ABD'de yaşayan Elizabeth, 'Ferahlamak' amacıyla eşinin tıraş kolonyasını kulak temizliği için kullanmak gibi büyük bir hata yaptı. Kolonyanın içerisindeki alkol ve etken maddeler, kulak zarına zarar vererek kısa süreli duyma kaybına yol açtı. Hastanedeki uğraşlar sonucu kadının işitme duyusu son anda kurtarıldı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Akif İşlek, günümüzde 1,5 milyar insanın işitme kaybıyla yaşadığının ve 2050 yılında bu sayının 3 milyara yaklaşacağının beklendiğini belirterek, “1 milyar genç yüksek sesli müzik dinleme alışkanlığı nedeniyle işitme kaybı riskiyle karşı karşıya” dedi.
Oyun bağımlılarını yakından ilgilendiren uluslararası bir araştırmanın sonucuna göre bu kişilerin yüksek risk grubunda olduğu ortaya çıktı. Araştırmanın sonucuna göre uzun saatler video oyunları oynayan kişilerde işitme kaybı ve kulak çınlaması gibi problemlerin çıkma yüzdesinin yüksek olduğu öğrenildi.
Kanda ve dokularda azalan oksijen miktarını tekrardan yükselten tedavi yöntemi, hiperbarik oksijen tedavisi olarak tanımlanır. Hiperbarik oksijen tedavisinin kullanım alanı fazlasıyla geniştir. Çeşitli pek çok farklı hastalığın tedavisinde bu medikal yöntemden faydalanılır. Ani işitme kaybı probleminin giderilmesinde de bu tedavi şekli kullanılır. Peki, ani işitme kaybında hiperbarik oksijen tedavisi nasıl uygulanır?
Kulaklarımız hassas organlarımız arasında yer alıyor. Kulaklarda biriken kirlerin kötü görünümünü gidermek için kulak çubuğuna başvuruluyor. Ancak kulak çubuğunun yanlış kullanımları sağlığa büyük ölçüde zarar veriyor. Uzmanlar kulak çubuğunun yüz felcine neden olabileceğini belirtiyor.
İngiltere’de yaşayan 66 yaşındaki eski donanma mühendisi Wallace Lee, 5 yıl boyunca işitme kaybı yaşadı. İşitme kaybının nedenini öğrenmek için pek çok tıbbi prosedürden geçen adamın 5 yılın sonunda sorununa çözüm bulundu. Lee’in kulağında kulaklığının bir parçasının kaldığını ve bu durumun işitme kaybı yarattığını öğrendiğinde büyük bir şaşkınlık yaşadı.
Kulak ve burun hastalıkları yazın sık görülüyor. Bu duruma dikkat çeken Op. Dr. Hüsamettin Olgun, havuz ve denizlerden alınan mikroplu suyun, dış kulak yolunda hızla yayılarak ve zarı da etkileyerek şiddetli ağrı, tıkanıklık ve işitme kaybına yol açtığını belirtti. Olgun, "dış kulak yolu orta kulak iltihabı oluştuğunda ilerlemeden acilen bir KBB uzmanına başvurulmalı” diyerek de vatandaşların havuz ve deniz keyfinin kabusa dönüşmemesi için birtakım uyarılarda bulundu.
Dünyaca ünlü popüler fotoğraf ve video paylaşım uygulaması Instagram, kullanıcıları sevindirecek yeni bir özelliği duyurdu. Buna göre artık videolarda otomatik olarak oluşturulan altyazılar görünebilecek. Instagram video altyazı açma-kapatma özelliği nasıl kullanılır? İşitme engelli kullanıcıların işine yaraması amaçlanan Instagram altyazı özelliği nasıl açılır?
İşitme kaybı dünyada 466 milyondan fazla insanı etkiliyor. Yaşlanan nüfus, gürültülü ortam ve birçok organı etkileyen stresin işitme kaybına sebep olabiliyor. Mega kentlerde oluşan hava kirliliği önemli bir çevre sağlığı sorunu olarak tanımlanıyor. Bu durum strese katkı sağladığı için bireylerin işitme sağlığını da riske atabiliyor. Toplumda işitme kaybını etkili bir şekilde önlemek için çevresel hava kirliliğine maruz kalmayı azaltılmalı.
Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Secaattin Gülşen: - "Yüksek sese maruz kalma, menenjit, kafa travması ve ototoksik ilaç kullanımı yetişkinlerde işitme kaybına neden oluyor" - "İşitme cihazlarının yeterli gelmediği durumlarda koklear implant, orta kulak implantları ve kemiğe implante edilebilen sistemler de iletim tipi ve sensörinöral tipteki ileri işitme kayıplarında en etkin tedavi seçeneğidir"
Çocuklarda işitme kaybı, erken doğumdan, hamilelikte geçirilen hastalıklara, genetik etkenlerden orta kulak iltihabına kadar birçok faktörle ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda fark edilmediğinden ciddi tehdit haline gelen işitme kaybı, gizlice ilerleyerek kalıcı hale gelebilir. Konu hakkında uyarılarda bulunan Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Çınar, Mynet okurları için 3 soruda işitme kaybını anlattı.
Çocuklarda işitme kaybı belirtilerinin takip edilmesi gerektiğini söyleyen Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Engin Çakmakçı, işitme kaybının okul başarısını da etkileyeceğinin altını çizerek tedavinin aksatılmaması gerektiğini söyledi.
AirPods Pro işitme zorluğuna son veriyor. Teknoloji dünyasının liderlerinden biri olan Apple, AirPods Pro’ya sunacağı güncelleme ile işitme güçlüğü çekenlere yardımcı olacak.
Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve KBB Uzmanı Doç. Dr. Secaattin Gülşen: - "Çocuklarda orta kulak enfeksiyonları işitme kaybı ile ilişkili, doğumsal işitme kayıplarında ise akraba evliliklerinin olasılığı 2-3 kat artırıyor"
Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Çolpan: - "Duyma ve konuşma problemi gelişen çocuklar, ailesi ve yaşıtları ile iletişim kurmakta zorluk çekmektedirler. Bu çocuklarımızın eğitim ve öğretim yaşantısı olumsuz etkilenecektir. Ama erken tanı ve tedavi ile, çocuklarımızın duyması, konuşması mümkün olup eğitim yaşantılarını normal yaşıtlarıyla birlikte başarılı bir şekilde sürdürebileceklerdir"
TikTok’taki bir kullanıcı 16 yaşına kadar işitme engelli olduğunu bilmediğini anlattı. Dünya genelinde 2 milyondan fazla izlenen içeriğinde Helen isimli kullanıcı ilginç hayat hikayesini paylaştı.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayça Çiprut: - "İşitme kaybının erken tespit edilmesi ve zaman kaybetmeden implantlama yapılması başarılı sonuç alınmasında en önemli etken" - "İşitme kaybı kader değil. Günümüzde teknolojinin verdiği imkanlarla işitme kaybının yol açtığı olumsuzluklar giderilebilir"
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayça Çiprut: - "İşitme kaybının erken tespit edilmesi ve zaman kaybetmeden implantlama yapılması başarılı sonuç alınmasında en önemli etken" - "İşitme kaybı kader değil. Günümüzde teknolojinin verdiği imkanlarla işitme kaybının yol açtığı olumsuzluklar giderilebilir"
İngiltere'de uzmanlar, koronavirüsün ani ve kalıcı duyma kaybına da yol açabileceğini açıkladı. Hastalığın koku ve tat kaybından, organlarda hasara insan vücuduna çok farklı şekillerde zarar verdiği biliniyor ancak İngiltere'de ilk kez Covid-19 kaynaklı bir duyma kaybı vakası görüldü.
Demans nedenleri arasında bulunan işitme kaybının önlenmesi durumunda demans riskinin yüzde 16 dolayında azaldığını söyleyen Prof. Dr. Barış Topçular, erken tanı ve tedaviyle işitme kaybı ve yol açtığı sosyal izolasyonun önlenebileceği, bunun da demans riskini düşürebileceğini anlattı.
Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde yaşayan Suriyeli Munzır Hadace, doğuştan işitme ve konuşma kaybı olan 4 yaşındaki kızı Meryem'e halk arasında "biyonik kulak" olarak bilinen "koklear implant" takılması ve ona "baba" demesi için uzanacak yardım elini bekliyor - Munzır Hadace: - "Yaklaşık 1 yıldır kızımın iyileşmesi için çok çabaladım. Ameliyat olması gerektiğini söylediler ancak bunu karşılayacak paramız yok"
İşitme kaybı yıllar içinde maruz kalınan yüksek ses nedeniyle yaşanabilmekte. Bu noktada en büyük düşmansa kulaklıklar. İşitme kaybına karşı önlem almak gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, yüksek sesli müzik dinlemenin kulak sağlığına ciddi zararlar verdiğini anlattı. İşte işitme kaybı konusunda bilinmesi gerekenler...
