Giresun’un Çamoluk ilçesine bağlı Sarpkaya köyünde ikamet eden ve besicilikle uğraşan Ümit Tunç (42) çatıdan düşüp sol leğen kemiği kalça yuvasını (asetabulum kemiğini) kırdı. Tunç’un çatıdan düşüp sol kalça yuvası kemiğini kırması 35 yıldır hareket kabiliyetini yitiren sağ kalça ekleminin Erzincan’da ilk kez gerçekleşen başarılı bir ameliyatla iyileşmesine vesile oldu.
Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre; vejetaryen kadınlarda kalça kırığı riskinin yüzde 33 fazla olduğu tespit edildi. 26 bin 318 orta yaşlı kadını kapsayan araştırmada, vejetaryen olanlarda kalça kırığı riskinin et ve balık yiyenlere göre yüzde 33 fazla olduğu görüldü.
Kireçlenme tipi eklem hastalığının sık görüldüğü eklemlerden birisi de kalça eklemidir. Kalça eklemi sistem yapısındaki eklemlerden biri için aşınmaya ve dejenerasyona en açık eklemlerden biridir. Genelde 60 yaşın üzerinde görülse de, doğumsal kalça çıkığı, travmalar, artritler ve çocukluk çağı kalça kemiği hastalıkları gibi durumlarda daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir.
Eskişehir'de tek başına yaşayan 92 yaşındaki kadın, evde düşerek kalça kemiğini kırdı. Olay yerine giden polis ekipleri, koçbaşıyla kapıyı kırarak eve girdi. Yaşlı kadın, hastaneye kaldırıldı.
Adana'da doğuştan kalça çıkığı rahatsızlığı olduğu için bir ayağını yeterince kullanamayan, 3 kardeşi de zihinsel engelli olan genç kız, "Fakirlikten ölü kıyafeti giyerek büyüdüm, hâlâ ölü yatağında yatıyorum. Okuyup doktor olmak isterdim ama olmadı. İyileşip herkes gibi mutlu olmak istiyorum" dedi.
Doğumu sırasında oluşan kalça çıkığı nedeniyle hayatını zorluk içinde geçiren ve 46 yaşından sonra 11 kez protez ameliyatı olmasına rağmen sağlığına kavuşamayan Hamide Yay, şifayı 12. ameliyatla buldu - Hamide Yay: - "Benim hiç ümidim kalmamıştı, 'Götürmeyin kızım, bırakın artık' demiştim. Kimseyle konuşmak dahi istemiyordum. Allah razı olsun doktorlarımdan şu an sağlığıma kavuştum. Çok şükür, ben bugünleri göremeyeceğimi zannetmiştim. Şimdi yemeğimi, günlük işlerimi, ibadetimi yapabiliyorum" - Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cemil Ertürk: - "Operasyonda sadece kalça çıkığı ameliyatlarında kullandığımız temel ortopedik prensipleri uyguladık. Protezin başıyla yuvasını aynı hizada olacak şekilde ayarladık. Çok şükür Allah yardım etti ve ameliyat başarılı geçti. Hastanın kalçası 3 yıldan bu yana hiç çıkmadı"
Ankara'da yüksekten düşme sonucu kalçası çıkan ve Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde ameliyat edilen "Gece" adlı kedi iyileşmeyi bekliyor - Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi İlker Şen: - "Çok kısa bir sürede iyileşecek. Yürümeye başlayacak. 10. günden itibaren ayağını aksayarak da olsa kullanacak"
Uzmanlar, yeni doğan bebeklerde görülme riski Avrupa'ya göre Türkiye'de daha yüksek olan 'kalça çıkığına' karşı aileleri uyardı.
Bebekleri kundaklamanın yanlış olduğu ve kalça çıkığına neden olabileceği bildirildi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ömeroğlu, bebeklerin kundağa sarılmasının kalça çıkığına yol açtığını söyledi.