Hızlı ve sürekli bir şekilde büyüyen tümörler (habis, malign) kanser olarak tanımlanır. Kapsülleri yoktur ve büyüme de sınır tanımazlar ve buna bağlı olarak çevrelerindeki dokulara nüfuz ederler. Modern tıpta vücuttaki bir oluşumun kanser olarak nitlendirilmesi için 5 özelliğe sahip olması gerekmektedir ki bunlar şaunlardır:
Kanser oluşumunda çevresel faktörler, kanserojenler; yaş, cinsiyet ve beslenme igibi yardımcı faktörler rol oynamaktadır. Kanser tedavisi onkoloji (kanserbilim) uzmanları gerçekleştirmektedir. Genel olarak kanser tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi, kök hücre nakli ve hedefli tedavilerden faydalanılır.
Vitamin deposu meyvelerle ilgili zaman zaman gündeme gelen bir tartışma var. Adı parafin... Meyvelerin üzerini kaplayan bu kimyasal onların daha parlak ve daha canlı görülmesini sağlıyor. Hatta daha uzun süre bozulmadan da kalmasını sağlayabiliyor ama bunu yaparken de insan sağlığını ciddi şekilde bozuyor. Peki, bu zehri almamak için ne yapmak gerekiyor? Uzman isimler yanıtladı.
Kocaeli'de 7 yıl önce gittiği özel hastanede ileri evre meme kanseri teşhisi konulması sonucu iki memesi alınan Çiğdem Kışlalı'nın kanser olmadığı anlaşıldı. Bu süreçte tenis antrenörlüğü mesleğini yapamaz hale gelen ve eşinden boşanan Kışlalı'nın hukuk mücadelesi devam ediyor. Hayatının alt üst olduğunu belirten talihsiz kadın, "Adalete güveniyorum, bu dünyada olmazsa ahirette adalet yerini bulacak ve haklı olduğumu kanıtlayacağım" dedi.
Adana'da çocukken yakalandığı kanseri tedaviyle atlatan 23 yaşındaki Aleyna Diz, lisans eğitimini tamamlayıp avukatlık hayalini gerçekleştirdi.
Dubai çikolatası çılgınlığı hız kesmeden devam ediyor. Son dönemde oldukça poplüler olan çikolata yok satıyor ama bazılarının içeriğinde sağlığa zarar veren bir madde var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, merdiven altında üretilen Dubai çikolatasına karşı uyarılarda bulundu. Çakaloğlu, "Dubai çikolatasında antep fıstığındaki 'küf ve aflatoksin’ sarılık, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve karaciğer kanseri riskini artırıyor." dedi.
Bazı ülkelerde ağız kanseri vakaları bir hayli artış gösterirken uzmanlar ağızda görülen kanser belirtilerine karşı dikkat edilmesi konusunda uyarılar yapıyor. Bu önemli belirtiyi ancak dişlerinizi fırçalarken fark edebilirsiniz.
Araştırmacılar, prostat kanseri vakalarıyla tutarlı bir şekilde ilişkilendirilen 22 pestisit tespit ettiler ve bu pestisitlerden dördü aynı zamanda prostat kanseri ölüm oranıyla da ilişkilendirildi. Bulgular Cancer dergisinde yayınlandı.
65 yaşındaki Patrick Howard, 2020'de belirli semptomları fark ettikten sonra penis kanserin yakalandığını öğrendi ve zor günler geçirdi. Nadir görülen bir rahatsızlık nedeniyle penisinin 10 santimini kaybeden Howard, hastalığın çok bilinmediğini vurgulayarak farkındalık yaratmak istediğini söyledi ve kendi hastalık sürecinden bahsetti. Erkeklerin durumu bir tabu olarak görmemesi gerektiğini belirten Howard, "Utanmayın" diyerek uyardı.
Çocuklarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 30'unu löseminin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ömer Doğru “Türkiye ve dünya genelinde çocukluk çağı lösemisinin görülme oranları benzerdir. En sık görülen yaş grubu ise 2 ila 5 yaş arası çocuklardır. Lösemi genellikle ailesel geçiş göstermez, ancak belirli genetik koşullar altında risk faktörü oluşabilir” dedi.
Türkiye'nin en ünlü oryantallerinden biri olan Tanyeli bir süredir pankreas kanseriyle mücadele ediyor. Aylardır hastane odalarında kalan ve birçok operasyon geçiren Tanyeli, sağlık durumuyla ilgili paylaşım yaptı. Ünlü isim bir ameliyat daha olacağını söyledi.
