TİHA, hava savunmasında kullanılan ve yüksek teknolojili mühimmatların taşınmasını mümkün kılan araçlardır. İlgili hava aracının özellikle silahlı veya silahsız olarak gerçekleştirilen taarruz operasyonlarında kullanıldığı bilinir. Yüksek irtifada görev alabilen hava aracında mürettebat yer almaz. Bu kapsamda yer kontrol sistemleri aracılığıyla kullanılan TİHA'lardan keşif, enkaz tespiti ve terörle mücadele çalışmalarında yararlanılabilir.
Selçuk Bayraktar’ın ‘Kızılelma’ ile ilgili yaptığı son paylaşım heyecan yarattı. Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı ‘Bayraktar Kızılelma'nın testleri tüm hızıyla devam ederken Selçuk Bayraktar yaptığı paylaşımda; "Zor tutuyoruz. Bayraktar KIZILELMA teker kesme testinde ayaklarını yerden kesti. Az kaldı inşallah" ifadelerini kullanarak yeni görüntüler paylaştı.
Türk Savunma Sanayisinden çok önemli konuşulacak bir hamle daha geldi. İstanbul’da düzenlenen SAHA EXPO fuarında ilk kez sergilenen Deli Taktik Kamikaze Sistemi özellikleri ile dikkat çekti. Titra Teknoloji Genel Müdürü Davut Yılmaz, kamikaze drone için ‘deli’ isminin seçilmesinin nedenini de anlattı. İşte isminin dikkat çeken hikayesi ile Türkiye’nin savunma sanayindeki envanterine girmeye hazırlanan ‘Deli’ İHA’nın özellikleri…
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel: - "İHA'lar yeni değil, belki on yıllardır var fakat İHA'nın Kalaşnikof'unu yapan Türkiye oldu. Türkiye burada durmuyor, devam ediyor" - "En optimum çözümü bulmamız gerekiyordu. Bana kalırsa Türk savunma sanayisinin dünya savunma sanayisi içinde bu kadar hızlı yükselmesi ve ayrışmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi budur. Çünkü yapılmayanı yaptık, farklı düşündük"
Ekim 2021'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren milli insansız hava aracı (İHA) Aksungur, Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde Ege'deki Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a zırhlı araç sevk ettiği anları ortaya çıkarmasıyla gözleri üzerine çevirdi. SAR faydalı yükü ve gelişmiş kamera sistemi ile Ege Denizi'nde kuş uçurtmayan Aksungur'a yakın zamanda Kuzgun, lazer güdüm kiti ve minyatür bomba entegre edilecek.
Gaziantep Üniversitesinden 3 öğrencinin kurduğu Akıncılar Takımı, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda "Sabit Kanat" kategorisinde iki birincilik kazandı - Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Muhammed Alaca: - "Tarımsal İHA alanında yerli otopilot sistemi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz"
Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması Kütahya'da başladı
Hümeyra Ökten Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bilişim teknolojileri öğretmeni Ahmet Güler: - "İnsansız hava aracımız hem otonom hem de manuel kullanım özelliğine sahip. Finalist durumdayız, hedefimiz TEKNOFEST'te birinci olmak. Kızların neler yapabileceğini burada göstermiş olduk"