Tayland'ta yaşayan ismi açıklanmayan bir kadın günlerce gözünde şiddetli bir ağrı hissetti. Gözündeki şişkinliğin artması nedeniyle gözü tamamen kapanan genç kadın sonunca doktora gitti. Hastanede yapılan incelemelerde genç kadının gözünde yabancı bir nesnenin olduğu tespit edildi.
25'ten fazla hastalığının yayılmasından sorumlu olan keneler, son birkaç yılda keşfedilenler de dahil olmak üzere hiç duymadığınız birçok başka hastalığa daha neden olmaya başladı. Yaz aylarında kene ısırmalarına karşı uzmanlardan sık sık uyarılar geldi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Keskin, sonbahar ve kış aylarında da kenelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. İşte detaylar...
8 yaşındaki ismi açıklanmayan bir çocuk tuhaf sesler duyduğunu söyledikten sonra ailesi tarafından doktora götürüldü. Doktorlar yapılan incelemelerinde 8 yaşındaki çocuğun kulağında yabancı bir nesnenin varlığını fark etti. Cerrahi müdahalenin sonrasında doktorlar 8 yaşındaki çocuğun kulağından bir kene çıkarttı.
Kenelerden bulaşan Lyme hastalığı, MS ve romatoid artrit gibi ciddi rahatsızlıkları taklit ederek asıl hastalığın doğru tanısını zorlaştırabiliyor. ABD ve Avrupa'da sıkça rastlanan Lyme hastalığı Türkiye'de de görüldü.
Keneler 25'ten fazla hastalığının yayılmasından sorumlu ancak son birkaç yılda keşfedilenler de dahil olmak üzere hiç duymadığınız birçok başka hastalık var. Çin’de bilim insanları, kene kaynaklı gizemli bir virüs keşfetti. Araştırmacılar sulak alan virüsü hakkında ayrıntılar yayınladılar. 2019'da, İç Moğolistan'daki bir sulak alan parkında kene tarafından ısırılan bir hasta ateş, baş ağrısı ve kusma semptomlarıyla hastaneye kaldırıldı ve bu durum çoklu organ işlev bozukluğuna kadar ilerledi.
Bitlis’te göz ağrısı ve kaşıntısı şikayetiyle hastaneye başvuran 12 yaşındaki kız çocuğunun gözünden canlı kene çıkarıldı. Yapılan müdahalenin ardından hastanın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Gökmen Reyhanlı kene vakalarına dikkat çekti. Reyhanlı "Yaz aylarında bu tür vakalara sıkça rastlıyoruz. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın daha dikkatli olmasını öneriyoruz" dedi.
İçinde olduğumuz yaz aylarında aşırı sıcakların etkisini göstermesi yaz tehlikesini ortaya çıkarıyor. Osmaneli Mustafa Selahattin Çetintaş Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Orkun Kızılöz, yaz ayında kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyararak, "Vücudu örten giysiler giyilmeli, uzun kollu kazak veya gömlek ile uzun paçalı pantolonlar, uzun çorap ve bot tercih edilmeli, giysiler düzenli olarak kene varlığı açısından kontrol edilmelidir" dedi.
Giresun'un Alucra ilçesinde kene ısırması sonucu tedavi altına alınan kişi kaldırıldığı hastaneye hayatını kaybetti.
Keneler, doğada yaygın olarak bulunan ve pek çok hastalığın taşıyıcısı olabilen parazitlerdir. Bu küçük eklem bacaklılar, hem hayvanlardan hem de insanlardan kan emerek beslenirler ve bu süreçte çeşitli patojenleri bulaştırabilirler. Bu patojenlerden biri de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüdür. KKKA, ölümcül olabilen önemli bir viral enfeksiyondur.
Erzurum'da bir kadın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisiyle hastanede tedavi altına alındı.
Sivas'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi yaşamını yitirdi.
Havaların ısınmasıyla beraber kene vakaları yeniden gündeme geldi. Kene sayılarında artış görülürken Kurban Bayramı'nın da yaklaşmasıyla büyükşehirlerde akıllara kene tehlikesi geldi. Belediye yetkilileri İstanbul'daki kenelerin şu an için kırım kongo virüsünü taşıma özelliğinin olmadığını belirtti. Peki, ilaçlama çalışmaları ne durumda?
Tokat'ta 3 kişi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisiyle Tokat Devlet Hastanesi'nde tedavi görüyor.
