Birçok resmî işlem gibi eğitim öğretim ile ilgili resmî işlemler de günümüzde internet üzerinden yapılabilir hâle gelmiştir. Devletin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak yürüttüğü bir hizmet olan EBA da hem öğretmenlerin hem de velilerin kullanabildiği birçok işlemin gerçekleştirilebildiği bir portaldır.
Günümüzde birçok işlem gibi resmî olan işlemler de internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu sayede vatandaşlar resmî kurumlarda, devlete ait kurum ve kuruluşlarda birçok belge oluşturma, randevu ya da işlem takibi gibi durumları daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapabilmektedir. E devlet sistemi tüm dijital resmî işlemleri tek bir portal üzerinden yapabilmeyi sağlar. Peki, T.C. kimlik no ile mazot gübre desteği nasıl sorgulanır?
Narin'in acımasızca katledilmesine ağlayan Türkiye şimdi de delillerin karartılması için atılmış adımlara şaşırıyor. Narin'in cansız bedeninde alınan 91 örnekten de hiçbir sonuç çıkmadı. Anne ve ağabey Enes'ten alınan DNA profili ile de eşleşme olmadığı bildirildi. Ancak cinayetin nasıl profesyonelce işlendiğini kanıtlayan bir detaya ulaşıldı. Narin'in kimlik kartı da çuvaldan çıktı.
İngilizce açılımı Know Your Customer olan KYC finansal işlemlerin yürütüldüğü pek çok alanda öne çıkarken gelişen teknolojiyle birlikte çeşitli şekillerde uygulanabilir. Bu uygulamanın en önemli faydaları ise finansal işlemlerdeki güvenilirlik derecesi ve hizmet kalitesinin artırılması olarak belirtilebilir. Peki, KYC doğrulaması nasıl yapılır?
Tekirdağ Çorlu'daki bir genelevde silahlı kavga çıktı. Geneleve gelen müşteriye kimlik soran özel güvenlik görevlisi, çıkan tartışmada silahla bacağından vuruldu. Yaralanan güvenlik görevlisi hastaneye kaldırılırken, saldırıyı gerçekleştiren şahıs da yakalandı. İşte detaylar...
Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde AYT'ye girecek bir öğrenci, sınavın başlamasına 40 dakika kala kimliğini okulun çevresinde bulunan mazgala düşürdü. Öğrencinin yardımına itfaiye ekipleri yetişti. Genç kız kimliğini aldıktan sonra ise gözyaşlarına hakim olamadı.
İzmir’de yaşayan 19 yaşındaki Dilan, hayatı boyunca kimliğe ve vatandaşlığa sahip olmadı. Annesi sınır dışı edilen ve babasını hiç görmeyen genç kız, yaşadığı zorlu süreci anlattı. 12 yaşındayken cinsel istismara uğrayan Dilan, 18 yaşına geldiğinde ise devlet yurdundan ayrılmak zorunda kaldı. “Çaresizim, annemin ve babamın hatalarının bedelini ben ödemek istemiyorum” diyen Dilan'ın hikayesi filmleri aratmıyor. İşte detaylar...
Ankara’da Dilan Melis Güvenç adlı genç kız, ehliyet için sağlık raporu almaya gittiği sağlık ocağında hayatının şokunu yaşadı. Kayıtlarda uyuşturucu kullandığını ve birçok hastanede kaydı olduğunu öğrenen genç kız, soluğu savcılıkta aldı. Güvenç daha sonra da kimliği kullanılarak bir kişinin gece kulübünde çalıştırıldığını ve kendi adına senet tutulduğunu öğrendi. Tüm bunlar yüzünden herhangi bir işe giremediğini söyleyen genç kız, yetkililerden yardım istedi. İşte detaylar...
Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, üyelerinin kimlik ve fotoğraf bilgilerini işlemesinin, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki yükümlülükleri kapsamında olduğuna karar verdi.
