Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter ile Kızıl Gezegen Mars, son on yılın en yakın kavuşmasını bu hafta yaşayacak. Gökyüzünde büyük bir görsel şölen yaşatacak olan olaya, Perseid meteor yağmurunun eşlik etmesi bekleniyor.
2024'te Europa Clipper adlı bir uzay aracının Jüpiter'in uydusu Europa'ya doğru bir yolculuğa çıkması planlanıyor. Bu yolculuk, Europa hakkında heyecan verici yeni bilgiler elde etmemizi sağlayacak. Ancak bununla da sınırlı kalınmayacak ve aynı zamanda dünyanın dört bir yanından NASA'nın ücretsiz "Şişedeki Mesaj" programına kayıt yaptıranların isimleri uzaya taşınacak. İsminiz, Jüpiter'in uydusu Europa'ya yapacağı yolculukta uzun bir yol kat edecek olan Europa Clipper'ın üzerinde yer alacak.
Bilim dünyası bu habere odaklandı. Dünya dışında yaşam hakkında kritik bir aşama kaydedildi. Dünyadan 400 ışık yılı uzaktaki o gezegende su bulundu! İşte o tarihi keşfin tüm detayları...
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Jüpiter görevi merakla bekleniyordu. Dünya çapında birçok insanın gözü bu görevdeydi... Ancak ESA'nın heyecanlandıran Jüpiter görevi, kötü hava koşulları nedeniyle yarına ertelendi. ESA ve Arianespace tarafından fırlatmanın yıldırım riski nedeniyle ertelendiği açıklandı.
Uzaya gönderilmiş en güçlü teleskop olan James Webb Uzay Teleskobu, heyecan verici görüntüleri ulaştırmaya devam ediyor. 10 milyar dolara mal olan James Webb Uzay Teleskobu, güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter’i ayrıntılı olarak gösteren görüntülerini yakaladı. JWST Jüpiter'in daha önce hiç olmadığı şekilde, auroraları gösteren görüntülerini çekti. NASA, yeni görüntülerin bilim adamlarına Jüpiter’in iç yaşamına dair daha fazla ipucu vereceğini duyurdu.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jupiter Icy Moons Explorer'in (JUICE) görevi ile Jüpiter'in sırlarını çözmeye hazırlanıyor. Ajans tarafından geliştirilen görev Jüpiter'de yaşam sorularını cevaplamak üzere Nisan 2023'te başlayacak.
Güneş sistemine ait beş parlak gezegen gökyüzünde adeta bir şov yapacak. Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'ün özel bir hizalanmayla bu sabahtan itibaren gökyüzünde aynı anda çıplak gözle görülebileceği bildirildi.
Bu gece bulutsuz bir gökyüzüne bakanlar Venüs ve Jüpiter gezegenlerinin kavuşumunu çıplak gözle ya da dürbünle izleyebilecek. Her yıl gerçekleşen yakınlaşma bu yıl normalden çok daha yakın görülebilecek. Bu derece yakınlaşma, 2039'a kadar gözlemlenmeyecek.
Jüpiter'in uydusu Europa'daki sivri şekilli buzullarla Grönland'daki M şeklindeki buzlu tepelerin benzerliğini inceleyen bilim insanları, Jüpiter'in buzullarla kaplı uydusu Europa'da suyun yüzeye düşünülenden daha yakın olabileceğini öne sürdü.
Galatasaray'da tepkilerin odağında yer alan Burak Elmas'a istifa çağrısı yapılıyor. En son Beşiktaş'ın yaptığı Gedson Fernandes transferinde taraftarın eleştiri oklarına maruz kalan başkan Burak Elmas'ın ne yapacağı henüz bilinmiyor. Daha önce de Fatih Terim'i görevden almasıyla tepki çeken Elmas'a bir şok da astrologlardan geldi. Mars ve Jüpiter'in konumu Galatasaray'da erken kongrenin görüleceğini işaret ettiğini söyleyen ünlü Astrolog Zeynep Turan, sosyal medyada gündem oldu.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jüpiter'e gönderdiği uzay aracı Lucy'ye özel bir plaka yerleştirdi. Jüpiter'in etrafındaki Truva asteroitlerini inceleyecek olan uzay aracı Lucy’deki plakada aralarında Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un da olduğu önemli yazarlar, bilim insanları ve düşünürlerden alıntılar yer aldı. Ayrıca plakada bir Türk atasözü de var.
