Son dakika haberi: İstanbul ve İzmir milletvekilleri Cemal Enginyurt ile Salih Uzun, Demokrat Parti'den istifa etti. Çok konuşulacak istifa haberlerini iki isim de sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarla duyurdu.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Oğuz Çelik, "Marmara Denizi'nde ve devamında olacak bir deprem, Tekirdağ'ı çok fazla etkileyecek. Buna yapı stoku hazır değil. Bakın Kahramanmaraş'taki, Adıyaman'daki, Gaziantep'teki yapı stoku neyse aslında Türkiye'deki yapı teknolojileri birbirine çok yakın" dedi. Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik "Tekirdağ deyince aman diyorum, aman dikkat" ifadelerini kullandı.
Son dakika haberi: Bartın'da korkutan bir deprem meydana geldi. Amasra açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğünü AFAD 4.8 olarak duyurdu. Saat 10.16 sıralarında meydana gelen deprem çevre illerde de hissedildi. Amasra Belediye Başkanı'ndan ilk açıklama geldi. 1968 yılındaki depremi hatırlatan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy "Tsunami olur mu?" sorusuna yanıt verdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin en büyük gerçeği olan deprem konusundaki uyarılarına devam ediyor. Görür, son olarak zemin sıvılaşması bulunduğunu belirttiği o il hakkında "Aktif fay hatları bu bölgede yoğunlaşmış durumda ve büyük depremler üretme potansiyeline sahip." dedi.
6 Şubat deprem felaketinin ardından yaptığı açıklamalar dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür, vatandaşların en çok merak ettiği konu olan 'deprem beklenen yerler' ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Beklenen olası İstanbul depremi başta İstanbullular olması üzere bölgede yaşayan vatandaşları endişelendirirken bu kez Naci Görür'ün uyardığı il İstanbul olmadı. İşte Görür'ün deprem riski açısından dikkat çektiği o iller...
Kahramanmaraş depreminin ardından İstanbul depremi hakkında defalarca uyaran Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya adı kullanılarak deprem çantası satışı yapılmasına tepki gösterdi.
Son aylarda yurdun dört bir yanı beşik gibi sallanıyor. Bir yandan Kahramanmaraş depreminin etkileri sürerken, diğer yandan Büyük İstanbul depremi için endişe yaratıyor. Fay hatları üzerinde bulunan yurt için Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli 3 büyükşehri işaret ederek uyarıda bulundu.
Olası İstanbul depreminde meydana gelmesi muhtemel ve hayli tedirgin edici bir senaryo gündeme geldi. Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek üç büyük çukur olduğu tespit edildi. Marmara'da özellikle Tekirdağ tsunami riski altında! Deprem durumunda kentte 1500 - 2000 binanın göçmesi öngörülüyor, ayrıca 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekleniyor.
Kandilli, Çanakkale'nin Ezine ilçesinde 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. AFAD'ın verilerine göre, Ezine'de saat 17.39'da 4.7 büyüklüğünde meydana geldi. Deprem İstanbul, Balıkesir, Ayvalık ve İzmir'de de hissedildi. Deprem sonrası AFAD'tan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan ve Çanakkale Valisi Ömer Toraman'dan açıklama geldi. Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'de Çanakkale'deki depremle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
Son dakika haberine göre İstanbul'da hissedilen bir deprem oldu. Akşam saatlerinde meydana gelen deprem paniğe yol açtı. Depremle ilgili olarak AFAD'dan açıklama geldi. Yapılan açıklamada depremin merkez üssü Marmara Denizi, büyüklüğü ise 4.1 olarak açıklandı.
Tüm Türkiye, İstanbul Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili gelişmeleri sabah saatlerinden itibaren endişeyle takip etti, enkazdan acı haber geldi ve 1 kişi hayatını kaybederken 8 kişi de yaralandı. Enkazdan yaralı olarak çıkarılan Mikail Atlı yaşadıklarını depreme benzetip "Sabah önce bir sallandı. Uyandım, ne oldu diye pencereden dışarı bakayım derken daha çok sallandı, düştü bina" ifadelerini kullandı. "Evimiz başımıza yıkıldı" diyen Atlı "Bir kadın gördüm, ağzı, burnu kanlar içindeydi" dedi.