Bazı besinlerin yanlış tüketimi kanser başta olmak üzere birçok hastalığın oluşmasında rol oynayabiliyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi pekmez de bunlardan biri. İçerisinde yüksek vitamin ve mineral bulunduran pekmez, kemik ve diş sağlığından depresyona, tansiyondan bağırsak sağlığında pek çok fayda sağlıyor. Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, antioksidan kaynağı pekmezin 180 derece ısıyla temas etmesi halinde kanserojen madde üreterek şifadan çok zehir olabileceğini vurguladı.
Zaman zaman gündeme gelen kalıcı yaz saati uygulaması ile ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Prof. Dr. Taner Demirer, "Biyolojik ritmin bozulması nedeniyle Türkiye'de kanserlerde önemli ölçüde artış oldu. Kalıcı yaz saati Türkiye'deki kanserlerin artmasındaki en önemli nedendir" diye konuştu.
İstanbul’da yaşayan 33 yaşındaki Çiğdem Telli, 1 yıl önce oyun oynadığı kızının kazara dirseğiyle göğsüne çarpması nedeniyle göğsünde bir kitle fark etti. Bunun üzerine doktora başvuran Telli, göğsünde tümör olduğunu öğrenerek tedaviye başladı. 1 yıl süren kemoterapi ve tedavinin ardından meme kanserini atlatan Telli, "Kızım benim kurtarıcım oldu." dedi.
Galler Prensesi Kate Middleton, kemoterapi tedavisinin tamamlanmasının ardından ilk kez halkın karşısına çıktı. Prenses Kate, Prens William ile birlikte Southport aileleriyle buluştu.
Kadınlarda sık rastlanılan meme kanseri, geç tedaviye başlandığında hayati risk oluşturabiliyor. Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinde yeni tedavi yöntemleri artmakla birlikte erken tanının hayat kurtarıcı bir rol oynadığını vurguladı.
Bazı besinler şekilleri itibariyle insan vücudundaki organlarla benzerlik gösteriyor. Araştırmalara göre bu besinler benzedikleri organa daha çok fayda sağlıyor. Örneğin mideye benzeyen zencefil, mideyle ilgili rahatsızlıklara iyi geliyor. Bu ve bunun gibi benzediği organa çok fayda sağlayan 12 besini haberimizde derledik.
Deri kanserinin hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri haline geldiğini belirten Dermatolog Dr. Handan Erol Mart, özellikle gençler arasında yaygınlaşan solaryum kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu. Dr. Mart, "Solaryum, deri kanseri açısından ciddi risk taşır ve dermatologlar olarak kesinlikle solaryuma girilmesini önermiyoruz. Hatta bazı ülkelerde solaryum cihazlarının kullanımı tamamen yasaklanmıştır" dedi.
PET çekimi vücuttaki çeşitli aktiviteleri görüntüleyerek hastalıklara teşhis konulmasında kullanılır. Özellikle kanser ve kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıkların teşhisinde kullanılır. 20 ila 40 dakika tarama süresi vardır, ancak bekleme süreciyle daha uzun bir işlemdir.
Yapılandırma kararı için 3. kez iflas bayrağı çekildi! Johnson & Johnson, bebek pudrası ve talk ürünlerinin kansere neden olduğu iddialarıyla 10 milyar dolarlık tazminat ödemeleri barındıran davalar sürüyor. Şirket ise çözümü iflas bayrağı çekmekte buldu!
Orta yaşta sık görülen kanser türü Lenfoma'ya karşı İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Anıl Berk uyarılarda bulundu. Doktor, 40 yaş ve sonrasına seslendi: "Belirtilerden birkaçı dahi görülse erken tanı için acilen hekime başvurulmalı"
Her ay düzenlik olarak 3 doz şeklinde kanser ilacı vurması gereken böbrek kanseri hastası A.U., SGK tarafından ilaç ücreti karşılanması için açtığı dava açtı. Mahkeme aylık doz fiyatı yaklaşık 75 bin lira olan ilacın SGK tarafından kesintisiz ve eksiksiz olarak karşılanmasına karar verdi.
