Bazı besinlerin yanlış tüketimi kanser başta olmak üzere birçok hastalığın oluşmasında rol oynayabiliyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi pekmez de bunlardan biri. İçerisinde yüksek vitamin ve mineral bulunduran pekmez, kemik ve diş sağlığından depresyona, tansiyondan bağırsak sağlığında pek çok fayda sağlıyor. Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, antioksidan kaynağı pekmezin 180 derece ısıyla temas etmesi halinde kanserojen madde üreterek şifadan çok zehir olabileceğini vurguladı.
Fast food yiyecekler kadar içecekler de git gide yaygınlaşıyor. Çocuklar bir öğünde alması gereken kaloriyi sadece bir bardak buzlu içecekten alıyor. Uzmanlar sırf obezite tuzağına değil bu içeceklerin bağışıklık sistemine de zarar verdiğini belirtiyor ve ebeveynleri uyarıyor.
Hem ülkemizde hem de dünyada en yaygın görülen ölümcül hastalıklardan biri de kanser. Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kozmetik ürünlerde bulunan talk mineralinin "insanlarda kansere sebebiyet verebilen muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırıldığını açıkladı.
Salda Gölü'ne yapılan asfalt yol tepki çekti. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici,, asfaltın kanserojen içerikli olduğunu, yağışlarla birlikte göldeki kumullara beyaz rengi veren canlılığı öldüreceğini söyledi. "Diğer kaplama türlerine daha uzun ömürlü çimento betonundan yol kaplamaları yapılmalıydı" diyen Kesici, "Salda Gölü'nün değeri parayla ölçülemeyecek kadar büyüktür" açıklamasını yaptı.
Kurban Bayramı deyince ilk akla gelenlerden biri de et yemekleri ve ikramlıklar oluyor. Bu yıl Kurban Bayramı 16 Haziran Pazar günü idrak edilecek. Bayramı en sağlıklı şekilde geçirmek ve kilo almamak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı maddeler var. Diyetisyen Emine Ayvaz Kurban Bayramı'nda hızlı kilo alımına karşı uyarılarda bulundu. İşte detaylar...
Çocuklar genellikle gördükleri her oyuncağa sahip olmak ister ancak anne ve babaların oyuncak satın alırken bazı uyarılara dikkat etmesi hayati önem taşıyor. Suda büyüyen, emici polimer top boncuklarla ilgili de çarpıcı uyarılar geldi. Bu emici boncuklar, suya daldırıldıklarında golf topu boyutuna kadar büyüyebiliyor. Yutulmaları halinde ise mide-bağırsak tıkanmalarına yol açabiliyorlar. Ayrıca içerdikleri maddeler nedeniyle kanserojen olarak kabul ediliyor ve ciddi hasarlara sebep olabiliyor.
Sağlıklı yaşam hakkında yapığı uyarılarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay balık hakkında çarpıcı bir uyarıda bulundu. Türk halkı genel olarak balığı unlayıp kızartmayı tercih ediyor. Canan Karatay'a göre balığı bu şekilde pişirmek büyük tehlikeye yol açıyor. Öte yandan kırmızı et konusuna da değinen Karatay, soslu kırmızı etlerin kanserojen madde içerdiğini ancak bizim halkımızın tükettiği kuzu eti, dana kıyma gibi ürünlerin zararsız olduğunu belirtti.
2023'te tüketici hakem heyetlerine başvuruların yüzde 12.6'sı ayakkabı ürünlerine yönelik. Ticaret Bakanlığı denetimleri artırdı. Denetime tabi tutulmayan sahte ayakkabılar sağlığı tehdit edip kanser riski oluşturuyor. Doç. Dr. Bilgehan Çatal "Sahte ayakkabılar merdiven altı yerlerde denetimsiz üretiliyor. Kullandıkları boya ve kimyasalların sağlığa zararı bilinmiyor. Zararlı kimyasal kullanılırsa ayakta deri döküntüsüne yol açabilir, kanserojen boyanın cilt teması kansere neden olabilir" dedi.
