Siirt’te kış mevsiminde tercih edilen kestane yerine meşe palamudu tezgahta yer aldı. Kolesterole ve mideye iyi geldiği bilinen meşe palamudunun özellikle şeker hastalığına karşı çok faydalı olduğu söyleniyor. Daha önce İbrahim Saraçoğlu tarafından da incelenen meşe palamudu için Saraçoğlu özellikle birkaç tane meşe palamuduna çizik atıp suda kaynatarak hazırlanan çayın şekeri düşürücü özelliği olduğunu söylüyor.
Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan kestane, birçok kentte tezgâhlarda yerini aldı. Kilosu şu anda 100-150 lira arasında değişen kestaneler satıcılarının yüzünü güldürdü. Çin kestanelerinin Türkiye'ye girişinin yasaklandığını hatırlatan satıcılar, "Kendi kestanemiz bize yetiyor" dedi.
Düzce ormanlarında yetişen ve lezzetli aromasıyla dikkat çeken ’Düzce Kuzu Kestanesi’ tezgaha iner inmez kapış kapış satılıyor. Kilosu 150 liradan 500 liraya kadar çıkan kestane Düzce Belediyesi’nin üreticileri desteklemek için açtığı Hamidiye Pazaryerinde alıcılarını bekliyor.
Şekerinden haşlanmışına birçok farklı formda tüketilebilen hatta yemeklere de konulan kestanenin dünya çapında farklı türleri de bulunur. Bazı kestanelerin insanlar tarafından tüketilmesi ise doğru değildir. Normalde hayvan yemi olarak kullanılan Çin kestanesi de bunlardan biridir. Peki, Çin kestanesi nasıl anlaşılır? Çin kestanesi zararları nelerdir?
Sakarya'nın Kocaali ilçesinde kestane toplarken kaybolan 72 yaşındaki kişi için arama çalışması başlatıldı.
İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çeşitli illerden kestane seven kişiler, lezzeti ve aromasıyla yoğun talep gören Düzce kuzu kestanesini alabilmek için akşam saatlerinde açılan kestane pazarına akın ediyor. Şehir merkezindeki Hamidiye Mahallesi’nde kurulan pazar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar kuzu kestane almak isteyen meraklıları bir araya getiriyor.
Kestane üretiminde Türkiye'de söz sahibi olan Aydın dağlarında üreticileri hasat telaşı sardı. Lezzeti ile cezbeden, kış aylarının vazgeçilmez ürünü kestanenin bahçeden sofralara zorlu yolculuğu bu yıl erken başladı. Geçen yıllara göre bu sezon oldukça yüksek olan rekolte üreticileri sevindirirken, toptan fiyatların ise geçtiğimiz yıllara göre daha düşük olacağı tahmin ediliyor.
Savaş anıtları, kanyonlar, parklar, şelaleler, tarihi mekanlar ve camilerle çevrili olan Bursa’nın İznik ve İnegöl gibi ilçeleri oldukça popülerdir. Bu şehrin kültürel ve tarihi değerini yansıtan şehirlerinde, iskender kebap ve kestane şekeri gibi yöresel lezzetler denenebilir. Bursa’dan satın alınabilen değerli hediyelikler arasında ise İznik çinileri ve havlular ön plana çıkar.
Bursa’nın eşsiz lezzetlerinin başında gelen kestane, türlü şekillere girdiği farklı yiyeceklerle Türk mutfağı için önemli bir noktadadır. Yemeklerden salatalara her yiyecekte kendine bir yer bulan kestane en çok şekeri ile bilinir. Yapımı ise aslında oldukça pratiktir. İşte kestane şekeri tarifi!
Bursa şehri ile özdeşleşmiş olan lezzetlerden kestane ile hem ferahlatan hem de enfes bir dondurma tarifimiz var. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz kestaneli dondurma tarifini siz de deneyebilir, misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Zonguldak'ta kestane ağaçlarını gal arısı zararlısından korumak amacıyla "torymus sinensis" isimli faydalı böcekler doğaya salındı.
Ticaret Bakanlığı düzenlemesiyle, yerli üreticilerin daha etkin şekilde korunması ve rekabet gücünün artırılması amacıyla kestane ithalatı izlenecek. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kestane soğuk günlerin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Kış aylarında sıklıkla yenilen kestanenin inanılmaz faydalarını duyanlar çok şaşırıyor. Kış aylarında kapış kapış satılan kestanenin hem kolesterolü düşürücü hem de kanserde koruyucu özelliği olduğu ortaya çıktı.