6 Şubat deprem felaketinin ardından tüm Türkiye'de gözler deprem beklenen diğer bölgelere çevrildi. Özellikle vatandaşlar uzmanların beklenen olası Marmara ve İstanbul depremiyle alakalı açıklamalarını dikkatle takip ediyor. Yaptığı açıklamalarla sık sık gündem olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da sosyal medya hesabından çarpıcı bir paylaşım yaptı.
İstanbul depremi ile ilgili uyarılarına devam eden Prof. Dr. Naci Görür’den yine çok konuşulacak bir çıkış geldi. Betona boğulan İstanbul hakkında deprem tehlikesini yeniden hatırlatan Görür 3 ilçenin ismini verdi ve “Binaları hiç acımadan kepçeyi vurarak yıkacaksın” ifadelerini kullandı. Güngören, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerinin havadan çekilen görüntülerinde nasıl betona boğulduğu ise gözler önüne serildi.
Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketi sebebiyle bir süre Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, İstanbul Riva’da bulunan eğitim tesislerinde konaklayan ve hazırlıklarını burada yapan Hatayspor’a, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü haciz gönderdi.
Beklenen olası İstanbul depremi endişesi devam ediyor. Prof. Dr. Naci Görür ise yine çok konuşulacak açıklamalar yaptı. "Kahramanmaraş depremini bağırdık, söyledik kimse dinlemedi" diyen Görür "Şimdi korkuyoruz tarih tekerrür edecek" dedi. Deprem bekledikleri yerlerin Adalar Fayı ve Kumburgaz Fayı olduğunu söyleyen Görür, ikisinin birlikte kırılması halinde büyüklüğünün 7.5'e kadar gidebileceğini aktardı. Marmara kıyılarına yakın olan yerlerin en fazla deprem şiddetine maruz kalacağını söyledi.
Deprem bölgesi olan ülkemizde 6 Şubat'ta yaşanan büyük felaketin ardından başlayan tartışmalar dinmeden devam ediyor. Olası İstanbul depremini sürekli gündemde tutmaya çalışan Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür kendine yönetilen, "Halkı tedirgin ediyorsun" eleştirilerine sert çıktı. Sosyal medyadan paylaşım yapan Görür, "Utanmıyor musunuz?" diyerek karşılık verdi. İşte detaylar...
Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçim öncesinde gençlere mektup gönderdi. İstanbul'da yaşayan gençlere hitaben yazdığı mektupta Kurum, "31 Mart, senin için sağlam ve dirençli bir İstanbul’da yaşamak adına tarihi bir fırsat. Deprem kapıyı çalmadan, her şey altüst olmadan İstanbul kazanacak" ifadelerine yer verdi.
İstanbul başta olmak üzere birçok ilde deprem tedirginliği yaşanıyor. Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde yer alan Çorum ve çevresindeki aktif fay hatları ise Hitit Üniversitesi'nce yürütülecek proje ile araştırılacak. Kuzey Anadolu Fay hattının Türkiye’deki en aktif fay hatlarından birisi olduğuna dikkat çeken Öğretim Görevlisi Kayhan Aladoğan, Türkiye’de son 100 yılda meydana gelen büyük yıkıcı depremlerin birçoğunun bu fay üzerinde meydana geldiğine işaret etti.
Yerel seçimlere 2 haftadan az bir süre kala yabancı basının gözü İstanbul'da olacak. Seçimlerde İstanbul'u kimin kazanacağı merak edilirken İngiliz "The Economist" dergisi, İstanbul seçimlerinin ana gündem maddesinin 'deprem hazırlığı' olduğunu okuyucularına aktardı. "İmamoğlu'nun kendi işi de tehlikede olacak" yorumunu yapan dergi, Kurum'un 650 bin konut yapma sözünü hatırlattı.
