Geçirgen Bağırsak Sendromu (GBS), son yıllarda giderek artan bir şekilde dikkat çeken bir bağırsak sağlık sorunudur. Bağırsakların iç yüzeyinde bulunan hücreler, normalde sıkı bir şekilde bir araya gelerek zararlı maddelerin ve mikroorganizmaların bağırsak içine geçişini önler. Ancak GBS durumunda bağırsak bariyeri zayıflar ve bağırsak geçirgenliği artar. Bu durum, zararlı toksinlerin ve bakterilerin bağırsak duvarından geçerek kan dolaşımına karışmasına neden olabilir.
İnflamatuar bağırsak hastalıklarından birine sahipseniz, bazı yiyecekleri yemeden önce iki kere düşünmeniz gerekebilir. Bağırsak sorunlarıyla uğraşanlar acı verici süreci yakından bilir. Gastrointestinal sistemi etkileyen bir hastalık olan irritabl bağırsak sendromuna (IBS) milyonlarca insanın şikayetçi olduğu rahatsızlıkların başında geliyor. Bu yüzden sağlıklı ve size iyi geldiğini düşündüğünüz bazı yiyecekler aslında hastalığı tetikliyor olabilir.
Yemeklerden sonra şişkinlik yaşanabiliyor. Yaşanan şişkinlikler rahatsız edici durumlara sebep olabiliyor. Bu şişkinlikler genellikle önemsiz görülüp göz ardı edilse de şişkinlikler riskli durumlara yol açabiliyor. Uzmanlar yaşadığınız şişkinliğinizde bir sorun olabileceğini gösteren belirtileri açıkladılar. Eğer şişkinlik yaşarken bu belirtileri gösteriyorsanız mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor.
Bayındır İçerenköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kemal Gürbüz: - "Doktor tanı ve tedavisine ihtiyaç duyan IBS hastalarının yüzde 50'den fazlasında depresyon, anksiyete ya da somatizasyon bozukluğunun varlığı biliniyor" - "Tüm tedavi alternatiflerinin bir arada uygulanması başarı şansını artırıyor. Doğru tedavi için tecrübeli ve hastasından usanmayan, hastasına sürekli olarak bu hastalığı yeneceği ümidini vermeyi ilke edinmiş gastoenterologlara ihtiyaç vardır"
Kalın bağırsağınızın ana görevi, sindirim sisteminizden geçerken artık gıdalardaki suyu emmektir. Daha sonra dışkı oluşturur. Kolonun kasları sonunda atıkları elimine edilmek üzere rektumdan dışarı iter. Dışkı kolonda çok uzun süre kalırsa, geçmesi zorlaşabilir. Kötü beslenme sıklıkla kabızlığa neden olur. Stres, rutindeki değişiklikler ve kolonun kas kasılmalarını yavaşlatan durumlar da kabızlığa neden olabilir. Eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız işte bilmeniz gerekenler.
Genellikle gençlerde görülen İBS, hayatınızdaki çoğu şeyi yarıda bırakmanıza neden olacak kadar rahatsız edici bir hastalıktır. İrritabl bağırsak sendromu hakkında bilmeniz gereken her şey en ince ayrıntısına kadar bu yazıda!
Ülkemizde çok sık rastlanan, Gastroenterolojik bir rahatsızlık olan ve halk arasında ‘Huzursuz Bağırsak Sendromu' olarak da bilinen “İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), kişide ağrı ve şişkinliğe neden olurken, yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) tanı ve tedavisi üzerine yeni gelişmeleri paylaştı.
Strese bağlı hastalıklarından başında gelen halk arasında huzursuz bağırsak sendromu da denilen ‘İrritabl Bağırsak Sendromu’ yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Nedeni tam olarak bilinemeyen ancak yoğun strese maruz kalan insanlarda daha sık görülen bu hastalık kişide gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.
Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu denilen “İrritabl Bağırsak Sendromu” (İBS), bağırsakların çok hızlı ya da çok yavaş çalışması sonucunda oluşuyor.