Sivas'ta son beş günde üçüncü kez Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle ölüm yaşandı.6 Haziran'da, 25 yaşındaki Gülbidin Ekberi'nin kene nedeniyle yaşamını yitirdiği kentte, dün de aynı yaştaki Emre Naçar, hayatını kaybetmişti. Uzmanlar "keneyi kendiniz çıkarmaya çalışmayın" uyarısında bulunurken, bugün de Gölova ilçesinden acı bir haber geldi. KKKA hastalığı şüphesiyle anestezi yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Ş.T, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.
Hava sıcaklıklarının artmasının ardından ortaya çıkan keneler ölüme sebep oluyor. KKKA kaynaklı ölümler bu yıl erken başlamış ve özellikle İç Anadolu Bölgesin'deki birçok ili etkilemişti. Bu yıl erken başlayan KKKA kaynaklı ölüm Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Profesör Doktor İlhan Çetin, Kurban Bayramı'ndan dolayı hayvan sirkülasyonunda ciddi bir artış olduğunu ve ölümlere neden olabilen kenelerin kurbanlıklarla yurda dağılabileceğini söyledi.
Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları artmaya başladı. Bu yıl erken başlayan KKKA kaynaklı ölüm haberlerine bir yenisi daha eklendi. Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)nedeniyle ölenlerin sayısı 3’e yükseldi.
Sivas'ta, son dört günde ikinci kez Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle ölüm yaşandı. 6 Haziran'da, 25 yaşındaki Gülbidin Ekberi'nin kene nedeniyle yaşamını yitirdiği kentte, dün de aynı yaştaki Emre Naçar, hayata veda etti. Uzmanlar yine uyardı: "Keneyi kendiniz çıkarmaya çalışmayın."
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, kene vakalarına ilişkin, "Bu yıl 21 hastadan 2 ölüm vakamız meydana geldi." dedi.
Manisa’da yaşanabilecek kene vakalarına karşı uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Çağdaş Can "Kimseye keneyi çıkarmasını önermiyoruz. Üzerine kesinlikle sigara bastırma, çakmakla yakma, iple çekme, kazıma kesinlikle önermiyoruz" derken Halk Sağlığı Uzmanı Cevriye Ceyda Karabulut ise "Geçtiğimiz yıl 2023 yılında 1 vakamız olmuş. Bu yıl henüz vakamız mevcut değil. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, pikniğe gidenler, bağ bahçe işleriyle uğraşanlar, ormanlık alanlara gidenler muhakkak dikkatli olmalı" dedi.
Sivas ve çevresinde sıklıkla görülen kene vakaları ile ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ömer Tamer Doğan, “Sigara basılması, benzin dökülmesi, kolonya dökülmesi gibi yöntemler tamamen yanlış yöntemler. Bunlara dikkat edelim, asla kendimiz çıkarmayalım” dedi.
İlkbahar’ın gelmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış devam ediyor. İnsanların hayatını kaybetmesine sebep olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), İç Anadolu Bölgesi’nde hızla yayılıyor. Kene ısırıklarına ilişkin uzmanlar sıklıkla uyarılarda bulunuyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sivas Numune Hastanesi’nde görev yapan Uzman Doktor Murtaza Öz ise “Güneş çarpması diye kendini önemsemiyor ve hastaneye başvurmuyor” dedi.
Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanırken, Yozgat’ta son bir haftada 255 kişi vücuduna yapışan kene nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, kene vakalarının bahar aylarının gelmesiyle artacağına dikkat çekti. Toker, vücuda yapışan kenenin başının ezilmesinin virüsün kana bulaşmasını hızlandırdığını söyledi. KKKA kaynaklı ölümler bu yıl erken başladı. Özellikle bazı illerde büyük panik var.
İlkbaharın gelmesiyle beraber 'Kene' tehlikesi Türkiye'de tekrardan gündem oldu. En riskli bölge olarak Gümüşhane’nin de içinde bulunduğu Kelkit Vadisi gösterildi. Vaka sayılarında patlama yaşandığı belirtilirken vatandaşlara dikkatli olmaları uyarılarında bulunuldu. Hastalığın henüz kesinleşmiş bir tedavisinin olmadığı ise vurgulandı.