İşitme kaybı, işitme algısının azlaması veya tamamen yok olmasıyla ortaya çıkar. İşitme kaybı nedenlerine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, tedavi edilmeyen enfeksiyonların kalıcı işitme kaybına neden olabildiğini söyledi.
İşitme kaybı yaş grubu fark etmeksizin farklı dönemlerde yaşanabiliyor. Farklı nedenlerle ortaya çıkan işitme kayıplarında uygulanan tedavi yöntemleri de hastalığın nedenine göre değişiklik gösterebiliyor. Türkiye'de ilk kez Prof. Dr. Cem Devge'nin uyguladığı yöntemle kulağa büyüme faktörü verilerek hastanın işitmesi sağlanabiliyor.
TRPHARM Üst Yöneticisi Mehmet Göker: - "İşitme kaybı için halen geliştirilen önleyici bir tedavi bulunmamaktadır. İşitme kaybı, bebek ve küçük çocukları gelişimlerinin kritik evrelerinde etkileyerek dil gelişimi ve okuma yazma eksikliğine yol açarken, daha büyük çocuklar ile ergenlerde sosyal-duygusal gelişim geriliği ve düşük eğitim başarısına neden olur" - Fennec'in Başkanı ve İcra Kurulu Yöneticisi Rosty Raykov: - "Hastalara olan taahhüdümüzün bir parçası olarak ve mevzuatların izin verdiği ölçüde, tıbbi ihtiyacın karşılanmadığı bu alanda bir ürün onayı almak için FDA ve Avrupa İlaç Otoritesi ile birlikte çalışmaya devam ederken, STS için ilaca erken erişim programları düzenlemeyi umuyoruz"
KBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Tunga Derin, "2 yaşından önce varsa çocukların işitme kaybının saptanması hayati öneme haizdir. Eğer çocuklarda 2 yaşından önce işitme kaybı varlığı açısından taranıp, varlığı ve yokluğu değerlendirilip, varsa iyileştirme programına alınmazsa dil gelişiminde ciddi sorunlar olur" dedi.
Dünyayı görmek kadar duymak ve algılamak da bir o kadar önemlidir. Duyularımızın her biri bizim için vazgeçilmez öneme sahipken duyularımızın sağlığına dikkat etmemiz de bir o kadar önemlidir. Peki, özellikle çocuklarımızda işitme sağlığına dikkat ediyor muyuz? İşitme kaybı nedir, ne kadar sıklıkla görülür? İşitme engelinde tedavi yöntemleri nelerdir? İşte tüm bu merak edilen soruların cevabı haberimizde...
Doğuştan gelen ve tedavi edilmeyen işitme kayıpları, çocukların konuşma ve dil gelişimini önemli ölçüde etkiliyor. Sonradan oluşan işitme kayıpları ise söylenenleri tam olarak anlayamayan çocukların arkadaş çevresi ile toplumdan uzaklaşmasına, içine kapanmasına ve okul başarısında azalmaya neden oluyor. Bu nedenle işitme kaybı ile karşı karşıya olan çocuklara en kısa zamanda pratik bir işitme testi uygulanarak uygun bir tedavi planlaması yapılması gerekiyor.
Uzmanlar, okul başarısını olumsuz yönde etkileyen işitme kaybının erken teşhisi için işitme taraması yapılmasının önemine dikkati çekiyor - Prof. Dr. Fadlullah Aksoy: - "Tek taraflı işitme kayıplarında dahi sınıf tekrar oranı yüzde 37 olarak bildirilmektedir. İşitme kaybı, dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır" - "Ülkemizde işitme taraması bilim komisyonu tarafından belirlenen protokoller çerçevesinde, okul ortamında yapılmaktadır. Tarama sonucunda, işitme kaybı şüphesi olan çocukların kısa süre içerisinde KBB uzmanlarına başvurması ve detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir" - Doç. Dr. Zafer Çiftçi: - "İşitme taramasının en büyük faydası, bilişsel açıdan herhangi bir olumsuzlukları olmayan bu çocukların zamanında fark edilerek, işitme rehabilitasyonlarının sağlanması ve akademik başarılarının yükseltilmesidir"
Orta ve iç kulakta anormal kemik yapımı sebebiyle oluşan otoskleroz, işitme kaybına neden olabiliyor. Diğer adı orta kulak kireçlenmesi olan Otoskleroz’da, yeni kemik yapısının oluşması nedeniyle ses esas işitme organı olan iç kulağa ulaşamıyor. Bu durum da işitme kaybıyla sonuçlanıyor.
