Türkiye'nin yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, bugün uzaya fırlatıldı. Dün, uçuşa 27 saniye kala ertelenen İMECE'ye Türkiye'den 3 uydu daha eşlik ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törene video mesajla katılarak "Deprem afetiyle sarsıldığımız zor bir dönemde uzayda ülkemizin tarihi anlarına şahitlik ediyoruz" dedi. Bakan Varank, uydunun yörüngesine yerleştiğini ve ilk sinyalin alındığını belirtti.
İMECE uydusu fırlatma töreni canlı olarak kurumun YouTube kanalında yayınlandı fakat, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu uzaya gönderilemedi. Geçtiğimiz günlerde 2 kez ertelenen törene dair yeni bir gelişme yaşandı. Peki, İMECE uydu fırlatma töreni ertelendi mi? İMECE uydu fırlatma töreni neden ertelendi?
Türkiye’nin beklediği kritik günlerden biri daha geldi. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin fırlatma operasyonu bugün yapılacak.
TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin uzaya fırlatılması için geri sayım başladı. İMECE'nin fırlatma operasyonu yarın yapılacak.
İMECE uydusu fırlatma töreni konusunda fakat hem SpaceX'ten hem de TÜBİTAK tarafından son dakika açıklaması yapıldı. Fırlatma töreni bugün TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirilecekti ama yeni bir gelişme yaşandı. Peki, İMECE uydusu fırlatma töreni ertelendi mi? 11 Nisan 2023 İMECE uydusu fırlatma töreni neden ertelendi, ne zaman yapılacak?
İMECE uydusu fırlatma töreni için TÜBİTAK'tan son dakika açıklaması geldi. İMECE uydusunun nereden fırlatılacağı merak konusu olurken birçok kişi de arama motorlarında yaptıkları sorgulamalara hız verdi. Fırlatma töreni bugün TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirilecekti, fakat yeni bir gelişme yaşandı. Peki, İMECE uydusu fırlatma töreni ertelendi mi? İMECE uydusu ne zaman, saat kaçta fırlatılacak? İmece nedir?
Yerli ve milli imkanlarla üretilen yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu ''İMECE''nin fırlatma operasyonunun ertelendiği duyuruldu. SpaceX'in, fırlatmayı bugün yapmanın mümkün olmadığını bildirmesi üzerine fırlatma 1 gün ertelendi. Kesin tarih ve saat daha sonra bildirilecek.
İMECE gözlem uydusu ile ilgili geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda yerli ve milli gözlem uydusunun uzaydaki yörüngesine fırlatılacağı tarihi duyurdu. Peki, İMECE uzaya fırlatıldı mı? İMECE gözlem uydusu ne zaman uzaya fırlatılacak? İşte detaylar...
Türksat 5A uydusu bilindiği üzere 2022 Ocak ayında fırlatıldı. Uydu, 3 Mayıs 2022 itibarıyla da ulaşması gereken 31 derece doğu yörüngesine geldi. Türksat 5A adlı uydunun bir ay boyunca çeşitli test aşamaları sürecek. Haziran'dan sonra ise uydu yayın hayatına başlayacak. Türksat 5A kanal listesi ve bilgilerine nereden ulaşılır? Türksat 5A frekans ayarları nasıl yapılır? Türksat 5A özellikleri nelerdir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat 5B Uydusu Hizmete Alma Töreni'nde son dakika açıklamalarında bulundu. Önümüzdeki sene 2 uydunun daha fırlatılacağını söyleyen Erdoğan Türk mühendislerce geliştirilen İMECE ile Türksat 6A'nın da fırlatılmasıyla uzaydaki uydu sayısının 10'a yükseleceğini belirtti. Erdoğan ayrıca, THY uçaklarında artık Türkiye Hava Yolları yazacağını da açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, milli gözlem uydusu İMECE için dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Bakan Varank, paylaşımında, "Türkiye'nin sıfırdan tasarlayıp ürettiği ilk metre altı çözünürlükteki milli gözlem uydusu İMECE, 2022'nin son çeyreğinde uzaya gönderilmek üzere hazır olacak." ifadesini kullandı.
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, yapımı devam eden yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE'nin gelecek yıl uzaya fırlatılacağını bildirdi.
Uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye, dünyanın nabzını uzaydaki gözlem uydularıyla tutuyor - Türkiye'nin uzayda toplam 6 aktif uydusu bulunurken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları dünyanın her yerinden aldıkları görüntülerle keşif ve gözlem hizmeti veriyor - Rasat, yaklaşık 15 milyon kilometrekare alanın görüntüsünü çekerken, Göktürk-2 görev yörüngesinde 33 bin tur attı - Yüksek çözünürlüklü İMECE gözlem uydusunun geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor, bu uydunun da 2021'de uzaydaki yerini alması planlanıyor
Türkiye uzay çalışmaları alanında önemli bir adım olacak olan tamamen yerli uydu İMECE’nin tanıtım videosu...