İltihaplı romatizma, yani eklem romatizması, kronik bir inflamatuar bozukluktur. Bu bozukluklar kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Bazı bireylerde cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları gibi çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilirler. Bazı söylentilere göre havanın aşırı sıcak veya soğuk olması gerçeklikle bağdaşmamaktadır. Vücut sisteminde meydana gelen bir bozukluktan kaynaklanan ve bireyin bağışıklık sisteminde yanlışlıkla vücudun kendi dokularına özellikle de eklem dokularına saldırmasıyla meydana gelmektedir. Bunun sonucunda da kıkırdak ve kemik dokusunun yok olmasına neden olmaktadır. Ek olarak eklemi bir arada tutan tendonlar ve bağlar zamanla zayıflamaya ve gerilemeye başlar. Diğer bir ifade ile tam olarak bu sürecin neden başladığı konusunda bir netlik bulunmamaktadır. Kalıtsal bir bileşenin muhtemel olması konusunda ifadeler de literatürde yerini almaktadır.
İltihaplı romatizma vücudun bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi sonucu ortaya çıkan bir grup hastalığı ifade eder. Bu hastalıklar, eklem, kas, kemik ve iç organları etkileyebilir. İltihaplı romatizmanın etkileri, bireyden bireye değişebilir ve hastalığın türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Peki, iltihaplı eklem romatizması tedavi edilmezse ne olur?
İltihaplı romatizma eklem, kas, kemik ve bağ dokusu gibi vücut sistemlerini etkileyen otoimmün bir hastalık grubudur. Romatoid artrit, ankilozan spondilit, lupus, sistemik skleroz gibi çeşitli türleri bulunmaktadır. Bu hastalıkların ortak noktası, bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularını hedef alması ve iltihaplanmaya neden olmasıdır. Peki, iltihaplı romatizmaya iyi gelmeyen yiyecekler nelerdir?
Romatizma yaşlılık hastalığı olarak bilinse de her yaşta görülüyor. Çok şiddetli ağrılara sebep olan romatizmanın tedavi sürecinin düzenli ve doğru olarak takip edilmesi gerekiyor. Romatizmanın belirtilerine dikkat ederek bu hastalığı erken teşhis etmek mümkün olabiliyor.
Sever hastalığı, çocuklarda sık görülen topuk ağrısı ile birlikte ortaya çıkıyor. Topuk büyüme kıkırdağının iltihaplanması olarak özetlenebilecek sever hastalığı, ağrı ile kendini belli eder. Sever hastalığı nedenleri arasında aşırı kilo, topuk kemiği kistleri, topuk kemiği enfeksiyonu ve yanlış ayakkabı tercihi yer alabilir. Peki ebeveynler hangi durumlarda sever hastalığından şüphelenmelidir? İşte sever hastalığı belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler.
Yemeklerin vazgeçilmezi olan soğan, lezzetli olduğu kadar oldukça faydalı bir besin. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan soğanın suyu da birçok hastalık için doğal tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Üreme sorunlarından iltihaplı hastalıklara pek çok alanda fayda gösteren soğan suyunun faydaları neler? Soğan suyu kürü nasıl hazırlanır? Nelere iyi gelir? Tüm bu soruları sizler için cevapladık.
Romatizma, başlı başına bir hastalık değildir. Romatizmal hastalıklar diye kitaplar dolusu hastalık grubu vardır. Romatizmayı kişinin algılaması açısından üç adet bulgu vardır. Birinci faktör ağrı, ikinci faktör eklemde tutukluk, üçüncü faktör ise eklemde şişlik veya döküntüdür. Hastalar eklemlerinde ağrı, tutukluk, şişlik ve kızarıklık gibi bir bulguyla yüzleşirse, herhangi bir tür romatizmayla yüz yüzedir demektir. Bulgular ışığında hastanın bir uzmana başvurması gerekmektedir.
Kalp damar sertliğinin en önemli sebebinin iltihap olduğunu belirten Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Seval Pehlevan, iltihaplı romatizma hastalığı olan kişilerin olmayanlara göre kalp hastalığını yakalanma riskinin yüzde 50 daha fazla olduğunu söyledi.
Uzmanlar basit bir gaita testi ile vücudun tüm DNA'sının çözülebildiğini belirtiyor.
Her yaşta görülebilen romatizma; eklem, doku, kemik, kas ve sinir köklerini etkiler. Romatizmanın yüzden fazla çeşidi vardır. Halk arasında sıcak ve soğuk havanın romatizmaya neden olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Romatizma belirtileri gerçekten bilinenden çok farklıdır. İşte romatizma belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler.
Bel ve boyun fıtığı dışında da bel ve boyunda ağrılara yol açan başka hastalıklar da vardır. Bunların başında romatizma gelir.
ABD'de yapılan araştırmalar, vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen iltihabın kalbe, yüksek düzeydeki kolesterolden daha fazla zarar verdiğini ortaya koydu.