Yalova açıklarında bu sabah saatlerinde meydana gelen deprem endişe yarattı. İstanbul'da da hissedilen depremin ardından akıllara "İstanbul depremini tetikler mi, etkisi ne olur? Büyük deprem yaklaşıyor mu?" soruları geldi. Konuyla ilgili Mynet'e özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan hem rahatlattı hem de uyardı. Prof. Dr. Ercan, beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili de tarih verdi.
İstanbul'da da hissedilen bir deprem meydana geldi! Son dakika bilgisine göre AFAD, Yalova Merkez'de 3.5 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini açıkladı. 09.21'de meydana gelen deprem, İstanbul, Kocaeli ve Bursa'da da hissedildi. Sabah saatlerinde yaşanan sarsıntı kısa süreli korkuya neden oldu.
6 Şubat'ın ilk saatlerinde yaşanan yıkıcı depremin ardından Türkiye deprem gündeminden kopamıyor. En çok korkulan şehir ise Türkiye'nin megakenti İstanbul. Olası deprem senaryoları gün gün konuşulmaya devam ederken Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu başka bir noktaya dikkat çekti. "Hep 'İstanbul İstanbul' deniyor ama" diyen Gökçeoğlu 5 şehrin daha adını vererek, "Tamamı ciddi oranda etkilenir" dedi.
6 Şubat deprem felaketinin ardından gözlerin çevrildiği beklenen Marmara depremiyle ilgili her açıklama vatandaşlar tarafından dikkatle takip ediliyor. 6 Şubat sonrası yaşanan her depremde yapacağı açıklamalar merakla beklenen Prof. Dr. Naci Görür de son olarak beklenen İstanbul depremine ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı. Bölgedeki gerilime işaret eden Görür, İstanbul için beklenen depremin büyüklüğünü söylerken deprem beklemediği yeri de açıkladı.
Naci Görür siyasi parti temsilcileri ile görüşmelerini sürdürüyor. DEM Parti'nin İstanbul Eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, deprem bilimci Naci Görür ile bir araya geldi. Çepni, görüşmeyi sosyal medya hesabından duyurdu.
Çanakkale'de dün akşam saatlerinde Yenice merkezli 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş sarsıntı İstanbul, Bursa ve Balıkesir'de hissedilmişti. Depremin analizini yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, "Depremden hemen sonra şu ana kadar hiçbir artçı sarsıntının olmaması da enteresan. Dolayısıyla bunu izlemek gerekiyor." dedi.
Çanakkale'nin Yenice ilçesinde 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İstanbul ve çevre illerde de hissedilen depreme Zeynep Bastık da İstanbul'da yakalandı. Ciddi bir korkusu olan Bastık ağlamaktan krize girdi.
İstanbul depremi için korkutan açıklamalar geldi. Dün akşam saatlerinde Çanakkale Yenice'de meydana gelen Marmara ve Ege'deki pek çok ilde hissedilen deprem, beklenen İstanbul depremi için endişeleri artırdı. Canlı yayına bağlanan deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "İstanbul çevresindeki her deprem artık beklenen büyük depremin öncüsü" diye konuştu. Ersoy, bölgede son bir ayda yaşanan sismik hareketliliğe dikkat çekti.
Çanakkale'nin Yenice ilçesinde meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem, birçok ilin yanı sıra İstanbul'dan da hissedildi. İstanbul Esenyurt'ta oturan bir vatandaş ise sosyal medyadan paylaştığı videoda, evinin kolonlarında çatlaklar oluştuğunu söyleyerek "5. katta oturuyorum depremden sonra kolonlar bu şekle geldi" dedi.
Çanakkale Yenice'de meydana gelen deprem birçok ilde hissedildi. Paniğe yol açan depremin büyüklüğü 4.9 olarak açıklandı. Depremin beklenen İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği sorusu merak ediliyordu. Depremle ile ilgili uzman isimlerden peş peşe açıklamalar geldi.
