Ünlü bir Türk profesör olan İskender Pala, 8 Haziran 1958 yılında Uşak’ta dünyaya gelmiştir. İlkokulu Uşak’ta, liseyi Kütahya’da ve üniversite eğitimini de İstanbul Üniversitesi’nde tamamlayan Pala; Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur. Edebiyat dalında eğitimlerini tamamlayarak profesör olan Pala; Divan Edebiyatı ile ilgili yaptığı çeşitli çalışmalarla adından söz ettirmeyi başarmıştır.
İskender Pala edebiyat alanında çeşitli dergilerde, gazetelerde ve ansiklopedilerde edebiyat araştırmacısı unvanıyla makaleler yayımlamıştır.
Bunun yanı sıra da hem ortaokul hem de lise öğrencileri için çeşitli ders kitapları da yazmıştır. Profesör Pala, farklı üniversitelerde çeşitli kadrolarda görev almıştır. Kariyerinde televizyon kanallarında edebiyat alanında programlar da sunmuştur.
Son olarak Uşak Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev alan İskender Pala, 2016 yılının ocak ayında Başbakan başdanışmanı olmuştur.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili ve yazar İskender Pala: - "Çocuklarımızı öyle yetiştirmeliyiz, onlara büyürken öyle ninniler söylemeliyiz ki benim oğlum ileride Barbaros Hayrettin Paşa olacak, benim oğlum ileride bir Fatih olacak, benim oğlum ileride bir Ali Kuşçu olacak, benim oğlum ileride Nene Hatun olacak, Zeynep Hatun olacak diye atalarımızın kahramanlıkları ve hikayeleriyle büyütmeliyiz"
Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İskender Pala: - "Edirne'deki kültür sanata ilişkin, gerek sivil toplum örgütleri gerek resmi makamlar gerekse yerel yönetimlerin duyarlılığını görmek sevindirici"
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İskender Pala: - "Amacımız sadece İstanbul'a bağımlı bir kültür sanat dünyası değil kültür sanatın Anadolu'daki zenginliklerini, Anadolu'ya uzanan kısımlarını, dünya ve Türkiye gerçeği içinde Anadolu'da var olan bir takım sanat aktörlerini, sanat kurumlarını, etkinliklerini yaşatabilmek, geliştirebilmek ve tanıtabilmektir"
Her ay mutat toplantılarından birini farklı bir şehirde yapma kararı alan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu bu ay Hakkari'de toplanacak
Yazar ve şair Prof. Dr. İskender Pala: - "Sanki Türkiye'de parçalanmış bir edebiyat akımı, anlayışı var zannediliyor. Hayır, bunlar bir bütündür, medeniyettir ve medeniyetin katmanlarında edebiyata yansıyan güzelliklerdir" - "Türk şiirini güle benzetirim. Has bahçede yetişen gül gazeldir. Kırlarda yetişen gül koşmadır. Kırlardan has bahçeye, has bahçeden kırlara gitmek üzere evcilleştirilen gül de ilahidir"
"Milli Sanat Tiyatrosu" tarafından hazırlanan ve 2. Mahmut döneminde geçen oyununun özel gösterimi yapıldı
Yazar İskender Pala: - "Gazale, bir dönemin aşk anlayışını devlet sancısını ve sosyal dönüşümümüzü anlatmak için yazıldı"
Yazar İskender Pala, festival kapsamında gerçekleştirilen "Kültür Sanat Vizyonu" başlıklı söyleşide genç kitapseverlerle buluşup kitaplarını imzaladı
Prof. Dr. İskender Pala: - "Suriye'de bir damla kan yere döküldüğünde dünyanın bir yerlerinden birisinin biti kanlanıyor" - "Osmanlı Devleti'nin sınırlarına 1912 yılında bir tel örgü çekilseydi ve 'buradan dışarıya arkeolojik eser çıkarılmayacaktır' yazılsaydı, bugün dünya müzelerinin üçte ikisi boş kalıyordu" - Yazar Melih Esen Cengiz: - "Bugün yaşadığımız gerçeklerle romanın dünyası çok farklı. Gerçek dünyanın kurmacasıyla romanın kurmacası bambaşka. Yani tarihi gerçekleri de eski dönemin gerçeklerini de bir romanda illa aynı şekilde