Doğu Karadeniz Bölgesinde havaların ısınmasıyla birlikte Gümüşhane'de kene vakaları görülmeye başlarken, yılın ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakası Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Vakalarda artış yaşandığını belirten uzmanlar ise Türkiye genelinde haziran ve temmuz aylarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kene vakaları yeniden baş gösterdi.Uzman veteriner hekim ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun Afrika'dan göç eden doğu cılıbıtı kuşunda kene tespit edildiğini söyledi. Coşkun "Doğu cılıbıtı, Güney Afrika'dan Hazar Denizi'ne, hatta Finlandiya'ya kadar görülebiliyor. Göç ederken üzerindeki bu kene de onunla göç ediyor" dedi. Kuş fotoğrafını inceleyen Coşkun iki tarafta da gaga ile gözü arasındaki iki ayrı keneye dikkat çekip "Keneler birçok ölümcül hastalığın taşıyıcısı olabiliyor" ifadelerini kullandı.
Erzurum'da, kene ısırması sonrası tedavi gördüğü hastanede ölen 2 çocuk babası 37 yaşındaki İrşat Yüksel, sağlıkçıların getirdiği özel giysiler giyen mahalledeki gençler tarafından toprağa verildi. Nüğürcük Mahallesi muhtarı Abubekir Gültekin, "Tedbir olarak böyle bir defin yapıldı" diye konuştu.
Amasya'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle bir ölüm gerçekleşti. Hayatını kaybeden kadına, yaklaşık 15 gün önce tarlada çalıştığı sırada kene tutunduğu öğrenildi.
Sivas’ta bu yıl kene ısırması sonucu ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle ölenlerin sayısı 3’e yükseldi. Uzmanlar kene ısırmalarının ölümcül sonuçlar doğurabildiğini hatırlatarak vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor.
Tokatlı çoban Sertan Ayyıldız, onca ölüme rağmen, kırktığı koyunlardan çıkan kenelerle ölümcül risklerine aldırış etmeden boncuklarla oynar gibi oynuyor. Ayyıldız'ın söyledikleri ise şaşırtıyor. Çoban Ayyıldız, "Biz keneyi elimizle ile tutup taş ile eziyoruz. Bize bir şey olmuyor, hastaneye falan da gitmiyoruz. Bana kene yapıştığı zaman elimle kopartıp atıyorum. Kopardığım bölgede kenenin ağzı ve dişi kalıyor ama hiçbir şey olmuyor." diye konuştu.
Profesörler tarafından yapılan araştırmalarda yılın her zamanında yaşayabilen kenelere rastlanma ihtimalinin Gümüşhane, Tokat, Çorum, Zonguldak, Sivas, Yozgat ve Karabük’te daha yüksek olduğunu tespit ettiler. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Açıcı, doğayı seven insanlar için kenenin tehdit oluşturduğunu vurgulayıp, "Keneler gölgemizi ve yaydığımız karbondioksit kokusunu da algılayarak aktif duruma geçiyorlar" dedi.
Bahar ve yaz aylarında artış gösteren hastalıklar sağlığı büyük oranda riske atıyor. Lyme hastalığı da yaz aylarının riskli hastalıkları arasında yer alıyor. Uzmanlar lyme hastalığının belirti vermeden ilerlediğini ve eklem romatizması ve kalp iltihabı gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirterek uyarılarda bulundu.
Tokat'ta 2 kişi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisiyle Tokat Devlet Hastanesinde tedavi ediliyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artışın başladığı Erzincan’da, bir kişinin kulak ağrısı şikâyetiyle gittiği hastanede kulağından kene çıktı. Kentte son 1 haftadır 5 kişi kene şüphesiyle hastaneye giderken 2 kişiye KKKA tanısı koyularak tedaviye alındığı öğrenildi. Uzmanlar tarafından önümüzdeki günlerde KKKA vakalarının artarak devam edeceği öngörülüyor.
Tampon regl sürecinde pedlere göre çok daha konforlu olabiliyor. Tampon kullanmaya çekinen birçok kişi olsa da özellikle özel günlerde ve spor yaparken tamponu tercih eden kadınların sayısı giderek artıyor. Ancak tamponun sık sık değiştirilmesi gerekiyor. TikTok'ta paylaşım yapan bir sosyal medya kullanıcısı 2 yıldır aynı tamponla yaşadığını öğrendi.