Son dakika: AFAD, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem Çanakkale'nin yanı sıra İstanbul, Balıkesir, Tekirdağ, Bursa, Manisa'dan da hissedildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa'da paniğe kapılıp ikinci kattan atlayan bir kişinin hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı. AFAD "Olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir" açıklamasını yaptı.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'de 24 ilin diri fay hattı üzerinde konumlandığına dikkat çekti. Tüysüz ayrıca İstanbul'da da derhal araştırmaların başlaması gerektiğine dikkat çekerken, İstanbul'daki 1 milyon 160 bin konuttan 750 bin tanesinin hasar göreceğini açıkladı. Hangi kentlerin öncelikli riskli olduğunu da açıklayan Tüysüz, bu kentlerde her an deprem olabileceğini ifade etti. İşte Tüysüz'ün işaret ettiği ve dikkat edilmesi gereken o iller!
Bugün, İstanbul ve Edirne'de de hissedilen Çanakkale merkezli bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü 4,6 olarak açıklandı. Peş peşe açıklamalar gelirken Prof. Dr. Naci Görür depremle ilgili "Muhtemelen bu yörede yüzey kırığı oluşturacak kadar bir deprem olmadı veya kırık (fay) tespit edilemedi. Bu depremler bölgedeki stres birikiminin belirtileri olarak yorumlanmalıdır" dedi.
İstanbul'da beklenen depremle ilgili uyarılar peş peşe gelmeye devam ederken, bir açıklamada Yunanistan'ın önde gelen bilim insanlarından Efthymios Lekkas'dan geldi. İstanbul'da bir deprem olacağının artık kesin olduğunu belirten Lekkas, 7.5 büyüklüğüne kadar deprem beklendiğini belirterek, "Tahminler sadece Türk sismologlara ait değil, dünyanın dört bir yanındaki ekiplerin tahminleriyle de örtüşüyor" dedi. Lekkas, Ayasofya Camii'nin de tehlikede olduğunu savundu.
Son dakika haberi: Bursa'da hissedilen bir deprem meydana geldi. Depremin Yalova ve İstanbul illerinde de hissedildiği öğrenildi.
Çanakkale'nin Biga ilçesinde 4 Şubat'tan bu yana 150'ye yakın mikro deprem meydana geldi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, "Zaman zaman bu gerilmelerin neticesinde bu küçük depremlerin oluşturduğu yeni bir fayın ortaya çıktığını söylemek söz konusu olabilir" dedi.
Galata Kulesi dış cephe onarımı ve deprem güçlendirme çalışmaları nedeniyle bir ay süreyle ziyarete kapalı olacak. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2013'te dahil edilen ve İstanbul silüetinin önemli yapılarından biri olan kuledeki çalışmaların nisanda tamamlanması planlanıyor.
İstanbul depremiyle ilgili Prof. Dr. Naci Görür'den uykuları kaçıracak açıklama geldi. 250 yıllık tekerrür periyodunu hatırlatan Görür, "İstanbul’da kesinlikle 7’den büyük bir deprem olacaktır" dedi ve Marmara Denizi'ndeki fayın kırılmadan kalamayacağının altını çizdi. Yaklaşan yerel seçimlerle ilgili de konuşan Görür, "Aday olan isimler sağ olsunlar benimle konuştular. Hepsinin emrine amade olduk, bildiğimiz kadarını anlattık" dedi.
Son dakika: Marmara güne sarsıntıyla başladı. İstanbul ve Bursa'da hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD ve Kandilli Rasathanesinden ayrı ayrı açıklama geldi. AFAD büyüklüğünü 3.5, Kandilli ise 3.6 olarak duyurdu. Merkez üssü ise Bursa-Gemlik. Sarsıntı yerin 13.2 km derinliğinde gerçekleşti. İşte detaylar...
Son dakika haberi: İstnabul'daki okulların deprem raporu açıklandı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada "Megakentteki okullarda yapılan incelemede okulların 1428'inin riskli olduğu tespit edilmiştir. Geride kalan süreçte riskli okulların 481'i yıkılıp yeniden yapılmış, 799'u ise güçlendirme yoluyla depreme dayanıklı hale getirilmiştir. 148 okul ise boşaltılmış olup, bu okulların fizibilite ve yeniden yapım tasarım ile güçlendirme çalışmaları devam etmektedir" denildi.
