Muhteşem Yüzyıl'da televizyon tarihinin en unutulmaz karakteri olan Hürrem Sultan'ı canlandıran oyuncu Meryem Uzerli, 2013 yılında tükenmişlik sendromu nedeniyle diziyi aniden bırakıp Almanya'ya gitmişti. Uzun bir aradan sonra ünlü oyuncu yeniden ekranlara döndü.
Diğer insanlara göre daha fazla üşüdüğünüzde bunun kansızlık veya vitamin eksikliğinden kaynaklandığı söylenir. Uzmanı uyardı, kansızlık zannedilen parmaklarda soğukluk hissi, uvuz kaybına neden olan Reyno sendromu habercisi olabilir. Net bir ilacı ve tedavisinin olmayan bu hastalık için sadece semptomları iyileştirmeye yönelik tedaviler uygulanabiliyor.
Huzursuz bacak sendromu (HBS), uyku ile ilişkili hareket bozuklukları arasında yer alan bir rahatsızlıktır. Bu sendrom, uykuya dalmayı zorlaştıran, bacaklarda rahatsız edici bir his ve karşı konulamaz hareket ettirme isteği ile karakterizedir. Özellikle akşam saatlerinde ve geceleri daha belirgin hale geldiğinin altını çizen Nöroloji Uzmanı Doktor Ayşegül Daldal bu hissin, kişinin uykuya dalmasını ve uyku süresini olumsuz etkilediği belirtti.
Giresun Sendromu, dünyada ilk kez Türkiye’de, Giresun'da tespit edilen ve organların vücut içinde yer değiştirmesiyle karakterize edilen nadir bir hastalıktır. Sendrom belirtileri arasında nefes darlığı, hâlsizlik gibi durumlar olabilir. Peki, Giresun Sendromu nedir? Giresun Sendromu belirtileri ve tedavisi nedir?
Doom Spending, ekonomik koşullarla ilişkili olarak insanların harcama alışkanlıklarındaki değişiklikleri tanımlayan bir terimdir. Harcama bozukluğu olarak da adlandırılan bu sendromun pek çok nedeni ve buna bağlı sonucu olabilir. Peki, Doom Spending nedir, ne anlama gelir?
Doom spending kavramı bir anda gündemimize girdi. Ne olduğunu okuduktan sonra çoğu kişinin "Bu benmişim" dediği kavram; gelecekten umutsuz olan bireylerin, para biriktirmek yerine anı yaşamak için lüks tüketime yönelmesini tarif etmek için kullanılıyor. Tüm dünyada giderek yayılan bu yeni kavramla ilgili Türkiye'de yapılan araştırmanın sonuçları dikkat çekerken, uzman isim İslam Memiş'ten 2030 uyarısı geldi.
Giresun’da bir hastada görülen tüm organların yer değiştirmesine bağlı siroz hastalığı vakası sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada dikkat çekici bir gelişme olarak bilim dünyasında yerini alırken, "Giresun Sendromu" adıyla tıp literatürüne geçti.
Bacak ağrısı, hemen herkesin yaşamında karşılaştığı yaygın bir sorundur ve altında birçok sebep ile hastalık barındırabilir. Gün boyunca yoğun bir tempoda çalışmanın ardından ortaya çıkan yorgunluk, eklem ve kaslarda oluşan yaralanmalar, kramplar, diyabet, bel fıtığı, varis gibi durumlar ve huzursuz bacak sendromu, bacak ağrısının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Peki, bacak ağrısına ne iyi gelir?
Caroline Cray Quinn isimli bir kadın mast hücre aktivasyon sendromu (MCAS) olarak bilinen nadir bir rahatsızlıktan muzdarip. Bu hastalık nedeniyle Caroline Cray Quinn için masum bir öpücük bile son derece ölümcül olabilir. Bu durumun özel hayatını etkilediğini dile getiren Quinn, "Öpüşmek için katı kurallarım var. Kesinlikle bir risk" ifadelerini kullandı.