Adana'da bir kişinin hayatı, gittiği berber sayesinde kurtuldu. Berber, saç tıraşı için gelen bir kişinin kafasında kene olduğunu fark etti. Gencin kafasındaki kene cımbızla alınırken berber "Doktorlar berberde kenenin fark edilmemesi halinde şahsın hayatının tehlikeye gireceği söylenmiş. Bir nevi gencin hayatını kurtardık" diye konuştu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bakır: - "KKKA hastalığı en çok 2007-2008 ve 2009 yıllarında görüldü. Bu yıllarda sayı 1300'lere yakındı, sonra giderek azaldı ve 1000'li rakamların altına düştü. Son 2-3 yıldır tekrar sayıda artış görüyoruz" - "Bu birçok sebeple izah edilebilir, pandemi süreci nedeniyle insanların büyük kentlerden bu alanlara göç etmesi, kene popülasyonunun artması ve mikrobu taşıyan kene sayısının da artması... Virüs taşıyan kene sayısı arttığı zaman tabii ki hastalık riski de artıyor"
Adana'da kene ısıran ikizler, bir aylık tedaviyle sağlıklarına kavuştu
Yozgat'ta KKKA hastalığı şüphesi olan kişi hayatını kaybetti
Tokat'ta 2 kişi KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi görüyor
Tokat'ta 2 kişi KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi görüyor
Sivas'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi öldü
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yeşillik alanlarda piknik yapan ve zaman geçirenlerin sayısı artarken, kenelerin ısırmasına bağlı olarak ölümlerin de yaşandığı kayıtlara geçti. Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerin avcısı olan sülünler ise Samsun’da yetiştirilerek Türkiye’nin birçok ilinde doğaya salınmaya başladı.
Bingöl'de KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kadın öldü
Sivas'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören 2 kişi hayatını kaybetti
Adana'da kene ısırması sonucu yaşamını yitiren polisin cenazesi defnedildi
Adana'da aile ziyareti için gittiği yerde kene tarafından ısırılan polis memuru Mesut Sayar, kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Adana’da kenenin ısırdığı polis hastanede hayatını kaybetti
Gümüşhane'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi yaşamını yitirdi. 69 yaşındaki kişinin, keneyi kendi imkanlarıyla çıkardığı fakat bir süre sonra yüksek ateş ve halsizlik şikayetiyle hastaneye başvurduğu öğrenildi.
Gümüşhane'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi öldü
Tüm yurtta hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kene ısırma vakalarında artışlar görülürken, Prof. Dr. Ahmet Sebe'den önemli bir uyarı geldi. Vatandaşların Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenenin üzerine Japon yapıştırıcısı döküp, ciltten sökmeye çalışanlarla karşılaştıklarını belirterek, "Kene vakalarında mutlaka hastaneye başvurulmalı" şeklinde konuştu.
"(Kovid-19) Özellikle son aşısının üzerinden 6 ay geçmiş tüm vatandaşlarımızı tekrar aşı olmaya çağırıyoruz. Alınabilecek en güçlü önlem, aşı" - "(KKKA hastalığı nedeniyle) İki vefatımız oldu, 10 vatandaşımız da yatarak tedavi aldı"
Sivas'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi hayatını kaybetti
Samsun'da KKKA hastalığı teşhisi konulan kadın öldü
Sivas'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi hayatını kaybetti
Kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı Sivas ili ve çevresinde büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Vatandaşlar arasında paniğe yol açan Sivas’taki kene ısırması vakalarında mayıs ayından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yükseldi.
Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, kentte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle bir kişinin yaşamını yitirdiğini, 9 kişinin ise hastanelerde tedavi gördüğünü açıkladı.
"Bu yıl önceki yıllara göre çok fazla kene vakası var. Maalesef bir gencimizi de bu hastalıktan kaybettik"
Erbaa ilçesinde 2008 yılında oluşturulan Keklik ve Sülün Üretim İstasyonu'nda her yıl yetiştirilen biner keklik ve sülün, keneyle mücadele kapsamında doğaya bırakılıyor - Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl: - "Bugüne kadar 12-13 biner keklik ve sülünün doğaya salımı yapılmıştır"
Kayseri'de hayvancılıkla uğraşan ve ateş, bulantı, kusma ve halsizlik şikayetiyle İncesu Devlet Hastanesi'ne başvuran bir kişi KKKA hastalığı şüphesiyle hayatını kaybetti.