Milyonlarca insanı etkileyen kanser türleri her yıl çok sayıda insanı hayattan koparıyor. Kanser hastalığına dair önemli açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinan Sayır, “Erken tanı hayat kurtarıcıdır. Semptom olduğu zaman daha erken gelmeli, beklememeli. Hastanın birini zorla getirdiler, memesindeki kitle artık baya dışarı doğru büyümüş. Evre 4 boyutta geldi, halbuki memesindeki kitleyi biliyormuş. Herhangi bir lezyon ile karşılaşılıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı" dedi.
Kanser tedavisi gören dünyaca ünlü 76 yaşındaki teknik adam Sven-Goran Eriksson'dan acı haber geldi. İşte detaylar...
Akciğer kanseri aşısıyla ilgili tüm dünyayı umutlandıran haber geldi: Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. İlk doz aşı İngiltere’de bir hastaya yapıldı. Klinik çalışmalar Türkiye dahil yedi ülkede devam ederken, 130 hasta üzerinde denenecek. Öte yandan söz konusu kanser aşısı, Türk doktorlar Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurucuları olduğu BioNTech tarafından üretiliyor.
Brakiterapi, özellikle meme, serviks, prostat, baş-boyun ve göz kanserlerinin tedavisinde kullanılan bir dahili radyasyon tedavi tekniğidir. Bu yöntem, radyoaktif kaynakların doğrudan tümörün içine veya çevresine yerleştirilmesini içerir. Böylece, kanserli hücrelere doğrudan etki sağlanırken, çevreleyen sağlıklı dokuların zarar görmesi minimize edilir. Brakiterapi, genellikle metastaz yapmamış kanser türlerinde uygulanır ve düşük yan etkileri nedeniyle tercih edilir.
Doğanın bize sunduğu mucizelerden biri de böğürtlen. Hem iştah açan kokusu hem de her damağa hitap eden lezzetiyle en sevilen meyveler arasında yer alan böğürtlen faydalarıyla da dikkat çekiyor. Böğürtlenin birçok faydasından bahseden Prof. Dr. Turan Karadeniz, kansere karşı böğürtlen tüketilmesinin faydalı olacağını belirterek, "Yapılan araştırmalar böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koymuştur" dedi.
Kanser teşhisi konan Amy Lou isimli bir kadın başlangıçta semptomlarını görmezden geldi ve bunları uyku ihtiyacı ve daha iyi egzersiz yapma ihtiyacı gibi diğer sorunlara bağladı.
Anne olan her kadın ilk aylarda bebeğini emzirme süreci yaşıyor. Kadın Hastalıklıları ve Doğum Bölümü doktoru Op. Dr. Nadir Cömert, emzirmenin meme, rahim, yumurtalık kanseri ve kemik erimesi riskini azalttığını söyledi.
Teflon tava ve tencereler mutfaklarda yapışmaması sebebiyle tercih sebebi. Yapılan araştırmaya göre yiyeceği koymadan teflon tavayı tek başına ısıtmaksa çok tehlikeli. Öksürük, nefes darlığı ve halsizliğe sebep oluyor. Üstelik sadece bu da değil. Kanser ve demans hastalıklarına da davetiye çıkarıyor.
Yeşilçam'ın efsane ismi Ediz Hun'un ile ilgili sevenlerini endişelendirecek bir haber geldi. Ses sanatçısı ve magazin yazarı Onur Akay, Ediz Hun'un kansere olduğunu ve hastanede hastalıkla mücadele ettiğini açıkladı.
45 yaşındaki ismi açıklanmayan bir hasta bir gün arkadaşlarıyla birlikte gittiği karaoke eğlencesinden sonra yüksek sesle şarkı söyleyemediğini ve tiz notalara çıkamadığını fark etti. Hastanenin yolunu tutan adam yemek borusu kanseri olduğunu öğrendi ve 6 ay içinde hayatını kaybetti.
Diyarbakır’da görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak, kadınlarda ölüm oranının en yüksek olduğu kanser türünün rahim ağzı kanseri olduğunu belirterek, erken teşhisin önemini vurguladı.
Türkiye'de erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 7,4'ünü, kadınlarda ise yüzde 6'lık bir oranı oluşturan mide kanserinin sinsi ilerlediğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, “Erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riski daha fazladır” dedi.
Gıda takviyelerine olan ilginin arttığını ve bu durumun bazı tehlikeleri beraberinde getirdiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, bu durumun bazı tehlikeleri beraberinde getirdiğini belirtti. Esen, doktor tavsiyesi almadan kullanılan takviyelerin doz ayarlamalarının yapılamadığını altını çizdi ve multivitaminler konusuna da dikkat çekerek “Multivitamin alan özellikle erkeklerde prostat ve akciğer kanseri gibi bazı kanserlerin artışı görülüyor” dedi.