Kadın hayatının her evresinde sorunlara yol açabilen, tüm sağlığı yakından ilgilendiren bir tür endokrin bozukluk olan Polikistik over sendromuna değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Buyru açıkladı, “Polikistik over sendromu, kadın hayatının her evresinde sorunlara yol açabilen, tüm sağlığı yakından ilgilendiren bir tür endokrin bozukluk. Sadece üremeyle ilgili problemlere yol açmıyor, genç kızlıktan menopoza kadar bir takım sağlık risklerini de beraberinde getiriyor”
Tekirdağ'da götürüldüğü hastanede beyin kanaması geçirdiği belirlenen 2 yaşındaki S.Y yoğun bakım ünitesine alınmıştı. Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün, yaşam mücadelesi veren bebeğin, cinsel istismara uğradığının ortaya çıktığını söyledi. Gürcün, “Rapor son haline getirilmiş ve kati rapor dosya içerisinde mevcut. Zaten şüpheli 2 kişinin tutuklanmasına sebep buydu. Maalesef ne yazık ki evladımızın cinsel istismara uğradığı adli tıp raporları ile kesinleşmiş durumda” dedi.
Stiff person sendromu, ya da halk arasında bilinen adıyla katı kişi sendromu, kaslarda ağrılı spazmlarla birlikte sertlik yaratan kronik bir sağlık sorunudur. Bu sendromun semptomları bireyden bireye değişiklik gösterebilir, ancak genellikle dengesiz yürüyüş, çift görme ve konuşmada zorluk gibi belirtiler içerir. Semptomlar tedavi edilebilir ve tedavi süreci ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Huzursuz bacak sendromu (HBS), toplumda sıkça görülen ve özellikle uyku sorunlarına yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir rahatsızlıktır. Bu durum, bacaklarda hissedilen rahatsız edici hisler nedeniyle kişinin uykuya dalmasını zorlaştırır ve uyku düzenini bozar. Tedavi hızla planlanabilir, ancak tedavi edilmediğinde HBS, kişinin günlük yaşamında genel bir huzursuzluk hali yaratarak ciddi yaşam kalitesi kayıplarına neden olabilir. Huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir?
Uyku sırasında solunumun tekrarlayan duraklamalarıyla ortaya çıkan uyku apnesi sendromunun ciddi bir hastalık olduğu ve birçok hastalığa zemin hazırladığı konusunda uzmanlar uyarılar yapıyor. Uyku apne sendromu, huzursuz bacak, diş sıkma gibi hastalıkların tanısı ve tedavisinin uygulandığı Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Merkezinde diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler ve inme rahatsızlıklarına neden olabilen uyku ile problemler çözüme kavuşturuluyor.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Elçin Akdaş, “Kadınlarda saç dökülmesi görüldüğünde mutlaka polikistik over sendromu açısından da değerlendirme yapılmalı ve hormonal tetkikler yaptırılmalıdır” dedi.
Japonya'da, "et yiyen" bakterinin yol açtığı, "potansiyel ölümcül" kabul edilen streptokokal toksik şok sendromu (STSS) vaka sayısının şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıktığı belirtildi.
İnsan yaşamında birçok etkisi bulunan dopamin, sinir sistemini uyararak beyindeki ödül mekanizmasında önemli bir rol oynar. Mutlu olmakla eşleştirilen dopamin, aynı zamanda bir hormon işlevi görür. Ruh hâli, hafıza, motivasyon, hareket gibi vücut eylemleriyle ilgili her konuda dopamin seviyeleri ön plandadır. Ayrıca parkinson, dikkat eksikliği, huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklar da bağlantılıdır. Peki, dopamin detoksu nedir?
