Romanya'nın Cloti köyünde yaşayan ismi açıklanmayan bir kadın rüzgardan kapının kapanmaması için dereden bulduğu bir taşı evine getirdi. Yıllarca taşı evinde kullanan kadın değersiz olduğunu zannediyordu ama taşın gerçek değerinin 1 milyon Euro (yaklaşık 38 milyon TL) olduğu ortaya çıktı. Kadının bulduğu taşın dünyanın en büyük bozulmamış kehribar bloklarından biri olduğu ifade edildi.
Romanya'da yaşlı bir kadının bulduğu ve değeri anlaşılamayıp kapı tutucu olarak kullanılan 3,5 kilogramlık taşın servet değerinde olduğu ortaya çıktı. Bu taş, dünyanın en büyük kehribar parçalarından biri olarak değerlendirilirken değerinin de yaklaşık 1.1 milyon dolar olduğu aktarılıyor.
Bayburt'ta köy sakinlerinin uzun yıllar çıra diye yaktığı maddenin "doğal kehribar" olduğunun tespit edildiği alanda, bilim insanları saha çalışması yapıyor. Kehribarın rezerv alanının ruhsat sahibi Murat Haşlak, "Kehribar bir süs taşı olmanın yanında aynı zamanda bir zaman kapsülü. Çünkü bu taşın oluşumu milyonlarca yıl sürüyor. Reçinenin o dönem üzerine aktığı canlılar milyonlarca yıl hiç bozulmadan günümüze kadar ulaşıyor. Bilim insanları da bu sebeple bu işe çok ilgi gösteriyorlar" dedi.
Süs eşya yapımında karşımıza çıkan kehribar aslında kolay kırılabilen ağaç reçinesi fosilidir. Genellikle açık sarı renginden kızıla kadar geniş bir renk yelpazesinde sahiptir. Kehribarı diğer doğal taşlardan ayıran en önemli özellik, kehribara yapışmış ve fosilleşmiş böcek, çiçek ve yaprak kalıntılarının olmasıdır. Kehribar doğal taşlar arasında hem görünümü hem de kullanan kişilere faydalarıyla öne çıkar. Peki, kehribar kolye bebeklere ne zaman takılmalıdır?
Eskişehir'e yurdun dört bir yanından getirilen tespihler, "pazar" niteliğinde hizmet veren kıraathanede meraklılarının beğenisine sunuluyor.
Türkiye'de tespih üretiminde önemli yere sahip ilçedeki atölyelerde yıllık imal edilen 3 milyon tespihin 1 milyon 400 bini başta Avrupa ve Orta Doğu'da olmak üzere 50'den fazla ülkeye satılıyor, geri kalanı ise yurt içi piyasada alıcı buluyor.
Osmanlı döneminden kalma antika kehribar tespihler fiyatlarıyla el yakarken, güzellikleriyle de göz kamaştırıyor. 30 milyon yıllık fosillerden yapılan kehribar tespihler, gün ışığında renkten renge girerek görenleri adeta mest ediyor.
Malatya'da Esat Erdoğan (30), 12 yıl önce hobi olarak biriktirmeye başladığı tespihlerle koleksiyon oluşturdu. Evinde özel olarak yaptırdığı dolapta sergilediği 350 tespihin piyasa değerinin 900 bin TL olduğunu söyleyen Erdoğan, "Amacım tespih sayısını daha da artırmak" dedi.