Tokat'ta merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 5.6, 4.0, 4.4. ve 4.1 büyüklüğündeki depremler tedirgin etti. Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç ise yaşanan deprem sonrası 2 bin yılık tarihe sahip olan kaplıca suyunda meydana gelen dikkat çeken bir değişikliği paylaştı. Belediye Başkanı Kılıç, kaplıca suyunda sıcaklığının 4 derece arttığını söyledi. Kılıç, "Daha önceden bu kadar sıcaklık artışı olmuyordu. Mevsimsel olarak 1-2 derece artıp düşebiliyordu. Ama 4 derece bir artış hiç olmadı" dedi.
Denizli, Pamukkale'deki şifalı kırmızı suyu ve kaplıcalarıyla ünlü Karahayıt Mahallesi, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. İnsan sağlığı için oldukça faydalı olduğu belirtilen kırmızı su için bölgeye yıllardır gelenler de var. Bölgeye gelen bir vatandaş, "Bugün ilk defa Karahayıt bölgesinde kırmızı suyun çok methini duyduğum için ziyarete geldim. Bölgede hem tarihi turizm anlamında, hem de sağlık turizmi anlamında bölgenin çok zengin olduğunu gördüm ve büyük bir mutluluk duydum" dedi.
Atatürk'ün 1934'teki Niğde ziyaretinde, şifalı kaplıca suyunun vatandaşa ulaştırılması yönündeki talimatıyla 1950'lerde tesisleşmenin başladığı Çiftehan'da, yaklaşık 2 bin yataklı otel ve devre mülkler hizmet veriyor.
Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki jeotermal alanda kurulan ve zengin mineralli suya sahip kaplıcalar, yaz sezonunda hem şifa bulmak hem de tatil yapmak isteyenleri ağırlıyor - Tesis işletmecisi Mehmet Özden: - "Aşırı ilgi var ve biz bu taleplere yetişemiyoruz. Özellikle yurt dışında bulunan ve memleketlerine gelen vatandaşlarımızın çok fazla talebi var"
Kütahya’nın Hisarcık ilçesi Yukarı Yoncaağaç Köyünde köylüler 51 derece sıcaklıktaki şifalı kaplıca suyuyla köy içindeki karlı ve buzlu yolları yıkayıp trafiğe açtılar. Köy muhtarı Ömer Altın, ''Yaptırdığımız tahlil sonucuna göre, şifalı sıcak sular içme kürü olarak kullanıldığında mide, bağırsak, karaciğer başta olmak üzere birçok hastalığa şifa oluyor. Yetkililerden 52 yıldır boşa akıp giden suların termal tesis yapılarak ve seracılık projesi uygulanarak değerlendirilmesini istiyoruz'' dedi.
Eskişehirli doğa tutkunları hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düştüğü Türkmen Dağı eteklerinde yer alan Sofça mahallesindeki kaplıcada sıcak suyun tadını çıkardı. Soğuk havaya aldırış etmeden kaplıcanın sıcak suyunda tatillerini tadını çıkartan turistler eğlenceli görüntülere sahne oldu.
Havanın soğumasıyla birlikte farklı mineral ve değerlere sahip kaplıca ve termal tesisler dolmaya başladı. Kimileri rahatsızlığı için kaplıcaya gitmeyi tercih ederken kimileri ise sadece rahatlamak için kaplıcanın yolunu tutuyor. Uzmanlar, 36 derecenin üzerindeki su sıcaklığında yüzme ve egzersiz faaliyetlerinden uzak durulması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Bitlis Gürmoymak'ta bulunan Budaklı Kaplıcası, sıfırın altında 20 derecede mandalarıyla sıcak suya giren gençlerin eğlence mekanı oluyor. Mandalarıyla sıcak suya giren Muhammed Tören, kaplıcanın hayvanlarına iyi geldiğini söyledi.
Kışın hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye düştüğü, kaplıcalarıyla bilinen Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, saatte 600 kişinin kayak yapabileceği, 300 metre uzunluğunda piste sahip kayak merkezi yapımında sona gelindi - Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı: - "İlçemize gelen vatandaşlarımız kayak merkezimizi görecekler. Burada kayak yaptıktan sonra 10 dakika mesafedeki kaplıcaya da girecekler. Tesisimiz bir ay içerisinde tamamen işlemeye başlayacak"
Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir: - "Kaplıca suyumuzun içindeki doğal mineraller ve hücre yenileyici özellik sayesinde kolonyamıza losyon özelliği de kazandırılmış oldu" - "Çok olumlu tepkiler alıyoruz. İnşallah bu ürünü geliştirmek ve patentini almak suretiyle Havza turizmine ve Havza'nın tanıtımına katkı sağlamak istiyoruz"
Halk arasında "ılıca", "kaplıca", "içmece", "çermik", "girme" gibi değişik isimler takılan kaplıca suları, yirmi dereceyi aşan sıcaklıkları ve ihtiva ettikleri maden tuzları ile şifa potansiyeli taşıyor.
Halk arasında "ılıca", "kaplıca", "içmece" "çermik", "girme" gibi değişik isimler takılan kaplıca suları, yirmi dereceyi aşan sıcaklıkları ve ihtiva ettikleri maden tuzları ile şifa potansiyeli taşıyor. Bu suların bileşimlerinde ayrıca, karbondioksit ve kükürtlü hidrojen gibi gazlar veya radyoaktif elemanlar bulunuyor. Kadın hastalıklarından mide ağrılarına, egzamadan solunum yolu rahatsızlıklarına kadar bir çok hastalığa iyi gelen kaplıcalara gitmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekiyor.
Hakkari'den 35 kilometre uzaklıktaki Erziki mevkiindeki tavuk çiftliği arkasında bulunan kaplıcadan yayılan kükürtün, insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturduğu, şifa aramaya giden insanların risk altında bulunduğu belirtildi.
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hasan Hüseyin Yıldız, kaplıcalara bilinçli gidilmesi konusunda vatandaşları uyardı.