Çağımızın yaygın hastalıklarından kanserle ilgili birçok araştırma yapılıyor. Bu araştırmalarda en çok dikkat çeken unsur ise yanlış beslenme. Birçok kişi tükettiği besinlerin sadece tadına, lezzetine kanıp sağlığına ne gibi bir etkisi olduğunu düşünmüyor. Bu da sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Araştırmalara göre bir besin türü kanserin en büyük sebeplerinden biri. İşte detaylar...
Hem ülkemizde hem de dünyada en yaygın görülen ölümcül hastalıklardan biri de kanser. Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kozmetik ürünlerde bulunan talk mineralinin "insanlarda kansere sebebiyet verebilen muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırıldığını açıkladı.
Tehlikeli hastalıkların belirtileri insan vücudunda çeşitli değişiklerle kendini belli edebiliyor. Bu hastalıklardan biri olan kanserin de farklı çeşitlerine göre birçok erken belirtisi bulunuyor. Kanserin belirtilerinin erken fark edilmesi ise büyük önem taşıyor. Birçok kanser türü erken teşhis ile ileri evlere ulaşmadan tedavi edilebiliyor. Kanserin erken belirtilerinin tırnaklar ve ciltte görülen değişimler olduğu belirtiliyor.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, vücudun yağ depolamasını artıran insülin direnci yüksekliği ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Yazıcıoğlu, “İnsülin direnci damar sertliği sürecini de hızlandırır; kalp krizi riski artar, hatta bazı kanserleri bile tetikleyebilir” dedi.
Hava sıcaklarının artmasıyla güneş ışınları bireyler için risk oluştururken, Dermatoloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ali Karakuzu, özellikle öğlen saatlerinde dik açıyla gelen güneş ışınlarından sakınmak gerektiğini ve güneş hasarıyla birlikte deri kanseri gelişiminin de olabileceği uyarısında bulundu. Karakuzu, ortalama 3 saatte bir de güneş koruyucularının yenilenmesi gerektiğini vurguladı.
En tehlikeli ve ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanser, dünyada ve ülkemizde dolaşım sistemi hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi. Dünya üzerinde 2020 yılında 19 milyon 292 bin kişiye kanser teşhisi konulurken, 9 milyon 958 bin kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bu denli tehlikeli olan kanser hastalığına yakalanmamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bunlardan biri de fazla kilolar...
Samsun'da yaşayan Ayşe Kara'ya yapılan testler sonucunda kanser teşhisi konuldu. '6 ay ömrün kaldı' denilen, hatta mezar taşını hazırlayan Kara, çıktığı dünya seyahati sonrasında sağlığına kavuştu. Yapılan testlerde doktorlar Kara'ya sağlığına kavuştuğu haberini verdi.
Bilim insanları, görülemeyecek kadar küçük kanserli dokuları aydınlatan floresan boyaların kanserin nüksetme riskini azaltabileceğini belirtti.
Tatil bölgelerinde güneşin keyfini çıkarmak kadar güneşin zararlı ışınlarından korunmak da oldukça önem taşıyor. Özellikle çocukların uzun süre güneş altında kalmaması gerektiği konusunda aileleri uyaran Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer, “Çocukluk çağında su toplayacak ölçüde güneş yanığı geçirilmesi ileri yaşlarda melanom adı verilen deri kanser riskinde 8 kata kadar artışa neden olmaktadır” dedi.
Bilinçsiz yapılan vitamin alımları bazen kötü sonuçlara neden olabiliyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Nail Özhan, “Kanser hastaları, gereksiz yere ihtiyaç olmadığı halde vitamin kullanımında tam tersine fayda yerine zarar da görebiliyor” dedi.
Konya’da kansere yakalanan eşinin tedavisi sürecinde aronya meyvesiyle tanışan Tahsin Tosun, o zamana kadar bilmedikleri bitkiyi üretmeye karar vererek hububat tarlalarının arasından aldığı araziye aronya bahçesi kurdu. Eşinin başarılı tedavisinin ardından yaptığı pazarlama işini bırakarak aronya yetiştiriciliğine yönelerek kendi işinin sahibi olan Tosun, gençlere fırsatları değerlendirmeleri konusunda tavsiyede bulundu.