Türk ziyafet sofralarının olmazsa olmazlarından pilavı sade, arpa ya da tel şehriyeli yapabileceğiniz gibi farklı malzemelerle ve tariflerle de renklendirebilirsiniz. Özel günlerde, yemek davetlerinizde ya da yılbaşı akşamı hazırlayacağınız sofralarda servis edebileceğiniz kestaneli pilavı da deneyerek menünüze değişiklik katabilirsiniz.
Kış aylarının gelmesiyle bolca tüketilen kestane satışları arttı. Bu yıl ülkedeki kestane sayıları azaldı ve yüksek fiyatlar dolayısıyla ithal kestane satışları da arttı. Hayvan yemi olarak ithal edilen Çin kestanelerinin son günlerde pazarlarda satışa çıkarıldığı öğrenildi. Yerli kestanelerden ayırt edilmesi zor olan ve insan sağlığına ciddi zarar verdiği tespit edilen kestaneler için İstanbul ve İzmir'de Zabıta ekipleri halk pazarında denetleme yaptı.
Günümüzün en gözde mutfak aletleri arasında yer alan Airfryer'da çeşitli yemekler ve tatlılar hazırlayıp sunabildiğiniz gibi lezzetli atıştırmalıklar da pişirebilirsiniz. Sebze haşlama, kızartma, közleme gibi işlemleri de Airfryer sayesinde çok kısa süreler içinde hazırlayıp sunabilirsiniz. Kış aylarının en sevilen atıştırmalıklarından biri olan kestaneyi de Airfryer’da birkaç dakika içinde pişirip servis edebilirsiniz.
Ülkemizin üretiminde ikinci sırada olduğu bilinen arıcılık ana hedefi bal üretmek olan bir faaliyettir. Şifa kaynağı kabul edilen, insan ve hayvan sağlığı için son derece faydalı bir besin olduğu bilinen bal üretimi için ustalık, sabır ve özen gerekir. Arılar tarafından üretilen ballar farklı özellikleri ile birbirlerinden ayrılır ve birçok farklı çeşit bal vardır. Bal türleri birbirlerinden tat, kıvam, renk gibi belirgin özelikleri ve yetişme teknikleri ile ayrılırlar.
Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü Simav İşletme Müdürlüğü laboratuvarında orman zararlılarına karşı yetiştirilen "Torymus Sinensis" isimli yırtıcı böcekler, kestane gal arısı ile savaşmak için kestane ormanlarına salındı. Kütahya Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil, üretilen yırtıcıların doğaya salınarak, doğada kestane verimini ciddi ölçüde düşüren gal arısı ile mücadele edildiğini ve kestane veriminin tekrar arttırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Bartın'da kestane rekoltesini düşüren gal arısıyla mücadele amacıyla laboratuvarda üretilen böcekler doğaya bırakıldı.
Kestane, kayıngiller ailesinde yer alan bitkidir. Kış aylarında sıklıkla tüketilir. Ilıman iklime sahip bölgelerde yetiştirmeye uygun özelliktedir. Ayrıca nemli ve sıcak iklime sahip bölgelerde de kestane yetiştirmek mümkündür. Ağaçta yetişen kestane kış aylarında suda kaynatma, közleme veya fırınlama gibi yöntemlerle sıkça tüketilir.
Kestane kış aylarının vazgeçilmezi olarak görülüyor. Soğuş kış günlerinde sıcak aile sohbetlerinin olmazsa olmazları arasında yer alan kestanenin en lezzetli tarifi merak ediliyor. Tavada kestane nasıl yapılır sorusu sıklıkla aratılıyor. İşte lokum gibi yumuşacık olacak tavada kestane tarifi...
Tam dört asırdır meyve veriyor! Yakınında yaşayanlar savaşları ve kıtlıkları onunla atlattı. Bu ağaç tam 410 yaşında, geçen sene yapılan incelemeler sonucunda anıt ağaç olarak tescillendi. Diyarbakır'daki o ağaç araştırmalara konu oldu. 410 yıllık kestane ağacı tescillendi.
Bir yılbaşı klasiklerinden biri olan fırında kestaneli iç plavlı hindi, yeni yılda birçok evin sofralarında yer alıyor. Zuhal Topal'la Yemekteyiz programında nefis bir lezzet olan fırında kestaneli iç pilavlı hindi hazırlandı. Yapımı biraz meşakatli olsa da bu tarif, yılbaşı sofralarına çok yakışıyor. İşte fırında kestaneli iç pilavlı hindi tarifi...
