Türk şair ve yazar İsmet Özel, 19 Eylül 1944 yılında Kayseri’de dünyaya gelmiştir. Türk edebiyatının önemli yapı taşlarından olan Özel, 1962 yılında Ankara Siyasal Bilgiler fakültesinde eğitimine başladı. Fakat okulu bitirmeden bırakma kararı aldı. Küçük yaşlardan beri şiire olan ilgisiyle üniversite çağında 25 şiir yazdı.
1963 yılında ilk şiiri bir dergide yayımlandı. Eğitim hayatını Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olarak tamamladı. Devlet Konservatuarı’nda Fransızca okutmanlık yaparak 18 yıl geçirdi. Haklın Dostları adlı dergiyi Ataol Behramoğlu ile birlikte kurdu ve yönetti. Türk Yazarlar Birliği deneme ve üstün hizmet ödülünü 2005 yılında kazandı.
Toplamda 5 çeviri kitap, 22 deneme, 9 şiir ile gönüllerde taht kurmayı başardı. Ayrıca İstiklal Marşı Derneği’nin kurucusu ve fahri genel başkanıdır.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: - "Kısa sürede tekrar sağlığına kavuşup buradan taburcu edilmesi tek arzumuz ve beklentimiz"
Şair ve yazar İsmet Özel, kalp krizi geçirdi. 74 yaşındaki ünlü şairin tedavi altında olduğunu Kızılay Genel Başkanı duyurdu.
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya hesabından şair İsmet Özel'in kalp krizi geçirdiğini açıkladı.
Prof. Dr. İbrahim Tüzer: - "İsmet Bey'in gündeminde, hayatı yaşarken, kişisel ilişkilerini oluştururken çok önemsediği bir başka nokta sahiciliktir. İsmet Özel neyi yapıyorsa inanarak, sahici bir şekilde yapar" - "Neyin iyi ya da kötü, güzel ya da çirkin, sahici ya da sanal olduğuyla ilgili bir bilgi birikimini ortaya koyamıyor 21. yüzyıl insanı" - "Hem hayatının hem aile çevresinin hem de fikirlerinin ve şiirlerinin de kaynağı olarak kabul edebileceğimiz hususlara dikkat çekerken 'tevarüs etmemiş adalet' ve 'kadirşinas itaatsizlik' kavramlarını kullanır" - Yazar Ercan Yıldırım: - "Onun genel düşünce kodlarının içerisinde yöntem diyebileceğimiz şeylerden biri 'herkesleşmeme', 'biriciklik' düşüncesidir. Bu sadece Özel'in kendisi açısından değil, Müslüman toplum biriciktir, önderdir düşüncesinden her zaman bahsetmiştir"
Şair Nurettin Durman: - "Allah'a hamd ediyorum. Çünkü askerden sonra berberliği bırakmak istedim. Evlenince 'Benim rızkım buradan çıkacak.' dedim. Ondan sonra da berberliği sevmeye başladım. Benim hayatım bu ama şiire de devam ettim" - "Çayımız, sohbetimiz olurdu. Edebiyat meraklıları, duyanlar geliyordu. 1980 yılında İsmet Özel Bey geldi Beylerbeyi'ne. Ondan önce Ahmet Özalp, Sukuti Memioğlu, Mehmet Akyıl gibi birçok arkadaş gelip giderdi. Böyle bir 'yazanlar', edebiyatla uğraşanlar da gelmeye başladı müşteriden ziyade. Zamanla samimiyetler arttı, dostluklar gelişti" - "Cahit (Zarifoğlu) Bey Ahmet Özalp ile beraber dükkana geldi. Onun öncesinde ben ona biraz kızgınım, öfkeliyim ama Cahit Bey dükkana gelince kızgınlık falan kalmadı. Nedense bir sempati, bir muhabbet oldu" - "(Cahit) Birçok yazarla kıyasladığımda, onun hal ve hareketleri daha başkaydı. Dışarıda görseniz normal bir insan zannedersiniz ama içindeki volkanları, yazdığı şiirleri bilemiyorsunuz tabii"
İstiklal Marşı'nı ilahi şeklinde okuyarak farklı yorum getiren, "Müslüman olmadan Türk olunmaz" sözüyle tartışma yaratan şair İsmet Özel yine çok konuşulacak açıklamalar yaptı.