Karaciğerin beslenmeye duyarlı olduğunu ve dengesiz beslenme ile karaciğer sağlığının hızla bozulduğunu belirten Onkoloji Uzmanı Dr. Yıldıray Tanrıver, "Özellikle işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerekir. Günde üç fincan kahve tüketimi, bizi karaciğer yağlanmasından ve kanserden koruyabilir. Bu nedenle kahve tüketimi, karaciğer yağlanmasına karşı önerdiğimiz besinlerden biridir" dedi.
Antalya'da kanser tedavisi gören 55 yaşındaki Cemil Şimşek tedavi sonrasında beyazların yoğunlukta olduğu saç ve sakalının siyah çıktığını görünce şaşkınlık yaşadı. Doç. Dr. Mustafa Karaca bunun akıllı ilacın yan etkisi olduğunu belirtip “20-25 yaşlarında hastalarımız geliyor, saçı, sakalı, kaşı beyazlaşmış oluyor. Hastamızın saçı düzken çok kıvırcık çıkabiliyor. Hastalarımızın beyaz olan saç ve sakalı da siyah uzayabiliyor" dedi. Şimşek ise "Beni görenler 55 yaşında olduğuma inanmıyor" dedi.
Prof. Dr. Erol Kesiktaş, yüz bölgesinde oluşan bir cilt kanserinin geç tanı konulması ya da tedavi edilmemesi durumunda göz ve beyne ilerleyebildiğini belirterek, "Bu kanser, kişinin gözünün kaybına veya beyine yürüdüğü zaman ölümüne sebebiyet verebilir. Erken tanı deri kanseri için de son derece önemlidir. Vakaların yüzde 90'ı güneş ışınlarından kaynaklıdır. Bu ışınlarında en çok tehdit ettiği kişiler açık tenli vatandaşlar, derisi ince olan çocuk ve yaşlılardır" dedi.
Dünya bir ilk olan tedavinin uygulanmaya başlandığı Avustralyalı onkologda, beyin kanserine yakalandıktan bir yıl sonra yapılan taramada kansere rastlanmadı.
Dünyada yaygın olarak görülen hastalıklardan biri de kanser. İyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranları illere göre incelendiğinde, 2022 yılında iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranlarının en yüksek olduğu illere dair veriler TÜİK tarafından açıklandı. Öte yandan Türkiye'de kaynaklı ölümlerin en az olduğu iller de listelendi. İşte TÜİK'in paylaştığı Türkiye'nin kanser haritası...
İsveç'te, 4,1 milyon kişiyle yapılan bir araştırmada, kanser vakalarının yüzde 40'ının aşırı kilo ile bağlantılı olduğu tespit edildi.
Sabah uyandığınızda çarşaflarınızda ve yastıklarınızda fark edebileceğiniz kanserin bazı erken belirtileri var. Uzmanlar, bu belirtilere karşı dikkatli olunması konusunda uyarılar yapıyor.
Zonguldak’ta prostat ve meme kanseri gibi yumuşak doku kanserinin tedavisinde kullanılabilecek olan ilaç adayı patent aldı.
Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, dilinizin sağlığınız hakkında bilgi sağlayabileceğini söylüyor. Genellikle beyaz bir tabakaya sahip olabilen dil bazı durumlarda yediğiniz yiyecek ve içeceklere göre de farklı renklere bürünebilir. Yapılan bir araştırmaya göre dilinizdeki bu 3 sinyal kanser ve diyabet gibi hastalıkların belirtisi olabilir. İşte detaylar...
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Göktürk Fındık, lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında "Fındık tekniği" yöntemini ilk kez dünya tıp literatürüne kazandırdı.
Doğu Anadolu Bölgesi genelinde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ışkın pazar tezgâhlarında yerini aldı. Anadolu’da yayla muzu olarak da bilinen ışkının faydaları ise saymakla bitmiyor. Özellikle kanser savar olarak bilinen ışkın, Atlanta Üniversitesi'nin araştırmaları sonucunda kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendiriliyor. Ünlü Amerika'ya kadar yayılmış durumda olan ve doğada kendiliğinden yetişen ışkının kilosu 70 TL'ye satılıyor.
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Avcı, genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri vakalarının sigara kullanımının artmasına bağlı olarak son yıllarda kadınlarda artışa geçtiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Avcı, "Ülkemizde, kadınlarda akciğer kanseri görülme durumu diğer kanserlere göre 4’üncü sıraya kadar yükseldi. Yani yüzde 10'ların bile altında olan görülme sıklığı yüzde 15-20'lere tırmandı" dedi.
