Kuzeybatı Pasifik Okyanusu’nda yaşayan Kore kaya balığı olarak bilinen Sebastes schlegelii İzmit Körfezi’nde görülmeye başlandı. Dalgıç Levent Şişman’da tesadüf eseri zıpkınla Kore kaya balığı avladı. Şişman, "Eksi 25 metrede tam kayaların olduğu yerde balık bana doğru gelmeye başladı. Avımı yaparak yukarı çıktım, balık renk değiştirdi bembeyaz oldu" dedi. Balıkçılara danıştığını ancak kimsenin hangi balık türü olduğunu anlamadığını dile getiren Şişman "Buraya nasıl geldiği çok muamma" dedi.
İzmit Körfezi’nde geçen günlerde yaşanan renk değişimi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından araştırıldı. Alınan numunelerin TÜBİTAK laboratuvarlarında yapılan incelemesinde, renk değişiminin sebebinin fitoplankton çoğalmasından kaynaklandığı tespit edildi. Özellikle ilkbahar aylarında havaların da ısınması ile birlikte deniz suyunun renginin kısa süreli olarak kırmızı veya kahverengiye dönmesinin normal olduğu belirtilirken insan ya da su canlılarının sağlığına zararının olmadığı öğrenildi.
Yaklaşık 100 yılda biriktiği değerlendirilen 8 milyon ton dip çamurunun temizlenmesi için çalışmaların devam ettiği İzmit Körfezi'nde, 1 yılda 500 bin metreküp dip çamuru çekilerek 50 hektarlık alan temizlenirken 23 arıtma tesisi sayesinde de derelerden gelen günlük 400 ton çamurun denize akması önleniyor.
Dünyada ve Türkiye'deki denizlerde koruma altında bulunan denizatlarının yaşamı, İzmit Körfezi'nde çekilen belgeselle anlatılacak.
İzmit Körfezi'nde geçen hafta deniz yüzeyinin bir kısmında yaşanan renk değişimine alglerin çoğalmasının neden olduğu tespit edildi.
Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde yağmur suyu hattından İzmit Körfezi'ne dökülen atık sudan incelenmek üzere numune alındı.
Kocaeli'nin önemli doğal zenginliklerinden biri olan İzmit Körfezi Sulak Alanı, flamingolara ev sahipliği yapıyor.
Kocaeli'de İzmit Körfezi'nin kıyı şeridinde sarı ve yeşil renkli tabaka oluştu. Tabakaya ilişkin İzmit Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekiplerince inceleme yapılırken, inceleme sonucu tabakanın neden kaynaklandığı belirlendi.
Kocaeli'de bir limana yanaşan gemiden indirilen ve çok zehirli olduğu bilinen alüminyum fosfit, iklim değişikliği sebebiyle yandı. Zehirli gazlar şehrin üzerine yayılırken, AFAD, itfaiye ve Kocaeli Valiliği ekipleri gece boyu mücadele etti. Yangın, ekipler tarafından yaklaşık 6 saat süren müdahale neticesinde söndürüldü. Gemide kullanılan alüminyum fosfitin, bertaraf edilmek üzere depolanmak için indirildiği, bu sırada yangının çıktığı öğrenildi.
İzmit Körfezi’nde deniz turkuaz renge büründü. Yaşanan renk değişimi NASA’nın uydu görüntülerine de yansıdı. Paylaşılan görüntülerde, İzmit Körfezi’nin turkuaz renkte olduğu ve yaşanan renk değişiminin İzmit Körfezi’nden başlayıp, Pendik açıklarına kadar devam ettiği görüldü.
İzmit Körfezi'nde balık popülasyonunu arttırma çalışmaları kapsamında 6 bin balık yavrusu denize bırakıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'nde balık popülasyonunu arttırma çalışmaları kapsamında 5 bin yavru balığı daha körfez sularına bırakacak.
Zengin Omega 3 kaynağı olan balıkların düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor. Özellikle kışın ve bahar aylarında sık sık tüketilen balıklar vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor. Ancak balıklar hakkında yapılan araştırmalarda birçok balığın içerisinde sağlık için oldukça riskli olan mikroplastikler tespit edildi.
Geçtiğimiz senelerde müsilajla adından söz ettiren İzmit Körfezi'nde, bu kez de sahil şeridinin bir bölümü kırmızı renkteki yosunlarla kaplandı. Öte yandan uzmanlar kırmızı renkli yosunların zararlı olmadığını belirtti.
Kocaeli'de İzmit Körfezi'ni kirleten gemiye 3 milyon 492 bin 858 lira ceza uygulandı.
Dünyada ve Türkiye'deki denizlerde koruma altında bulunan denizatları, İzmit Körfezi'nde yapılan dalışta görüntülendi.
Kocaeli'de, İzmit Körfezi'ni kirlettiği belirlenen gemiye 3 milyon 550 bin 741 lira ceza uygulandı.
İzmit Körfezi'nin bir bölümü kahverengiye büründü. Tedirgin eden görüntülerin alg çoğalması nedeniyle meydana geldiği belirtilirken su yüzeyinde çok sayıda denizanası görüldü. Uzmanlar, "Bu organizmalar da deniz salyası üretiyorlar ve dolayısıyla eğer sayıları aşırı çoğalırsa deniz salyası oluşumuna da katkıları daha fazla olur" dedi.
İzmit Körfezi'ni kirleten gemiye 2 milyon 380 bin 118 lira ceza kesildi
İzmit Körfezi'nden alınan anaç balıklardan 6 bin yavru elde edildi
İzmit Körfezi'ni kirlettiği belirlenen kuru yük gemisine 5 milyon 27 bin 626 TL ceza kesildi. "Panama" bandıralı "Maximus 1" adlı geminin, denize kirli balast deşarj ettiği belirlendi. Geminin etrafında önlem alan ekipler denizde temizleme çalışması başlattı.
İzmit Körfezi'ni kirleten gemiye 5 milyon 27 bin lira ceza kesildi
İzmit Körfezi'nde çalışma yapan Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan: - "Derinlerde rastladığımız deniz patatesleri, doğal ortamında zeminin altında yaşarlar. Zeminin üzerinde görebilmek çok nadir bir olaydır. Yüzlerce belki de binlercesi zeminin üzerinde yaşam savaşı veriyorlar"
Körfezde gerçekleştirilen dalışta, hayalet ağların yoğunluğu ile 2017'de başlatılan balıklandırma çalışmaları kapsamında denize bırakılan kalkan balıklarının popülasyonunun arttığı gözlemlendi - Su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan: - "İzmit Körfezi'nde çok fazla kalkan balığı görüntüledik. Bu da güzel bir şey. Hayalet ağlar oldukça yoğunluktaydı. Çok büyük bir alanı kapsıyor"
Gemi trafiğinin yoğun olduğu İzmit Körfezi'nde çevre faciası yaşandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin körfezde yaptığı uçaklı denetimlerde 'Abana' isimli bir geminin denizi kirlettiği tespit edildi. Denizi kirleten gemiye 4 milyon 968 bin 823 TL ceza kesildi. Öte yandan denizde temizlik çalışmaları başlatıldı.
İzmit Körfezi'ni kirleten gemiye 4 milyon 968 bin lira ceza kesildi
İzmit Körfezi'ni kirleten gemiye 8 milyon 415 bin lira ceza kesildi