"Burada kimin sağlığı bozulmuş? Siyanürün kanserojen olmadığını tıbbi otoriteler kabul ediyor! Barajlarımız ağzına kadar balık kaynıyor." Bu cümleler gazeteci Adem Metan'ın kendi Youtube kanalı için çektiği videodan alındı. Çekimin üzerinden sadece bir sene geçti ve Erzincan'daki felaket meydana geldi.
Bursa Kanser Derneğince (BUKANDER) meme kanseri farkındalığına katkı sağlamak için düzenlenen defilede, kanserojen etkisi bulunan atık maddelerden yapılan giysiler tanıtıldı.
Konya'da, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan, sahadaki gözlemlerinde bazı işletmelerde kahvelerin, sağlıksız ortamlarda demlendiğini tespit ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Özcan, ''Filtre kağıdı kullanmak yerine, özellikle saç bonesiyle, kadın çorabıyla, maliyetleri düşürmek adına kahve demlemesi yapabiliyorlar. İçinde plastik barındıran ve sıcak suyla temas ettiğinde çözülen, kanserojen madde olan plastik içeren malzemeler kullanıyorlar'' dedi.
Poşet çaylar günlük hayatta hem hızlı hem de pratik olması nedeniyle tercih ediliyor. Özellikle iş yerlerinde sıklıkla tüketilen poşet çayların verdiği zararlar ortaya çıktı. Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, plastikten yapılan poşet çaylarda kanserojen etkisi ve kısırlık tehlikesi bulunduğunu söyledi.
Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) zehirli kirlilik seviyesinin pek çok ABD'li ve Batı Avrupalının evinden daha fazla olduğu belirtildi. Aktarıldığına göre, ISS tozunda pek çok zehirli kirletici ve kanserojen madde bulundu. Buna ek olarak araştırmada, ISS içindeki havanın saatte 8 ila 10 defa devridaim yaptığı bilgisi verildi.
Sağlıklı sandığımız bazı ürünlerin sanıldığı kadar masum olmadığı ortaya çıktı. Daha çok kola ve meyveli yoğurtta kullanılan aspartamın kanser yapıcı etkisi olabileceği belirtilirken Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yapay tatlandırıcıyı kanserojen madde ilan etmeye hazırlanıyor.
Kahvaltıların vazgeçilmezi pekmez içerisinde yüksek vitamin ve mineral bulunduruyor. Kemik ve diş sağlığından depresyona, tansiyondan bağırsak sağlığında pek çok faydası bulunan pekmez tam bir antioksidan kaynadığıdır. Pekmezin faydaları listesi uzayıp gidiyor. Peki ya zararları? Şifa niyetine yediğimiz pekmez, kanserojen olabilir mi?
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Türkiye pazarından 7 üreticiye ait 33 farklı ton balığı markasında yaptığı araştırmada, tüm örneklerde en az bir mikroplastik partikülüne rastladıklarını açıkladı. Gündoğdu, bazı örneklerin içerisinde çalışma esnasında kullanılan eldivenlerin parçalarına rastladıklarını, hormon bozucu ve kanserojen etki yapan kimyasallar içerdiğini ifade etti.
Kansere neden olan çok çeşitli etkenler bulunuyor. Sağlıksız beslenmenin de başta kanser olmak üzere birçok hastalığa zemin oluşturduğu biliniyor. Üstelik sadece sağlıksız olarak bildiğimiz işlenmiş gıdalar değil faydalı sandığımız besinlerin içerisinde de kanserojen maddeler bulunuyor. Uzmanlar milyonlarca kişinin tükettiği o gıdayı Grup 1 kanserojen olarak değerlendirdi.