Kanser, günümüzde giderek artan bir sağlık sorunu haline geldi. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olmak, kanser riskini azaltmak için önemlidir. Öte yandan beta sitosterol adlı çok güçlü olan bu besin kaynağı kansere adeta savaş açıyor. Bu besini içeren 4 gıdayı haberimizde derledik.
Kanser kendini her zaman bariz belirtilerle ve açık belirtilerle belli etmez. Aslında pek çok kişiye yalnızca rutin tıbbi muayeneler veya diğer sağlık sorunlarına yönelik araştırmalar sırasında tanı konur. Bunun nedeni, hastalığın birçok formunun erken aşamalarda sessizce gizlenmesidir. Kanseri 'sessiz aşamada' tespit etmek iyileşme oranının da yükselmesini sağlıyor.
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin ana sponsoru Medicana, 1-7 Nisan Kanser Haftası’na dikkat çekmek için ünlü basketbolcuları onkoloji hastalarıyla bir araya getirdi. Bu kapsamda Darüşşafaka Lassa’dan Berk Demir, Fenerbahçe Beko’dan Emre Ekşioğlu ve Galatasaray Ekmas’tan Göksenin Köksal hastaları ziyaret ederek, forma hediye etti.
Kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar kansere dair kritik açıklamalarda bulundu.
Bir anne karnındaki şişkinlik nedeniyle hamile olduğunu düşündü. Gebelik testi negatif çıkınca soluğu hastanede alan 33 yaşındaki kadın hastalık teşhisi konduktan haftalar sonra aniden vefat etti.
Anne Ashley Vassallo boğazında tuhaf bir his hissetti ve bir türlü geçmeyen bir öksürük yaşadı. 34 yaşındaki kadın daha sonra ne olduğunu öğrenince dehşete düştü.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kanser tedavisi gören Kadir Karataş'a, midesinin alt tarafından alınan parçayla yemek borusu yapıldı.
Bir uzman, ağız hijyeninizi iyileştirmek için ağız kokusundan kurtulamıyorsanız bir sağlık uzmanına görünme zamanınızın geldiği konusunda uyardı. Bu uyarıya göre sabahları ortaya çıkan ve geçmek bilmeyen kötü nefes kokusunun öldürücü kanserin bir belirtisi olabileceği ortaya çıktı.
Bazı hastalıklardan erken teşhis sayesinde kurtulmak mümkün. Dünyada yaygın olarak görülen ölümcül hastalıklarından biri olan kanser ilk evrelerde tespit edildiğinde iyileşme oranı daha yüksek oluyor. Üroloji Uzmanı Dr. İsrafil Ağaoğlu, "Prostat kanseri çok çok kötü bir kanser türüdür. Zamanında tedavi edilmezse, tespit edilmezse ve atlanırsa akciğer, beyin ve kemiklere sıçrayabilecek kanserdir. En nihayetinde ölümcül bir kanserdir" dedi. İşte konuya dair detaylar...
Akciğer kanseri, dünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biridir. Her yıl milyonlarca insanı etkileyen bu hastalık, genellikle sigara içmek gibi zararlı alışkanlıklarla ilişkilendirilse de, bu sadece bir risk faktörüdür. Akciğer kanseri, zamanla oluşan genetik mutasyonlar, çevresel faktörler ve kişisel sağlık geçmişi gibi çeşitli etkenlerin karmaşık bir etkileşimi sonucunda ortaya çıkabilir.
Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmekte olan böbrek kanserinin erken teşhisi için bazı önemli belirtiler paylaşıldı. Ülkemizde 2017 verilerine göre her 100.000 erkekten 7.2’sinde, hayatının bir döneminde böbrek kanseri teşhisi söz konusudur. Türkiye’de böbrek kanseri erkeklerdeki tüm kanserlerin %2.9’unu oluşturmaktadır.
Sarımsak, doğanın en etkili şifalı bitkilerinden biri olarak bilinir ve sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Sarımsağın içerdiği bileşenler sayesinde sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu düşürmekten, diyabet riskini azaltmaya kadar sağlığımızı korumak için güçlü bir kalkandır. Aynı zamanda kilo verme, cilt ev saç sağlığına da oldukça fayda sağlar. Sağlık açısından bu mucizevi besini düzenli olarak tüketerek, vücudunuzu destekleyebilirsiniz.
