İzmir'de, her iki gözüne de doğuştan katarakt teşhisi konulan ve henüz daha 2 aylıkken ameliyat edilen Alanur Algül, aradan geçen 15 yıl içinde sürekli takip edildi, 12 numara gözlüklere mercek takılarak artık veda etti. Alanur'un küçük kardeşi Ecrin'e de aynı şekilde katarakt teşhisi konuldu. 15 yaşındaki Alanur, “Dünyam yeniden aydınlandı, karanlık dünyada yaşıyormuşum” dedi.
'Gözler kalbin aynasıdır' sözü gerçek oluyor. Göz rengimiz ve göz arkasındaki damar yapımızın kalp sağlığımızla ilgili ipucu verdiği ortaya çıktı. Yani daha hasta olmadan gözümüz biz haber veriyor. Peki, hangi göz rengi hangi hastalığın habercisi? İşte detaylar...
Sahte güneş gözlüklerinin göz sağlığına kalıcı hasar verebileceğini belirten Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Ömer Faruk Tabar, ancak güneş gözlüğü kullanmayanların ise 40’lı yaşlarda katarakt oluşabildiğini söyledi.
Trabzon'da 62 yaşındaki Sebahattin Aydın, katarakt şikayetiyle bir özel hastaneye gitti ve 4 defa ameliyat geçirdi. Bu ameliyatlarından ardından sol gözünün enfeksiyon kaptığını, görme yetisini kaybettiğini ve gözünden alınan numunelerin de incelenmek üzere başka hasta ismiyle devlet hastanesine gönderildiğini iddia eden Aydın suç duyurusunda bulundu. Hastanelere adli ve idari soruşturma başlatılırken özel göz hastanesi ve devlet hastanesinden açıklama geldi.
Uzmanlar sebze ve meyvelerin zinde ve sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu her fırsatta belirtiyorlar. Yemek yaparken birçok yiyeceğin kabukları, çekirdekleri çöpe atılıyor. Ancak bazı gıdalar var ki çöpe giden kabukları, çekirdekleri de en az kendi kadar şifa dağıtıyor. Karnabaharın yeşil yaprakları da bu sebzenin en faydalı kısımlarından. İşte karnabahar yaprağının faydaları...
Elazığ'da 100 yaşındaki hastaya katarakt ameliyatı yapıldı
Daha sağlıklı olabilmek için yenilen yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor. Sağlıklı olabilmenin yolu bol bol sebze ve meyve yemekten geçiyor. Yemeklerde sıklıkla kullanılan yeşil biberin sağlık için öyle faydaları bulunuyor ki öğrenince her gün tüketmek isteyeceksiniz.
Güneş sağlığımız üzerinde önemli faydalar sağlasa da yaz aylarında yeryüzüne daha yoğun ve dik gelen zararlı UV ışınları cildimizin yanı sıra gözlerimizi de tehdit ediyor. Son yıllarda iklim değişiklikleri ve ozon tabakasındaki incelme nedeniyle güneş ışınlarının ve özellikle de ultraviyole (UV) ışınlarının etkisi artıyor. Bu nedenle gözlerimizi tehdit eden birçok hastalıkla farkında olmadan karşı karşıya kalıyoruz.
Göz oldukça hassas yapıda olan organlar arasında yer alıyor. Göz sağlığını bozmamak için dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle yaz döneminde kullanılan sahte gözlükler göz sağlığını tehlikeye atıyor. Bu gözlüklerin kullanımı oldukça yaygın. Sahte gözlüklerin göz üzerindeki zararlı etkileri zaman içerisinde gerçekleşiyor. Uzmanlar bu konuda uyarılarda bulunuyor.
En çok ilerleyen yaş ve maruz kalınan güneş ışınlarının etkisiyle ortaya çıkan katarakt dünyadaki körlük ve görme bozukluğunun önde gelen nedenleri arasında yer alıyor. Tedavisi ameliyat olan bu hastalığın önlenmesi ve tedavisi için çalışan uzmanlar, yeni yöntemler geliştirmeye devam ediyor. Bu uzmanlardan biri olan Prof. Dr. Rıfat Rasier, yıllar önce göz içine takılmış tek odaklı lenslerin çok odaklı hale dönüştürülmesini sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi.
