Kalbin normal ritminden hızlı ya da düzensiz atması kalp çarpıntısı olarak adlandırılır. Çeşitli nedenleri olabilir. Özellikle sinir, stres gibi psikolojik durumlar kalp çarpıntısını tetikler. Kalp çarpıntısı genellikle kısa periyotlarda olur. Tekrarlayan ve uzun süren durumlarda doktora gidilmelidir. Peki, kalp çarpıntısına ne iyi gelir? Kalp çarpıntısı neden olur, nasıl geçer?
Kalp çarpıntısı birçok insanın hayatında zaman zaman karşılaştığı bir durumdur. Stres, heyecan, fiziksel aktivite veya bazen bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkabilen bu durum, bireyleri endişeye sevk edebilir. Ancak kalp çarpıntısıyla başa çıkmanın yollarını anlamak ve bu deneyimi yönetmek mümkündür. Kalp çarpıntısıyla başa çıkmanın yollarını öğrenmek, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek ve gerekirse uzman bir doktordan yardım almak önemlidir.
Psikoloji ve fiziksel sağlık arasındaki etkileşim karmaşık bir ilişkiyi yansıtır. Zihinsel ve duygusal durumlar vücut üzerinde önemli etkiler yaratabilir ve fiziksel sağlık, psikolojik iyi oluşla sıkı bir şekilde bağlantılıdır. Bu bağlamda psikolojik durumların fiziksel sağlık üzerindeki bir örneği, psikolojik kalp çarpıntısı olarak adlandırılan bir durumu inceleyebiliriz. Peki, kalp çarpıntısının psikolojik olduğunu nasıl anlarız?
Tıbbi sözlükte taşikardi olarak geçen kalp çarpıntısı farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Her yaşta ve cinsiyette kalp çarpıntısı görmek mümkündür. Kalbin olağan dışında atması anlamına gelen bu sorun özellikle stres tarafından tetiklenir. Psikolojik faktörlerden dolayı kalp çarpıntısı ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir insanın dakikada kalp atışı 70-100 civarıyken kalp çarpıntısı sırasında dinlenirken bile kalp çok hızlı atar. Peki, kalp çarpıntısı için neler yapılmalıdır?
Sağlıklı beslenmek hastalıklardan korunmak ve daha zinde olmak için oldukça önem taşıyor. Yediğimiz yiyecekler kadar içtiklerimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Yemeklerin yanında en sık tercih edilen içeceklerden olan kola sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Kolanın zararları nedir? Merak ediyorsanız bu haberi okuyabilirsiniz.
Kalp sağlığı yaşam için oldukça önem taşımaktadır. Kalp sağlığını korumak ve düzenli olarak doktora görünmek gerekir. En sık rastlanan kalp rahatsızlıklarından olan kalp çarpıntısına iyi gelecek doğal çözümler için bu haberi okuyabilirsiniz.
Kalp krizi her sene milyonlarca insanın ölümüne sebep oluyor. Kalp krizi ani yaşansa da öncesinde bazı belirtiler gösterebiliyor. Bu belirtilerin genellikle kalpta ağrı ve sıkışma hissi olduğu düşünse de bir neden olmadan terlemek de ciddi bir belirti olarak görülüyor.
Sıcak havaların gelmesi özellikle bu sene çok büyük bir istekle beklendi. Ancak sıcak havalar oldukça bunaltıcı olabiliyor. Birçok hastalığa sebep olabilen sıcaklıklar nedeniyle psikolojiniz ve uyku düzeniniz bozulabilir. Yaz aylarında görülen bunaltıcı sıcaklıklar suç işleme oranlarında bile artışa neden olabiliyor.
Magnezyum minerali insan vücudunda hayati önem taşıyor. İnsan vücudu bu minerali üretemiyor. Bu yüzden magnezyum mineralini besinlerden alınması gerekiyor. Magnezyum eksikliğinde birçok sorun ortaya çıkıyor. Magnezyum eksikliği hissetmemeniz için tüketmeniz gereken besinler…
Adana'da yaşayan ev hanımı Ümran Biçer, aniden baş gösteren ve geçmeyen kalp çarpıntısı ile gittiği hastanede kalbinde tümör olduğunu öğrendi. Yaşadığı şokun ardından ameliyat olan Biçer, “Kalbimde tümör olduğunu öğrenince şok geçirdim. Şu anda ise çok iyiyim” dedi.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 'Kalp Çarpıntısı' adlı kitap çocuklar için zararlı içeriklere sahip olduğu gerekçesiyle muzır ve müstehcen ilan edildi.