İstanbul'da cumhuriyet tarihinde ikinci kez nüfusta azalma yaşandı. Bazı uzmanlara göre bu azalmanın birinci sebebi ise deprem... Konuyla ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İstanbul'dan göç edenlerin doğru yerleşim bölgelerini seçmediğini söyledi. Dikkat çeken uyarılarda bulunan Ercan 24 ili işaret etti. Ercan, olası İstanbul depreminde en çok etkilenecek bölgeleri de sıralayarak, "Buralarda çaresizler oturuyor" dedi.
AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum Asrın Felaketi Anma Programında depremzedelerle bir araya geldi. Açıklama yaparken gözyaşlarına hakim olamayan Kurum, "Biz elimizi oradan çekmeyeceğiz. Elimizi gönlümüzü deprem bölgesinden hiçbir zaman çekmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Marmara Bölgesi'nde gerçekleşmesi beklenen büyük deprem için paylaşılan harita bir kez daha adeta 'Önlem' diye bağırıyor. Prof. Dr. Okan Tüysüz ile Doç. Dr. Korhan Erturaç tarafından hazırlanan haritadaki siyah ve kırmızı alanlar, İstanbul'da en çok hasar alması beklenen bölgeleri gözler önüne serdi. İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde deprem senaryoları için kullandığı sözlerle dikkat çeken Tüysüz, olası depremde hasar alacak ve çökecek bina sayılarını da açıkladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli kentler yapılması gerektiğini vurguladı. Deprem konusunda uyarılarda bulunan Görür, Doğu Anadolu Fay'ına dikkat çekti. Görür, 'bu ülkenin bir numaralı gündemi deprem olmalı.' ifadelerini de kullandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, Elazığ ile Bingöl arasındaki kırılmayan fay hattına dikkat çekerek korkutan bir uyarıda bulundu. Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralarda 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi. İşte detaylar...
Deprem uzmanları yakın dönemde Marmara Bölgesini etkileyecek büyük bir deprem bekliyor. Ekonomi çevreleri önceliğin insan sağlığı olduğunu belirterek olası bir Marmara depreminde ekonomik yapının devamlılığını sağlamak amacıyla sanayileri ve altyapıyı kapsayan acil bir eylem planının devreye sokulması gerektiğini belirtiyor. Olası depremde toplam ihracatın yüzde 51'inin gerçekleştiği İstanbul, Kocaeli ve Bursa ihracat kaybı riskiyle karşı karşıya kalıyor.
İzmir, Manisa, Aydın ve çevre illerde hissedilen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından tüm Türkiye'de vatandaşlar yeniden deprem endişesi yaşamaya başladı. Bazıları tarafından beklenen olası İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini de merak etmeye başladı. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dikkat çeken bir açıklamada bulundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAM) hayata geçirildi. Merkezde; başta Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye'deki aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere dair dinamik, sayısal, interaktif tehlike ve risk haritalama teknikleri geliştirilecek.
Seçimlere 66 gün kaldı. Adaylar çalışmalarına devam ederken yeni projelerde vatandaşlar tarafından merak ediliyor. AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum yeni projelerini tanıttı. Kurum'un vaatleri arasında Silivri'ye metrobüs ve İspark'ta indirim yer aldı. Öte yandan Esenler ve Harem otogarlarının taşınacak olması dikkat çekti. Ayrıca emekliler için de 2500 lira yardım açıklandı. İşte detaylar...
6 Şubat'tan itibaren ülkenin değişmez gündemi olan depremler kendini hatırlatmaya devam ediyor. Son olarak Sivas'ta gece saatlerinde 4.4 büyüklüğünde deprem oldu. Daha önce Marmara Bölgesi ve İstanbul'da beklenen olası depremler için sözleri çok konuşulan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan kritik bir uyarı geldi.
Son dakika haberine göre Bursa'da bir deprem meydana geldi. AFAD yerin 4 km altında meydana gelen depremin büyüklüğünü 2.8 olarak açıkladı. Deprem başta İstanbul olmak üzere çevre illerde de hissedildi.