Göz içinde bulunan saydam lensin renk değiştirmesi yani koyulaşması durumu olarak özetlenen katarakt, her yaşta görülebilir. Stresli yaşam, yoğun sigara tüketimi, güneşli bölgelerde yaşama gibi nedenlerle ortaya çıkan katarakt, görme kalitesini düşürür. Gece ışıklarından rahatsız olan hastalar, gözünü deterjanla yıkayınca daha net göreceğini düşünür. Ancak hastalar bu gibi katarakt belirtileri yaşadığında tedavi için mutlaka doktora başvurmalıdır. Peki katarakt tedavisi nasıl yapılır?
Görme bozukluklarına sahip insanların dünyayı nasıl gördüğünü hiç merak ettiniz mi? İşte katarakttan miyoba farklı göz bozukluklarının dünyayı görme biçimleri...
Şeker hastalığının göz tansiyonu, gözyaşı yetersizliği, katarakt ve görme sinirinde kuruma yapabileceğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Okan Toygar, şeker hastalığının göze verdiği zararlarla ile ilgili uyarılarda bulundu.
Filipinler’de 65 yaşındaki katarakt hastası adam, yapılan operasyon ile 20 yıl sonra yeniden görmeye başladı. Yaşlı adam, yeniden görmeye başladığı ilk anlarda gözyaşlarına hakim olamadı.
Çocukluk döneminde oluşan ve ebeveynlerin endişe ettiği göz tembelliği tedavi konusunda ailelerin sıklıkla araştırma yaptığı rahatsızlıklardan bir tanesi. Bu doğrultuda göz tembelliği neden olur sorusunun yanıtı da araştırılıyor. Aynı zamanda tedavisi için rahatsızlığın erkenden teşhis edilmesinin önemi de büyük oluyor. Peki, göz tembelliği nasıl anlaşılır? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay konuyla ilgili bilgiler verdi.
Katarakt, göz içerisinde bulunan saydam lensin renk değiştirmesi yani koyulaşmasıdır. Yaşa bağlı ortaya çıkabilir ama her yaşta görülebilir. Daha çok yaşa bağlı görülür. 50'li yaşların ortasında başlayıp, 60'lı yaşlarda iyice belirginleşir. Travmatik kataraktlar olabilir ki yaştan bağımsızdır, her yaşta ortaya çıkabilir. Konjenital kataraktlar dediğimiz bebeklerde bile görülebilen ve doğuşta tespit edilen kataraktlar vardır ki çok tehlikelidir. İlk bir kaç ay içerisinde müdahale etmek gerekir.
Yaz mevsiminde bahçede, parkta, kumsalda arkadaşlarıyla oynamak… Deniz ve havuzda yüzmek… Hiç kuşkusuz çocukların sıcak havalarda en çok sevdikleri aktiviteler bunlar. Ancak açık havada daha fazla zaman geçirmeleri, önlem almadığımız takdirde bazı riskleri de beraberinde getiriyor.
Veteriner Hekim Prof. Dr. Murat Şaroğlu tarafından gerçekleştirilen operasyonla Bobo'nun tek gözüne lens yerleştirildi - Prof. Dr. Şaroğlu: - "Bobo'nun ışığa kavuşup kavuşamayacağını anlamak birkaç hafta sürebilir. Teknik anlamda ameliyat iyi geçti"
Bir grup gönüllü sağlıkçının kurduğu, zamanla kalıcı ve sürdürülebilir değişimler sağlayan bir Yeryüzü Doktorları Derneği, yaklaşık 30 bin gönüllü sağlıkçısıyla ihtiyaç sahiplerinin hayata tutunmalarını sağlıyor - Yeryüzü Doktorları Derneği Başkanı Yahyahan Güney: - "Hedefimiz, beşeri ve doğal afetlerle savaş, kıtlık ve deprem gibi benzer olayların olduğu zor durumdaki insanlara sağlık hizmeti götürmek. Sadece afetler değil normal zamanda da sağlığa ulaşmakta sıkıntı çeken insanlara düzgün beslenme, temiz suya ihtiyaç ve düzgün sanitasyon yani temizlik hizmetleri gibi alanlarda hizmet götürüyoruz" - "Afganistan, Pakistan, İran'ın bir kısmı ile Somali, Sudan gibi yerlerde çok fazla katarakt var ve bunlar ameliyat olamıyorlar. Bağışçılarımızdan bu konuda destek bekliyoruz. 500 lira gibi küçük bir bağışla bir insanın gözünün açılmasına vesile olabiliyoruz"
Van’da Urartu Göz Başhekimi Operatör Dr. Baran Bari İlhan, bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri ‘Urartu Göz Günleri’ seminerinde canlı yayında katarakt ameliyatı yaparak bölgede bir ilke imza attı.
Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Osman Şevki Arslan: - "Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinden kaynaklı hastalıklar içinde en sık katarakt görülüyor. Katarakt, dünyada önlenebilir körlük nedenleri arasında birinci sırada" - "Katarakt teşhisi konulanların yüzde 40'ında astigmatik kırma kusuru da bulunuyor. Torik göz içi lens ile kataraktla birlikte astigmat da ortadan kaldırılabiliyor"
Gözlük kullanmak göz numarasını ilerletir… Gözdeki ışık çakmaları zamanla düzelir… Bebeklerde göz sulanması doğal bir durum… Toplumda sıkça duyulan bu cümleler göz sağlığımız hakkında doğru sanılan yanlış bilgilerden sadece bazıları.
Göz Hastalıkları ve Göz Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Alimgil: - "Dünya Sağlık Örgütü'ne göre katarakt, yüzde 51 ile dünyadaki körlük ve görme bozukluğunun önde gelen nedenleri arasında yer alıyor. Öyle ki 2020'de 40 milyon insanın katarakt nedeniyle kör olacağı tahmin ediliyor. Yine Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Türkiye'deki körlük nedenlerinin ise yüzde 50'si katarakt hastalığından kaynaklanıyor" - "Katarakt ameliyatı teknolojisinde oldukça gelişmiş bir noktadayız. Göze hiç zarar vermeden neredeyse sıfır komplikasyonla sorunu çözebiliyoruz" -"Şeker hastalığı olanlarda daha erken ve hızlı katarakt gelişir. Kortizon kullanımı ve bazı metabolik hastalıklar da kataraktın ortaya çıkmasını hızlandırır. Hastalık yüzde 90 oranında yaşa bağlı olarak gelişir ancak katarakt, sistemik hastalıklar, göz rahatsızlıkları, ilaç kullanımı ya da travmalar sonucunda da oluşabilmektedir"
Sadakataşı, Tanzanya'da 225 katarakt hastasını sağlığına kavuşturdu
Sadakataşı Derneğinden Tanzanya'da katarakt ameliyatları
Artvin Sağlık Müdürü Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akalın: - "Türkiye'nin pek çok büyük hastanesinde yapılamayan en zor göz ameliyatlarını Artvin'de başarıyla yapabiliyoruz"
Artvin Sağlık Müdürü Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akalın: - "Türkiye'nin pek çok büyük hastanesinde yapılamayan en zor göz ameliyatlarını Artvin'de başarıyla yapabiliyoruz"
Türkiye'deki hayırseverlerden temin edilen yardımlar, dünyanın farklı ülkelerinde katarakt nedeniyle karanlığa mahkum olan insanları gün ışığına kavuşturuyor - Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem: - "30 yıldır gözlerinin açılmasını bekleyen kardeşlerimiz var. Bizler din, dil ve ırk gözetmeden herkese yardım etmeye çalışıyoruz"
Katarakt, genellikle ileri yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Fakat gebelikte geçirilen bazı enfeksiyonlar veya kalıtımsal bozukluklarda yeni doğan bebekte dahi görülebilir.