Spor yapmanın çarpıntı riskini azaltmak, yaşam kalitesini yükseltmek, stresten korumak gibi birçok faydası bulunur. Peki, sporda aşırıya kaçtığınız zamanlarda hiç bedeninize zarar verdiğinizi düşündünüz mü? Her şeyin fazla zarar olduğu gibi çok spor yapmanızın da vücudunuza zararı olabilir. İşte bilinçsiz ve aşırı bir şekilde spor yaptığınızda karşılaşabileceğiniz sorunlar…
Koronavirüs pandemisinin etkisiyle günlük yaşam alışkanlıkları köklü bir şekilde değişti. Yüzyılın salgını olarak kabul edilen koronavirüs pandemisi kalp hastalarının yanı sıra kalbinde herhangi bir sıkıntı yaşamamış kişileri de olumsuz etkiliyor. Buna karşın bir de koronavirüse yakalananlarda sorunlar daha tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Alyuvarların içerisinde oksijen taşınması görevini üstlenen hemoglobin ismindeki maddelerin, yaşa ve cinsiyete göre belirli değerlerin altına indiği durumlar kansızlık olarak adlandırılır. Kadınlarda 12 gr/dl değerinin altı, erkeklerde de 14 gr/dl değerinin altı kansızlık olarak tanımlanır. Peki kişiler kansızlık belirtileri yaşadıklarını nasıl anlar? İşte kansızlık tedavisi ve belirtileri ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Kalbin normalde olduğundan farklı bir şekilde hızlı, yavaş, kuvvetli veya düzensiz atmasına kalp çarpıntısı adı verilir. Sağlıklı bir insan kalbini hissetmez. Kalbinin attığını hisseden kişiler çarpıntıları olduğunu söylerler. Ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olarak kabul edilen ve ciddiye alınması gereken kalp çarpıntısı neden olur, nasıl geçer? İşte kalp çarpıntısı nedenleri ve nelerin iyi geldiği ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Kalp hastalıkları belirtileri arasında kalp çarpıntısı olduğunu da söyleyen uzmanlar, düzensiz kalp atışı yaşayanların muhakkak doktora gitmeleri gerektiğini söyledi. Endişe verici olan kalp çarpıntısının genelde zararsız olduğunu söyleyen Doç. Dr. Selim Topçu, nadir durumlarda tedavi gerektirebileceğini söyledi.
Ritim bozukluğu konusunda uyarıda bulunan uzmanlar pandemi sürecinde hastaların zor zamanlar geçirebileceğini söyledi. Çarpıntının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Uz, tuz ve çayın ritim bozukluğuna sebep olduğunu söyledi.
Kalbin olması gerekenden daha yavaş ya da daha hızlı çarpması kalpte ritim bozukluğu olarak adlandırılır. Kalp ritim bozukluğu ile ilgili bilgi veren aKrdiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, “Kardiyak aritmilerde erken teşhis ve uygun tedavi kalp krizi, felç ve ani ölüm risklerini minimuma indirir” dedi.
Kalp hastalıkları ile ilgili belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ağrı, nefes darlığı gibi şikayetleri olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.
Mitral yetmezliği nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Bu soruların cevaplarını yazımızda tüm detaylarıyla bulabilirsiniz.
Kalp çarpıntısının ciddi bir kalp hastalığı belirtisi olduğunu söyleyen İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun, kalp çarpıntısının başka rahatsızlıklara da yol açabileceğini söyledi. Doç. Dr. Mustafa Akçakoyun,, kalp çarpıntısı tedavisinde ilaç kullanmak istemeyenler için en etkili tedavi yönteminin ablasyon olduğunun da altını çizdi. İşte kalp çarpıntısı tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Kalp atışlarının, rahatsız edici şekilde hissedilmesi, çarpıntı olarak kabul ediliyor. Bu durum atım hızının yükselmesi ya da normal dışı fark edilen bir durum olarak kendini gösterebiliyor. Toplumda sık rastlanan bu sağlık sorunu, genellikle basit nedenlerden kaynaklandığı gibi aniden ortaya çıkan çarpıntıya; göğüs ağrısı, nefes darlığı ya da bayılma durumu eşlik ettiğinde, önemli bir hastalığın göstergesi de olabiliyor.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ersel Onrat, bazı kalp çarpıntılarının hastanın hayatını tehdit edici boyutta olduğunu belirterek, "Özellikle kalp yetmezliği ve kalpte fazladan ileti yolu varlığı halinde olan çarpıntılar bayılmaya ve ölüme neden olabilir" dedi.
Önümüzde uzun yaz günleri var. Bir çok insan tatile gidecek, seyahatler yapacak. Özellikle, uzun mesafeli uçak yolculuğu yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken bir takım kurallar var.
İnsanların hoşlandığı nesnelere baktığında gözbebeklerinin yüzde 45 büyüdüğü belirtildi. 14 Şubat Sevgiler Günü'nde sevilip sevilmediğinizi, sevgilinizin gözlerindeki değişimden anlayabilirsiniz. Uğruna şarkılar, şiirler yazılan gözlerin yalan söylemediği, hatta sevginin bir göstergesi olduğu bilimsel araştırmalarla da doğrulandı. Göz uzmanları, insanların hoşlandığı nesnelere baktığında gözbebeklerinin yüzde 45 oranında büyüğünü belirtti.
Osmangazi Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Bülent Görenek, "Nedeni ne olursa olsun her insan ileri derecede kalp ritmi bozukluğundan ölür" dedi.