Atul Sharma isimli bir polis memuru Hindistan'ın Narmadapuram kentindeki bir evde böcek ilacıyla zehirlenen ve hareketsiz bir şekilde yatan yılan buldu. Polis memuru hareketsiz halde yatan yılana suni teneffüs yaparak onu hayata geri döndürdü.
Günlük konuşma dilinde kullanılan sözcüklerin yazımında çok sık hata yapılır. Buna sebep olan etkenlerin başında kullanılan sözcüklerin okundukları gibi yazılmalarıdır. Sözcüklerin yazımında hataya düşmemek için yazım kılavuzlarına bakılması son derece önemlidir. Bu yazım kılavuzları kelimelerin nasıl yazıldığına dair bilgi verir. Dilimizde yazım hatası yapılan sözcüklerden biri de ilk yardım kelimesidir. Peki, ilk yardım nasıl yazılır, ayrı mı yoksa birleşik mi yazılır?
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeye giden ilk ekipte yer alan doktor Murat Kar, Elbistan'da görev yaptığı hastanenin yakınlarında ambulans sireninin çalmasına ilk kez bu kadar sevindiğini söyledi.
Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İlkyardım Birimi tarafından SAHRA Derneği üyelerine ilkyardım eğitimi verildi. AFAD ekipleri ilk yardım eğitimlerine devam ediyor.
Malatya'daki Milli Eğitim Müdürlüğü İlk Yardım Eğitim Merkezi'nde 3 yılda 3 bin 500 öğretmen eğitim aldı - Merkez Müdürü İlhan Çınar: - "Amacımız, daha güvenli okullar oluşturmak için bütün öğretmenlerimizin bu eğitimi almasını sağlamak"
Kilometrelerce yol katederek Şırnak, Hakkari ve Van üçgenindeki Faraşin Yaylası'na ulaşan doktor ve hemşireler göçerlere sağlık hizmeti sundu, ilk yardım konusunda maket bebek üzerinde uygulamalı bilgilendirme yaptı - Dr. Engin İldeniz: - "Burada solunum yolu kapanması veya cisim kaçması durumunda bir saniyenin bile çok önemi var. Verdiğimiz eğitimlerle bir insanın hayatının kurtarılmasına vesile olabileceksek ne mutlu"
Gaziantep'teki Milli Eğitim Müdürlüğü İlk Yardım Eğitim Merkezi'nde 2021-2022 eğitim öğretim dönemi başından bu yana 3 bin 574 öğretmen eğitimi aldı
Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Atıf Bayramoğlu: - "Kalp ritim bozukluğu, yetişkin insanlarda ölümün en sık sebebidir. Ne kadar sık diye soracak olursanız, yüzde 85 kadar, yani 10 kişiden 8 ya da 9 kişi bu şekilde ölüyor ve buna müdahale edebiliriz"
Kadıköy'de geçirdiği trafik kazasında motosikletin altında kalarak dili boğazına kaçan ve solunumu duran sürücüyü gören trafik polisi, kazazedenin dilini kalem yardımıyla çıkartarak yeniden nefes almasını sağladı - Polis memuru Necati Özgür Dalakçı: - "Bizler, bu konuda emniyet teşkilatı olarak ilk yardım ve müdahale eğitimleri alıyoruz ve bu eğitimler her yıl güncelleniyor"
Kayseri'de yabancı uyruklu öğrencilere ilk yardım eğitimi
Bazen yemek yerken alınan gıdalar, yabancı cisimler soluk borusuna kaçabiliyor. Özellikle çocuklarda bu durum çok daha sık yaşanıyor. Yiyeceklerin ve yabancı cisimlerin soluk veya yemek borusuna kaçması çok ciddi sorunlar yaratıyor. Böyle durumlarda bilinçli müdahale hayat kurtarıyor. Bu müdahaleleri öğrenmek için detaylar…
Gaziantep'te, polis merkezinde annesi emzirirken boğulma tehlikesi geçiren 7 aylık bebek, polislerin müdahalesiyle kurtarıldı. Bebeğin ölümden döndüğü anlar, güvenlik kamerasına yansıdı.
