Çanakkale'nin Çan ilçesinde yapılan yeni kazı çalışmalarında dikkat çeken bulgulara ulaşıldı. Bölgede bulunan 86 bin yıl öncesine ait insan iskeletlerinin dönemin yaşam tarzlarına ışık tutması bekleniyor. Çalışmalarda keşfedilen 25 bin bulgu arkeoloji alanında büyük heyecan uyandırdı.
Dominik Cumhuriyeti'nde bir tekne içinde 14 iskelet, yasa dışı maddelerle birlikte akıntıya kapılmış halde bulundu.
Tayland'ın Bangkok şehrinin Bang Rank bölgesindeki bir tapınağın krematoryumunun altında bir kadın iskeletinin bulunması endişelere neden oldu. Polis yaklaşık 40 yıl önce yaşanan bir olayla ilgili soruşturma başlattı.
Konya'da bir inşaatın 11'inci katında bir erkek iskeleti bulundu. Yapılan değerlendirme sonucunda iskeletin yaklaşık 1 yıl önce öldüğü belirlenirken iskeletin kime ait olduğuna dair araştırmalar başladı.
"Barry" ismi verilen, "camptosaurus" cinsi dinozorun iskeleti yapılan açık artırmayla alıcı buldu.
İskoçya'nın Stirling kentinde yaşayan 44 yaşındaki Paul McDonald isimli bir adam arka bahçesine yüzme havuzu yaptırmak istedi. Toprağı kazdıkça iskeletler bulan McDonald durumu yetkililere haber verdi. Tarih öncesi yunus iskeletinin keşfi, uzmanlar tarafından 'bir tür mucize' olarak adlandırıldı ve bir asırdan fazla bir süredir İskoçya'da türünün ilk örneği olarak kabul edildi.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce İznik'teki tarihi surların Yenişehir Kapı bölümünde sürdürülen arkeolojik kazılarda insan iskeletlerine rastlandı. Tarihi İznik surları kazısında mezarlar ve çok sayıda insan iskeleti bulundu. Sur duvarları arasında çok sayıda definle karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Elde ettiğimiz bulgulara göre bunlar, saldırılar esnasında ölen Bizanslı ya da şehit düşen İslam askerlerine ait değil" dedi.
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde kazı çalışmaları devam eden tarihi Kadıkalesi ören yerinde bulunan kilisede, yaklaşık 8 asır önce öldüğü tahmin edilen bir kadına ait iskelet bulundu. Uzmanlar, normal şartlarda kiliseye kadın gömülmesi olayının çok sık rastlanan bir durum olmadığını söyledi. Kadın iskeletinin 35 yaşlarında, 163 santimetre boyunda olduğu ve dönemin bürokratlarından birinin eşi ya da hayırsever bir kadına ait olduğunun tahmin edildiği açıklandı.
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yol yapım çalışması sırasında iş makinesi kazı yaparken insan iskeletleri bulundu. Oda mezarda Roma dönemine ait 1600 yıllık olduğu değerlendirilen 5 insan iskeleti, çağrılan ekipler tarafından incelemeye alındı.
Mersin’de antik liman kenti "Anemurium"da devam eden kazı çalışmalarında heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Sütunlu cadde olabileceği düşünülen alanda yapılan kazılarda biri bebek 4 iskelet bulundu. Kentin nekropol alanı dışında kalan bölgede çıkan iskeletlerden bebek olanın bir amfora içerisinde defnedilmiş olması ise tüm ekibi heyecanlandırdı. İşte heyecanlandıran keşfin detayları...
Perre Antik Kenti'ndeki kazılarda 1800 yıllık insan iskeletleri bulundu
Samsun'da sahilde korkutan görüntü ekipleri harekete geçirdi. Çarşamba ilçesinde sahilde yürüyen vatandaşlar, kumsalda kafatası ve iskelet parçaları gördü. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen jandarma ekipleri bölgede inceleme yaptı. İnsana ait olduğu değerlendirilen iskelet parçalarının Adli Tıp Kurumuna gönderileceği belirtildi.