Çakarlı araçla gezip siren çalarak sokaktaki kişilere kimlik soran şahıslar, canlı yayın açıp o anları da paylaştı. Şahısların "Polisler bizi alsa ne yapacak ya, dövecek mi? Biz en babası ceza yiyeceğiz. Suç işliyorsak bile ceza yeriz, cezamızı öderiz" sözleri dikkat çekti.
Giresun'un Bulancak ilçesinde yaşanan olay duyanları hayrete düşüyor. Eşine az rastlanan bu olay Kumral Bodur'un isminden dolayı yanlışlıkla nüfusa kadın olarak yazılmasıyla başladı. Hukuk mücadelesi 38 yıl sürdü. Dava 15 hakim 19 savcı gördü. Bu süre zarfında yuvası da yıkıldı, sigortalı bir iş de bulamadı. En sonunda muradına erdi ancak bu kez bambaşka bir sorun çıktı karşısına. İşte fıkra gibi olayın detayları...
Adana'da otoyolda tırın çarpması sonucu ölen kişinin Gamze Gürakar olduğu tespit edildi.
Yeni yıla çok az bir süre kala ocak ayı itibarıyla pek çok kalemde artış olacağı öğrenildi. Bu nedenle özellikle şimdiden bazı işlemleri zamsız şekilde yapmak isteyen vatandaşlar resmi dairelerin yolunu tuttu. Yeni yılda ocak ayı itibarıyla pasaport defteri, kimlik ve sürücü belgesi bedelleri de artacak. Bu artıştan etkilenmemek isteyenler ise nüfus müdürlüklerine koştu ve dikkat çeken bir yoğunluk oluştu. Tüm bu işlemleri yaptırmak isteyenler için bugün son gün.
Kimlik çıkartılırken yapılan hatayla bir vatandaşın adeta hayatının karardığı olay Giresun’da yaşandı. Nüfus müdürünün hatası nedeniyle nüfusa kadın olarak kaydedilen Kumral Bodur, 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalıştı. Bir taraftan hukuk mücadelesi verirken, diğer taraftan evlendi, resmi nikah yaptıramadı, 4 çocuğunu ise kardeşinin nüfusuna kaydettirmek zorunda kaldı.
Gaziantep’te yaşayan 56 yaşındaki Mehmet Karataş, tüm hayatını kimliği olmadan geçirdi. Resmi kaydı olmayan Karataş, kimliği olmadığı için ne resmi nikah kıydırabiliyor ne de çocuklarını nüfusuna alabiliyor. Askerlik yapmayan, rahatsızlandığı zaman hastaneye gidemeyen Karataş, yıllardır kimlik alabilmek için mücadele ediyor. Karataş'ın oğlu Mehmet Topal "Şu anda benim babam varla yok arasında" derken, Karataş ise "Ben de herkes gibi kimliğim olsun istiyorum” diyor.
Kimlikteki saçı açık fotoğrafının üzerine saçının kapalı olduğu bir fotoğrafını koyan kadın Erzurum'da ekiplere zor anlar yaşattı. Kendiyle ilgilenilmesi için kadın polis gelmesini isteyen şüpheli, "Dini kurallara uymak zorundasınız. Dinimi yaşamak benim hakkım benim kimliğimi hanım polis görsün." dedi. Karakola götürülen şüpheli resmi evrakta sahtecilikten işlem yapılarak serbest bırakıldı.
Evlendikten sonra kimliğini değiştirmek isteyen kadın hayatının şokunu yaşadı. Birebir nüfus müdürlüğünün sitesini kopyalayan dolandırıcılar Zehra Zeren'in 31 bin 300 TL'sini aldı. Dolandırıcıların tuzağına düşen kadın, "Birebir görsel olarak aynıydı. Uzantısı farklıymış ona dikkat etmedim. T.C. kimlik numaramı girdiğimde soyadım değiştiği için eski soyadımı kabul etmemesi bile aynı" dedi.
22 yıl önce dünyaya gelen Adem Zeybek, anne ve babası resmi nikah kıymayınca kimlik alamadı. Hayatını kimliksiz sürdüren Zeybek'in babası doğum belgesini de yırtınca işler daha da karıştı. Hastanedeki doğum belgesi yangında kül olan Zeybek'in hayatı altüst oldu. "Oy kullanamıyorum, askere gidemiyorum, ehliyet alamıyorum" diyen Zeybek, "Bir hastalığım olduğu zaman kendiliğinden geçmesini bekliyorum" diye konuştu.
