine kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler sağlayacak "MİYOKA" deneyini hayata geçirdi.
Kocaeli'de fen lisesi öğrencileri, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile görüşmenin heyecanını yaşadı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdiği bilimsel deneyler arasında yer alan VOKALKORD, seste meydana gelen frekans değişiminden yapay zeka desteğiyle rahatsızlıkların tespit edilmesini sağlıyor.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Diyarbakır’daki öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan canlı olarak Türkiye Uzay Ajansı’nda bulunan basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alper Gezeravcı, “Uzayı, uzayda kalıcı insan varlığının simgesi olmuş bu istasyonu tarif edebilirim; ama yaşadığım gururu tarif etmek çok zor. Bizlere bu onur ve gururu yaşatan, Türk milletine ve iradesi ve kararlılığı ile buraya adım atan devletimize uzay kadar sonsuz müteşekkirim” dedi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kotil, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın, Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı KAAN’ın son durumu hakkında yönelttiği soruya, “Yer testleri yapıyoruz. Yakın” şeklinde cevap verdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nde (GUHEM), Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) görevine devam eden Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı gerçekleştirdi. Bakan Kacır, halihazırda yıllık 600 milyar doları aşan uzay ekonomisinden yıldan yıla artan bir pay almayı hedeflediklerini belirtti.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bugün 6'ncı deneyini gerçekleştirdi. Deneyin 'Oksijen Satürasyonu' olduğu ifade edildi.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenme sonrasında çekilmiş bir fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı.
Dünyanın ötesinde bulunan, hem enerji hem de maddeden oluşan sistem, uzay olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmişten günümüze kadar çok sayıda kişi uzay yolculuğu yapmıştır. Bu seyahatlerin bazıları askeri amaçlı, bazıları ise bilimsel amaçlı olmuştur. Son zamanlarda uzay yolculuğu ile ilgili birçok konu gündeme gelmektedir. Bu konulardan biri de ülkemizi temsil eden ve ilk uzay yolcusu olarak bilinen kişinin kim olduğudur. Peki, ilk Türk astronot kimdir, uzaya çıkan ilk Türk astronot kim oldu?
Çok sayıda yazılı mecrada ve basılı yayın sektöründe Alper Gezeravcı ismi ile karşılaşılmaktadır. Bu ismin bu kadar sık gündeme gelmesinin altında yatan sebeplerin başında uzay yolculuğu konusu gelmektedir. Gök cismi olarak tabir edilen cisimlerin arasında bulunan, boşluk olduğu tahmin edilen, ancak bu konuda net bir ispat taşımayan genişlik, uzay olarak ifade edilir. Uzay konusu denildiğinde ise ilk akla gelen isimlerden biri Alper Gezeravcı’dır. Peki, Alper Gezeravcı kimdir ve nerelidir?
Son dakika haberi: Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Türk bayrağını uzayda dalgalandıran Gezeravcı'ya Erdoğan, "Orada bulunmandan kıvanç duyuyoruz" dedi. Gezeravcı da Erdoğan'ın uzaydaki atmosfere ve yürütülen ya da planlanan deneylere dair sorularını yanıtladı. Sık sık yerçekimsiz ortama vurgu yapan Gezeravcı'nın konuşmanın sonunda "Allahaısmarladık" dedikten sonra mikrofonu yere bırakıp uçtuğu anlar da ilgi çekti.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın 14 gün kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sosyal medyadan kendisine yöneltilen soruları cevapladığı iddia edildi. Bir anda gündem olan haber sonrası yalanlama geldi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın gerçek olmayan sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi konusunda vatandaşları uyardı. Öte yandan Gezeravcı'nın ilk görüşmesini bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la gerçekleştirmesi bekleniyor.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibi Uluslararası Uzay İstasyonu'na çıktı. Uzay yolcuğu için 55 milyon dolar harcanması gündeme gelirken Şahan Gökbakar bu konudaki eleştirilere kızarak Melih Gökçek'i hatırlattı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve beraberindeki 3 astronotu taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na geldi. Kapsül Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi. Heyecanın dorukta olduğu tarihi günde Alper Gezeravcı'nın uzay istasyonuna giriş yaptığı anlar paylaşıldı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) başarıyla kenetlendi. Space X'in Twitter hesabından paylaştığı kenetlenme görüntülerinde güneşin doğuş anı sosyal medya kullanıcılarının ilgisini çekti.
Emekli olduktan sonra gökyüzüne merak salan Bursalı Şenol Şanlı, evinin bodrumuna kurduğu atölyesinde teleskop üretiyor. Boş vakitlerinde ay ve gezegenlerin fotoğrafını çeken Şanlı, emekliliğin tadını gökyüzünü gözlemleyerek çıkardığını söyledi. Şanlı, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesinin ardından en uygun zamanda ayın önünden geçerken fotoğrafını çekeceğini belirtti.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonuna doğru yolculuğu devam ediyor. Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’yı taşıyan ve Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na 12:27 olarak açıklanan kenetlenme saati güncellendi.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın görev aldığı Axiom-3 uzay misyonu uzaya gönderilirken, Türkiye’nin ilk astronotunun uzay seyahati dünya gündeminde geniş yer buldu.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Tarihe geçen Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna ünlü komedyen Cem Yılmaz da kayıtsız kalamadı. Yılmaz, G.O.R.A filmine göndermede bulunarak Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'ya başarılar diledi.
Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu macerası herkesi heyecanlandırdı. Heyecanını saklayamayanlar arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da yer aldı. Roketin fırlatıldığı anda görüntüsü paylaşılan Kacır'ın 'Vuh, gitti adam' dediği anlar sosyal medyada gündem oldu.