Jüpiter'e bir gök cismi çarptı. Amatör bir gözlemci ise çarpışmanın etkisiyle ortaya çıkan ışığı kaydetmeyi başardı. Avrupa Uzay Ajansı ise Twitter'dan konuya ilişkin açıklama yaptı.
Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede'nin atmosferinde ilk kez su buharı bulunduğu bildirildi.
NASA, Jüpiter’in en büyük uydusu olan ve 1610’da Galileo Galilei tarafından keşfedilen Ganymede’in, uzay aracı Juno tarafından yakın mesafeden çekilen ilk fotoğraflarını yayınladı.
Jüpiter ve Satürn 794 yıl sonra, 21 Aralık 2020 gecesi birbirine en yakın oldukları noktaya geldi. Antalya'da 2 bin 500 metre yükseklikteki TUG Bakırlıtepe yerleşkesinde gerçekleştirilen gözlemle Jüpiter ve Satürn'ün yakınlaşması kayıt altına alındı. 21 Aralık'ta gerçekleşen yakınlaşması bir dahaki sefere 15 Mart 2080 tarihinde gözlenebilecek.
İki gezegen, Dünya'dan bakışla aynı hat üzerinde tek bir yıldız gibi parladı
Google, 2020 kışı ve çifte gezegen buluşmasını unutmadı. En son yaklaşık 800 yıl önce yakınlaşan Jüpiter ve Satürn'ün kavuşması ve kış ayı Google doodle'ı ile kutlandı. Google ana sayfası Google 2020 kışı ve çifte gezegen buluşması doodle'ı ile süslendi.
Jüpiter ve Satürn, bu gece "büyük birleşme" olarak bilinen buluşmayla gökyüzünde "tek bir yıldız" gibi parlayacak.
Bundan 5,4 milyar yıl sonra Güneş Sistemi’nde bir dehşet yaşanacak. Güneş kırmızı bir deve dönüşecek, Merkür'ü, Venüs'ü, Dünya'yı ve muhtemelen Mars'ı yutacak ve ardından kütlesinin yarısını kaybedecek. Bu nedenle diğer gezegenler Güneş’in yörüngesinde kalacak kütle çekimi bulamayacak ve uzay boşluğuna dağılarak “haydut” gezegenlere dönüşecek. Geriye bir tek gezegen kalacak.
Bilim insanlarının 'Büyük Kavuşum' olarak adlandırdığı olay 21 Aralık'ta gerçekleşecek.
Gök bilimciler, ölen bir yıldızın (beyaz cüce) yörüngesinde dönen dev bir gezegen keşfetti. Keşif, gezegenlerin yıldızları öldükten sonra da hayatta kalmayı başarabileceğine işaret ediyor.
NASA, Jüpiter'in Kuzey Kutbu'nda dönen kırmızı siklonların görüntüsünü paylaştı. Fotoğraf, binlerce sosyal medya kullanıcısı bir tür pizzaya benzetildi.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) keşif uydusu Juno bu kez Jüpiter'i değil Jüpiter'in uydusu Ganymede'in fotoğrafını çekti. İşte Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede'in kuzey kutbundan görüntüler...
Ay, Jüpiter, Satürn ve Mars’ı 10 saat boyunca gözlemleyen ve videoya alan gönüllü turizm elçisi İsa Turan’ın 10 saatlik zaman dilimini 3 dakikaya sığdırdığı video izleyenlerin büyük beğenisini topladı.
Gök bilimciler, Hawaii'de Maunakea Yanardağı'ndaki Gemini Rasathanesi ile "şanslı görüntüleme" olarak bilinen tekniği kullanarak Jüpiter'in yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etti.