Kış aylarında kömür sobalarının, ısıtıcıların baş tacı kestane kebabı Airfryer’da birkaç dakika içinde kolayca pişirebilirsiniz. Kestanenin lezzetine lezzet katacak olan Airfryer’da yalnızca tek bir malzemeyle hızlıca hazırlayıp servis yapabilirsiniz. Soğuk kış akşamlarına kestane kebabının sıcacık tadıyla güzel bir dokunuş yapmak isterseniz Airfryer'da kestane kebabını birkaç dakikalık sürede pişirebilir ve farklı tariflerde kullanabilir ya da direkt olarak tüketebilirsiniz.
Bahçelievler Belediyesi tarafından düzenlenen 'Kestane Festivali'nde ziyaretçilere 5 ton kestane dağıtıldı. Yoğun katılım nedeniyle kestane ocaklarının önünde uzun kuyruk oluştu.
Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde düzenlenen Kestane Festivali renkli anlara sahne oldu. Festivalde kestaneden yapılan tatlılar birbiriyle yarışırken, vatandaşlar ise en fazla kestaneyi yemek için bir birleriyle yarıştı.
Mersin'in Erdemli ilçesinde, kuraklığa dayanıklı olmasından dolayı bahçesine alternatif olarak kestane diken çiftçi, 60 ağaçtan 9 ton ürün topladı.
Mersin'in yüksek kesimlerinde kuraklığa dayanıklı gelir getirici ürün olarak yetiştirilmeye başlanan Akdeniz kestanesinin üretiminin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı. Kestanenin küresel iklim değişikliği de göz önüne alınarak kuraklığa dayanıklı gelir getirici ürün olarak yaygınlaştırılması hedefleniyor. Hiçbir masrafı olmayan kestanenin kilosu 80 liradan satılıyor.
Olgunlaşınca yere düşen kestaneleri toplayan mahalle sakinleri, bir kısmını satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde polis ekipleri, başka bir ilden kargoyla gönderilen armut ve kestanelerin arasına gizlenmiş 200 tabanca mermisi ele geçirdi.
Konya'da meyvelerin arasına gizlenmiş 200 tabanca mermisi ele geçirildi. Kargoyla gönderilen paketin içinde bulunan mermilerin, bir silah fabrikasında işçi olarak çalıştığı öğrenilen şüpheliye ait olduğu ve şüpheli hakkında işlem başlatıldığı bildirildi.
Kestane soğuk günlerin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Kış aylarında sıklıkla yenilen kestanenin evde yapımı zor olabiliyor. Birçok kişi evde yaptığı kestanenin sokak kestanesi lezzetinde olmadığını belirtiyor. Ancak püf noktalarına dikkat edildiğinde sokak kestanesini elde etmek çok kolay. Sokak kestanesi nasıl yapılır? merak ediyorsanız bu kestane tarifini deneyebilirsiniz.
Aydın'da sezonun ilk kestaneleri borsaya getirildi
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde pazar tezgahlarında yerini alan kestane, iriliğine göre 35-45 TL arasında fiyattan satılıyor. Üreticiler, kestane hasadının yaklaşık 1 ay daha süreceğini ancak fiyatlarda düşme yaşanmayacağını ifade etti.
Samsun'da Nebiyan kestanesinde hasat mesaisi başladı
Erfelek kestanesinde rekoltenin 350 tona düşeceği öngörülüyor
Örümcek birçok insanın en korktuğu hayvanlardan. Evde, bahçede sıklıkla gördüğümüz örümcekleri uzaklaştırmak için çeşitli yöntemler aranıyor. Ancak bu yöntemler istenilen sonuçları vermiyor. Oysa ki örümcekleri evden uzak tutmanın yolu basit yöntemlerden geçiyor.
Samsun Atakum Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri geliştirdikleri, "Kestane Kabuğu ile Atık Sulardaki Ağır Metal İyonlarının Uzaklaştırılması Projesi" ile TEKNOFEST KARADENİZ'e katılacak - Kimya teknolojisi öğretmeni Cem Keser: - "Yaptığımız deneyler sonucunda yaklaşık yüzde 90 ağır metalleri kirli sudan uzaklaştırdık. Bu filtre, bir fabrikanın ağır metal içeren suyunda denenebilir"
Kütahya'nın Simav ilçesinde belediyenin hazırladığı projeyle kurulan tesiste sıvı, katı sabun, kolonya gibi temizlik ve kişisel bakım ürünleri imalatıyla engelliler için de istihdam sağlanıyor
Soğuk kış günlerinde ilk akla gelen yiyeceklerden biri olan kestane; kavrulmuş, haşlanmış ve tatlı olarak tüketilebiliyor ya da pilavlara, yemeklere lezzet veriyor. Kalorisi düşük bir besin olan kestane yüksek miktarda lif, protein ve karbonhidrat barındırıyor. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, demir ve fosfor içeriğiyle zengin bir mineral kaynağı olarak tanımlanıyor.
