Genel olarak ağaç altındaki gölgelik yerlerde rastlanan istiridye mantarı nemli ortamda yetişir. Selvi ve kayın ismiyle de bilinen mantar türünün bitkisel atıklarla hazırlanan bir alanda büyümesi mümkündür. Bununla beraber ağaç kütüklerinde istiridye mantarı yetiştirme yöntemi de tercih edilir. Bu kapsamda ilgili ürünün yetiştirme aşamaları detaylı olarak açıklanmalıdır. Ayrıca istiridye mantarı yetiştirmek isteyen kişilere sunulan hibe destekleriyle eğitim olanakları da örneklendirilmelidir.
Artvin’de atıl durumda bulunan 300 metre uzunluğundaki Oruçlu Tüneli, istiridye mantarı üretim tesisi olarak ekonomiye kazandırıldı. Artvin İli Mantar Üreticileri Birliği’nin girişimiyle hayata geçirilen proje, bölgedeki mantar üreticilerine hem ekonomik hem de lojistik kolaylık sağlıyor. Tüm üretim süreçleri entegre bir şekilde tünel içinde yürütülürken Artvin Valisi Dr. Turan Ergün "Bu tesis, yıllık yaklaşık 7,5-8 milyon liralık bir ekonomik değer sağlıyor" ifadelerini kullandı.
İzmit Belediyesi, mantar üretim tesisinde yetiştirdiği istiridye mantarlarını vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırmaya devam ediyor.
Hakkari'de yaşayan Macit Han sosyal medyada gördüğü videolardan etkilendi, kurslara katılıp evinin üst katını istiridye mantarı üretim alanına dönüştürdü. 7 torbayla başladığı üretimi verim aldıkça 40 torbaya çıkaran Han "Şu anda yaklaşık 1,5 ton ürün var burada" dedi. Han, mantarları marketlere üretip kazanç sağlıyor.
Doğada kendiliğinden yetişen ve sofralarda hem lezzeti hem de faydaları ile yer edinen birçok besin vardır. Bunlardan biri de özellikle vegan beslenmeyi tercih edenlerin favorilerinden olan istiridye mantarıdır. İstiridye mantarı tarifi de son derece kolaydır. Eğer bu tarifi siz de evinizde uygulamak isterseniz tüm gerekli malzemeleri ve tarifi aşamalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Tekirdağ'da eski askeri cephanelik binasında, ayçiçeği kabuğu ve buğday samanı kompostu ile üretilen istiridye mantarının hasadı yapılıyor.
Kırıkkale’de çocukluk arkadaşı 3 mühendis, kendi imkanlarıyla kurdukları serada istiridye mantarı üreterek bütçelerine ek katkı sağlıyor. Kilosunu ise 70 liradan müşterilerine sunuyor. Özel bir şirkette maden mühendisi olarak çalıştığını anlatan maden mühendisi Sedat Ergün Kandemir "Bu işin geleceği olduğu için ilerlemeye karar verdik" derken makine mühendisi Osman Demir ise "Ekonomik yönden kazancımız şu anda iyi ilerliyor. Bahar ve kış aylarında mantara fazla talep oluyor" şeklinde konuştu.
İstiridye mantarı farklı yemeklerde kullanılabilecek ve sağlık açısından faydalar sağlayabilecek bir mantar çeşididir. Çorbalarda, sote edilmiş yemeklerde, salatalarda veya risotto gibi pirinç tabanlı yemeklerde tercih edilebilir. Ancak mantarları tüketmeden önce dikkatli bir şekilde temizlemek ve pişirmek önemlidir. İstiridye mantarı lezzetli bir tat sunan ve sağlık açısından pek çok fayda sağlayan bir mantar türüdür.
Burdur'da TIR şoförlüğünü bırakıp, kurduğu 3 üretim çadırında mantar üreticiliğine başlayan Mehmet Kelen (30), tadını bile bilmediği istiridye mantarından 1 yılda yaklaşık 600 bin lira kazandı. 3 ortaklı işletme kuran Kelen, "Hedefim, 45 günde 10 ton üretim yapacak tesis kurmak" dedi. Ürettikleri istiridye mantarının kilogramını 20-25 liradan sattıklarını söyledi.