Fast food yiyeceklerin zararları bilinen bir gerçek. Kullanılan kanserojen maddeler yüzünden insan sağlığına zararı olan işlenmiş, trans yağlı, şeker ve sodyum oranı yüksek yiyeceklerle ilgili her geçen gün yeni bir gerçek daha ortaya çıkıyor. Araştırmacılar, bu tarz yiyeceklerin en ufak ağrıyı bile tetikleyerek vücudu sarsabileceğini, kronik inflamasyona ve yararın geç iyileşmesine hatta yaranın daha da büyümesine neden olabileceğini ortaya çıkardı.
Arifoğlu baharatın kanserojen olup olmadığı merak ediliyor. Singapur'da Arifoğlu firmasının 3 baharat ürününün kanserojen madde içerdiğinin öne sürülmesinin ardından vatandaşlar araştırmalarını hızlandırdılar. Konu ile ilgili son dakika açıklaması Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapıldı. Peki, Arifoğlu baharat kanserojen mi?
Son dakika haberi: Arifoğlu markasına ait, Singapur'a ihraç edilen bazı baharat ürünlerinde kanserojen renklendirici katkı maddesi tespit edildiği açıklamasının ardından Singapur'da ürünler toplatılmaya başlanmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada firma hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, ilgili parti-seri nolu ürünlerin piyasadan toplatıldığı belirtildi.
Türkiye kökenli Arifoğlu markasına ait, Singapur'a ihraç edilen üç baharat ürünü yiyeceklerde kullanılması yasak olan ve kanser riski taşıyan endüstriyel boya içerdiği gerekçesiyle toplatıldı. Bu kararın ardından Arifoğlu firmasından bir açıklama yapıldı.
Pazardan sık sık alışveriş yapıyorsanız size kötü bir haberimiz var. Uzmanlar pazarlarda satılan, ucuz ve kaynağı belli olmayan makyaj malzemelerinin sağlığa geri dönüşü olmayan zararlar verdiği konusundan uyardı. Açık şekilde satılan tezgahlarda satılan ucuz makyaj malzemelerinin kanserojen maddeler taşıdığı konusunda uyarı yapıldı.
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın: - "Kırtasiye malzemesi tercih ederken fonksiyonel olmasını değil, kanserojen ve alerjen madde barındırmamasına dikkat edin"
Hava kirliliği gibi çevresel faktörler gibi yediklerimiz ve içtiklerimiz de kanser gelişiminde çok önemli rol oynuyor. Çok uzun zamandır beslenme ve kanser ilişkisiyle ilgili araştırmalar yapılıyor. Kanserojenler, riskinize doğrudan katkıda bulunan maddelerdir; tütün ve asbest gibi şeyler.... Ancak, tabağınızda kanserojenler bulunabilir. Ve büyük olasılıkla kansere neden olan yiyecekleri yiyorsunuz. Hatta bu kanserojen yemekler en sevdikleriniz bile olabilir!
Son dönemde gittikçe popüler olan ve satış patlaması yaşayan Airfryer (hava fritözü) cihazının gerçekten sağlıklı olup olmadığı pek çok kişi tarafından konusu oldu. Cihazı satın almak isteyen kişiler "Airfryer çok elektrik harcar mı?" sorusunu da arama motorlarında sorguluyor. Binlerce insanın mutfağında bulundurmaya başladığı bu cihazın pratik olması herkesi cezbederken, kanserojen bir madde olarak bilinen akrilamidin içerisinde bulunduğu söylentileri tartışma konusu oldu.
Kanserojen, günümüzde sıkça kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Bu kelimeye televizyondan internete, gündelik sohberlerden edebi eserlere kadar çok farklı oluşturulan cümlelerde yer verilir. Bazen kelimenin anlamı merak edilerek araştırılmak istenebilir. Yapılan araştırmalarda Türk Dil Kurumu'nun çalışmalarına yönelmek gerekir. Pek çok kişi tarafından mercek altına alınan kelimeler arasında bulunan Kanserojen ne demektir?