Bazı durumların kilo vermenin önünde engel oluşturduğunun altını çizen Diyetisyen Selin Nur Uçar, “Kişinin genetik yatkınlığı, hormonal düzensizlikleri, antidepresan ve kortizol türü ilaç kullanımı, çok düşük kalorili beslenme durumu, kadınlarda menopoz dönemi kilo vermeyi zorlaştırıcı olabilir. Özellikle hipotiroidi, Cushing Sendromu, polikistik over sendromu, insülin direnci, anemi gibi hastalıklar kilo vermeyi engelleyebilen hastalıklardandır” dedi.
Belçika'da, trafik kontrolleri sırasında birkaç kez kanında yüksek oranda alkol bulunduğu tespit edilen ve ehliyetine el konan erkek sürücü karar en sonunda itiraf etti. Nadir görülen hastalığı nedeniyle vücudunun alkolü otomatik olarak ürettiğini iddia eden ismi açıklanmayan adam yapılan sağlık kontrollerinden sonra haklı bulundu ve trafik cezaları silindi.
Filipinler'de dünyaya gelen Jaren isimli bir bebek fiziksel görüntüsü nedeniyle görenleri şaşkına çevirdi. Son derece nadir görülen tıbbi bir durumla dünyaya gelen Jaren'in annesi oğlunun alışılmışın dışındaki fazla tüylü görüntüsünün nedenini hamileyken kedi yemesine bağlarken doktorlar bebeğin kurt adam sendromu hastalığıyla doğduğunu söyledi.
Marfan Sendromu, insan bedenindeki bağ dokusunda meydana gelen bir genetik bozukluk olarak tanımlanır. Bu sendrom bir proteindeki mutasyonlardan kaynaklanır ve birçok fiziksel özelliğe ve sağlık sorununa yol açabilir. Bu durum, nadir görülen ancak karmaşık bir rahatsızlıktır. Peki, marfan sendromu nedir?
Lima Sendromu, kaçırılan kişi ile kaçıran kişi arasında gelişen duygusal bağı ifade eden bir durumdur. Bu sendromda rehin alan ya da kaçıran kişi bir süre sonra kaçırılan ya da rehin alınan kişiye karşı bir bağ geliştirir. Kaçıran kişi kendisini kaçırılan kişinin yerine koyar, derin bir empati ve bağlılık geliştirir. Bu süreç içerisinde de 2 kişi arasında bir bağ kurulur. Peki, adını yaşanmış bir olaydan alan Lima sendromu nedir, belirtileri nelerdir?
Progeria, bilimsel olarak Hutchinson-Gilford progeria sendromu (HGPS) olarak adlandırılan nadir ve genetik bir hastalıktır. Bu sendrom, çocuklarda yaşlanma sürecinin hızlanmasıyla karakterizedir. Genellikle çocuk yaşta belirtiler gösterir ve yaşlanma belirtileri erken çocukluk döneminde başlar. Progeria, yaşamı tehdit eden bir durumdur.
Balık kokusu sendromu, bilimsel olarak trimetilaminüri olarak adlandırılan nadir bir genetik bozukluktur. Bu sendromda vücut trimetilamin adı verilen bir kimyasalı normalden çok daha fazla üretir ve bu kimyasalın birikmesi sonucunda kişinin vücudundan, teri, idrarı ve solunum yoluyla balık benzeri bir koku yayılır.
Yabancı El Sendromu, nörolojik bir bozukluk olarak tanımlanan, oldukça nadir görülen bir durumdur. Bu sendromda, bir kişinin kendi uzuvu sanki bir başkasına aitmiş gibi algılanır ve kontrol dışı davranışlar sergileyebilir. Yabancı El Sendromu genellikle beyin yapısında meydana gelen bir hasar sonucunda ortaya çıkar. Bu sendromun tedavisi oldukça zordur ve genellikle semptomları hafifletmek veya yönetmek için çeşitli terapi yöntemleri kullanılır.
