Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, vücudun yağ depolamasını artıran insülin direnci yüksekliği ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Yazıcıoğlu, “İnsülin direnci damar sertliği sürecini de hızlandırır; kalp krizi riski artar, hatta bazı kanserleri bile tetikleyebilir” dedi.
İnsülin direnci, günümüzde giderek yaygınlaşan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu durum, vücudun hücrelerinin insüline olan tepkisinin azalması sonucu kan şekerinin normalden daha zor kontrol edildiği bir durumu ifade eder. İnsülin direnci genellikle obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve genetik faktörlerle ilişkilidir. Ancak, doğru beslenme stratejileri ile insülin direnci yönetilebilir ve sağlıklı bir yaşam tarzına adım atılabilir.
Bilim adamları, patateslerin kilo vermenize yardımcı olabileceğini ve diyabet riskini artırmayabileceğini öne sürüyor. ABD'li araştırmacılara göre uygun şekilde pişirilmiş patates yiyenler daha çabuk tok kalacak ve bu nedenle yemek yedikten sonra daha kalorili yiyecekler tüketmekten uzak duracak. Yapılan insanlı çalışmada patates ağırlıklı diyet yapanlar, baklagil ağırlıklı diyet yapanlardan daha çok kilo verdi.
Son yılların en popüler tıbbi terimlerinden olan insülin direnci, vücuttaki şekeri düzenleyen insülin hormonunun görevini yerine getirmekte güçlük çekmesi olarak tanımlanıyor. Ailesinde diyabet hastalığı sık görülenlerde, gebelikte kan şekeri yüksek olan kadınlarda, dört kilogramın üzerinde bebek doğuran kadınlarda, bel çevresi 80cm’nin üzerinde olan kadınlar ile 90 cm’nin üzerinde olan erkeklerde insülin direnci oluşuyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada insülinin Türkiye'de üretilmesi için harekete geçildiğini duyurdu. Bakan Koca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun firmalara çağrıda bulunduğunu da duyurdu.
Diyabet hastaları için hayati öneme sahip olan insülinin yerli üretimi için Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ekonomik açıdan da milyonlarca liranın yurt içinde kalmasını sağlayacak yerli insülin üretimi için firmalara çağrıda bulundu.
Şekeri düşüren besinler, şeker hastalarının en çok araştırdığı konuların başında gelmektedir. Şekeri, doktor kontrolünde düşüren ilaçlar olabildiği gibi bazı besinlerde düşürebilir. Kimyasal ilaç almaktan bıkanlar için şekeri düşüren besinler adlı bu haberimizi hazırladık. Şeker artık korkulu rüyanız olmasın ne olur ne olmaz diye, aklınızın bir köşesinde bu besinlerin de şekeri düşürdüğünü bilin. İşte şekeri düşüren besinler!
İnsülin, pankreas adındaki organın, beta hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Karbonhidrat içeren bir öğün yediğimizde kandaki şekerin kandan ayrılarak hücre içine girmesini sağlar. Böylelikle kandaki şeker düzeyinin de normal sınırlarda olması sağlanmış olur.
İnsülin pankreastaki beta hücrelerinden salgılanan ve vücudumuzda karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesinde rol alan bir hormondur. İnsan vücudu için temel enerji kaynağı olan glikozun (şeker) hücrelere girmesini sağlar. Genel bir ifade ile insülin direnci ise “vücudun ürettiği insülini kullanamaması” olarak tanımlanabilir.
İnsülin direncinde hücre-reseptör defektine bağlı olarak pankreasın ürettiği insülinin kullanımında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle glukoz hücre içine emilip enerji olarak kullanılamaz (kanda şeker yüksek olmasına rağmen hücre içi hipoglisemi yani şeker düşüklüğü vardır!). Periferik dokularda (özellikle kas ve yağ dokusunda) insülinin etkisi yetersiz olduğundan glukoz tutulumu azalmıştır.
