Yurtdışından telefon getirenler için IMEI kayıt ücreti 2024'te 31 bin 692 TL iken, 1 Ocak 2025 itibariyle 45 bin 614 TL'ye yükseldi. Ücret, Türkiye'deki bazı telefonların fiyatını geçti.
Taksit sınırlandırması, yüksek vergi ve alım gücünün güçleşmesiyle Türkiye'de teknolojiye ulaşmak oldukça zorlaştı. Telefon ihtiyacı olanlar ise çözümü kayıt dışında buldu. Kayıt dışı cep telefon sayısı 3,5 milyona yükselirken, bu durumun yıllık 30 milyar TL’den fazla vergi kaybına yol açtığı düşünülüyor. MOBİSAD Başkanı Turnacı, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bir akıllı cihazın yurt dışı kayıtlı olması durumunda Türkiye'de yasal olarak kullanılması için IMEI numarasının BTK'ye tanımlanması gerekir. Bu süreçte e-Devlet platformunda yer alan ilgili hizmetin kullanılması ve ödeme işleminin farklı kanallar aracılığıyla gerçekleştirilmesi mümkündür. Mobil cihazların dolaşıma kapatılmaması için gerçekleştirilen kayıt işleminin ücreti ise her yıl enflasyon oranına göre belirlenir. Hatalı kayıt işlemlerindeyse ödenen tutarın iadesinin yapılması uygundur.
Toplam 15 rakamdan oluşan İMEİ (International Mobile Equipment Identity - Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) cep telefonlarının güvenliğini sağlamak için her bir cihaz için ayrı olarak üretiliyor. Yurt dışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyenlerin de satın aldıkları telefonu kullanabilmeleri 31 bin 692 TL'ye IMEI kaydını yaptırması gerekirken, bu fiyatın 2025 yılının başı itibariyle 45 bin 953 TL'ye yükselmesi bekleniyor.
Vatandaşlar yurt dışından telefon getirerek daha karlı bir alışveriş yapıyorlardı. Ancak yapılan son zamlar ile beraber yurt dışından telefon getirmek zorlaşmaya başladı. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardan alınan IMEI kayıt ücreti tutarı 2024 yılında 31 bin 692 lira iken, gelecek yıl 45 bin 953 liraya çıkacak. Ayrıca, MTV ücretleri için de 2024 yılı ve 2025 yılı muhtemel Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YDO) dikkate alınarak zamlanacağı öngörülüyor.
Her mobil cihazın resmî satın alma işlemi sırasında kesilen faturada yer alan, aynı zamanda telefona ya da mobil cihaza ait kutuda yazan bazı bilgiler vardır. Bunlardan biri de her cihazda ayrı olarak bulunan IMEI numarasıdır. Bu numara her telefonda olmak zorundadır.
Sürücü belgesi ehliyet harcı ve kurs ücretleri sürücü adaylarının gündeminde yer aldı. Geçtiğimiz günlerde enflasyon rakamlarının netleşmesiyle beraber 2024 yılı yeniden değerleme oranları da belli oldu. 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 oldu. Peki, Ehliyet harç ücretleri ne kadar olacak 2024? Yeni yılda sürücü belgesi ehliyet harcı ve kurs ücretlerine ne kadar zam gelecek?
Sinyal alınmayan telefonlar ile ilgili yeni düzenleme bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre; Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) olmasına karşın elektronik haberleşme şebekelerinden kesintisiz bir yıl hizmet almayan cep telefonlarının bağlantıları sona erdirilecek. Peki, Sinyal alınmayan telefonlar ne zaman kapanacak? IMEI nedir, sorgulama nasıl yapılır? İşte konuya dair tüm merak edilenler...
Daha uygun fiyata gelmesi nedeniyle yurt dışından telefon alıp Türkiye'de kaydettirmek isteyen binlerce vatandaş mağduriyet yaşadı. Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren karar ile kayıt ücreti 20 bin liraya çıkarılmıştı. Kayıt için ise vatandaşlara 1 günlük süre tanındı. O 1 günde ise e-Devlet çökünce zamsız ücretten ödeme yapan vatandaşlar işlemini tamamlayamadı.
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla IMEI kayıt ücretinin 6 bin 91 TL’den 20 bin TL’ye çıkarılmıştı. IMEI kayıt ücretinin 20 bin TL’ye çıkarılmasıyla birlikte yaşanan yoğunluk, IMEI kayıt sorununa yol açtı! Bu aksaklık şikayetlerin artmasına da neden oldu. Bir şikayet platformunun verilerine göre konuyla ilgili şikayetler bir haftada 93 kat arttı.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararı duyan vatandaşlar sınır kapılarına akın etti, e-Devlet sistemi kilitlendi. Yurt dışından cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harç 6 bin liradan 20 bin liraya çıkarıldı. Vatandaşlar zamana karşı yarışırken bazıları ise yoğunluk nedeniyle bisikletle gidip geldi. 20 bin lira ödeyecek vatandaşlar için ise kayıt takvimi başladı, süre dolduğunda o telefonlar kaydedilemeyecek. Peki, yurt dışından telefon getirmek hala avantajlı mı? İşte detaylar...