Cotard Sendromu, nadir görülen ancak oldukça farklı bir psikiyatrik bozukluktur. Bu sendrom hastaların kendi varlıklarını ya da bir kısmını kaybettiklerine inanmalarıyla karakterizedir. İnsanlar bedenlerinin parçalarının yok olduğuna, ölmüş olduklarına ya da hiç var olmadıklarına inandıklarında, genellikle bu sendromla ilişkilendirilirler. Peki, cotard ya da yürüyen ceset sendromu nedir, neden olur?
Malatya'da, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında doktor önlüğü giyen down sendromlular, temsili olarak sağlık hizmeti verdi.
Sezer AFŞAR - Ali DANAŞ / İSTANBUL, (DHA) - Sanat ve futbol camiası Down Sendromlularla iftarda bir araya geldi. Aktif futbol hayatı döneminde Down sendromlulara sıkça destek veren Mehmet Topal, pandemi döneminde ara verdiği buluşmalara bu kez teknik adam olarak devam ediyor. Mehmet Topal ile eşi Selda Topal, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’nde, Down Sendromlu bireyler için özel bir buluşma düzenleyip sanat ve spor camiasının önde gelen isimlerini iftarda bir araya getirdi.
Trabzon'da down sendromlu oğlu olan Ensar Öztürk'ün girişimleriyle 7 yıl önce kurulan Trabzon Down Sendromu Derneği, aileleri bir araya getirerek çocuklarının sosyalleşmesini sağlıyor.
İlk olarak 2016-2017 yıllarında Küba'da görev yapan Kanadalı ve ABD'li diplomatlar ile ailelerinde görülen 'Havana Sendromu' ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yapılan çalışmalarda gizemli hastalıkla ilgili vakalarda "beyin hasarına rastlanmadığını" ortaya çıktı. Hazırlanan raporda , bulgulara göre eşleştirmeler arasında bilişsel ve diğer testlerde de önemli farklılıkların bulunmadığı ve bunun "iyi bir haber" olduğu vurgulandı.
Overthinking, insanların günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmaya çalışırken sıkça yaşadıkları bir durumdur. Bu, bir konu veya durum hakkında aşırı düşünme, analiz etme ve endişelenme eğilimidir. Genellikle gelecekle ilgili korkular, geçmişteki hatalar veya belirsizlikler üzerinde aşırı odaklanmakla ilişkilendirilir. Overthinking, kişinin zihnini işgal ederek stres, anksiyete ve hatta depresyon gibi olumsuz duygulara yol açabilir.
Kaçış Sendromu nadir görülen ve hâlâ anlaşılması gereken bir tıbbi durumdur. Bu neden ile Kaçış Sendromu belirtileri olan kişilerin uzman bir sağlık ekibinden destek alması ve tedavi edilmesi önemlidir. Kaçış Sendromu'nun bilinmesi, hızlı tanı ve etkili müdahale ile hastaların hayatını kurtarabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.
Auto-Brewery Sendromu nadir görülen ancak oldukça ilginç bir tıbbi durumdur. Bu sendrom sindirim sistemindeki mayaların aşırı miktarda alkol üretmesi sonucu ortaya çıkar ve kişinin vücudu kendi kendine alkol üretir. Peki, alkol tüketmeden sarhoş olma sendromu olarak da tanımlandığı görülen Auto-Brewery sendromu nedir ve neden olur, belirtileri nelerdir?
Bazen stresli günlerde bazen de soğuk havalarda el ve/veya ayak parmak uçlarında oluşan mavi-mor renk değişikliklerin raynaud fenomeni (Sendromu) belirtisi olabileceğini söyleyen Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, önemli uyarılarda bulundu.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde ikizden ikize transfüzyon sendromu tanısı konulan anne karnındaki ikiz bebekler, yapılan operasyonla hayata tutundu.