Kış aylarının vazgeçilmezi kestanenin kokusu Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin sokaklarını sardı. Vatandaşların kestaneyi tercih etmesi ise satıcıların yüzünü güldürürken Çin kestanesine karşı da uyarıda bulundu. Kestane satıcısı Zeki Gezer, ''Şimdilere Çin’den getirilen uygun fiyat adı altında, genelde pazarda satışa sunulan kanserojen madde içeren bir kestane çeşidi. Çin kestanesi kötü kokusundan ve tadından anlaşılıyor. Lütfen, vatandaşlar bu kestaneden uzak dursun” diye konuştu.
Danıştay 10. Dairesi, Coca-Cola’nın içerisinde kimyasal, kanserojen ve sağlığa zararlı maddeler bulunup bulunmadığının tespiti ve bu ürünlerin bileşiminde kullanılmaması talebiyle açılan davayı reddeden yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, Cola’nın içerisinde bulunan katkı maddelerinin sağlığa zararlı olup olmadığının tespiti için bilirkişi araştırılması yaptırılmasını istedi. Danıştay’ın bu kararının ardından mahkeme, hazırlanacak bilirkişi raporu doğrultusunda yeni bir karar verecek.
Pandemi nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitime yeniden başlanmasıyla birlikte kırtasiyelere olan talep de arttı. Ancak çocuklar için satışa sunulan bazı ürünlerin kanserojen madde içermesi nedeniyle ebeveynler tedirgin olarak alışveriş yapıyor. Hangi ürünleri alıp almayacakları konusunda kararsız kalan anne-babalara tavsiye veren kırtasiyeci Osman Durdu, ürünlerin üzerindeki damgaya bakılarak tercih yapılması gerektiğini söyledi. İşte detaylar...
2021-2022 eğitim-öğretim yılının bugün itibariyle başlamasının ardından kırtasiyelerde de tatlı bir telaş başladı. Öğrenci ve veliler okul ihtiyaçlarını karşılamak için kırtasiyelerin yolunu tutarken "kanserojen madde"ye karşı dikkatli olunması istendi.
Küçükçekmece'de yaşayan Gonca Gül, 30 liraya satın alarak bir gün giydiği ayakkabıdan bulaşan kimyasalla ayağında yaralar oluştuğu iddiasıyla şikayette bulundu. Gonca Gül, "Doktor, kanserojen maddenin ayağıma yan etki yaptığını söyledi. Ayağımdan parça alınacak." dedi.
Hollanda merkezli petrol şirketlerinin Avrupa'da yasaklı olan kanserojen akaryakıtı Afrika başta olmak üzere yoksul ülkelere ihraç ettikleri belirlendi. Zehirli petrol ürünlerinin satışını durdurmayan şirketler hakkında yasal işlem yapılacak.
Balık tutkunlarının oltalarına ağırlık yapması için taktıkları kurşun, hem eşsiz Boğazı, hem de insan sağlığını zehirliyor. Prof. Dr. Gülşen Altuğ, "Kurşun toksik, yani zehirli bir madde. Çöken kurşun tuzlu suyla beraber zaman içerisinde erozyon yaşar. Uzun vadede balıkların yaşam alanlarını, yumurta ve larvalarını etkilemesi, kas dokularında birikerek soframıza ulaşması ve orada birikerek kanserojen etkiye sebep olması en vahim olarak vereceğimiz örnekler" dedi.
Bağcılar Belediyesi, kanserojen özelliğe sahip olan ve birçok hastalığa neden olan asbestin insan sağlığına zarar vermemesi için yıkım yapılacak binalar için “Asbest yoktur” raporu istiyor.
