Yeni sezonda ATV'nin iddialı yapımları arasında yer alan ve İrem Helvacıoğlu ile Şükrü Özyıldız'ın başrolü paylaştığı Karadut dizisi final yapıyor.
Karadut özü, koyu mor rengiyle hem sağlık hem de lezzet sunan bir meyve özüdür. Morus nigra türüne ait karadut ağacının meyvelerinden elde edilen bu öz, farklı kültürlerde geleneksel tıbbın ve mutfakların önemli bir unsuru hâline gelmiştir. Zengin besin içeriği ve hoş aroması sayesinde, karadut özü sağlık faydalarının yanı sıra mutfakta da çeşitli lezzetler yaratmak için kullanılır. Peki, karadut özü faydaları ve zararları nelerdir?
İrem Helvacıoğlu ve Şükrü Özyıldız'ın başrolü paylaştığı Karadut dizisinin 3. bölüm fragmanı tepkiyle karşılandı. Zuhal karakterinin Tayfun'la öpüştüğünü gören baba Çetin, kızına annesinin mezar toprağını yedirdi. O sahne ise olay oldu.
İrem Helvacıoğlu ve Şükrü Özyıldız'ın başrolü paylaştığı ATV'nin yeni sezon dizilerinden biri olan Karadut, yayın hayatına başladı. Pazartesi akşamları seyirciyle buluşacak olan dizinin ilk bölümü sosyal medyada ses getirdi. Ödüllü kişisel gelişim uzmanı olan Zuhal karakterinin babasını yıkaması ve kardeşinin "Çılgın bakire" çıkışı gündem oldu.
Mevsiminde taptaze olan, rengarenk meyveler ile kendi mutfağınızda enfes dondurmalar hazırlayabilirsiniz. İşte elinizin altında her zaman olabilecek kolay bulunan malzemeler ve son derece pratik tarif aşamalarından oluşan evde karadutlu dondurma tarifimiz!
Mersin'de çiftçilerin yeni gözdesi karadut oldu. Üretimi zahmetsiz ve maliyeti az olduğu için daha çok tercih edilen karadut için çiftçiler domates üretimini bıraktı. Dönüm başına 4 tona kadar ürün veren karadut 4 ülkeye de ihraç ediliyor.
Karadut suyu sağlığa birçok fayda sağlayan ve lezzetli bir içecektir. Karadutlar, mor-siyah renkteki meyveleriyle tanınır ve oldukça besleyici bir profil sunarlar. Bu lezzetli meyve, özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir içecek olarak tüketilir ve birçok kültürde geleneksel bir içecektir. Karadutlar düşük kalorili bir meyve olarak kilo kontrolünü destekleyebilir. karadut suyu hem lezzetli bir içecek hem de sağlık açısından birçok fayda sunar.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde dünyada ilk kez daldırma yöntemi ile karadut fidanı üretimi yapılıyor. Üretimi kat kat artırdığı belirtilen yöntem ile yetiştirilen karadut fidanları, çiftçilerden yoğun ilgi görüyor.
Karadut sıcak iklimlerde yetişen taze ya da kuru olarak tüketilebilen tatlımsı bir meyvedir. İnsanlar tarafından binlerce yıldır tüketilen karadut hem lezzetli olması hem de sağlık açısından birçok faydası bulunması nedeniyle popüler bir meyve haline gelmiştir. İçeriğinde bol miktarda lif, vitamin, mineral ve antioksidan bulunduran karadut bağışıklık sistemini güçlendirirken kalp sağlığından sindirim sistemine kadar birçok alanda olumlu etkileriyle bilinir.
Karadut, bir ağaç türü olan Morus nigra'nın meyvesidir. Genellikle kırmızımsı siyah renkte olur ve tatlı bir lezzeti vardır. Karadutlar çiğ olarak veya reçel, marmelat, şurup, kurabiye, kek ve diğer tatlı tariflerinde kullanılmak üzere pişirilerek tüketilebilir. Ayrıca, karadut yaprakları da çay yapımında kullanılabilir ve sağlık yararlarına sahip olduğu düşünülmektedir. Karadut hem yaş hem kuru meyve olarak tüketilebilmesinin yanı sıra öz şeklinde de tüketilebilir.
Mersin'in Silifke ilçesinde yılın ilk karadut hasadı yapılırken üretici Ayhan Eski, karadutun fiyatından da veriminden de memnun olduğunu belirterek bütün çiftçilere karadut yetiştirmeleri konusunda tavsiyede bulundu. Örtü altında yetiştirilen ve geçen seneye göre 20 gün erken hasat edilen karadutun kilosu 110 TL'den alıcı buldu. Toplanan ürünlerin bir kısmının İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlere gönderildiği, bir bölümünün de Katar'a ihraç edildiği belirtildi.
Karadut birçok derde deva olan bir meyve olarak bilinir. Antioksidan özelliği bulunur, vücuda enerji verir. Sabahları aç karnına kahvaltıdan önce içilmesi tavsiye edilen karadut özü çeşitli hastalıklara şifa olur. Bilinçli olarak tüketildiği takdirde bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir. Vitamin deposu karadut nasıl tüketilmelidir?
Özellikle yaz aylarında sıkça tüketilen karadut suyunun az bilinen pek çok faydası bulunuyor. Karadut suyunun içerisinde bol miktarda C, E ve K vitaminleri yer aldığı bilinmekte. Bu da söz konusu içeceği normalden çok daha değerli kılıyor. Karadut suyu kabızlık ve şişkinlik sorunu yaşayanlar için de bulunmaz bir nimet. İşte karadut suyunun 7 mucizevi faydası...
Bursa'da Ulucami yanında 77 yıldır faaliyet gösteren Ulus Pastanesi'nin, her yaz imal ettiği karadut şurubu, tabii antibiyotik özelliği ile birçok rahatsızlıklara şifa oluyor.