Bursa'da seyyar satıcı, Orta Doğu'dan gelen çok sayıda turiste daha iyi hizmet verebilmek için Arapça öğrendi. Yabancı dil bilen seyyarın işleri açılırken, turistlere şehrin tarihî yerlerini de anlatarak turizme hizmet ediyor. Necdet Özçelik,
Bursa'da seyyar satıcılık yapan Necdet Özçelik, Orta Doğu'dan gelen çok sayıda turiste daha iyi hizmet verebilmek için Arapça öğrendi. Özçelik yeni diller öğrenmek için çalışmalara başladığını ifade ederek, "İşlerimde hissedilir derecede artış oldu" dedi.
Kış aylarının vazgeçilmezi kestanenin kokusu Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin sokaklarını sardı. Vatandaşların kestaneyi tercih etmesi ise satıcıların yüzünü güldürürken Çin kestanesine karşı da uyarıda bulundu. Kestane satıcısı Zeki Gezer, ''Şimdilere Çin’den getirilen uygun fiyat adı altında, genelde pazarda satışa sunulan kanserojen madde içeren bir kestane çeşidi. Çin kestanesi kötü kokusundan ve tadından anlaşılıyor. Lütfen, vatandaşlar bu kestaneden uzak dursun” diye konuştu.
Yılın 11 ayında 23,6 milyon dolarlık ihracatın yapıldığı kestanede en büyük pazar İtalya oldu - Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu: - "Hem kalite hem fiyat hem de rekolte anlamında çiftçimiz memnun. Bu üçü bir arada çok fazla denk gelmez"
Trabzon'un Ortahisar ilçesinde yaşayan Ali Yeşilyurt ile Mustafa İhtiyar, yıllardır aynı noktada kurdukları seyyar tezgahta pişirdikleri kestaneleri satarak ailelerinin geçimini sağlıyor - Ali Yeşilyurt: - "Burası benim evim gibi artık. Herkes beni tanır" - Mustafa İhtiyar: - "Çok soğuk olunca sobayla ısınıyoruz. Fırtına falan olunca tezgahı hiç açmıyoruz zaten"
Eskişehir’de kış mevsimine girilmesi ile birlikte kestaneler yavaş yavaş tezgâhlardaki yerini almaya başlarken, 100 gram pişirilmiş kestaneyi 12 liraya satan Mestan Özçelik, özellikle yılbaşında talebinin daha da artmasını beklediklerini belirtti.
Denizli’nin Buldan ilçesinde bin bir zahmetle toplanan kestaneler, eğrelti otlarıyla örtülü kuyulardan çıkarılarak patoz işlemiyle dikenli kabuklarında ayrılmaya başladı. Geçen yıla oranla rekoltede düşüş olduğu gözlemlenen kestanenin kilo fiyatının ise 50 TL bandında olması bekleniyor.
Son günlerde gündeme gelen kestane balının nerede satıldığı ve faydaları gibi konular merak ediliyor. Pek çok vatandaş faydası bol olan kestane balını satın almak istiyor. Peki kestane balı nereden alınır? Kestane balının faydaları nelerdir? İşte ayrıntılar...
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Uzm. Diyetisyen Canel Öner Sayar, sağlıklı bir besin kaynağı olan kestanenin faydalarına ilişkin yaptığı açıklamada, kestanenin çabuk yorulan ve halsiz düşen zayıf kişiler için enerji deposu olduğunu belirtti. Sayar ayrıca kestanenin erken yaşlanmayı önleyerek vücuttaki toksinlerin de kolay bir şekilde atılmasını sağladığını kestanenin tam bir bağırsak dostu olduğunu söyledi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Uzm. Diyetisyen Canel Öner Sayar: - “B1 ve B2 vitamini deposu kestane, glüten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastaları için kaliteli bir besin kaynağı oluyor. Sakinleştirici özelliği olan kestane depresyon ve strese de iyi geliyor. Erken yaşlanmayı önleyerek vücuttaki toksinlerin de kolay bir şekilde atılmasını sağlayan kestane tam bir bağırsak dostu" - "Yüksek potasyum içeriğiyle potasyum düzeyi düşük olanlara önerilen kestane kan basıncını düzenleyerek kan dolaşımını da hızlandırıyor”
Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestaneyle birçok farklı tarifi yapmak mümkün. Kestaneyi tek başına yemekten sıkıldığınızda farklı tariflerinizde kullanabilirsiniz. Çayın yanında ya da atıştırmalık olarak tüketilmesinin yanı sıra ana yemeklerin içerisine de kestane ekleyerek sofralarınızda fark yaratabilirsiniz.