Yozgat'ta bir kişi KKKA hastalığı şüphesiyle hayatını kaybetti
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Keskin: - "Ülkemizde 2012 yılında yapılan çalışmaya göre 48 kene türü vardı ancak son yıllarda gerek biz gerekse başka üniversitelerdeki hocalarımızın katkılarıyla bu sayı 55'e çıktı" - "1990'lı yıllarda ülkemizde sığırlar üzerinde yapılan çalışmalarda toplanan tüm kene türleri içinde 'hyalomma marginatum' türüne ait örneklerinin sayısının yüzde 5'i geçmediğini görüyoruz. Son yıllardaki çalışmalarda bu oranın yüzde 70'e kadar çıktığını görüyoruz"
Elazığ'da meydana gelen olayda 3 yaşındaki çocuk kene tarafından ısırıldı. Keneyi aile eliyle çıkarırken semptomlar 5 gün sonra ortaya çıktı. Kenenin ısırdığı yerin şişmesi, mide bulantısı, kusma ve ateş şikayetlerinin görülmesi üzerine çocuk hastaneye kaldırıldı.
Erzurum'da kene ısırmasından ölen kişinin cenazesi Bursa'da defnedildi
Malatya’da 5 yaşındaki Asel Özdemir ailesine karnının ağrıdığını söyledi. Küçük kızın babası kızının kulağını görünce şoke oldu. Asel hemen hastaneye kaldırıldı. kulağına kene yapışan 5 yaşındaki küçük kız, hastaneye kaldırıldı.
Havalar güzelleşince sosyalleşmek için açık hava ortamları tercih ediliyor. Parkta, bahçede oturmak her ne kadar huzur verse de ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Açık havalarda bulunan keneler sağlığı tehlikeye atıyor. Uzmanlar her sene olduğu gibi bu sene de keneler hakkında uyarılarda bulundu. Bu seneki vakalar hızlı ilerliyor…
Batman'ın Kozluk ilçesi Ünsaldı köyünde Ahmet Bülbül (60), vücuduna yapışan keneyi kendisi çıkardı. Bir süre sonra rahatsızlanarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Batman'a ardından da Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen Bülbül hayatını kaybetti.
Kene ısırması öldürür mü? sorusunun yanıtı Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi şüphesiyle hastaneye kaldırılan çobanın hayatını kaybetmesinin ardından merak konusu oldu. Çok sayıda vatanda, 19 yaşındaki Eray T'nin ölümü üzerine internette araştırma yapmaya başladı. Kene ısırması öldürür mü? Kene nasıl çıkarılır? Isırdığında ne olur? sorularının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz...
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde bir kenenin ısırdığı çoban hastaneye kaldırıldı. Ancak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesiyle hastaneye kaldırılan 19 yaşındaki genç, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Kayseri’de 23 yaşındaki Birhan Baş, kene ısırmasına bağlı yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığını 3 günlük yoğun bakım tedavisinin ardından atlattı. Uzmanından ise kene ile ilgili korkutan bir uyarı geldi. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, "Maalesef bu seneki vakalarımız biraz sıkıntılı ve hızlı seyrediyor. Ölümcül kanama riski biraz daha fazla" dedi. İşte uzman isimden dikkat çeken kene açıklamasının detayları!
Sivas'ta eliyle ezdiği keneden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü alan 74 yaşındaki Kaşıf Tunç hayatını kaybetti. Yüksek ateş şikayetiyle hastaneye giden yaşlı adamın tütün sararken kene ezdiği parmağını ağzıyla ile ıslatması sonucu virüs kaptığı ortaya çıktı.
Uzmanlar, havaların ısınmasıyla insanların kırsal alanlarda yoğunlaşmasının kene ısırığıyla bulaşan lyme hastalığının görülme sıklığında artışa yol açabileceği uyarısında bulundu. Kuzey yarım kürenin sessiz pandemisi olarak adlandırılan lyme hastalığı, genelde keneler olmak üzere bazı sokan böceklerle bulaşabilir. İlerledikçe insanlarda kalıcı hasarlar bırakabilir.
Tokat'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi ile 3 kişi tedavi görüyor
Çorum'un Uğurludağ ilçesinde bir kişi keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi.
Tokat'ta çiftçilik yapan Şenel Yıldız geçtiğimiz yıl ayı saldırısına uğramış, ayı ile güreş tutup kurtulmuştu. Anlattıklarıyla o dönem sosyal medyada gündem olan Yıldız, ayı saldırısından sonra beklemediği durumla karşılaştı. Yüksek ateş ve kusma belirtileri hastaneye başvuran Yıldız’a Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisi konuldu. Keneyi hafife aldığını belirten Yıldız, ''Kene ayıdan kuvvetli geldi. Ayıdan kesinlikle korku yok. Ayı zaten memleketi terk etti. Keneden korkuyoruz'' dedi.