Son dakika: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün milletvekili adayı olduğu bölgede vatandaşlarla bir araya geldi. Bir alışveriş merkezinde yaptığı açıklamada Bakan Soylu, "Bu yıl, ehliyet ve kimlikte bir sürpriz yapıyoruz. Ehliyetimizi çipli yapıyoruz. Çipli şekilde yaptığımız ehliyetimizin şöyle bir özelliği olacak. Ehliyetimizi kimliğimize, kimliğimizi de ehliyetimize yükleyebileceğiz" dedi.
Ağrılı 70 yaşındaki Makbule Işık'ın 6 çocuğu var ama bir kimliği yok. Doğduktan sonra ailesi tarafından nüfusa kaydı yaptırılmayan Işık, Muş'un Bulanık ilçesinde Hüseyin Aktaş ile dini nikahla evlendirildi. Kendi kimliği olmadığı için dünyaya getirdiği çocukları da kumasının üzerine yazdırıldı. Hayatı boyunca oy kullanamayan, hastalandığında kumasının kimliğiyle tedavisi yaptırılan Makbule Işık, "Çocuklarımın kimliğinde anne yerinde benim ismim yazsın. Ben bu dünyada var olmak istiyorum" dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri çalışanlarına özel olarak verilen, kimlik bilgilerini barındıran ve akıllı kart olarak da anılan askerî kimlik kartı askerî personelin taşımakla yükümlü olduğu önemli bir belgedir. Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmelik kapsamında bazı özelliklere sahiptir. Akıllı kart yenileme ya da başvuru işlemleri Akıllı Kart Yönetim Merkezleri tarafından gerçekleşmektedir. Peki, askerî kimlik kartı yenileme için gerekli belgeler nelerdir
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, depremin olduğu ilk günden itibaren tüm illerde afetzede vatandaşların kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi başvurularından ücret alınmaması, sistemde mevcut olması halinde fotoğraf ve imzanın alınmamasına ilişkin tedbir alındığını bildirdi.
Deprem felaketinin ardından tüm Türkiye kaybettiği canlarına ağlıyor. Bir yandan da depremde yaşamını yitirenlerin kimlikleri belirlenmeye çalışılıyor. Bu noktada kimlik tespitinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi büyük önem taşıyor. Son olarak adli tıp kurumu uzmanlarından önemli bir uyarı geldi. Kimlik tespiti için yakınının da DNA örneğinin gerektiğini vurgulayan uzmanlar 'Yakınını arayan DNA örneği versin' çağrısı yaptı.
Depremden çıkartılan kimliksiz kişiler ve bebekler hastanede tedavi altına alınıyor. Bebeklerin ve ailelerin ayrı hastanelerde bulunması birçok kişiyi tedirgin etse de yapılan açıklamalarda kimsesiz bebeklerin kimliklerinin tespiti için uygun yöntemler uygulandığı belirtildi.
Batman’da 80 yaşındaki Gülsüm Akıncı, 80 yıldır kimliksiz yaşıyor. Bu yaşına kadar herhangi bir kuruma gitmeyen Akıncı, bugüne kadar hiç resmi işi olmadığı için kimliğe ihtiyaç duymamış. Ancak 25 gün önce vücudu yanan Akıncı, kimliği olmadığı için herhangi bir hastanede tedavi alamamış. Akıncı'nın gelini, gittikleri nüfus müdürünün kendilerine 'vatansız yazısı alın' dediğini ancak 'Türkiye sınırları içerisinde doğan herkes Türk vatandaşıdır' yasası gereği bu taleplerinin reddedildiğini belirtti.