bulmak zorunda değiliz" - ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan: - "Gılgamış Destanı'nda bütün olaylar, günümüzdeki macera romanlarına taş çıkartacak bir kurguda ve heyecan verici bir şekilde anlatılıyor"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu toplantısında İstanbul’u bir 'müze şehir' haline getirmek istediğini söyledi ve müze türleriyle ilgili çalışma yapılmasını istedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki kurullarda yeni görev dağılımına gitti. Erdoğan, eski bakan Nihat Zeybekci'yi Ekonomi Politikaları Kurulu Başkanvekilliğine, İskender Pala'yı ise Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekilliğine atadı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Nihat Zeybekci Ekonomi Politikaları Kurulu Başkanvekili, İskender Pala Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekili olarak görevlendirildi
Bu yıl gerçekleştirilen festivalde 64 sahaf yer alıyor - Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Demircan: - "Etkinliklere 12 yıldır devam ediyoruz. Şimdi sahaf var, daha önce geleneksel el sanatlarımız vardı, antika festivali vardı, nerede kültürümüzü geliştirecek, onu daha öteye götürecek bir eylem varsa onu yapmaya gayret ediyoruz" - Yazar İskender Pala: - "İstatistikler yüzde 97 diyor ama okuyan ve yazan yüzde 3 hala. Yani gerisi okuma-yazma bilen cahiller. Öyle diyelim. Okuma-yazma bilen birisiyle okuyan ve yazan birinin farkı nedir? Okuması ve yazması."
Prof. Dr. İskender Pala: - "Eserleri gençlerimize ve bilim dünyamıza örnek olacaktır. İslam medeniyeti içerisindeki bilimsel gelişmeleri, keşifleri, icatları ortaya çıkarmadaki tarzı bilim adamlarına örnek olacak bir tarzdır" - Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma: - "Rahmetli hoca, Avrupa emperyalizmine karşı özellikle ilmi açıdan bir kaleydi"
Yazar Prof. Dr. Pala: - "Hakkında kitaplar yazılan, sembol dünyası oldukça geniş olan lalenin, edebiyata yansıyan yönüyle de ayrıca sembolleri oluşmuştur. Lale, bir tek dal üzerinde olan bir tek çiçektir ve şairler bunu çok kullanır. Bu durumda lale vahdeti temsil eder" - "Lale, edebiyatta o kadar zengin bir dünya ifade eder ki Fatih Sultan Mehmed'in kendisi, lale üzerine şiirler yazarak bu geleneği başlatmış bir adamdır. Onun devrinde Necati Bey diye bir şairin 'Lâle-hadler yine gülşende neler etmediler...' diye başlayan meşhur şiiri, neredeyse bütün şairler tarafından taklit edilmiştir" - "Lale, bizim öz çocuğumuzdur ama şimdi Emirgan'da onu başkalarının ismiyle çağırıyoruz. Yani Emirgan Korusu'nda, veya Türkiye'nin başka lale bahçelerindeki lalelerimizin Latince isimlerini yazmak bizim ayıbımızdır. Bu isimler bizatihi bizimdir çünkü çiçek bizden gitmiştir Avrupa bile hala bizim adımızı kullanıyor"
İskender Pala, Yavuz Bingöl, Hasan Kaçan ve Beşir Ayvazoğlu, Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ndeki "Kütüphanede Bir Gece" etkinliğinde bir araya geldi - Yazar Pala: - "Türkülerin, bir kültür ve medeniyet birikimini ihya, yeniden yaşama ve ruhlarımızda duyarak kimliklerimizi edinmeye yönelik bir şey olduğunun hepimiz farkında olmalıyız" - Karikatürist, oyuncu ve senarist Kaçan: - "'Yüce Dağ Başındayım', 'İndim Dere Kenarına', 'Ada Sahillerinde Bekliyorum', bunların hepsi günümüzle karşılaştırdığımızda bir tür konum atma şekilleri"
İstanbul'un edebiyat ve sanat sohbetleri kültürünü yaşatmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen etkinliğe yarın yazar İskender Pala konuk olacak