Çankırı'nın Yapraklı ilçesine bağlı İkizören köyünde şaşkınlık yaratan bir olay meydana geldi. Yağmur suyunun toprağı aşındırması sonucu vatandaşlar, aşınan toprağın altından insan iskeleti çıktığını gördü. Vatandaşların durumu haber verdiği köy muhtarı olayla ilgili o mevkide Rum mezarlarının olduğunun söylendiğini ancak kıbleye doğru yatırılmış Müslüman mezarı gibi göründüğünü belirtti. Durumun jandarmaya bildirildiğini, Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yetkililerin inceleme yapacağını söyledi.
Çankırı'da yağmur suyunun aşındırdığı topraktan iskelet çıktı
İklim değişikliği sonucu ortaya çıkan bir gerçek korkunç manzarayı gözler önüne serdi. Mead Gölü'ün kuraklık nedeniyle sularının çekilmesiyle gün yüzüne çıkan insan kalıntıları görenlerin tüylerini ürpertti. Daha önce insan kemikleri çıkan alandan son çıkanlar ise korkuları tazeledi.
Türk ve Alman bilim insanlarının Bergama Antik Kenti'nde yürüttüğü çalışmalar kapsamında incelenen ve en eskisi 2 bin yaşındaki yaklaşık 300 iskelet, bölgedeki yaşam, beslenme alışkanlıkları ile hastalıkların ipuçlarını verdi - Münih Ludwig Maximilians Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeoloji Uzmanı Prof. Dr. Wolf Rüdiger Teegen: - "Karbonhidrat zengini bir beslenme biçiminin yaygın olduğunu görüyoruz. Ekmek ve yulaf lapası gibi. Birçok insanın bitki bazlı beslendiğini anladık. Belirli bir yüzde düzenli olarak et yiyebiliyordu. Çok et yiyen kişi sayısı ise azdı çünkü et yemek sosyal duruma bağlı olarak değişiyordu"
Müzede sergilenen, dünyanın ilk klon koyunu Dolly'nin tahniti ile 1,5 tonluk balina kafatası ilgi görüyor - Edison ve Bell'in çalışmalarının yer aldığı müzede, telefonun gelişimi de anlatılıyor - Antik Mısır bölümünde Qurna Kraliçesi’nin tabutunun yer aldığı müzede, 12 metre uzunluğunda, 6 metre yüksekliğindeki T-Rex dinozor iskeleti de sergileniyor
Iğdır Üniversitesi, kentteki bir işletmenin bahçesinde yapılan kazıda işçilerin bulduğu hayvan iskeletinin, hangi türe ait olduğunu tespit etmek için araştırma yapacak. Eski bir iplik fabrikasının bahçesinde işçilerin kazı yaparken bulduğu hayvan iskeletinin, yaklaşık 1 metre boyunda ve yırtıcı dişlere sahip olduğu belirtildi.
Hisardere Nekropolü alanında yan yana bulunan ve 2. yüzyıla tarihlenen lahitlerden birinin önceki yıllarda kaçak kazıyla patlatıldığı, diğerinin sağlam kaldığı belirlendi - Arkeologlar, ayrıca duvarlarına ulaştıkları yapının İznik Gölü'ndekine benzer bir bazilikaya ait olduğunu tespit etti - Kazının bilimsel koordinatörü Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç: - "Lahitlerle beraber özellikle 3. yüzyıldan sadece İznik'e özgü, başka hiçbir yerde örneği olmayan, içleri boyalı, bezemelerle süslü oda mezarlar mevcut"
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Arslantepe Höyüğü’nde yürütülen kazı çalışmalarında milattan önce 3600-3700 yılına ait olduğu düşünülen 24 mezar ile 6 ev kalıntısı ve küp içerisinde iki çocuk iskeleti gün yüzüne çıkarıldı.
Milano Katedrali yakınında yapılan bir kazıda ortaya çıkarılan iskelet, tarihteki en korkunç infaz yöntemlerinden biri olduğu kabul edildi. Orta Çağ'dan kalma ve 17 yaşlarında genç bir adam olduğu tahmin edilen iskeletin kalıntıları, bir zamanlar suçluları cezalandırmak için kullanılan bir işkence çarkında parçalanarak öldürüldüğünü gösteriyor.
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü'ndeki kazılarda, Orta Çağ’da yaşamış bir kız çocuğuna ait iskelet bulundu.