İnsanların olduğu gibi mobil cihazların da kimlik numarası vardır. Mobil cihazların kimlik numaraları IMEI olarak adlandırılır. Her mobil cihaz sahibi cihazının IMEI numarasını bilmelidir. Özellikle ikinci el telefon alan kişiler aldıkları cihazın IMEI numarasını sorgulatarak herhangi bir çalıntı cihaz riskine karşı güvenliğini sağlamalıdır. Peki, IMEI numarası başkasının eline geçerse ne olur?
Vatandaşların olduğu gibi cep telefonlarının da kimlik numaraları vardır. IMEI numarası adı verilen bu numaralar telefon sahipleri tarafından bilinmelidir. Bu sayede cihaz güvenliği ve cihazın içeriğindeki bilgilerin korunması sağlanabilecektir. IMEI numarası her telefon için geçerlidir. Farklı kanallar aracılığı ile öğrenilebilir bir numaradır. Peki, e-Devlet ile BTK IMEI sorgulama nasıl yapılır?
Yaklaşık 20 bin TL’lik avantajla yurt dışından getirilen cep telefonları için IMEI kayıt ücreti 1 Ocak’tan sonra ücreti yüzde 122,9 zamlanarak 6 bin 90 liraya çıkartılmıştı. Artvin’de Sarp Sınır Kapısında son günlerde yaşanan iPhone yoğunluğu, yeni yıl sonrası IMEI ücretlerine gelen zam sonrası sona erdi. Tıka basa insanla dolan Gümrük kapısı koridorları, yerini sessizliğe bıraktı.
Avantajlı olması nedeniyle pek çok insan yurt dışından telefon getiriyor. Telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI alıp kayıt yaptırmak gerekiyor. Yeni yılla birlikte kayıt ücretleri 2 katından fazla, yurt dışına çıkış harcı da 2 katına çıkacak. Birçok ilden vatandaşlar zamlı fiyatlar öncesi sınır kapılarına akın etti. Artvin'den Gürcistan'a açılan Sarp Sınır Kapısında uzun kuyruklar oluşurken Iğdır'dan Azerbaycan'a açılan Dilucu Sınır Kapısında izdiham yaşandı.
Yurt dışından getirilen cep telefonları için IMEI kayıt ücretleri bir değişiklik yapılmazsa yeni yıldan itibaren rekor seviyede zamlanarak 2.732 liradan 6.090 liraya yükselecek. Ancak yurt dışından gelen telefonlarla ilgili bir başka gelişme daha yaşandı. Buna göre 2023 yılında tahsil edilecek bandrol bedelleri değişmeyerek 20 euro olarak kaldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
2022 yılının sonuna kadar 2 bin 732.40 TL olan IMEI kayıt harcı (yurt dışından seyahatle getirilen telefonlarından alınan kullanım izni harcı), 2023 yılında 6 bin 91.33 TL'ye yükselmişti. Harçtaki bu yükselişin doğurabileceği sorunlarla ilgili bir uyarı geldi. Eskişehir’de cep telefonu satış bayii işleten Korkmaz Sönmez, bu durumun yasadışı olan IMEI klonlamayı artırabileceğini belirtti. Sönmez, "Herkesin kullandığı cep telefonu riskli olmaya başladı, her an çalınabilir duruma geldi." dedi.
2023 IMEI kayıt ücreti merak ediliyordu. 2023 yılı için yeniden değerleme oranının netleşmesiyle IMEI kayıt harcı olarak da bilinen yurt dışından telefon getirme harcının tutarı da ortaya çıktı. Her yıl ekim ayında 12 aylık yurt içi ÜFE verisine göre belirlenen yeniden değerleme oranıyla, eğer Cumhurbaşkanı, Vergi Usul Kanunu kaynaklı artırma veya azaltma yetkisini kullanmazsa 2023'te vergi ve harçlar yüzde 122,93 artacak. Peki 2023 IMEI kayıt harcı ne kadar olacak?
Tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin teklif, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Bundan sonra Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Teklife göre, kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI'leri pasife alınacak. İşte detaylar...
IMEI klonlama veya IMEI değiştirme Türkiye’de son dönemde oldukça arttı ve önemli bir sorun haline geldi. Ancak IMEI klonlamaya yeni önlem geliyor. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Düzenlemeyle kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI'lerinin pasife alınması öngörülüyor.
Telefon modelini öğrenmek telefonunu yeni almış kişiler için önemlidir. Telefon alan kişiler genellikle telefonun markasını bilir ancak modelini bilmez. Özellikle teknolojiyle arası iyi olmayan kişilere telefonun modeli sorulunca sadece markasını söyleyebilir. Bu da telefon modeli öğrenme ile ilgili araştırma yapmayı kaçınılmaz hale getirir. Telefon modeli nasıl öğrenilir? Telefon modeli öğrenme için hangi yol izlenmelidir?