Sadakataşı Derneği'nden Sri Lanka'da 500 kişiye katarakt ameliyatı
Göz sağlığı, rutin hayatınızda farkında olmasanız da çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Göz sağlığınızı korumanın birçok yolu var. Peki, göz sağlığınız için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Mardin'de gözlerindeki katarakt nedeniyle göremeyen köpek ameliyat edildi
Mardin'de gözlerindeki katarakt nedeniyle göremeyen köpek ameliyat edildi
Uluslararası Doktorlar Derneği Başkanı Mevlit Yurtseven: - "Protez sorunu sıcak bölgelerde ve özellikle savaşın olduğu yerlerde temel sorun haline gelmiş durumda. Biz de Yemen, Afganistan ve Somali'de kuracağımız protez merkezleri ile protez konusunu global proje haline getireceğiz çünkü bu sorun bitmiyor, elini ve ayağını kaybetmiş çok fazla insan var" - "Geçen yıl Afrika ve Güney Asya'da yerel partnerlerimizle 380, İHH ortaklığı ile 11 bin katarakt ameliyatı yaptık. Yani yaklaşık 12 bin kişinin görmesine vesile olduk. Bu yıl da hedefimiz Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Çad ve Mali başta olmak üzere 15 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirmek"
Uluslararası Doktorlar Derneği Başkanı Mevlit Yurtseven: - "Protez sorunu sıcak bölgelerde ve özellikle savaşın olduğu yerlerde temel sorun haline gelmiş durumda. Biz de Yemen, Afganistan ve Somali'de kuracağımız protez merkezleri ile protez konusunu global proje haline getireceğiz çünkü bu sorun bitmiyor, elini ve ayağını kaybetmiş çok fazla insan var" - "Geçen yıl Afrika ve Güney Asya'da yerel partnerlerimizle 380, İHH ortaklığı ile 11 bin katarakt ameliyatı yaptık. Yani yaklaşık 12 bin kişinin görmesine vesile olduk. Bu yıl da hedefimiz Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Çad ve Mali başta olmak üzere 15 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirmek"
Yeryüzü Doktorları Derneği: - "2018 yılında 41 bin 125 göz muayenesi, 5 bin 441 katarakt ameliyatı, 15 bin 591 gözlük dağıtımı yapan Yeryüzü Doktorları, 2019 yılı çalışmalarına başladı"
Yeryüzü Doktorları Derneği: - "2018 yılında 41 bin 125 göz muayenesi, 5 bin 441 katarakt ameliyatı, 15 bin 591 gözlük dağıtımı yapan Yeryüzü Doktorları, 2019 yılı çalışmalarına başladı"
İlerleyen yaşlarda göz merceğinin yaşlanmasıyla da oluşan göz bozukluklarından özellikle katarakt olan kişilere multifokal lenslerle daha iyi bir görüş kalitesi amaçlanıyor. Göz içine yerleştirilen lenslerle uzak, orta ve yakın mesafenin net şekilde görülmesi sağlanıyor.
Sadakataşı Derneği'nce Etiyopya'da 420 katarakt ameliyatı yapıldı
Türk Kızılayı'ndan Sudan'a katarakt ameliyatı desteği
Dernek, ülkede görme yetisini kaybetme riski taşıyan yüzlerce katarakt hastasını tedavi ettirdi
Katarakt ileri yaş hastalığı olarak görülse de çocukları ve gençleri de tehdit ediyor. Katarakt belirtileri katarakt hastalığı ile ilgili ipuçları veriyor. Katarakt ameliyatı çoğu kişi tarafından korkutucu bir ameliyat gibi görülse de de şimdilerde zor bir ameliyat olmaktan çıktı. Gelişen teknoloji ile katarakt tedavisi de kolaylaştı. Peki hastaların ne zaman katarakt ameliyatı olması gerekiyor? Uzmanlar, 'Basit aktiviteleri gerçekleştirmekte ne derece zorlanıldığına dikkat etmek gerekir' diyor.
Göz hastalıkları uzmanı Dr. İnayet Andı, 11 yıldır Afrika’da 2 binden fazla göz ameliyatı yaparken, dikişsiz katarakt ameliyatı yöntemi FAKO’yu öğrettiği doktorlar da on binlerce hastanın gözünü açtı - Uzman Dr. İnayet Andı: - "Hartum’a 2 yıl sonra gittiğimde FAKO yöntemini öğrettiğim Dr. Ehab’ın, 2 yıl boyunca 5-6 bin katarakt ameliyatı yaptığını ve 7-8 kişiye de bu ameliyatı öğrettiğini öğrendim. Bu, bana motivasyon kaynağı oldu. Bir kişiye eğitim veriyorsunuz, o kişi 2 yılda bir ülkede en az 5-6 bin ameliyat yapıyor ve bunu öğretmeye çalışıyor” - "Türkiye, binlerce kişinin yeniden görmesini sağlayan katarakt projeleri ve insani yardımları sayesinde Afrika’nın en ücra köşesinde bile tanınıyor, biliniyor, güveniliyor"
Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe, Kalkınma İçin İslami Dayanışma Fonu ve İslam Kalkınma Bankası yetkilileriyle görüştü - Görüşmede, Burkina Faso, Çad, Gine, Fildişi Sahili, Cibuti, Gine Bissau, Moritanya, Mali, Mozambik, Komorlar, Nijer, Somali ve Togo'da ücretsiz göz taramaları ve katarakt ameliyatları yapılmasına ilişkin planlamalar ele alındı
Geçirdiği operasyonlar nedeniyle uzun yıllar görme kaybı yaşayan 75 yaşındaki Mehmet Oran'ın dünyası, "kombine kornea nakli ve retina cerrahisi" ile yeniden aydınlandı - Mehmet Oran: "Sol gözümde sadece bir ışık vardı. Sağ gözüm ise tamamen kaybolmuştu. İğnenin ucundaki ışık kadar görebiliyordum. Elimden tutmayan olmazsa yemeğimi bile yiyemiyordum" - "Etrafım şimdi aydınlık, güllük gülistanlık. Dünya çok güzel. Camiye de kendim gidip geliyorum. Hocalarım dünyayı bana gösterdiler" - Prof. Dr. Hakan Durukan: "Her şey yolunda gidiyor ve hastamız ameliyat sonrası birinci ayda yüzde 40 görmeye başladı. Bu cesaretle biz sağ gözüne de ameliyat önerdik. 2 gün önce de sağ gözünü opere ettik ancak bu gözünden birkaç ameliyat daha geçirecek"
Nijer'de gönüllü Türk doktorlarının ücretsiz göz muayenesine görme engelli çocuğunu getiren Hatice Şefahatü, gözlerinde katarakt olduğunun fark edilmesi üzerine ameliyata alındı - Doğuştan katarak olduğu için gözleri görmeyen Şefahatü, geçirdiği başarılı ameliyattan sonra ilk defa çocuğunu, eşini ve dünyayı görmenin sevincini yaşadı - İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz doktoru Mihriban Alizade: - "Hatice hanım görmeyen çocuğunu ameliyat için getirdiğinde tuhaf baktığını fark ettim, dikkat ettiğimde gözünde katarakt olduğunu anladım. Hastayı ameliyata alarak gözlerine lens koyduk" - "Gözleri açılan Hatice hanım nasıl gülüneceğini bilmiyordu. Bu bizi çok duygulandırdı. Daha sonra kendisiyle fotoğraf çektirerek gülmesini sağladık. Bir insan için bundan güzel mutluluk yok"
Sağlık Bakanlığı, İslam Kalkınma Bankası ve Kalkınma İçin İslami Dayanışma Fonu'nun desteğiyle, Afrika'da 1 milyon kişiye katarakt ameliyatı yaptıracak, 10 milyon gözlük dağıtacak
Kişiye özel tedavide, hastanın hastalığına eşlik eden sorunlarını tek operasyonla çözmek onun için her zaman daha avantajlı bir durum. Astigmat sorunu yaşayan katarakt hastaları da bu gruba giren hastaların başında geliyor. Dünyada en sık yapılan operasyonlardan biri olan katarakt cerrahisinde, neredeyse üç hastadan birinde, 1 dioptri (göz kusurları derecesi) veya üzerinde astigmat bulunuyor.
Afyonkarahisar'da 2 gözü de görmeyen güreşçi devenin sol gözüne, AKÜ Veteriner Fakültesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde katarakt ameliyatı yapıldı - Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pamuk: "Ameliyat yaklaşık 2 saat sürdü. Başarılı bir operasyon oldu. Daha önce kızıl geyiğe katarakt ameliyatı yapmıştık. Bu da bir deveye yapılan dünyadaki ilk katarakt operasyonu oldu"
İHH, Etiyopya’da hayata geçirdiği katarakt ameliyatı projesiyle 2 bin hastayı ışığa kavuşturdu - Wonjika: “5 yıldır katarakt hastasıydım. Ameliyat sonrası sanki yeniden doğdum” - Mejine: “7 yıldır bu hastalığı çekiyorum. Ücretsiz ameliyatların yapılacağını radyoda duydum. Haberi alır almaz tedavi merkezine başvurdum”
İslam Kalkınma Bankası, ayıracağı 30 milyon dolarlık kaynakla 12 Afrika ülkesinde 100 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirecek - Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Afrika'da nüfusun yüzde 1'ine denk gelen 12 milyon kişi katarakt hastası olarak hayatlarını sürdürüyor
Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, gelişen teknolojiler ile birlikte kullanımları yaygınlaşan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar sebebiyle, gelecek nesillerin miyopi tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve 2040 yılında her iki kişiden birinin miyop olacağını söyledi.