Burdur'da TIR şoförlüğünü bırakıp, kurduğu 3 üretim çadırında mantar üreticiliğine başlayan Mehmet Kelen (30), istiridye mantarından 1 yılda yaklaşık 600 bin lira kazandı. 3 ortaklı işletme kuran Kelen, "İstiridye mantarını hiç bilmiyordum. Yemedim bile. “Hedefim, 45 günde 10 ton üretim yapacak tesis kurmak” dedi.
Sakarya'da belediye bünyesinde yılda 20 ton istiridye mantarı üretilecek
Edirne’de Hasan Çetin (38), 3 yıl önce iş ararken 10 metrekarelik alanda yetiştirmeye başladığı istiridye mantarında, bugün 250 metrekarelik iş yerinde yıllık 60 tona yakın üretim yapmaya başladı. Kent merkezindeki tek üretici olan Çetin, "Siparişlere yetişemiyoruz. Üretimimiz olduğu sürece müşterimiz her zaman oluyor. Ürün satışımız çok iyi. Edirne ve Edirne dışında da müşterimiz var. Tekirdağ, İstanbul, Lüleburgaz gibi yerlere de götürüyoruz" dedi.
Şırnak'ın Uludere ilçesinde yaşayan ziraat mühendisi Mehdi İnan yakınlarının tavsiyesiyle istiridye mantarı üretmeye karar verdi. İlçe Kaymakamlığı ile Tarım ve Orman Müdürlüğünden aldığı destekle köyünde tesis kuran İnan, yıllık 16 ton mahsul elde etmeye amaçlıyor.
Türkiye'de günlük bir ton üretim ile kültür mantarı zirvede yerini alırken, istiridye mantarı ise üreticisine günde yaklaşık 5 bin TL kazandırıyor.
Türkiye'nin çeşitli illerinde 23 yıl görev yapan emekli astsubay evli ve 2 çocuk babası Tolga Kapar, son olarak çalıştığı Edirne'de hobi olarak istiridye mantarı işine başladı.
Sakarya’nın Karasu ilçesinde fındık üreticiliğinin yanı sıra askerlik yaparken gördüğü ve hobi olarak istiridye mantarı üretimine başlayan Mesut Kahraman, şuanda taleplere yetişemiyor.
İzmir'de, su ürünleri mühendisi Cihat Hamarat (38), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan 'Kırsal Kalkınmada Uzman Eller' projesi kapsamında aldığı hibe desteğiyle Urla'da 29 ton kapasiteli Akdeniz midyesi yetiştirme tesisi kurup, kendi işinin patronu oldu. Yaklaşık 1 yıl içinde üretimde tam kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Hamarat, "Midye üretimi gözlem gerektiren bir iş olduğu için su altı dalışları yaparak ürünleri bire bir kontrol ediyorum" dedi.
Artvin'de orman köylüsünün yerinde kalkındırılması kapsamında başlatılan ekonomik nitelikli desteklerle, istiridye mantarı üretimleri devam ediyor.
Şanlıurfa Siverek ilçesinde, Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okulun laboratuvar bölümünü kullanarak, bodrum katta mantar üretmeye başladı.
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde merak ederek evinin bir odasında istiridye mantarı yetiştirmeye başlayan Cennet Polat, ürünlerine olan ilgiyle üretim alanını büyüttü ve üretimi 4 tona çıkardı. Yılın sadece üç aylık kış döneminde üretim yaptığını anlatan Polat, bu süreçte elde ettiği yaklaşık 4 ton mantardan aylık 45 bin lira kazandığını belirtti.
Çandır Belediyesinin KOP ve ORAN desteğiyle kurduğu mantar çadırlarında çok sayıda kişinin istihdam edilmesi amaçlanıyor - Belediye Başkanı Mustafa Ertan Örgün: - "Aldığımız desteklerle ilçemizi Orta Anadolu'da mantar yetiştirme merkezi yapma idealimiz var" - Kursiyer Hatice Selvi: - "Proje bizim için umut kapısı oldu. Bunun sayesinde iş sahibi olacağız"