Bazı mutfak malzemelerinin yanlış kullanımı sağlığımızı tehlikeye atabiliyor. Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Meral Günaldı, "Teflonun kanserojen olmasıyla ilgili kanıtlanmış bir çalışma yok ancak teflon kullanımı kanser riskini arttırabilir. Plastiklerin kanserojen olduğu kanıtlanmıştır, asıl bunun kullanımını azaltmak gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Mutfakta yaygın olarak kullanılan malzemelerin insan sağlığını tehlikeye soktuğunu söyleyen uzmanlar, teflon tavaların olumsuz etkileri üzerinde durulurken plastiğin unutulduğunu söylüyor. Konuyla ilgili bilgi paylaşan Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Meral Günaldı, teflonun kanserojen olmasıyla ilgili kanıtlanmış bir çalışma olmadığına ancak kanser riskini arttırabileceğini söyleyerek, plastiklerin kanserojen olduğunun kanıtlandığına dikkat çekti.
Sivas Gürün Belediyesi yaklaşık 30 yıllık olan ve ömrünü doldurmuş içme suyu hattı borularını daha sağlıklı borularla tamamen yenilediSivas’a uzaklığı 136 kilometre olan Gürün ilçesi, içme suyu hattı Sukap projesi kapsamında yenilendi.İlçede 90 yıllarda asbest borular ile yapılan içme suyu hattı boruları kanserojen madde ve ömrünü doldurması dolayısıyla Gürün Belediyesi tarafından daha sağlıklı olan polietilen borularla değiştirildi.
Kırşehir’de Kaman ilçe belediyesi, "Bitkisel atık yağ getir, sıvı deterjan götür" kampanyası başlattı.Çevreyi korumak ve çevre bilinci kazandırmak adına yapılan atık yağların toplanması kampanyası, bitkisel atık yağların kontrolü yönetmeliği kapsamında yapılıyor.Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, ilçe genelinde kampanya ile evlerden kaynaklı kızartma yağlarının toplanmasının amaçlandığı ifade edildi.Evlerden bitkisel atık yağ toplayan Kaman Belediyesinin, kampanya ile 5 litre atık yağ getiren vatandaşlara 1 litre bulaşık deterjanı hediye ettiği aktarılan açıklamada, kızartmadan kalan atık yağlarını biriktirip belediyeye ait ekolojik binaya teslim edenlere hediyelerinin verildiği belirtiliyor.Bir litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiği kaydedilen açıklama ise şöyle; "Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir.
Çocukluk çağında en sık görülen kanser türü olan lösemilerde, bazı çevresel faktörlerin etkili olabileceği belirtildi - Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansınca, radyo frekans alanları, cep telefonu kullanıcıları arasında beyin tümörleri için olası bir risk artışına ve çocukluk dönemi lösemisi konusunda bulgulara dayanarak "insanlarda şüpheli kanserojen" olarak sınıflandırıldı
Kardashian ailesi yine olay olmayı başardı. Bu sefer de Kourtney Kardashian, sosyal medyada cerrahi maskelerle ilgili aktardıkları nedeniyle eleştiri topladı. Kardashian, mavi cerrahi maskelerin kanserojen içerdiğini söyleyince bilim insanları tepki gösterdi.
Kokulu silgilerle ilgili uyarılarda bulunan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi (ADÜ) Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Erge, kokulu silgilerin kanserojen olduğuna dikkat çekerek organik çözücülerin bağımlılık yaptığını ve uyuşturucu bağımlılığı riskini artırdıklarını söyledi.
Kuruyemişçi, hırdavatçı, tatlıcı ve daha pek çok dükkanda maske satışı yapılıyor. Koronavirüse karşı korunmada etkili bir rol oynayan maskeleri seyyar tezgahlarda ve çeşitli dükkanlarda görmek mümkün. Ancak uzmanlar merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen maskelerin risk oluşturduğunu ifade ediyor. Özellikle boyalı, desenli bez maskelerin kanserojen madde içerebileceği uyarısı yapılıyor.