Sjögren sendromu, bağışıklık sisteminin vücuda saldırıp gözyaşı ve tükürük bezlerini etkilediği bir hastalıktır. Sjögren sendromu ismi verilen bu sendrom, özellik ile göz ve ağız gibi ıslak yüzeylerde kuruluk, yanma hissi ve şişlik gibi semptomlar ile kendini gösterir. Ancak Sjögren sendromu, sadece bu sayılan bölgeleri değil aynı zamanda vücudun diğer bezlerini de etkileyebilir. Peki sjögren sendromu nedir, sjögren sendromu belirtileri ve tedavisi nelerdir?
Zorunluluk dışındaki boy uzatma ameliyatlarının enfeksiyondan kalıcı yürüme problemlerine kadar pek çok risk taşıdığı belirtildi. Prof. Dr. Gazi Huri, sosyal medyanın yaşamda fazla yer almasıyla insanlarda mükemmel olma arzusunun geliştiğini, bunun sağlığı tehdit ettiğini söyleyip "Buna 'Instagram sendromu' diyoruz. Bu, fotoğraflardaki filtrelerin hekimden istenmesi. Bu şekilde hekimlere başvurular arttı. Son zamanlarda bu, ortopedi alanında da boy uzatmaya ilişkin olmaya başladı" dedi.
Kompartman sendromu, kasların ve dokuların içinde bulunduğu "kompartman" adı verilen sınırlı alanlarda basınç artışının meydana geldiği bir durumdur. Bu durum genel olarak bir bacak, kol ya da başka bir vücut bölgesindeki kasların şişmesi ya da travmaya bağlı bir şekilde kan dolaşımının kısıtlanması sonucunda gelişir. Kompartman sendromu, acil tıbbi müdahale gerektirebilen ciddi bir durumdur. Kompartman sendromu, tedavi edilmez ise uzun vadeli hasara neden olabilir.
Asperger sendromu, özel bir öğrenme ve gelişim bozukluğu olan otizm spektrum bozukluklarından biridir. Bu sendrom genel olarak sosyal etkileşim ve iletişim becerilerindeki zorluklar ile, sınırlı ilgi alanları ile ve tekrarlayıcı davranışlar ile karakterizedir. Ancak bu zorluklara rağmen bireyler genel olarak belirli alanlarda üstün yeteneklere sahip olabilirler. Peki, asperger sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Asperger sendromunun otizm ile farkı nedir?
Ramsay Hunt sendromu, yüz kaslarını etkileyen ve genellikle bir virüsünün neden olduğu bir enfeksiyonun komplikasyonu olarak ortaya çıkan dikkat çekici bir durumdur. Bu sendrom genellikle suçiçeği veya zona olarak bilinen hastalıkların bir sonucu olarak gelişir. Olağan dışı belirtileri ve etkileyici seyri ile bilinen Ramsay Hunt sendromu hastaları yüz felci, ağrı, kulak çınlaması ve diğer çeşitli semptomlarla karşı karşıya bırakabilir. Bu sendrom, Justin Bieber'ın hastalığı olarak da bilinir.
Othello sendromu ismini ünlü yazar William Shakespeare'in "Othello" adlı tragedyasındaki karakterden alır. Bu sendrom insanların romantik ilişkilerde, genellikle aşırı kıskançlık ve şüphecilikle karakterize edilen bir psikopatolojik durumu ifade eder. Othello sendromu bir kişinin partnerine aşırı güvensizlik ve kıskançlık duygularıyla bağlı olduğu bir durumu anlatır ve genellikle bu durum yoğun obsesyonlar ve kontrol saplantıları ile ilişkilidir.
Stockholm sendromu sıra dışı bir psikolojik durumu temsil eden, rehine ile suçlu arasında beklenmeyen bir bağ kurulması olarak bilinir. Bu fenomen Stockholm'de 1973 yılında gerçekleşen bir banka soygunu sırasında ortaya çıktı ve o tarihten beri psikolojide ilgi çekici bir konu olarak kalmaya devam etmektedir. Bu durum insan zihninin karmaşıklığını ve duygusal bağlantıların sıra dışı yollarını anlamak için önemli bir örnek teşkil eder. Peki, Stockholm sendromu nedir?
