Türk edebiyatında ’ara nesil’ olarak adlandırılan dönemin sanatçılarından Recep Vahyi’nin 117 yıl önce kendi el yazısıyla yazıp basılmayan ve kayıp olarak bilinen eserleri, akademisyenin gayretiyle müzayededen satın alındı. Doç. Dr. İlyas Kayaokay, Vahyi'nin hiç evlenmediğini ve muhtemelen basılmamış eserlerinin kız kardeşlerine intikal ettiğini söyleyip "Sonra hepsi sırra kadem basıyor" dedi. Kayaokay eserleri müzayedede bulduğunu ve almak için kredi çekmek zorunda kaldığını anlattı.
Mardin'in Boncuklu Tarla'sında, 12 bin yıllık tarihin derinliklerinden çıkan inanılmaz bir keşif şok etkisi yarattı! Geçmişi Neolitik Çağ'a kadar uzanan alanda, 2 metre 20 santimetre uzunluğunda işlenmiş bir taş blok (stel) ve çok sayıda ilginç buluntu ortaya çıkarıldı. Uzun süre kullanılan ve en az dört kez yenilenen bir kamu binası kalıntısı, bölgedeki medeniyetlerin izlerini derinlemesine aydınlatıyor.
Konya'dan bir öğretmenin gözlemleri, bilim dünyasını sarstı! Süleyman Uysal'ın Antalya'da keşfettiği ve bilim insanlarına gönderdiği bitki, yapılan kapsamlı çalışmalar sonucunda tamamen yeni bir tür olarak tanımlandı. Polygonum Uysalii adı verilen bu endemik bitki, sadece Türkiye'nin topraklarında yetişiyor ve sağlık, gıda ve kozmetik gibi birçok alanda devrim yaratma potansiyeline sahip.
İnsanlığın yazının kökenine dair anlayışını gösteren bir keşif yapıldı. İtalya'nın Bologna Üniversitesi'nden araştırmacılar proto-çivi yazısı ile 6 bin yıllık silindir mühürlerdeki tasarımlar arasında önemli bağlantılar buldu. Araştırmacılar "Bu mühürlerdeki sembollerin, yazının ilk işaretlerine benzer şekilde kullanıldığını gördük" ifadelerini kullandı.
Çanakkale'nin Çan ilçesinde yapılan yeni kazı çalışmalarında dikkat çeken bulgulara ulaşıldı. Bölgede bulunan 86 bin yıl öncesine ait insan iskeletlerinin dönemin yaşam tarzlarına ışık tutması bekleniyor. Çalışmalarda keşfedilen 25 bin bulgu arkeoloji alanında büyük heyecan uyandırdı.
İzmir'in Selçuk ilçesindeki Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı kazılarında M.Ö. 3. yüzyılda ‘Romalı bir gladyatöre' ait olduğu değerlendirilen ve sonrasında M.S. 5. yüzyılda tekrar kullanılarak içerisine 12 tane iskeletin konulduğu lahit bulundu. Araştırmayı yapan Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu kendini şaşırtan gelişmeyi anlattı ve toprağın 20 santim aşağısındaki bulguları sıraladı.
Bilim insanları iklim değişikliğiyle birlikte korkunç bir detayı ortaya çıkardı. Guliya Buzulu'nda yapılan araştırmalarda yaklaşık 40 bin yıl öncesine dayanan bin 700 antik virüs tespit edildi.
Bilim insanları yaşam hakkında bilinen tüm ezberleri bozacak nitelikte bir keşfe imza attı. Araştırma sonucuna göre; okyanusun derinliklerinde, patates büyüklüğünde, deniz tabanına yayılmış halde bulunan metalik nodüller, organizmaları olmadan oksijen üretebiliyor. "Karanlık oksijen" adı verilen bu oksijen türünün oluşumu bilim insanlarını da şaşırttı.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde arkeolojik kazılarda bulunan 1500 yıllık kilise kalıntısında dikkat çeken bir keşif yapıldı. Yapılan kazılarda denizyıldızı fosiline ulaşıldı. Çalışmalarda elde edilen buluntular, incelenmek üzere götürüldüğü Müze Müdürlüğüne ait kazı evinde muhafaza altına alındı.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesine gelen dalış tutkunları, uzman dalgıçlar eşliğinde Van Gölü'nün derinliklerine dalarak mikrobiyalitleri, batık gemileri ve su altında kalan yapıları keşfediyor.
Antalya'daki heyecan yaratan haberi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, duyurdu. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Bakan Ersoy, Aspendos Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu dönemine ait 2 bin yıllık Zeus ve Aphrodite heykellerinin bulunduğunu açıkladı. Söz konusu heykellerim fotoğrafları, büyük ilgi çekti.
ABD'de yaşayan Jesse Leitch isimli bir adam mülkündeki bazı rutin bakımlar sırasında içinde bir asırdan fazla süre öncesine ait eşyaların bulunduğu bir zaman kapsülüne rastladı. Bulduğu parçaların 1907 yılına ait olduğunu düşünen adam gördükleri karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.