Warwick Üniversitesi’nden bilim insanları NGTS-10b adında, yıldızı etrafında Dünya'dan daha hızlı dönen bir gezegen keşfetti. NGTS-10b gezegeni Dünya'dan daha hızlı döndüğü için bir yılı bir günden daha bir zamanda tamamlıyor.
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Jüpiter'i incelemek için yolladığı Juno'dan yeni haber var. Nasa'nın açıklamasına göre Juno, Jüpiter'de su buldu. Juno'nun bu keşfi bilim dünyasında yankı uyandırdı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Jüpiter’i gözlemleyen uzay aracı Juno, büyük bir keşfe imza attı. NASA’nın Juno uzay aracı, Jüpiter’in güney kutbunda oldukça büyük bir kasırga keşfetti.
2 Aralık Pazartesi günü Jüpiter Oğlak burcuna geçiş yapıyor. Jüpiter, bu burçta 19 Aralık 2020 tarihine kadar seyahatini sürdürecek. 14 Mayıs-13 Eylül arası ise Jüpiter retro hareketini deneyimleyeceğiz. Her burca 12 senede bir gelen Jüpiter bakalım önümüzdeki bir sene bizlere neler getirecek?
Nadir görülen doğa olaylarından biri olan Ay ve Jüpiter'in yakınlaşarak birbirlerine en yakın konuma gelişi Türkiye'den de çıplak gözle görüldü. Ay'ın Hilal evresi ile Jüpiter yan yana oluşturduğu görüntü Türk Bayrağı'nı andırdı.
Jüpiter'in, Güneş Sistemi'nin erken döneminde, henüz oluşum aşamasındaki bir gezegen ile çarpışmış olabileceği bildirildi.
Jüpiter, gençken oluşum aşamasındaki bir gezegenle çarpışmış olabilir
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in 10 Haziran'da Dünya'ya en yakın konumda olacağını ve çıplak gözle görülebileceğini duyurdu.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Jüpiter keşif uydusu Juno, gezegenin manyetik alanının zaman içinde değiştiğini keşfetti.
Jüpiter'in manyetik alanının değiştiği keşfedildi
Juno uydusu Jüpiter'in "Büyük Kırmızı Leke"sini fotoğrafladı
Jüpiter'in ilk oluştuğunda Güneş'e şimdi bulunduğu konumdan 4 kat uzakta olduğu bildirildi.
Jüpiter ilk oluştuğunda Güneş'e 4 kat daha uzak mesafedeymiş
Bingöl'deki Sarıçiçek Köyü'ne 2015'te düşen ve "Sarıçiçek" adı verilen gök taşının, Mars ve Jüpiter arasındaki bir asteroidden 22 milyon yıl önce koptuğu belirlendi - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan: - "Göktaşının, Mars ve Jüpiter arasındaki 4 Vesta asteroidinin güneyindeki Rheasilvia çarpma tabanında bulunan Antonia kraterinden 22 milyon yıl önce koptuğunu tespit ettik. Bu durumu ilk kez bilimsel olarak kanıtlamış olduk"
Bingöl'deki Sarıçiçek Köyü'ne 2015'te düşen ve "Sarıçiçek" adı verilen gök taşının, Mars ve Jüpiter arasındaki bir asteroidden 22 milyon yıl önce koptuğu belirlendi - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan: - "Göktaşının, Mars ve Jüpiter arasındaki 4 Vesta asteroidinin güneyindeki Rheasilvia çarpma tabanında bulunan Antonia kraterinden 22 milyon yıl önce koptuğunu tespit ettik. Bu durumu ilk kez bilimsel olarak kanıtlamış olduk"
Güneş Sistemi dışında güçlü manyetik alana sahip gezegene benzer bir gök cismi keşfedildi. "Serseri" olarak nitelendirilen gök cisminin, uzayda bir yıldızdan bağımsız dolaştığı belirtildi.