Günlük yaşantımızı derinden etkileyen ve beslenme alışkanlıklarımızı değiştiren Covid-19 pandemisine bir de kış mevsimine has etkenler eklendi. Havaların soğumasıyla açık havaya çıkma isteğinin azalması, hareketsizlik ve oturarak çalışmak gibi nedenler insülin metabolizmasını bozarken, pek çok kişide sık yeme isteğini pompalıyor.
Açlık esnasında yaşanan sinirlilik durumu çoğu kişinin başına gelmiştir. Peki bu neden kaynaklanır? Açken sinirli olma nedeninin reaktif hipoglisemi sorununu işaret edebileceğini söyleyen Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy, sorunun aşılması için beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
İnsülin direnci, tüm dünya ve ülkemizde giderek artan obezitenin nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. İnsülin direnci tablosunda, vücutta fazlası depolanan ve kullanılamayan glukoz, kilo alımını ve iç organlardaki yağlanmayı hızlandırırken; bir yandan da yüksek düzeylerde salgılanarak pankreası yoruyor ve diyabet gelişimine zemin hazırlıyor.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle fiziksel aktivitelerin kısıtlanması ve evde geçirilen vaktin artmasıyla değişen mutfak alışkanlıkları, stresin de etkisiyle insülin direncini artırdı. Konu ile ilgili bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Irmak Üstün, Covid-19 vakalarındaki artış sürerken, yaşanan süreç nedeniyle evden çalışma düzenine geçen kişilere insülin direnci ile ilgili uyarılarda bulundu.
Genelde obezite ile ilişkili olduğu düşünülen karaciğer yağlanmasının artık zayıfları da etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Onur Yaprak, toplumun yüzde 25'inde görülen bu rahatsızlığın karaciğer kanserine yol açabildiğini söyledi. Karaciğer yağlanması nedenleri arasında insülin direnci ve kas kaybının yanı sıra mutasyona uğrayan genlerin de sebep olduğunu söyleyen Yaprak, karaciğer yağlanması tedavisinde sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı.
Aşırı tüketilen asitli ve gazlı içeceklerin reflü, karaciğer yağlanması, insülin direnci ve diyabet görülme sıklığını artırdığını söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, son zamanlarda hızla artış gösteren bu hastalıkların kontrol altına alınabilmesi için tüketilen içeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İşte detaylar...
Yemek yedikten sonra çabuk acıkma, doygunluk hissinin geç oluşması, tatlı yeme isteğinin sık olması, ellerde soğukluk ve titremelerin insülin direnci belirtileri olduğunu söyleyen Diyetisyen Ayşe Duran, diyabet hastalığının önlenmesi için erken önlem almanın önemine değindi.
İnsülin direncinin baş düşmanının kilo olduğuna dikkat çeken Acıbadem Eskişehir Hastanesinde İç Hastalıkları Uzmanı Burcu Aydemir Efelerli, insülin direnci konusunda bazı uyarılarda bulundu.
Günümüzde hızla artan fast food tarzı beslenme, reaktif hipoglisemi adıyla bilinen bir çeşit şeker düşüklüğü durumuna yol açıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karakaş, "Özellikle yemeklerden 2 saat sonra ortaya çıkan yeniden acıkma hissi, tireme, fenalık geçirme gibi durumlar şeker düşüklüğünün habercisi olabilir” dedi.
Günümüzde çok sık karşılaşılan insülin direncinin tanısının zamanında konulup tedavi edilmemesi durumunda pek çok farklı rahatsızlığa da zemin hazırlıyor. Peki insülin direnci nedir? Ne gibi belirtiler verir? Tedavisi gecikirse hangi rahatsızlıkları tetikler? Tüm bunların cevabını İç Hastalıkları ve İmmünoterapi Uzmanı Dr. Ülkü Görmez anlattı.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel, diyabetin insülin hormonunun yokluğu, eksikliği ya da etkisizliği sonucunda meydana geldiğini söyledi.