Çin'in kuzeydoğusundaki Bohay Denizi'nde 100 milyon tonluk ham petrol rezervi keşfedildiği bildirildi. Bohay Denizi ile Güney Çin Denizi'nde açık deniz petrol ve doğal gaz sondajı yapan şirket, 2024'te 700 ila 720 milyon varil petrol çıkarmayı hedefliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Bu sene, 2024 yılını inşallah keşif yılı olarak ilan edeceğiz." dedi. Bayraktar, "Türkiye olarak enerjideki bu dışa bağımlılık sorununu hep birlikte ortadan kaldırmış olacağız." değerlendirmesini yaptı.
Her santimetresinde bir tarih barındıran İstanbul'da yeni keşifler geçmişe ışık tutmaya devam ediyor. 2017'de Rumeli Han'ın restorasyonu sırasında altında keşfedilen 130 yıllık gizli tünel tarih meraklılarını heyecanlandırdı. Rivayete göre tünel, halkın arasına karışmak isteyen zengin kişiler için inşa edildi. Toplam 1400 metrekarelik alanın ilerleyen zamanlarda konserlere de ev sahipliği yapması bekleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu yıl enerjide yeni keşiflerin beklendiğini belirterek, "Karadeniz'de çok önemli 3 lokasyonda 2024 içerisinde arama yapacağız." ifadesini kullandı.
Kazakistan'da Türk tarihi için önemli bir keşif yapıldı. Batı Göktürk dönemine ait bir külliye ve yeni eserler tespit edilirken bunlar arasında tarihte ilk defa bir Göktürk kağanının yüzünün tasvir edildiği kemer tokaya ulaşıldı. Keşfin, Türk tarihini değiştirebileceğinden bahsediliyor. Kazı çalışmalarını gerçekleştiren ve bulguları tespit eden Kazak arkeolog Prof. Dr. Zainolla Samashev detayları anlattı.
İzmir'in Bornova ilçesindeki kazı çalışmalarının sürdüğü Yassıtepe Höyüğü'nde, benzerlerine Ege Denizi'ndeki Midilli Adası'nda rastlanan 5 bin yıllık pişmiş toprak malzemeden yapılmış tanrıça heykelciği bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Bulduğumuz tanrıça heykelciği Midilli'dekilerden 500 yıl daha önceki döneme ait. Bu eser, kültürel etkileşimin Kuzey Ege Adaları hatta Balkanlar'a doğru olduğunu göstermekte" dedi.
TikTok kullanıcısı ColtyyandCombo arkadaşlarıyla nehire girdikleri yerde yüzüğünü düşürdükten sonra eğlenceli bir keşfe imza attı. Arkadaşının yüzüğünü bulmak için daldığı anları TikTok’tan paylaşan ColtyyandCombo gizemli bir kutu buldu. Kutunun içinden ise yıllardır kullanılmayan bir silah ve mücevher çıktı. Mücevherin değeri ise dudakları uçuklattı.
Rize'de Bozkurt kavimlerine ait olduğu düşünülen 3 bin yıllık kaya resimleri bulundu. Resimlerin dünyada az rastlanan örneklerden olduğunu kaydeden Doç. Dr. Pekşen, “Boyama usulü yapılan kaya resimlerini Karadeniz’de ilk kez gördük” dedi.
Sinop’ta 2300 yıllık geçmişe sahip yapıların bulunduğu Balatlar Yapı Topluluğu kazısında Helenistik döneme ait olduğu düşünülen mozaik bulundu. Zengin bir ailenin yemek odası olduğu düşünülen mozaik tabaka, “Türkiye’de benzeri olmayan dünyada belki eşine benzerine ender rastlanabilecek önemli bir bulgu" olarak tanımlandı.
Bingöl'de 300 milyon tonluk büyük bir keşfe imza atıldı. Demir cevheri keşfini memleketini ziyareti sırasında duyuran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamasına göre keşif ile cari açık yılda 600 milyon dolar düşecek. Yılmaz'ın yakın zamanda başlayacağını belirttiği proje ile 10 bin kişiye istihdam olanağı oluşması bekleniyor.
Zonguldak'ta 2 yıl önce terastan düşen Ayşe Özgecan Usta'nın ölümüne ilişkin keşif gerçekleştirildi.
Türk bilim insanları, heyecanlandıran bir keşfe imza attı. Zonguldak'ta bulunan yeni bir yangıç (gammarus) türü dünya literatürüne kazandırıldı. Gökgöl Mağarası'nda keşfedilen kabuklu sınıfı canlılardan olan yangıç türüne, Türkiye Mağaracılık Federasyonuna (TUMAF) ithafen "gammarus tumaf" ismi verildi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek, "Ülkemizde 51 farklı türü var bu canlının. Biz burada 52'ncisini bulmuş olduk" dedi. İşte yeni keşfin detayları...