Türk Kızılay, Dünya İlkyardım Günü'nü "İlkyardım kahramanı ol" temasıyla kutlayacak
Caddede yürüdüğü sırada baygınlık geçirip dili boğazına kaçan kadın, devriye görevi yapan polis ekiplerinin müdahalesiyle hayata tutundu
Elektrik çarpması evde ve dışarda yaşanabilecek kazalar olduğundan her zaman elektrik çarpmasına karşı alınabilecek önlemleri göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekir. Elektrik çarpmalarından korunmak için dışarıda ve evde uymamız gereken bazı kurallar vardır. Ancak bunlara rağmen elektrik çarpması yaşanırsa ilk yardım ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekebilir. Elektrik çarpmasında ilk yardım kurallarındaki en önemli nokta ise kişinin, kazazedeye kendini koruyarak müdahale etmesidir.
Aksaray'da bir lokantada annesiyle yemek yerken boğazına ekmek takılan 2 yaşındaki çocuk, ilk yardım eğitimi alan lokanta sahibinin uyguladığı 'Heimlich' manevrası yöntemiyle kurtarıldı. Lokanta sahibinin küçük çocuğu kurtardığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir pizzacıda annesiyle pizza yerken nefes borusuna pizza kaçan çocuk, ilk yardım eğitimi alan işletme sahibi Serhat Pirim'in (35) uyguladığı 'Heimlich' manevrası yöntemiyle kurtarıldı. O anlar, güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıklara bağlı rahatsızlıklar kendini göstermeye başladı. Sokakta, plajda sıkça yaşanılan güneş çarpması da bunlardan biridir. Peki güneş çarpmasını engellemek için neler yapılmalı, sorun yaşayan kişiye nasıl yaklaşılmalı?
Ne kadar dikkatli olursak olalım kazaların yaşanmasına engel olamıyoruz. İş yerinde, yolda, evde veya herhangi bir yerde başımıza gelen kazaların, sonrasında bırakacağı hasarları en aza indirmek için doğru müdahalede bulunmak gerekiyor. Öğreneceğimiz birkaç temel ilk yardım bilgisi ile yaralanma ve yanıklara doğru şekilde yaklaşmak mümkün olabiliyor.
Kars'taki restoranda yaşanan olay, güvenlik kamerasına da yansıdı - İşletmeci Fatih Konak: - "Bütün işletmeler ilk yardım müdahalesine önem göstermeli. İlk yardım her zaman hayat kurtarır, kendimiz de gördük ve yaşadık"
İzmir'de Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'ndeki hemşire, acil tıp teknisyeni ve paramediklerden oluşan kadın gönüllüler, hasta kurtarma, yangın, kaza, deprem ile meydana gelebilecek diğer afetlere hazır olabilmek için zorlu eğitimlere katılıyor - Paramedik Ebru Aydın: - "(İzmir depremi) Günlerce uykusuz şekilde her gün 1-2 saat dinlenmeyle çalıştık. Çok zordu ama kurtardığımız canlar bizi motive ediyordu" - Gülşah Nayman Korkmaz: - "Kurtardığımız canlar oldu ama kurtaramadıklarımız da maalesef çoktu. Görev aldığım saatlerde Emrah Apartmanı'nda kuzenim ve eşini kaybettim. Yaşadığım en acı şey de buydu"
Sağlık görevlisi ve iki çocuk annesi Nikki, burun kanaması varsa çocuğunuzun başını arkaya eğmeyin diyerek uyarılarda bulundu. Başı arkaya doğru yaslamak, mide bulantısına sonrasında ise kusmaya neden olabilir.