Yemek yedikten sonra halsiz hissediyor ve hemen uyumak istiyorsanız insülin direncinizi ölçtürmeniz gerekiyor. Özellikle uzun saatler aç kalmak ve ara öğünleri atlamak vücudu açlık stresine sokuyor ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye yönlendiriyor. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme ise kanda insülin yükselişine neden olarak çeşitli şikayetlerin yaşanmasına yol açıyor.
Bağışıklık sisteminin yanlış çalışması başta insulin direnci olmak üzere, tiroid sorunları, gıda duyarlılıkları, mide ve bağırsak sorunları gibi pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Tüm bu etkenler kilo alımını tetiklediği gibi sağlığı da olumsuz etkiliyor. Uzmanlar ise bağışıklık sistemini bozan etkenlerin tespit edilerek onarılması durumunda kilo sorunun da ortadan kalkabileceğini ifade ediyor.
Havaların soğumasıyla birlikte kapıyı çalan hastalıklardan korunmak için vitamin açısından zengin beslenmenin önemini herkes bilmekte. Ancak hastalıklardan korunma konusunda dikkat edilmesi gereken başka bir önemli nokta daha mevcut. O da insülin direnci. İnsülin direncinizi dengede tutarak hastalıklardan korunabileceğinizin altını çizen sağlık uzmanları, insülin direncini denelemek için ne yapılması gerekir sorusunu cevapladı.
Diyabet hastalarını en çok zorlayan durumlardan biri olan insülin iğnesi gelişen teknolojiyle birlikte tarih olacak gibi görünüyor. Bunun ilk örneğini de Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Sezgin Meriçliler anlattı. İnsülin iğnesi kullanmak zorunda kalan diyabet hastaları için diyabette çığır açan 6 yeni yöntemden bahseden Uzman Dr. Meriçliler, solunum yoluyla insülin almanın artık mümkün olduğunu söyledi.
Yeme alışkanlıkları yüzünden ortaya çıkan insülin direnci pek çok hastalığa sebep olmaktadır. İnsülin direnci tedavisinde yaşam tarzının değişiminin büyük rol oynadığını söyleyen Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aytaç Karadağ, insülin direnci dengelendiğinde yaşam kalitesinin ciddi oranda arttığının altını çizdi. Peki insülin direnci tedavisinde nelere dikkat etmeli? İnsülin direnci neden olur? İnsülin direnci belirtileri nelerdir beslenmenin rolü nedir?
‘Canım sürekli tatlı çekiyor, iştahımı durduramıyorum, diyette yapsam kilo veremiyorum, yemek yedikten sonra uykum geliyor, sürekli yorgun ve enerjisizim‘ bu cümleler size yabancı gelmiyorsa insulin direnciniz olabilir. Diyetisyen Fulya Bozdemir bu hafta insülin direncini ele aldı.
Yeni bir araştırma, yüksek yoğunluklu egzersizin, çocuklarda obeziteyi azaltığını ortaya koydu. Çocuklarda insülin direnci problemini ortadan kaldırmak için fiziksel aktivite düzeyinin arttırılması yeterli.
Sık sık tatlı yeme ihtiyacı hissediyor musunuz? Az yemenize rağmen bir türlü kilo veremiyor musunuz? Yemek yedikten sonra aniden uyku mu bastırıyor? Geceleri kendinizi buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? Dikkatli olun, bu yakınmalarınızın nedeni; diyabet, kalp damar ile hipertansiyon hastalıklarına yol açabilen ve son yıllarda artık gençleri bile tehdit eden insülin direnci olabilir!
145 kilogram ağırlığında olan 24 yaşındaki Gül Baykan, hekim kontrolünde yaptığı diyetle 75 kilograma inme başarısını paylaştığı sosyal medyada 23 bin takipçiye sahip.