Çocuklar, enerjik yapıları ve meraklı doğaları gereği sıkça düşer, çarpar ve yaralanırken, ebeveynler yaşanan bu ani kazaların ciddi bir sorunun işareti olabileceği konusunda kararsız kalabiliyor. Bu kazalarda, özellikle kafa travmalarının çocuklar için çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Medicana Sağlık Grubu Acil Bölümü’nden Uzm. Dr. S. Nur Çetinkaya Bodur, çocuklar kafalarını çarptığında ne yapılmalı ve hangi durumlarda hastaneye başvurulmalı sorularını yanıtladı.
Başa alınan darbe ya da fiziksel saldırıların neden olduğu travma çeşidi olan künt kafa travması sonucu ölüm meydana gelebilir. Kuvvet travması olarak da bilinen künt travması, yüksek hız etkisinden de yaşanabilir.
Kar yağışı, buzlanma ya da sadece denge kaybı ile yaşanan düşme, vücutta beklenmedik ağrılara neden olabilir. Düşmeyi önemsemeyen kişilere ortaya çıkan belirtiler hakkında dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Acil Tıp Uzmanı Dr. Hasan Aldinç, özellikle küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılarda düşme sonrası oluşabilecek semptomlara dikkat etmenin önem taşıdığını anlattı. İşte düşme sonrası yaşanan belirtiler, tetkikler ve risklerle ilgili bilgiler...
Kar yağışıyla birlikte artış gösteren sakatlanmaların önlenmesi için bazı önerilerde bulunan uzmanlar, kaymayan ayakkabı tabanlarının seçilmesi ve yürürken ellerin cebe sokulmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Çocuklarda ilk 7 yaş dönemine kadar kafa travması, dengeyi sağlayamadıkları ve hareketli olmaları nedeniyle sık görülmektedir. Genellikle bu yaşlarda olan kafa travmaası çok ciddi sorunlara yol açmazken tedbir olarak mutlaka doktora başvurulması gerekir. İşte düşme veya yaralanma durumlarında çocukta ve bebekte dikkat edilmesi gereken davranışlar.
Her kafa travmasının beyin sağlığı için bir tehlike olduğunu vurgulayan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, motosiklet kullanırken kask takılmasını, boks gibi aktivitelerden uzak durulmasını öneriyor. Tanrıdağ, 'Eğitim düzeyi düşüklüğü, öğrenmemek, depresyona girmek, uyuşturucu ve alkol kullanmak beyin sağlığını tehdit ediyor' uyarısında da bulunuyor
Yaşlı bireylerde kafa darbesi yani travma sonucu oluşabilecek komplikasyonlar, daha fazla ve şiddetli olabiliyor ve buna bağlı olarak yaşlı kişilerin yatış süreleri uzayabiliyor. Okan Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Prof. Dr. Murat İmer, kafa tasına alınan darbenin, yaşlılarda travma şiddetinden bağımsız olarak beyin kanamalarına yol açabileceğini söylüyor.