Kilis'te havaların soğumasıyla beraber doğal antibiyotik olarak bilinen kelle paçaya olan ilgi arttı.
Sosyal medyadan paylaşılan bir görüntü kısa sürede kullanıcıların ilgisini çekmeyi başardı. Çocuğunun okula götürmesi için beslenme çantasını hazırlayan annenin yemek seçimleri sosyal medya kullanıcılarının ikiyie böldü. Beslenme çantasına şırdan ve kelle paça koyan anneyi destekleyenler kadar yemeklerin okul için uygun olmadığını dile getirenler de oldu.
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan sakatatları seven çok, bir o kadar da uzak duran var. Ayrım öylesine keskin ki, o sakatat ürünlerinden biri olan kelle paça çorbası Türkiye'yi ikiye bölmüş durumda. Yapılan bir araştırmaya göre 'en sevilen' çorba da kelle paça, 'asla yemem' denileni de... Prof. Dr. Canan Karatay ve Kelle paça Ustası Kemal Kutluğ o çorba hakkında konuştu.
Areda Piar araştırma şirketinin Türkiye genelinde bin 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği çorba araştırmasına göre; kelle paça katılımcıların yüzde 24,4 ile hem en sevdiği çorba olurken hem de yüzde 17,7 ile asla yemem denilen çorbalar arasında ilk sırada yer aldı. Kelle paça, kesinlikle çorbacıya gidilip içilir denilen çorbalar kategorisinde de yüzde 47 ile birinciliği üstlendi. Çorbacıya gidilen zaman diliminde ise katılımcıların tercihi yüzde 29,6 ile gece oldu.
Kelle paça Türk mutfağının geleneksel ve popüler yemeklerinden biridir. Yemek kültürümüzün önemli bir parçasıdır ve lezzetiyle de damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. Bu yemeğin özelliği kıkırdak, kemik ve sert dokuların kaynatılması sonucu ortaya çıkan jelatinleştirilmiş kıvamıdır. Kelle paça sadece lezzetiyle değil sağlığa olan faydalarıyla da bilinir. Sert dokulardan kaynaklanan besinlerin kaynatılmasıyla elde edilen jelatin, bağ dokusunu güçlendirerek cildin sağlıklı kalmasını sağlar.
Kelle paça kışın en sağlıklı çorbaları arasında yer alıyor. Vücuda anında kuvvet veren kelle paça esnaf lokantalarının vazgeçilmez lezzetlerinden. Evde esnaf lokantası usulü kelle paça yapmak istiyorsanız aşağıdaki tarif tam size göre! Bu kelle paça çorbası tarifi içen herkese şifa dağıtıyor.
Etkisi uzmanlar tarafından kelle paça çorbası evde yapılması zor tariflerden biridir. Hijyen konularından ötürü dışarıda kelle paça çorbası içmekten çekiniyorsanız tarifimiz tam size göre. Doğal kolajen deposu olan kelle paça çorbası hem gençleştiriyor hem de içenleri hastalıklara karşı zırh gibi koruyor. İşte tüm ayrıntılarıyla ve püf noktalarıyla kelle paça tarifi.
Sabah, akşam, gece farketmeksizin tercih edilen kelle paça çorbasının faydaları saymakla bitmiyor. Bağışıklık sistemini oldukça güçlendiren kelle paça çorbası hastalıklara karşı savaçmada birebir. Peki kelle paça çorbası nasıl yapılır? Kelle paça çorbasının faydaları nelerdir? İşte detaylar..
Kolajen, son yıllarda adını sıkça duyduğumuz sağlık unsurlarından biri haline geldi. Cilt, eklem ve saç sağlığını desteklediği yönünde çıkan haberler sonrası birçok insan günlük olarak kolajen takviyesi almaya başladı. Genellikle sabahları çay ve kahvenin içine kolajen tozu ekleyerek tüketiyor. Kolajen kullanımı her geçen gün artıyor olsa da çoğu insan kolajenin gerçekte ne olduğunu veya vücutta ne yaptığını bilmiyor. Peki kolajen nedir, ne işe yarar, kolajen takviyesi alınmalı?
Koyun, kuzu gibi hayvanların sakatatlarından elde edilen kelle paça çorbasının birçok faydası bulunuyor. Sevenler ve sevmeyenlerin keskin bir şekilde ayrıldığı kelle paça çorbası sıklıkla kırık kemikleri iyileştirmek için tüketiliyor. Fakat faydaları saymakla bitmiyor. Kelle paça çorbası cildin daha genç görünmesini de sağlıyor.
Dünyanın saygıyla andığı İslamiyet'in en önemli alimlerinden İbn-i Sina, yıllar öncesinden verdiği tavsiyelerle günümüzde şifa dağıtmaya devam ediyor. Doğanın gücünü arkasına alarak verdiği tavsiyelerin hepsi insan sağlığına inanılmaz derecede faydalı.
Kaymaklı lokumu, sucuğu, etli ekmeğiyle ünlü Afyonkarahisar'ın şifa dolu bir yemeğini tanıtmak için buradayız. Kuzu paçasıyla yapılan, özel Afyon ekmeği ve sarımsaklı yoğurtla servis edilen paçık yemeğini özellikle kış aylarında denemelisiniz. Lezzet avcılarının bayılarak yiyebileceği paçık yemeği için sizleri şöyle mutfağa alalım...
Geleneksel mutfağımızın vazgeçilmezi olan ve kış aylarında sık sık tüketilen çorbalarla ilgili yapılan bir araştırma Türkiye’nin çorba tercihini gözler önüne serdi. İçine katılan limon ve sirkeyle hem lezzet hem de şifa haline gelen çorbalardan Türkiye genelinde en çok tercih edileni doğal antibiyotik olarak adlandırılan kelle paça çorbası zirvede yer aldı.
Kahramanmaraş'ın yöresel lezzetlerinden olan 'Maraş kelle paçası', Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Yemeğin tescilini yaptıran Kahramanmaraş Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Erdal Kanbur, sadece paça içmek için uçakla kente gelenlerin olduğunu belirterek, "Coğrafi işaret tescili ile bu lezzeti tüm dünya tanıyacak" dedi.
Sivas'a özgü olarak bilinen, kuzu ve koyun kafası fırınlanarak yapılan kelle yemeği, ramazanda iftar ve sahur sofralarını süsledi. Özellikle sahurda tok tutması nedeni ile tercih edilen kelle, paket sipariş ile evlere ulaştırıldı.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili Osman Yardımcı, pandemi döneminde en çok sakatat ürünlerinin satıldığını açıkladı. Kelle, işkembe, paça gibi ürünlerde talep patlaması olduğunu aktaran Yardımcı, “Eskiden işkembe bir haftada satılırdı, şimdi 10 işkembe, 3 günde bitiyor" dedi.
İzmir'in Buca ilçesinde dededen toruna kasaplık mesleği ile uğraşan Murat Aydoğan, 20 yıldır közde şiş kuzu kelle satarak müdavimi olan müşterilerine farklı bir lezzet sunuyor. Aydoğan, lezzet sırrının yaklaşık 4-5 saat kellenin ateşte bekleyerek nar gibi kızarması olduğunu belirtiyor.