Yurt dışında yapılan üç ayrı araştırma ile yaşlılarda işitme kaybının, bilişsel gerileme ve bunama olarak tanımlanan demansa yol açtığı, hastalığın seviyesini artırdığı, ancak işitme cihazı ve koklear implant gibi işitmeye yardımcı cihazlar kullanıldığında bunama riskinin azaldığı tespit edildi - Prof. Dr. Gonca Sennaroğlu: - "University College London'da yapılan araştırma ile hafif derecedeki işitme kayıplarının bile uzun dönemde kişilerde bilişsel gerileme oluşturduğu gösterildi" - "John Hopkins Üniversitesi Yaşlanma ve Sağlık Merkezi tarafından yapılan araştırma sonucunda, işitme kayıplı yaşlıların her yıl aşamalı olarak bilişsel gerileme yaşadığı görüldü" - "John Hopkins Üniversitesinde yapılan bir başka araştırma ile işitme cihazı ve koklear implant gibi uygulamaların, yaşlıların konuşma ve anlama kapasitelerini artırdığını ve bu kişilerin zihinsel olarak daha az yoruldukları belirlendi"
İşitme kaybı sözel iletişimin sürüdürülmesi için olmazsa olmaz niteliktedir. Hayat kalitesi üzerinde de önemli bir alana sahip olan işitme kaybı tedavisi gerçekleştirilmediği takdirde ciddi sorunları beraberinde getirebiliyor. Bu noktada işitme şikayeti olan hastaların işitme kaybı, kayıp derecesi ve kayıp tipini belirlemek için çeşitli testler uygulanıyor.
Farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan işitme kaybı nedenleri yaş gruplarına göre değişim gösteriyor. Bu değişkenlik işitme kaybı tedavisi konusunda da farklı uygulamalar yaşanmasını sağlıyor. Peki işitme kaybı yaşamamak için ne yapmak gerekiyor? İşte uzmanlarından işitme kaybı yaşanmaması için bazı öneriler...
Çocukluk döneminde en sık görülen rahatsızlıkların başında kulak enfeksiyonları geliyor. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra yaşanan kulak enfeksiyonları, gerekli şekilde tedavi edilmediğinde işitme kaybı dahil çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Çocukların televizyonu yakından ve yüksek sesle izlemesi, konuşmaları tekrarlatması veya içine kapanık davranışları kulak enfeksiyonu sonrası işitme kayıplarından kaynaklanabiliyor.
Orta kulakta sıvı birikimi yani sessiz kulak iltihabı yaklaşık 30 dakikalık bir müdahalenin ardından düzelir, işitme hızla normale döner ve çocuğun çevre ile iletişimi olması gereken duruma gelir. İşte sessiz kulak iltihabı belirtileri ve ebeveynlere öneriler...
Kulak çınlaması her yaştan insanın yaşadığı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kulaktaki çeşitli yapısal bozuklukların ve işitme kayıplarının yanı sıra vücuttaki birçok bozukluğun belirtisi de olabiliyor. Stresten sigaraya, aşırı kafein alımından vitamin eksikliğine kadar birçok etken kulak çınlamasına yol açabiliyor.
Doğumsal kulak deformiteleri bebeklikten itibaren görülürken, tedavi edilmediği takdirde işitme kaybı ve ilerleyen zamanlarda iletişim güçlüğüne neden olur. Genellikle 9 yaşından itibaren yapılan ameliyatlar modern yöntemlerle sorunsuz bir şekilde tedavi edilebiliyor.
Pek çok kişi farkında olmasa da işitme kaybı hafife alınmaması gereken bir hastalık. İşitme kaybı askerlik konusunda dahi engel teşkil ederken işitme kaybı tedavi yöntemleri arayanlar işitme kaybı için oksijen tedavisi ya da işitme kaybı ile ilgili alternatif tıp arayışlarını sürdürmeye davem ediyor. Peki iştme kaybı alzheimer'ı hızlandırıyor diyen uzmanlar hastalara hangi önerilerde bulunuyor?