Herhangi bir yanık durumunda mümkün olan en kısa sürede uygun ilk yardım kuralları uygulanmalıdır. Bu, cildinize verilen hasar miktarını sınırlayacaktır. Yanık, cildin tüm katmanlarına nüfuz edebilir. Bu yüzden ilk yardımı bilmek çok önemlidir. Yanık durumunda önce ne yapmalıyız, yanıklara yoğurt, bal sürülür mü, hangi yanıklarda hastaneye gidilmeli? İşte tüm bu soruların cevapları haberimizde.
İster yılanlardan korkuyor olun, ister "onları rahatsız etmezsem beni rahatsız etmezler" tavrını uygulayın mutlaka yılan sokmalarına karşı ilk yardımı bilmek önemlidir. Zehirli bir yılan tarafından ısırıldıysanız, hareket etmemek hayatınızı kurtarabilir. Peki yılan sokmalarına karşı başka neler yapılabilir?
Kalbi duranlara kalp masajı yapılırken suni teneffüs uygulanmamasının daha iyi olduğu bildirildi.
Kaza geçiren kişilere ilk yardımın bilinçli yapılması hayati önem taşırken, önemli noktalara dikkat edilmemesi durumunda bu ilk yardım faciayla sonuçlanabiliyor.
Formula 1 Yarışları'nı özellikle süratli araba kullananlar dört gözle bekliyor. Profesyonel yarışlarda, hızlı olmak gerekiyor. Ancak günlük yaşantıda aşırı hızın büyük bir tehlike yarattığı akıllardan çıkarılmamalı.
Yaz mevsiminde, hiç umulmadık durumlarda bayılma, burkulma-kırılma, boğulma tehlikesi, yanıklar ve arı sokması gibi vakalarla karşılaşmak mümkün. Bu tür olaylarda ilkyardım kurallarına uyularak yapılacak bir müdahale hayat kurtarıcı olabileceği gibi bilgisizce yapılacak işler, hastayı veya kazaya uğrayanı daha kötü duruma düşürebiliyor.
Trafik kazalarının ölümle sonuçlanma oranları ile ilgili yapılan araştırmalar ilginç bir sonucu ortaya çıkarıyor. Trafik kazalarına kurban verdiğimiz yüzlerce kişiden pek azı olay yerinde yaşamını yitiriyor. Yüzde 80 gibi büyük bir orandaki ölümler ise, yaralının bilinçsizce araçtan çıkarılması ve karga tulumba hastaneye taşınması sırasında oluşuyor.
Yaz mevsiminde, hiç umulmadık durumlarda bayılma, burkulma-kırılma, boğulma tehlikesi, yanıklar ve arı sokması gibi vakalarla karşılaşmak mümkün. Bu tür olaylarda ilk yardım kurallarına uyularak yapılacak bir müdahale hayat kurtarıcı olabileceği gibi bilgisizce yapılacak işler, hastayı veya kazaya uğrayanı daha kötü duruma düşürebiliyor.
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki, suda boğulma olaylarında ilkyardımın önemini vurgulayarak, "Suda boğulmakta olan kişiye ilk önce can yeleği, can simidi gibi batmaz bir cisim veya yüzme aracı atılması gerekiyor. Bunlar yoksa uzun bir sopa, kayık küreği gibi araçlarla da yardım edilebilir" dedi.
Yazın sıcakların artmasıyla birlikte halsiz ve yorgun oluruz. Çok terleriz, böceklerle boğuşuruz, serinlemek için girdiğimiz deniz ve havuzlarda boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalırız. Tüm bu tehlikelerine karşı herkesin en sevdiği mevsimlerden biri olan yazı bu yıl sağlıklı geçirmeye ne dersiniz?
Samsun'da dün gece başlayan kar yağışı ve aşırı soğuk hayatı olumsuz etkilerken, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Pekşen, vücut ısısının düşmesi ve donma tehlikeleri gibi lokal soğuk yaralanmalarına karşı vatandaşları uyardı.