Kalp ağrısı, kalp ve göğüs bölgesinde ortaya çıkan ağrı olarak tanımlanır. Ağrı genellikle kalp ile ilgili bir problem sonucu ortaya çıkar. Bunun dışında kaburga incinmesi ve kas problemleri gibi farklı durumlarda ağrı üzerinde etkilidir. Göğüs ağrısı ile karıştırılan bu ağrı çeşidinde belirtiler ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır. Kalp kası iltihabı, astım akciğer hastalıkları, zatürre, hipertansiyon ve koroner arter darlığı veya tıkanıklığı gibi farklı durumlar ağrının nedenleri arasında yer alır. Belirtiler arasında ise göğüs ortasında başlayan ve çevreye yayılan ağrı, nefes darlığı, çarpıntı, baş ağrıları ve yorgunluk yaygın olarak görülür. Bu tür ağrılardan şüphe duyulduğu taktirde doktor kontrolüne başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.
Kalp krizi birçok insanın hayatını tehdit ediyor. Kalbi besleyen damarlarda yağ yapıdaki plakların oluşumu kalp krizine neden oluyor. Kalp krizinden sonraki ölümlerin bir çoğu kriz başladıktan birkaç saat içinde gerçekleşiyor. Bu nedenle kalp krizi geçiren bir kişinin hızla hastaneye ulaştırılması oldukça önemlidir. Kalp krizine neden olan birçok yol bulunur. İşte detaylar...
Cübbeli Ahmet Hoca'nın sağlık durumu, basında yer alan haberlerin ardından merak konusu oldu. Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün sosyal medya hesabından dua istenildi. Vatandaşlar internette; Cübbeli Ahmet Hoca sağlık durumu nasıl? Ahmet Mahmut Ünlü'nün hastalığı ne, neden ameliyat oldu? soru ve konu başlıklarını araştırıyor. İşte konuya ilişkin detaylar...
Kalp rahatsızlığı nedeniyle başvurduğu hastanede yaşından dolayı ameliyat olamayacağını öğrenen Diyarbakırlı Mehmet Ok, kendisine spor yapması önerilince bir salona yazıldı. Düzenli olarak egzersiz yapmaya başlayan 76 yaşındaki Ok, her gün salona giderek çalıştı. Sonunda eski sağlığına kavuşmayı başardı.
Kalp ve damar hastalıkları nedenleri stres, alkol ve sigara kullanımı, ilerleyen yaş, kilo, hareketsiz yaşam ve bazı hastalıklardan dolayı meydana gelebilir. Konu ile ilgili bilgi veren Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Muharrem Arslandağ, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için, hastalığın nedenlerinin göz önünde bulundurulması ve buna göre bir yaşam tarzı belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Kalp sağlığını korumanın önemli olduğu herkes tarafından bilinse de yaygın olarak tüketilen yiyeceklerin birçoğu aslında kalbe hiç iyi gelmez. Bunun yanında edinmiş olduğunuz bazı alışkanlıklar da kalp sağlığınıza zarar verir. Tükettiğiniz bazı yiyecekler ve birtakım alışkanlıklarınız siz fark etmeseniz de kalbinize zarar verecek pek çok durum oluşturabilir.
Kalp hastalıkları ölüm oranlarında ilk sıralarda yer alıyor. Dünyada yaklaşık 18 milyon insan kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu kadar yaygın bir durum da beraberinde pek çok yanlış bilgiyi getiriyor. Kulaktan dolma bilgilere inanan kişiler kalp sağlığı hakkında doğru sandıkları çok fazla yanlış bilgiye göre hareket ediyor. Peki kalp hastalıklarında en sık karşılaşılan yanlış bilgiler hangileri? İşte dikkatle okumanızı tavsiye ettiğimiz o bilgiler...
Koronavirüs pandemisinin etkisiyle günlük yaşam alışkanlıkları köklü bir şekilde değişti. Yüzyılın salgını olarak kabul edilen koronavirüs pandemisi kalp hastalarının yanı sıra kalbinde herhangi bir sıkıntı yaşamamış kişileri de olumsuz etkiliyor. Buna karşın bir de koronavirüse yakalananlarda sorunlar daha tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Kalbin normalde olduğundan farklı bir şekilde hızlı, yavaş, kuvvetli veya düzensiz atmasına kalp çarpıntısı adı verilir. Sağlıklı bir insan kalbini hissetmez. Kalbinin attığını hisseden kişiler çarpıntıları olduğunu söylerler. Ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olarak kabul edilen ve ciddiye alınması gereken kalp çarpıntısı neden olur, nasıl geçer? İşte kalp çarpıntısı nedenleri ve nelerin iyi geldiği ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Yetişkinler için ölüm tehdidi olarak görülen Covid-19 enfeksiyonu, artık çocuklar içinde ciddi tehdit unsuru haline geldi. Çocuklarda Covid-19 hastalığının özellikle kalbi ve damarları etkilediğini söyleyen Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Çevik, özellikle ateş yüksekliğinin 3 günden fazla devam etmesi durumunda kalp damarlarının da hastalığa katılması ile hastalığın seyrinin daha ağır olabildiğini söyledi.