Küba Dışişleri Bakanlığı, Kübalı yetkililerin, evdeki incelemede, diplomatın duyduğunu belirttiği "tanımlayamadığı seslerin" kaynağına dair bulguya ulaşamadıklarını kaydetti
İşitme kaybı belirtileri görülse de kişiler tarafından fark edilmiyor ya da bu rahatsızlığın üzerinde durulmuyor. Öyle ki, işitme kaybı yaşayan kişilerin rahatsızlığı gündelik hayatlarını fazlaca etkiliyor. Peki işitme kaybı yaşayan kişiler işitme kaybı yaşadığını hangi belirtilerden yola çıkarak anlayacak?
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Aşkıner ani işitme kaybının kalıcı hasarlara yol açtığını ve düşüncesiyle önemsenmeyen ani işitme kayıplarının ciddi olabileceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Aşkıner, ani işitme kayıplarında en önemlisinin 3 gün içinde tedaviye başlamak olduğunu da söyledi.
Ne kadar iyi duyarsanız duyun, yıllık işitme testi yaptırmak akıllıcadır. Eğer migreniniz varsa bu testleri sıkılaştırmak yararınıza olacaktır. Araştırmalar, migrenden muzdarip olanların, olmayanlara kıyasla daha fazla işitme kaybı riski taşıdığını, migren hastalarının ani işitme kaybının iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Çocuklarda gizli kalan işitme kayıpları dil gelişiminin olumsuz etkilenmesine, okul başarısızlığına ve anlamlandırılamayan öfke nöbetlerine neden olabiliyor. Konuşmayı yaşıtları gibi öğrenemeyen ve doğru sözcükleri bulamayan çocuklar kendini toplumdan soyutlayarak yalnızlaşabiliyor. Doç. Dr. Mustafa Cem Özbek, çocuklarda işitme kaybı ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.
Havalar soğudu, grip hastalıkları artışa geçti. Pek fazla bilinmese de, kışın yaşanan üst solunum yolu hastalıkları, iç ve orta kulağı etkileyerek ani işitme kaybına da neden olabiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Özcan Öztürk, önemli uyarılarda bulundu.
Günümüzde yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığı hızla yaygınlaşıyor!
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Tunç Üstün, işitme kaybının en sık nedeninin orta kulak iltihabı olduğunu, orta kulak iltihabının da öğrenmeyi olumsuz etkilediğini söyledi.
ABD'de yapılan yeni bir araştırma, birçok ülke için önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin, işitme kaybı riskini arttırdığını ortaya koydu.
İşitme kaybında hangi cihazlar kullanılır? Op. Dr. Ahmet Şirin tüm sorularınıza cevap veriyor
Obez gençlerin işitme kaybının normal kilolulardan daha fazla olduğu belirlendi.
Üç günden daha kısa bir sürede, 30 db. veya daha fazla işitme kaybı gelişmesine “ani işitme kaybı” denir.
Türkiye'de ileri derecede işitme kaybı bulunan çocukların büyük bölümünün akraba evliliği sonucu dünyaya geldikleri belirtilerek, ülkede "doğumsal" işitme kayıplarının görülme sıklığının 800'de bir olduğu bildirildi.
Sani Konukoğlu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. İlyas Dişikırık, ani işitme kayıplarının, virüs, damarsal veya kan hastalıkları ile ilgili olabileceğini söyledi.
Okul dönemi çocuklarında sık karşılaşılan, ancak o oranda da fark edilemeyen problemlerin başında işitme kayıpları geliyor. Tedavi edilmeyen işitme kayıpları, çocuğun alay konusu olması gibi önemli sosyal problemlere yol açıyor. Çocuğun sosyalizasyonu ve hatta yetişkin çağındaki kişiliğinin şekillendiği bu dönemlerde çevresinden yeterli uyarıyı alamayan çocuklarda psikolojik ve sosyal gelişim, geriye dönüşümü olmayacak şekilde etkilenebiliyor.
Her bin bebekten yaklaşık 10'unun işitme kaybı ile doğması Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Uçak yolculuğu sırasındaki ani basınç değişiklikleri, işitme kayıplarıyla sonuçlanan kulak problemlerine sebep olabiliyor. Bu sebeple, inişe geçmeden önce sakız çiğnenilmesi veya nane şekeri emilmesi, ayrıca burun açıcı sprey kullanılması öneriliyor.
Havaların soğumasıyla birlikte özellikle çocuklarda gribal enfeksiyon ve sinüzitin neden olduğu işitme kayıplarında belirgin artış yaşandığı bildirildi.