Bursa'nın önemli değeri ve markası olan kestanede hasat başladı. 2 yıldan bu yana gal arısıyla mücadele veren çiftçiler sonunda zoru başardılar. İl Sağlık Müdürlüğünün girişimleriyle gal arısını yok edecek böcek uygulamasıyla kestanede rekolte yükseldi.
Çanakkale’nin Çan ilçesinin kuzey yamaçlarında bulunan Kaz Dağları’nda yetişen kestaneler, yöre halkına ek gelir kaynağı oldu. Köylüler topladıkları kestanelerin kilosunu 10 liradan satıyor.
Halk arasında katil arı olarak bilinen gal arısı, bu kez Sinop'ta görüldü. Düzce, Bartın ve Kastamonu'dan sonra bir ilde daha ortaya çıkan gal arısı kestane ağaçlarının kurumasına yol açıyor. Son olarak Ayancık ilçesini tehdit etmeye başlayan arı ile köylüler, yetkililerin bir an önce önlem almasını istiyor.
Sinop'ta kestane rekoltesinin 500 ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor
Zongul'dak'ın Ereğli ilçesinde Yakup Bozacıoğlu (62), kestane toplamak için gittiği ormanda yanındaki tüfeğin ateş alması sonucu ayağından yaralandı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak: - "Kestane rekoltemizin 2021 yılında geçen seneye oranla yüzde 10 civarında daha yüksek olmasını bekliyoruz. Kestane kalitesi ihracat için de son derece elverişli"
Laboratuvar ortamında yetiştirilen "torymus sinensis" adlı böceklerin kestane ağaçlarının yapraklarına bırakılarak, gal arısının verdiği zararın önüne geçilmesi hedefleniyor
Antalya’nın İbradı ilçesinde bulunan bin 100 yıllık kestane ağacı, tarihin sessiz tanığı olarak ilçeye gelenlerin ilgisini çekiyor. 13 metre genişliğinde olan ve yaklaşık 12 kişinin el ele tutuşarak gövdesini kucaklayabildiği Arapastık kestane ağacı ile ilgili hikaye ise dilden dile geldiği günümüzde de dinleyenleri hüzünlendiriyor.
Çayın kahvenin yanında rahatça ikram edebileceğiniz lezzetli mi lezzetli kestane topları ile sevdiklerinizle keyifli bir sohbet için dört dörtlük atmosfer oluşturabilirsiniz. Peki kestane topları hazırlamak için nasıl bir yol izlememiz gerekir?
Binlerce yıldır tüketilen besleyici bir gıda olan kestaneyi hamur işlerine katıp yiyebiliyor, un haline getirebiliyor, kızartabiliyor ya da çiğ olarak bile tüketebiliyoruz. Bununla birlikte yarım fincan çiğ kestane, günlük C vitamini alımınızın yüzde 35 ila 45'ini sağlayabiliyor. Gelin bu eşsiz gıdanın faydalarına ve iyi bir kestane pişirmenin adımlarına bakalım.
Kestane, vatanı Türkiye olan Marmara, Ege ve Karadeniz bölgesinde yetişen kayın familyasına ait bir ağaçtır.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kestane mevsimini de açmış olduk. Lif, mineral ve vitamin açısından kestanenin oldukça zengin olduğunu ve sağlık için çok faydalı olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "Kestanenin faydaları; kestane stresi azaltır, kan basıncı ve kolesterolü dengeler, bağışıklığı güçlendirir ve kalbi korur” açıklamasında bulundu. İşte kestanenin faydaları hakkında en detaylı bilgiler.
Kış aylarının dumanı tüten sıcak atıştırmalığı kestanenin pek çok faydası bulunuyor. Daha çok tatlılarda kullanılan ama aslında çorbası bile yapılan kestane pek çok hastalığa karşı şifalı bir yemiştir. Peki kestanenin faydaları nelerdir? İşte besin değerinden, iyi geldiği rahatsızlıklara ve vücudunuza sağladığı katkılara kadar kestane balının ve kestanenin faydaları...
Kebabını da severiz, haşlamasını da... Tatlılara ve yemeklere eşsiz lezzet katan kestanenin faydaları saymakla bitmiyor.