Koronavirüse karşı korunmak için kullanmanın zorunlu olduğu maskelerin şimdilerde kuruyemişçi, hırdavatçı, tatlıcı, seyyar tezgahlarda ve daha pek çok yerde satışı yapılıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor; merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde satışa sunulan maskelerin kullanımı risk oluşturuyor. Aksesuar amaçlı kullanılan boyalı ve desenli maskelerle ilgili de uyarıların yapıldığı açıklamada, kanserojen madde içerebileceği yönünde uyarılar yapılıyor. İşte detaylar...
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Üstüner, saha araştırmaları sonucunda geliştirdiği "5D formülü" ile kimyasalların kullanımını azaltarak sağlıklı ve kaliteli tarım yapılmasını amaçlıyor - Formülünü "doğru teşhis, doğru ilaç, doğru zaman, doğru doz ve doğru yöntem" olarak özetleyen Doç. Dr. Üstüner: - "Tarımda en düşük kimyasal ilaçları kullanarak en yüksek verimi elde edebiliriz. 5D'yi uyguladığımızda geçmişteki gibi AB ülkelerinden, Rusya'dan ürünlerin dönme riskiyle de karşılaşmayız. Tarımsal ürünlere bağlı kimyasal ilaçlarındaki kanserojen oranını da düşürürüz"
Bebek beşiği seçimi nasıl olmalıdır? Bebek beşiği seçimi yapılırken öncelikle, kaliteli malzemeden üretilmiş olmasına önem vermek gerekir. Kanserojen etkisi olduğu söylenen zararlı malzemelerin kullanılmamış olması önemli kriterlerden biridir. Yeni doğan bebeklerin sağlıklı gelişimleri için uyku düzenleri oldukça önemlidir. Deliksiz bir uykunun olmazsa olmazı arasında yatak seçimi yer alır. Bebek beşiği seçiminde önemli kriterler şunlardır;
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayseri İl Müüdürlüğü’nde korona virüs tedbirleri kapsamında hizmetin aksamaması için memurların yemek yediği masalar, kanserojen madde içermeyen bölmeler ile 4’e bölündü.Korona virüsle mücadele kapsamında tedbirlerin artırıldığı SGK Kayseri İl Müdürlüğü’nde hem hizmetlerin aksamaması hem de çalışan memurların sağlığı için önlemler alındı.
Tarım ve Orman Bakanlığınca tescilli yerli "mor patates" tohumunun, Niğde, Nevşehir, Konya, Adana, Sivas ve Aksaray'ın ardından bu yıl da Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde ilk deneme ekimi yapıldı - Tohumculuk firması yetkilisi Hasan Ağrı: - "Patatesteki antosiyanin içeriği insan vücudundaki kanserojen hücrelerin baskılanmasına iyi geliyor. Ayrıca, mor renginden dolayı da gıda boyası ile salata yapımında kullanılıyor. Şu ana kadar deneme ekimi yapılan noktalarda dekar başına yaklaşık 3 ton rekolte gerçekleşti."
Tıbbi Jeoloji Uzmanı Dr.
Sigaradan daha az zararlı olduğu düşünülerek sigara bırakma noktasında başvurulan elektronik sigara (e-sigara) kanserojen etkileri ve kendine has hastalıklara yol açması nedeniyle önerilmiyor. Yapılan araştırmalar, zehirli etkisinin çok kısa sürede ortaya çıktığı saptanan e-sigara ile sigarayı birlikte tüketenlerinse sağlık sorunlarının giderek arttığını ortaya çıkarmıştır.
Türkiye’de ve dünyada en yaygın ölüm nedeni olarak kanser gösteriliyor. Sağlıklı beslenme ile kanser oluşumunun önlenebildiğini belirten Doç. Dr. Burak Mil, besinlerin pişirme tekniğinin önemine vurgu yaptı. Mil, "Biz besinleri pişirirken bazı hatalar yapıyor, yanlış işlemler uyguluyoruz. Bu da kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden oluyor” dedi.