Güneş Sistemi'nin dışında keşfedilen dev manyetik kütlenin bir "kahverengi cüce" yani hidrojen füzyonunun ortaya çıkmasına olanak verecek hacme ulaşamayan başarısız bir yıldız olduğu tahmin ediliyor.
NASA, Juno uzay aracı sayesinde yeni bir keşfe daha imza atı. İşte bilim insanlarını heyecanlandıran keşif...
Juno, Jüpiter'in uydularından İo'da yanardağ olduğunu saptadı
Bilim insanları Jüpiter gezegeninde kutup bölgelerinde yoğunlaşan ve uzun yıllardır bilim gündemini meşgul eden şimşeklerin sırrını çözmeyi başardı.
Jüpiter keşif uydusunun faaliyeti, Temmuz 2021'e kadar uzatıldı
Güneş Sistemi'nde yıldızlar arası ilk yerleşik "göçmen" keşfedildi
Bilim insanları, yaşam için en elverişli yer olarak Jüpiter’in uydusu Europa’nın adını verdi. Buna istinaden harekete geçen birçok bilim insanı, Europa’da daha detaylı çalışmalar yapmak için karar aldı.
Juno, Jüpiter'in "Büyük Kırmızı Leke"sini görüntüledi
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jüpiter'in çekilen yeni fotoğraflarını paylaştı.
Gökbilimciler dünyadan 600 ışık yılı uzaklıkta yeni bir gezegen keşfetti. Bugüne kadar gezegenlerin yörüngesinde döndükleri yıldızlardan oluşturulduğu teorisi kabul görüyordu.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) uzay aracı Juno, 16 bin kilometrelik alana sahip "Büyük Kırmızı Leke" adlı fırtınanın fotoğraflarını yayınladı. Çarpıcı fotoğraflar, uzay aracının lekeye doğru gerçekleştirdiği ilk yakın uçuşunda çekildi. Büyük Kırmızı Leke’nin fotoğrafları, fırtınanın boyutunun yanı sıra göz alıcı rengini de ortaya çıkardı.
NASA, Dünya dışında canlı hayatının bulunabileceği en olası yerlerin, Jüpiter’in uydusu Europa ve Satürn’ün uydusu Enceladus olduğuna dair yeni kanıtları olduğunu açıkladı. Canlı hayatının var olması için sıvı halde su, enerji kaynağı ve karbon, hidrojen, oksijen, nitrojen, sülfür ve fosfor gibi kimyasalların bulunması gerekiyor. Yapılan son keşif, dünyayı heycanlandıracak cinsten...
Beş yıldır yolda olan NASA’nın uzay aracı Juno’nun 4 Temmuz’da Jüpiter’e ulaşması bekleniyor.
Kamera ve radarlardan manyetik alan ölçerlere kadar bir dizi araç Jüpiter’in uydusu Europa’ya gönderilecek.
NASA, Jüpiter’in en büyük uydusu Ganymede’in bir yeraltı okyanusuna sahip olduğunu bildirdi.
ABD'li bilim adamları, Güneş Sistemi'nin dışında, sistemin en büyük gezegeni olan Jüpiter'den 11 kat daha büyük olan bir gezegen keşfetti.
26 Mayıs günbatımı son derece özel olacak. Bu tarihte, aşkın gezegeni Venüs ile Jüpiter ve Merkür alacakaranlıkta bir üçgen teşkil edecek.
Gök bilimciler, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'den 13 kat daha büyük bir gezegen buldu.
Güneş sisteminin en büyük ve en ağır gezegeni Jüpiter’de meydana gelen bir patlama amatör gökbilimciler tarafından kaydedildi. Uzmanları şaşırttı.
NASA, ilk kez yapılacak Jüpiter'in kalbine yolculuk için hazırlık yapıyor
Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in uydularından Io'nun yüzeyinin altında ergimiş bir magma (lav) okyanusu bulunduğu tespit edildi.
Jüpiter'in yüzünde büyük bir yara izi bırakan çarpmaya, dev bir göktaşının neden olduğunu ve 5 milyar ton TNT'ye eşit etki yarattığını belirlendi.