Katarakt, genellikle yaşa bağlı olarak göz içindeki merceğin saydamlığını kaybetmesi sonucu gelişir. Katarakt ayrıca yeni doğan bebeklerde, travma ya bağlı ya da uzun süreli Kortizon içeren ilaçların kullanımına bağlı gelişebilir. Kataraktın belirtileri ise görmede yavaş yavaş azalma, çift görme, ışığa hassasiyet, ışıklarda dağılma olur.
İngiltere'de katarakt ameliyatı olmak isteyen bir kadının gözünde birbirine yapışık 27 kontakt lens bulundu. Hasta ilk olarak katarakt şikâyetiyle hastaneye başvurdu fakat daha sonra şikâyetlerin nedeninin gözlerinde kalan 27 kontakt lens olduğu anlaşıldı. İsmi açıklanmayan kadının gözlerindeki 17 lensin geçen yıl kasım ayında cerrahlar tarafından tespit edildiği, son yapılan incelemelerde ise kadının gözünden 10 yeni lensin daha çıkarıldığı açıklandı.
Doğuştan iki gözünde katarakt olduğu tespit edilen 13 günlük bebek ameliyat edildi.
Op. Dr. Lokman Balyen, iki gözünde birden kataraktı bulunan vatandaşların tedavi olmamaları durumunda, panik ve depresyon gibi ruhsal bozukluklarla karşı kaşıya kalabileceğini söyledi.
Göz merceğinin matlaşmasıyla ortaya çıkan ve görme yeteneğini azaltan katarakt, artık el değmeden lazerle tedavi edilebiliyor.
Konjenital katarakt ile doğan çocuklar için tedaviyi geliştirecek bir kan testi geliştirildi.
Türkiye'deki katarakt ameliyatlarının yüzde 80'inin gereksiz olduğu iddia edildi.
Özel Meridien Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Us, katarakt operasyonunun, gelişen teknoloji ile birlikte artık korkulan bir ameliyat olmaktan çıktığını söyledi.
Katarakt genellikle ileri yaşta ortaya çıksa da, hemen her yaş grubunu etkisi altına alabiliyor
Afyonkarahisar'Da 7 kişinin kör olmasına neden olan ameliyatla ilgili soruşturma başlatıldı.
Afyon'da inanılmaz sağlık skandalı! Gezici araçla yapılan muayenenin ardından özel sağlık servisine yönlendirilip katarakt ameliyatı olan 7 kişi, görme yeteneklerini kaybetti.
Halk arasında "göze perde inmesi" olarak bilinen katarakt ameliyatında kullanılan "Multifokal (çok odaklı) lensler" sayesinde operasyon sonrası uzağı olduğu kadar yakını da gözlüksüz ve iyi görmek mümkün.
Etiler Acıbadem Göz Sağlığı Merkezi Direktörü Doç. Dr. Bozkurt Şener, katarakt hastalığı ve tedavisi konusunda merak edilenleri Mynet okuyucuları için yanıtladı.
Halk arasında göze perde inmesi olarak adlandırılan kataraktın sinsi ve yavaş gelişen bir şekilde ilerlediği ve aniden hastanın görmesini bozduğu belirtilerek, günümüzde uygulanan modern yöntemler sayesinde bu hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğu kaydedildi.
Kataraktın olgunlaşması, kalınlaşması için beklenilmesi gerektiği inancı günümüzde artık geçerli değildir. Zamanında müdahale edilmezse göz tansiyonuna sebep olur ve geri dönülmez körlüğe kadar götürür. İlaçla tedavisi yoktur. Tek tedavi şekli, değişik mikrocerrahi yöntemleri ile yapılan müdahalelerdir.
Kataraktın olgunlaşması, kalınlaşması için beklenilmesi gerektiği inancı günümüzde artık geçerli değildir. Zamanında müdahale edilmezse göz tansiyonuna sebep olur ve geri dönülmez körlüğe kadar götürür. İlaçla tedavisi yoktur. Tek tedavi şekli, değişik mikrocerrahi yöntemleri ile yapılan müdahalelerdir.
Göze gelen görüntünün, görme merkezine odaklanabilmesi için gözün önündeki korneada ve göz bebeğinin gerisindeki mercekte kırılması gerekir. Normalde bu yapılar saydam ve pürüzsüzdür. Göz merceğinin saydamlığının bozulmasına katarakt denir.