Kanser dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını etkileyen bir sağlık sorunudur. Bu hastalık vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesine neden olan ve çeşitli organları etkileyebilen potansiyel olarak ölümcül bir durumdur. Ancak kanser sadece bu fiziksel etkilerle sınırlı değildir. Birçok kanser hastası tedavi süreci boyunca ve hatta sonrasında yaşadıkları kaşıntı gibi belirtilerle mücadele etmek zorunda kalır. Peki, kansere bağlı kaşıntı neden olur?
Bir doktor neden düzenli olarak soğan yediğini ve sağlığa olan faydalarını anlatıyor. Yediklerimiz genel sağlığımız üzerinde büyük bir rol oynar. Belirli bir diyete bağlı kalmak, bazı hastalıkların riskinizi artırabilir veya azaltabilir. Sağlığı koruma açısından çok çeşitli faydalar sağlayabilecek spesifik gıdalar bile var. Bir doktor, çoğu mutfakta bulunan yaygın bir kök sebzeye övgüler yağdırmak için sosyal medya platformu TikTok'u kullandı.
70 bine yakın vakanın incelendiği bir araştırmada bağırsak kanserine dair şaşırtan bir sonuç ortaya çıktı. Prof. Dr. Uğur Coşkun, ABD'de yapılan bu çalışmada, fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde yüzde 30, yine aşırı miktarda salam, sosis gibi işlenmiş gıda tüketenlerde yüzde 40'tan daha fazla bağırsak kanseri riski tespit edildiğini söyledi.
Kadınlarda son dönemde akciğer kanseri vakalarında ciddi artış yaşandığı ve bunun da en büyük nedeninin kadınlarda artan sigara alışkanlığı olduğu belirtildi. Öte yandan dünyadaki kanser ölümlerinin en büyük nedenlerinden birinin de akciğer kanserinden kaynaklandığının altı çizildi.
Sağlıklı yaşam hakkında yapığı uyarılarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay balık hakkında çarpıcı bir uyarıda bulundu. Türk halkı genel olarak balığı unlayıp kızartmayı tercih ediyor. Canan Karatay'a göre balığı bu şekilde pişirmek büyük tehlikeye yol açıyor. Öte yandan kırmızı et konusuna da değinen Karatay, soslu kırmızı etlerin kanserojen madde içerdiğini ancak bizim halkımızın tükettiği kuzu eti, dana kıyma gibi ürünlerin zararsız olduğunu belirtti.
Resmi olarak dünyanın en sağlıklı ülkesi olan İspanya'nın sağlıklı yaşam sırrı merak ediliyor. Konuya dair yapılan araştırmalara göre İspanya halkının neden bu kadar sağlıklı olduğu ve nasıl çok daha uzun yaşadıklarına dair sonuçlar ortaya çıktı. Bunama, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkların en az sayıda görüldüğü halkın en çok önem verdiği şeyin aile ve arkadaşlarla birlikte uzun sohbet eşliğinde yenen yemeklerin olduğu öğrenildi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu öksürüğün bazen yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini bu nedenle uzun süre geçmeyen öksürük şikayetlerinde altta yatan nedenin mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.
İngiltere'nin Leeds kentinde yaşayan Daniella Thackray isimli bir kadın ölümünden sonra sosyal medyadan yaptığı paylaşımıyla gündem oldu. Safra kanalı kanserinin bir türü olan kolanjiyokarsinomla mücadele ederken hayatını kaybeden Thackray ölümünden sonra ailesinden sosyal medyada son paylaşımını yapmasını istedi. Sosyal medyada viral olan paylaşımında Thackray'in sözleri dikkatleri çekti.
Uzmanlar sağlık taramalarının toplumda sık görülen hastalıklar için hastalık daha belirti vermeden yapılan kan basıncı ölçümü gibi basit işlemler olduğunu dile getirdiler.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Ece Sungur, kanser hastalarının beslenme planına uyması gerektiğini söyleyerek, “Kanser hastalarında sağlıklı vücut ağırlığı, kas ve yağ kütlesinin korunması ve beslenme durumunun iyileştirilmesi, hastanede kalış süresinin kısalması, enfeksiyon ve ölüm risklerinin azaltılması için büyük önem taşımaktadır. Kanser hastaları enerji ve proteini yüksek olan besinler seçmelidir” dedi.