Amerika Birleşik Devletleri’nin Kansas eyaletindeki Kansas Nehri’nde balıkçılık yapan Kevin Zirjacks oltasıyla son dinozorlardan en az 70 milyon yıl öncesine dayanan, nesli tükenmekte olan bir tür balık keşfetti. Çok ender bulunan bir göl mersin balığını oltasının ucunda gören Zirjacks büyük bir heyecan yaşadı.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Anlaş: - "Bu tür muhtemelen dünyada sadece Gala Gölü Milli Parkı çevresinde yaşıyor. Orman ve tarım zararlılarıyla beslenen bir böcek olduğunu tahmin ediyoruz"
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde bulunan Assos Antik Kenti'nde heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Kazı yapan bilim insanları, önceki çağlarda çöplük olarak kullanıldığı tespit edilen bir alanda bulduğu amforada, 1600 yıllık kılçık kalıntılarına ulaştı. Yapılan kontrollerde kılçığın orkinos balığına ait olduğu belirlendi.
Muğla'nın Milas ilçesinde tarlasını süren bir çiftçi tarihi keşfe imza attı. Sabana takılan büyük taşın ne olduğunu anlamaya çalışan çiftçi, taşın etrafını temizleyince tarihi bir kalıntıyla karşılaştı. Milas Müze Müdürlüğü'ne haber verilmesi üzerine inceleme yapan ekipler, taşın yaklaşık 2 bin 400 yıl önce inşa edildiği tahmin edilen 'oda mezar' olduğunu tespit etti. Korumaya alınan 'oda mezar'da kurtarma kazısı başlatıldığı bildirildi.
Kabartmayı bulan Recep Aşık: - "Daha önce kayıtlarda olmayan bir eseri bulmanın mutluluğunu yaşıyorum"
Arkeologlar inanılmaz bir keşfe imza attı. Günümüzde kahvaltı sofralarının sevilen ürününü kadim uygarlıkların da tükettiğini gösteren keşif Antik Mısır mezarında yapıldı. Arkeologların son bulgusu, 2 bin 600 yıllık bir gerçeği daha ortaya çıkardı.
Konya'da bir kişinin karısı tarafından öldürüldüğü iddia edilen evde keşif yapıldı
Müslüme Yağal'ın cansız bedeninin bulunduğu bölgede keşif yapıldı
Dört köşesi birçok eski medeniyetin miraslarına ev sahipliği yapan Türkiye'den tarihi keşifler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Son olarak, İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan Metropolis Antik Kenti'nde yapılan keşif arkeologları dahi heyecanlandırdı. Antik kentte kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Serdar Aybek, keşfe ilişkin görüşünü "Bizi çok sevindiren bir şey oldu" sözleriyle anlattı. 1800 yıllık keşif bir ilk olma niteliğini taşıyor.
Sandras Dağı'nda bulunan ve "Muğla soğanı" ismi verilen bitkinin bilimsel adı, bitkiyi keşfeden doğasever Ayhan Toprak'a atıfla belirlendi - Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ile Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım: - "Bu dağın zirvesinde ve eteklerinde yer alan ve başka bir yerde yayılış göstermeyen 30'dan fazla endemik bitki türü olduğunu söyleyebiliriz. Bu bitkide olduğu gibi yeni türlerin keşifleri devam ediyor"
Terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan'ın talimatıyla Türkiye'ye gelen ve sahte kimlikle İstanbul'da yakalanan bombalı eylem hazırlığındaki Mehdi Mıhçı'nın keşif görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntülerde, Mıhçı'nın, İstanbul'un değişik noktalarında keşif amaçlı yürüdüğü görülüyor.
Son dakika haberi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Türkiye'nin kendi gazını kullanmasıyla ilgili merak edilenleri yanıtladı. "Akkuyu Nükleer Santral'de bir aksamaya izin vermeyiz." diyen Bakan Dönmez, açıklamasının devamında kendi doğal gazımızı kullanacağımız tarihi de açıkladı. Öte yandan Dönmez "Akdeniz'de 45-60 günlük süremiz var. Bu sürede sondajımızı tamamlayacağız. Keşif bulursak milletimizle müjdeyi paylaşacağız." diye konuştu.
Dilimizdeki her kelimenin birden fazla anlamı bulunur. Bu sebeple o sözcüklerin eş anlamları da çeşitlilik gösterir. Buluş kelimesi de bu özelliklere sahiptir. Fiil olarak çekilebileceği gibi isim olarak da kullanılır. Farklı alanlarda farklı kullanımları vardır. Buluş kelimesinin eş anlamlısı nedir? İşte buluş eş anlamlısı ve cümle içinde kullanım örnekleri...
İsraillilere yönelik eylem hazırlığında bulunan şüphelilerin keşif görüntüleri ortaya çıktı