Kalp ağrısı nedenlerinin altında yalnızca kalp krizi yatmayabiliyor. Kalp krizi belirtisi olarak kabul edilen kalp ağrısı farklı sebeplerden dolayı da meydana gelebiliyor. Bu noktada kalp ağrısına yol açan hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmak önem taşıyor. Kalbe gelen kan akışının azalması sebebiyle meydana gelen kalp ağrısını bakın hangi hastalıklar tetikliyormuş!
Covid-19 hastalığını atlatan, tedaviye rağmen göğsünde ağrı hisseden hastaların BT eşliğinde kalp taramasını yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak, Covid-19 sonrasında kalp damarlarında beklenmeyen ani tıkanıklık ve atipik göğüs ağrıları görülebileceğini söyleyen Radyoloji Uzmanı Dr. Alper Bozkurt, erken teşhisin hastaların kalp krizine yakalanmasını önleyeceğini söyledi.
Kalp krizi riskini artıran faktörler arasında soğuk havanın da olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Kenan Sönmez, soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenlerin anlattı. 'Soğuk rüzgara karşı yürümeyin' diyen Sönmez, el, ayak ve yüzün soğukla temasının önlenmesi gerektiğine dikkat çekti. İşte soğuk havalarda kalp damar hastalıkları ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler...
Kalp hastalıkları belirtileri arasında kalp çarpıntısı olduğunu da söyleyen uzmanlar, düzensiz kalp atışı yaşayanların muhakkak doktora gitmeleri gerektiğini söyledi. Endişe verici olan kalp çarpıntısının genelde zararsız olduğunu söyleyen Doç. Dr. Selim Topçu, nadir durumlarda tedavi gerektirebileceğini söyledi.
Kalbin olması gerekenden daha yavaş ya da daha hızlı çarpması kalpte ritim bozukluğu olarak adlandırılır. Kalp ritim bozukluğu ile ilgili bilgi veren aKrdiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, “Kardiyak aritmilerde erken teşhis ve uygun tedavi kalp krizi, felç ve ani ölüm risklerini minimuma indirir” dedi.
Kalp hastalıkları ile ilgili belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ağrı, nefes darlığı gibi şikayetleri olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.
Göğüs ağrısı neden olur sorusu ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Cengiz Köksal, göğüs ağrısının uzun sürmesi ve dinlenilmesine rağmen geçmemesi durumunda kalp rahatsızlığı belirtisi olabileceğini söyledi. Köksal, kalp krizi ve ani ölüm riskinin habercisi olan göğüs ağrılarının kesilmemesi durumunda mutlaka kardiyoloji servisine başvurulması gerektiğini söyledi.
Yetişkinlerde görülen göğüs ağrısında akla gelen ilk neden kalp hastalıkları olsa da çocukluk çağında da göğüs ağrılarının küçük bir kısmı kalp kaynaklı olabiliyor. Yapılan çalışmalar, çocukluk çağındaki göğüs ağrılarının yüzde 95’inin iyi huylu olduğunu, ancak yüzde 5 oranında da kalp hastalıklarına bağlı geliştiğini gösteriyor.
İngiliz bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, sık rastlanan bir kalp-damar hastalığı olan göğüs anjini hastalığının kadınlarda, doktorların ve kamuoyunun sandığından çok daha ciddi bir tehdit olduğunu ortaya koydu.
Bolu'da 69 yaşındaki bir sürücü, direksiyon başında kap krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Kalp hastalığının, insanların en önemli problemi haline geldiği ve Türkiye'de ölüme neden ilk 10 hastalık arasında bulunduğu bildirildi. 12-18 Nisan Kalp Haftası nedeniyle Afyon İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, kalbin, zaman içerisinde değişik nedenlerden dolayı yıprandığı ve çeşitli komplikasyonlara neden olduğu belirtildi.