DSÖ'ye göre kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölüm nedeni kolon kanseridir. Türkiye’de 2022 verilerine göre yılda 22 bin kişiye kolon kanseri tanısı konulmaktadır bunların yaklaşık 12 bini vefat etmektedir. Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, kırmızı etli ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirterek ihtiyaç fazlası tüketimin kalın bağırsak kanseri riskini arttırdığını söyledi.
Araştırmalar bize 200'den fazla farklı kanser türü olduğunu ancak bazılarının diğerlerinden daha belirgin belirtileri olduğunu söylüyor. Kanseri gerçekten ciddileşmeden erken yakalamanın yolları var ve hatta bazı belirtiler yemek yerken bile fark edilebilir.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Olgaç, Türk erkeklerinin akciğer kanseri görülme sıklığında dünya birincisi olduğunu söyledi.
Yurt dışında yapılan son araştırma sonuçlarına göre haftada 1 bakliyat tüketildiğinde kalın bağırsak (kolon) ve makat kanseri olma riski yüzde 26 azalıyor. Haftada 2 kez tüketildiğinde ise bu oran yüzde 35’e çıkıyor.
İsviçre'nin Zürih, Yaşlanma ve Hareketlilik Merkezi Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre kanser riskini %61 oranına kadar indirebilecek 3 şey keşfedildi. Araştırmada 70 yaş üzeri kişilerde yapılan 3 değişiklik 3 yıl boyunca gözlemlendi. 3 yılın sonunda bu değişikliklere tabi tutulan ve tutulmayan kişiler karşılaştırıldı. Yapılan 3 değişikliğin kanser riski %61 oranına kadar azalttığı ortaya çıktı.
Eskişehir’de valilik tarafından yerleştirildiği otelden kişisel bakımının yapılamadığı gerekçesiyle çıkartıldığı için hastanelerin acil servislerinde sabahlayan akciğer kanseri vatandaş, yetkililerden yardım istedi. Valilik bu konuyla ilgili harekete geçti ve açıklama geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde kanser tedavisi araştırmalarının sürdüğünü belirterek, "Kanser aşısı olarak bilinen, kansere yönelik aşılar ve bağışıklık sistemini düzenleyici yeni nesil ilaçlar üretmeye yaklaştık. Umarım çok yakında bireysel tedavi yöntemleri olarak etkili bir şekilde kullanılırlar." dedi.
Günümüzde sağlıklı yaşam ve beslenme konularında giderek artan bir ilgi var. Limonun içeriğinde bulunan C vitamini ve diğer antioksidanlar, vücut için önemli bir destek sağlayabilir. Antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı etkilerini nötralize ederek hücresel hasarı azaltabilir ve böylece kanser riskini azaltabilirler. Limonu dondurup rendeleyerek tüketmenin limonun suyunu tüketmekten ortalama 7 kat daha yararlı olduğu ortaya çıktı.
İstanbul'da bir hastanede yaşananlar 'bu kadarı da olmaz' dedirtti. Hastanedeki bazı sağlık çalışanlarının tedavi bekleyen kanser hastalarının ilaçlarını çalarak simsarlara sattığı ortaya çıktı. Onkoloji bölümünde görev yapan çalışanlar 5 milyona yakın vurgun yaptı. İşte kanser hastalarının umutlarını çalanların görüntüsü...
Kanser, tek bir hücreden başlayarak, vücutta bazı anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması ve diğer dokuları istila etmelerine verilen addır. Kanser tek tip bir hastalık olmayıp, yüzden fazla türü vardır. İç Hastalıkları ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler, ağrı, kanama ve şişliğin kanseri erken teşhis etmede önemli belirtiler olduğunu söyledi.
2023'te devlet ilaca 178,3 milyar lira harcadı.
İnsan sağlığı için çok faydalı önerilerde bulunan İbn-i Sina'nın şifa kaynakları her derde deva oluyor. İslam'ın Altın Çağı'nın en önemli doktorlarından olan İbn-i Sina'nın birçok hastalık için çözüm önerileri günümüze kadar ulaştı. İbn-i Sina'nın reçeteleri aradan geçen bine yakın yıla rağmen günümüz hastalıklarına ışık tutuyor. Kuru incir ve zeytinyağının faydalarından dolayı kullanılması gerektiğini öneren İbn-i Sina bu karışımın tarifini kitabında belirtmiş.