Kalsiyum, kemik ve dişlerin yapı taşıdır ve vücutta bir dizi biyolojik fonksiyonun sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde kritik bir rol oynar. Kemik sağlığı için önemli olmasının yanı sıra kas fonksiyonları, sinir iletimi, kan pıhtılaşması ve hücresel sinyal iletimi gibi birçok süreçte de gereklidir. Kalsiyumun bu çok yönlü kullanım alanları, günlük beslenmede yeterli miktarda alınmasını gerektirir. Peki, kalsiyum eksikliği nedir ve neden olur?
Kalsiyum insan vücudu için hayati öneme sahip bir mineraldir ve birçok önemli fonksiyonu yerine getirir. Kalsiyumun vücutta ki en bilinen rolü, kemik ve dişlerin oluşumu ve sağlıklı bir şekilde korunmasına katkıda bulunmaktır. Kemikler, vücudumuzun iskeletini oluşturur ve kalsiyum bu kemiklerin sertliği ve dayanıklılığı için gereklidir. Yetersiz kalsiyum alımı kemiklerin zayıflamasına ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kalsiyum, kemik gelişiminde ve kemik sağlığının korunmasında büyük önem taşıyor. Vücut tarafından üretilmeyen kalsiyumun yeterli alımı için sağlıklı beslenme anahtar rol oynuyor. İnsanların güçlü kemikler oluşturmak ve korumak için kalsiyuma ihtiyacı vardır ve vücudun kalsiyumunun %99'u kemiklerde ve dişlerdedir. Beyin ve vücudun diğer bölümleri arasındaki sağlıklı iletişimi sürdürmek için de gereklidir. Kalsiyum eksikliği vücut için büyük problem yaratır.
Osteoporoz, kelimenin tam anlamıyla 'delikli kemikler' anlamına gelir. Kemikler, kalsiyum gibi mineralleri vücudun değiştirebileceğinden daha hızlı kaybettiğinde ortaya çıkar. Daha az yoğun hale gelirler, güçlerini kaybederler ve daha kolay kırılırlar. Peki osteoporozdan korunmak için neler yapmak gerekir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya anlattı.
Süzme peynirin sağlıklı beslenmenin bir numaralı gıda ürünü olduğunu bilmeyen yoktur. Kemikleri güçlendirmenin yanında tam bir şifa deposu olan süzme peynir, metabolizmayı iyileştirirken kan şekeri seviyesini de normalde tutuyor. Peki her gün süzme peynir yerseniz vücudunuzda nasıl değişiklikler olur?
Sağlıklı beslenmek isteyen pek çok kişinin düştüğü hatalardan biri de fazla protein tüketimidir. Yenilenler azaltılmak istenirken dengeli beslenmeden uzaklaşmak vücudun işleyişinin bozulmasına neden olur. Hızlı kilo vermek isteyenlerin başvurduğu protein diyetlerinin de bu sebeplerle yarardan çok zararı olduğu kanıtlanmıştır. Fazla protein tüketiminin vücuda zararı nedir? Doğru protein miktarı ne kadar olmalıdır?
Kemik ve eklem rahatsızlıklarını önlemek için beslenme alışkanlıkları ve yapılan spor oldukça önemlidir. Kalsiyum kaynaklarını tüketmeyi rutine oturtmanın yanı sıra topuğa basılarak yapılan sporlar kemik ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar. İşte Uzman Diyetisyen Işın Sayın'dan kemik erimesi, eklemlerde oluşacak kireçlenme gibi hastalıkları önlemek için neler yapmalıyız sorusunun yanıtı...
Pandemi dönemiyle birlikte son zamanlarda polikliniklere yüksek düzeyde D vitamini alan çocukların gelmeye başladığına dikkati çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Haytoğlu, "Çocuğunuza iyi bir şey yapalım derken onları bu vitamin toksisitesiyle karşı karşıya bırakabiliyorsunuz. D vitaminini fazla alan çocukta toksik doza ulaştığında vücutta kalsiyum birikmeye başlıyor. Kalsiyumun yüksek seyretmesi de çocukta ritim bozukluğuna yol açabiliyor" dedi.
“Çocuklarda kalsiyum eksikliği nedir? Belirtileri nelerdir?” konusu hakkında bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Boyraz, kalsiyumun çocuklar için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Gebelik döneminde kalsiyum eksikliğinin krampların artmasına neden olduğu bildirildi.