Anadolu’da 5 bin yıl önceki ilk şehirleşme yapısının ortaya çıkarıldığı Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki ilk Tunç Çağı Küllüoba Höyüğü kazılarında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 40’ın üzerinde mezar alanları bulundu. Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal, bulunan iskeletlerin incelemelerinde, 5 bin yıl önce insanların yaklaşık 40 yaşlarına kadar yaşayabildiğini söyledi. Küpler içindeki iskeletler çıkarıldıktan sonra DNA Laboratuvarı'na gönderildi.
Kuzey Çin'de 1.500 yıldan daha uzun bir süre önce birlikte gömülen çiftin iskelet kalıntıları bulundu. Araştırmacılar, sol yüzük parmağına metal yüzük takan kadının kocasıyla birlikte gömülmek için kendini feda etmiş olabileceğini söylerken bu görüntüyü, "sonsuz kucaklaşma" şeklinde tanımladılar.
Tunceli’de birinci derece sit alanı olarak tescillenen Tozkoparan Höyüğü’nde yapılan arkeolojik kazılarda ilginç bir detaya rastlandı. Tarihi 5 bin 500 yıl öncesine uzanan çocuk iskeleti arkeologları heyecanlandırdı.
Samsun’da sahilde yürüyüş yapan vatandaşlar kıyıya vurmuş insan iskeleti buldu. Kimliği belirlenmek üzere yarım haldeki insan iskeleti otopsi işlemi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
Bilecik'te, apartmanın bahçesindeki Batı Anadolu'da ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu ortaya çıkan kazı alanında, 2 yıllık çalışmalar sonucu 8 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen 11 insan iskeleti, aynı döneme ait 3 delikli müzik aleti ile siyez buğdayı, gernik buğdayı, ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa, mercimek ile kara burçak gibi tohum kalıntıları bulundu.
Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kenti'nde, yürütülen kazı çalışmalarında içerisinde bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir erkeğe ait iskeletler bulundu.
Birleşik Krallık'taki Roma mezarlıklarında kafası kesilmiş 17 insan iskeleti bulan arkeologlar, Roma İmparatorluğu'nun Britanya'daki hakimiyetinin zayıfladığı döneme ışık tuttu. Hakimiyet zayıflayınca ölüm cezalarını artıran İmparatorluk'un, o dönem uyguladığı cezalarının tüyler ürperttiği gözler önüne serildi.
İtalya'daki arkeologlar, Vezüv Yanardağı'nda yaklaşık 2 bin yıl önce yaşanan patlamamda ölen bir kişinin kimliği ile ilgili ilgi çekici ayrıntılar ortaya çıkardı.
Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki tarihi Kadıkalesi-Anaia Höyüğü'nde bu yıl yapılan kazılarda 13'üncü yüzyıldan kaldığı tahmin edilen ikisi çocuk 5 insana ait iskelet bulundu. Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdulbari Yıldız, "Mezardaki iskeletlerin duruş ve gömülüş tarzına baktığımızda Hıristiyan dinine mensup insanlar olduğunu anlıyoruz. Mezarlarla ilgili antropolojik çalışma devam ediyor" dedi.
Prof. Dr. İbrahim Azboy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi sonrası kalça ağrısı çekenlerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini kaydederek, "Çünkü koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde kullanılan kortizonun uzun süreli ve yüksek doz uygulanması kas-iskelet sisteminde ciddi yan etkilere sebep olabiliyor." ifadesini kullandı.
Zonguldak'ta Roma dönemine ait olduğu sanılan mezarlık bulundu
İngiliz Tıp Dergisi Raporlarında yer alan vakaya göre, 19 yaşındaki gencin üst uylukları, cinsel organı, gövdesi ve uzuvları aşırı tüylenmeye maruz kaldı. Gencin, genetik mutasyona sahip olduğu belirlendi. Nadir görülen bu vaka dünyada sadece 130 kişide var ve bilinen bir tedavisi yok.
Prince Midnight’a merhaba deyin. Amcasının iskeletinden elektro gitar (Skelecaster) yapan müzisyen, belki de hiç olmadığı kadar popüler hale geldi. Tabii bu iyi mi kötü mü, tartışılır.