Sofraların vazgeçilmezi olan baharatlarda yapılan hileler duyanları şaşkına çevirdi. Başta kırmızı toz biber olmak üzere; sumak, isot, karabiber ve zencefilde yapılan hileler dikkat çekiyor. En büyük hilenin kırmızı toz biberde yapıldığını belirten esnaf, alışveriş yapmadan dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda vatandaşları uyardı
Ocak-eylül döneminde 6 milyon 817 bin dolarlık pul biber ihraç edildi
Ankaralıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Şanlıurfa'nın geleneksel el sanatları, yemekleri, halk oyunları, yöresel ürünleri tanıtıldı
Hemoroid halk arasında bilinen adıyla basur çekilmez acılara sebep olabiliyor. Toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan olan basur sorunu her yaşta görülebiliyor. Basur kanamalara ve rahatsızlık hissine sebep oluyor. Bu sebeple yaşam kalitesini artırmak adına basurun kesinlikle tedavi edilmesi gerekiyor.
Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Murat Mermer: - "İsotumuz çok kaliteli, talebe göre yurt dışına da gönderiyoruz"
Baharatlar yemeklerin çok daha lezzetli hale gelmesine yardımcı oluyorlar. Yemeğin tadını veren baharatların birçok çeşidi bulunuyor. Sıklıkla karıştırılan isot ve pul biberde en çok kullanılan baharatlar arasında bulunuyor. İsot ve pul biber arasındaki farkı öğrenmek için bu haberi okuyabilirsiniz.
Şanlıurfa'nın tepsi kebabı coğrafi işaretle tescillendi
Türkiye'den bu yılın ocak-haziran döneminde 4 milyon 967 bin dolarlık pul biber ihracatı gerçekleştirildi - Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir: - "Önümüzdeki yıllarda üretilen pul biberlerin daha fazla ülkenin mutfağında yerini alacağına inanıyoruz"
Şanlıurfa’da meydana gelen bir olay; kaydedilen görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla büyük tepkiye yol açtı. Bir esnaf, yere dökülen pul biberi toplayarak yeniden satışa sundu. Söz konusu olay bir vatandaş tarafından kaydedilerek “Alacak olanlar bir daha düşünsün” notuyla sosyal medyada paylaşıldı. Olay sonrası ekipler harekete geçti ve esnafa para cezası kesildi. Satılmak istenen ve isot olarak bilinen acı biberler ise imha edildi.
Şanlıurfa'da yere dökülen isotu satışa sunan esnafa ceza
Ülkemizde sıklıkla tüketilen hatta tadının ünü ülke sınırlarını aşan isot, son yıllarda ortaya çıkan faydaları nedeniyle her zamankinden çok talep görüyor. Koronavirüse iyi geldiği iddia edilen isot, sadece yemeklere lezzet katmak için değil çayını yapmak için de alınıyor. Ancak, isota gösterilen ilgi gıda sahtekarlarını harekete geçirdi.
Urfa Agro Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Cevahir Asuman Yazmacı: - "Asıl hedefimiz kadınların hem ekonomik alanda hem de sosyal alanda güçlenmesini sağlamak. Kadınlarımızın elleri gerçekten çok lezzetli, bu ürünlerimizi yurt dışına göndermeye başlayacağız, talepleri almaya başladık" - Kooperatif üyesi gıda mühendisi Aslı Melik: - "Bizler geleneksel metotları bilimle birleştirerek daha hijyenik daha lezzetli bir ürün ortaya koyuyoruz"
İsot, özellikle Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te yetiştirilen biberlerin, kendine özgü kurutma şekliyle kurutulup hazırlanan baharat çeşitlerinden biridir.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hayoğlu, uygun şartlarda hazırlanmayan, işleme aşamasından sonra depo ve nem düzeyine dikkat edilmeyen "isot"un (pul biber), kanserojenik etkiye sahip "aflatoksin" oluşumuna neden olabileceğini, karaciğerde önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Bölgede 'İsot' olarak adlandırılan 'Şanlıurfa Biberi'ni yetiştiren çiftçiler, doğru ekim ve sulama metotları konusunda uyarıldı.