Cushing sendromu vücutta aşırı miktarda kortizol hormonunun üretildiği bir durumu ifade eder. Kortizol hormonu denilen bu hormon, normalde stres ile başa çıkmamıza yardımcı olan bir madde olmasına rağmen aşırı miktarda üretildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cushing sendromunun belirtileri oldukça çeşitlidir ve genellikle hastaların fiziksel görünümlerinde belirgin değişikliklere yol açar. Peki, cushing sendromu nedir? Cushing sendromu belirtileri ve tedavisi nelerdir?
Tükenmişlik sendromu yoğun stres, duygusal ve fiziksel yorgunluk gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Günümüzün hızlı tempolu yaşamında iş ve sosyal sorumlulukların ağırlığı altında kalan birçok insan, tükenmişlik sendromuyla karşılaşabilir. Bu durum bireyin enerji seviyelerini düşürerek, motivasyonunu azaltarak ve genel yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek kendini gösterir. Peki, tükenmişlik sendromu nedir?
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, vücudunda kendi kendine alkol üretme sendromu olan ikinci hastanın tedavisine başlandığı bildirildi. Auto brewery olarak adlandırılan, vücudun kendi kendine alkol üretme sendromu olan bir hastaya tedavi verdiklerini anlatan hastanenin başhekimi Doç. Dr. Fazıl Kulaklı, "Bu hastamız basında 'içmeden sarhoş olma' gibi bir terimle geniş yer buldu. Bu hastamızın, alkol almamasına rağmen alkol düzeyi yüksek oluyordu." dedi.
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Yöneticileri ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Fazıl Kulaklı, nadir olarak görülen ‘Auto Brewery Sendromu’ hastalığının tedavisinde Türkiye’nin merkezi haline geldiklerini söyledi.
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, vücudunda kendi kendine alkol üretme sendromu olan ikinci hastanın tedavisine başlandığı bildirildi.
Stevens-Johnson sendromu, nadir görülen ancak potansiyel olarak hayati tehlike taşıyan bir durumdur. İlaçlar gibi birtakım maddeler bu sendromu tetikleyebilir. Bu neden ile herhangi bir ciddi cilt reaksiyonu veya mukoza zarlarında değişiklik belirtisi olan bireyler, derhal tıbbi yardım almalı ve potansiyel tetikleyiciler hakkında doktorlarına bilgi vermeli, bu maddelerden ise kaçınmalıdır. Peki, Stevens-Johnson sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Stevens-Johnson sendromu nasıl tedavi edilir?
Birçok kişi yüksek beklentilere karşılık verme ve sürekli mükemmeliyet arayışı gibi baskılara maruz kaldıkça Imposter sendromuyla karşılaşabilir. Bu durum kendine güvenin azalmasına, motivasyon kaybına ve stresin artmasına neden olabilir. Imposter sendromunu tanımak ise önemlidir. Bu durum, bireyin potansiyelini tam olarak gerçekleştirmesini engelleyebilir. Bu sendromla başa çıkmak için adım atmak bireyin kendine dönmesi konusunda önemlidir.
İlyas Yalçıntaş'ın hastalığına dair araştırmalar hız kazandı. Seslendirdiği şarkılar ve yakışıklılığıyla geniş bir hayran kitlesine sahip olan ünlü şarkıcı İlyas Yalçıntaş, "Ramsay Hunt" sendromuna yakalandığını açıkladı. Ünlü ismin bu açıklamasının ardından İlyas Yalçıntaş'ın hastalığı Ramsay Hunt Sendromu nedir? Ramsay Hunt Sendromu neden olur, belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. İşte konuya dair tüm merak edilenler...