Kış boyunca kapalı ve sıkıcı alanlarda oturmaktan sıkılan insanlar bahar aylarının gelmesiyle birlikte açık alanları tercih etmeye başlıyor. Her sene açık alanlarda kene vakalarında artış görülüyor. Bu artan kene ısırıkları insanları tedirgin ediyor. Kene ısırıklarının erken teşhis edilmemesi çok ciddi sonuçlara neden oluyor. Bu sebeple kene ısırıklarının belirtileri hakkında bilinçli olmak gerekiyor.
Uzmanlar kenelere karşı uyardı. Kene ısırmaları ile birlikte görülmeye başlayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) karşı uyarılarda da bulunan uzmanlar, kene ile mücadelede en etkili yöntemin tedbir, erken tanı ve tedavi olduğunu söyledi. Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de KKKA’nın endemik bir hastalık haline geldiğine dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları uyarıyor.
KKKA hastalığının, hayvanların kan ve vücut sıvısıyla da bulaştığı bildirildi
Tokat'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi ile 3 kişi tedavi görüyor
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte açık alanlarda sosyalleşme artma başladı. Açık alanlar sağlık için ne kadar iyi olsa da çimlerde bulunan keneler sağlığı tehlikeye atabiliyor. Kene ısırıkları görülmeden fark edilmeyebiliyor. Uzmanlar kırsal alana giden kişilerin eve dönünce vücutlarını kontrol etmeleri konusunda uyarıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi 6 bin büyükbaş hayvan için çiftçilere kene ilacı verdi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin: - "Çok dikkat etmek lazım, son iki yıldır tabiattaki kene sayısında çok ciddi bir artış var. Özelikle vahşi hayat ile komşuluğu olan illerimizde, köylerimizde ve yerleşim alanlarında kene popülasyonu geçen yıllara göre 4-5 kat arttı"
Sivas'ta KKKA şüphesiyle tedavi gören kadın yaşamını yitirdi
1 Temmuz itibarıyla eski normale dönecek olan Türkiye’de doğal ve yeşil alanlara yapılacak ziyaretler artacak. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Gelemen Sülün Üretim Merkezi ile Terme Sülün Üretim Merkezinde her yıl binlerce sülünü yetiştirerek Türkiye’nin farklı illerinde doğaya bırakıyor. Birçok zararlı ile beslenen sülünler, ekolojik sistem içinde önemli bir yer kaplıyor. Bu yıl da 15 bin adet sülünün üretilerek doğaya bırakılması hedefleniyor.
Tokat'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi öldü
Bahar aylarında artışa geçen kene ısırması vakalarına karşı uyarılar gelemeye devam ediyor. Henüz bir aşı geliştirilemeyen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ölümcül özelliğini koruduğunu belirten Uzm. Dr. Merve Çelik, keneye elle temas, üzerine kolonya dökme, başını koparma gibi hataların yapılmaması gerektiği konusunda uyardı.
Afrika’da belgesellerden görmeye alıştığımız devasa büyüklükteki dev karınca yuvaları Uludağ’da ortaya çıktı. Özellikle kene düşmanı olan kırmızı orman karıncalarının yaptıkları yuvalar, çam ağaçlarının diplerinde ilginç görüntüler oluşturuyor.
Kırıkkale'de bacağına kene yapışan kadın hastaneye kaldırıldı
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kene vakası ile karşılaştıklarında keneyi kendilerinin çıkarmaya çalışmamaları ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirterek, geç kalınması durumda kenenin 10 gün içinde ölüme yol açabileceği uyarısında bulundu. Dikmen, "Kolonya dökenler, sigara söndürenler oluyor, bunları yapmayalım" dedi.
Havaların ısınması ile ortaya çıkan keneler ile ilgili bilgiler veren Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, kenenin 900’e yakın hastalığı canlılara nakledebileceğini söyleyerek, “Hayvan besleyen vatandaşlarımız da çok dikkatli olmalı” dedi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Parlak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA), Covid-19'a göre insanlarda daha ağır seyrettiğini ve bütün vücudu etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Parlak, "Depremler var diye evimize gitmemezlik etmediğimiz gibi kene var diye doğadan uzaklaşamayız. Virüs var diye insanlardan kaçamayız. Önlemleri alarak depremler gibi kene ve koronavirüsle de birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz" dedi.