Ekvator’da yaşayan 47 yaşındaki Rene Salinas Ramos isimli bir adam çocuklarının velayetini kazanmak için yasal olarak cinsiyetini değiştirdi. Kızlarının annelerinin yanında uygunsuz bir ortamda kaldığını iddia ederek mahkemede çocuklarının velayeti için başvuruda bulundu. Yasal olarak cinsiyetini değiştiren Ramos, “Artık anneyim çocuklarıma ben bakabilirim” dedi.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ehliyet özelliği yüklenmiş çipli kimlik kartı kullananların sayısının 5 milyon 208 bin 331'e yükseldiğini bildirdi.
Son dakika haberi... 2023 yılı değerli kağıtların satış bedelleri ile yeni vergi ve harç miktarları belli oldu. Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği pasaport, ehliyet ve kimlik kartlarının harç ve satış bedelleri belli oldu. Buna göre, B sınıfı ehliyetin satış bedeli 624 liraya, harç bedeli ise 2 bin 489,90 liraya yükseldi. Pasaportlarda değerli kağıt bedeli 501 lira olarak belirlenirken, 3 yıldan fazla süreli pasaportların harç bedeli ise 3 bin 295,50 lira çıkarıldı. İşte güncel fiyatlar...
Iğdır'da polis ekipleri, bir kafede kimlik kontrolü yaptı. Yanında avukat cübbesi bulunan S.B.'den şüphelenen ekipler, şahıstan kimliğini istedi. 'Avukatım' diyerek kimliğini göstermek istemeyen S.B., emniyete götürüldü. Yapılan kontrollerde S.B.'nin avukat olmadığı, 10 ay önce de Şanlıurfa'da kendisini hakim ve askeri personel olarak tanıtarak esnafı dolandırdığı öğrenildi. S.B. tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kimlik ve ehliyet yenileme ile ilgili milyonlarca vatandaş son dakika gelişmelerini merak ediyor. Kimlik, ehliyet ve pasaportta yeni dönem başlıyor. Eski ehliyetler için yıl sonu dolacak olan değişim süresi uzatıldı. Yeni kimlik kartları ise kredi kartı olarak kullanılabilecek. Öte yandan ehliyet ve pasaport harçlarına zam geliyor. Peki kimlik ve ehliyet yenileme nasıl yapılır? İşte yeni kimlik, ehliyet randevusu ve ücreti 2022 ile ilgili bilgiler...
İstanbul Fatih'te bir eve düzenlenen operasyonda ortaya çıkan detaylar şaşkına çevirdi. Sahte pasaport ve kimlik düzenleyen yabancı uyruklu 2 kişi, evlerinde yakalandı. Baskında, çok sayıda sahte pasaport ve basım için kullanılan malzeme ele geçirilirdi. Öte yandan ikilinin karı-koca kılığında ev kiraladığı ortaya çıktı.
Tapuda yeni dönem başlıyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) artık Türkiye genelinde kullanılmaya başlandı. Yeni sistem ile tapuda sahteciliğin önüne geçilebilecek.
Sinop'ta 'pes artık' dedirten bir olay yaşandı. Arkadaşının evinde kalan bir şahıs, arkadaşının kimliğini çalarak bir bankadan 280 bin lira kredi çekmeye çalıştı. Banka görevlilerinin şüphelenmesi üzerine şahıs bankada gözaltına alındı. İşte hayrete düşüren haberin detayları...
İstanbul'da sahte pasaport ve kimlik düzenledikleri öne sürülen 4 kişi gözaltına alındı
Kimlik kartı doğrulama ya da sorgulama işlemlerinin yapılabildiği, biyografik fotoğrafın olduğu kişiye özgü bir karttır. Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, Türkiye’de de yeni çipli kimlik kart döneminin başlamasına etken oldu. Yeni çipli kimlik kartları ile kimlik sorgulama işlemleri daha kolay yapılabiliyor. Peki ehliyet ve kimlik yenileme işlemleri için kaç adet fotoğraf gerekli?
Türkiye dün akşamdan bu yana Bartın’dan gelen acı haberi yakından takip ediyor. Bartın'daki maden patlamasında hayatını kaybedenlerin sayısı 28'e yükselirken olay yerindeki ilk incelemelerin ardından hayatını kaybeden madencilerin kimlikleri de belli oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kazada yaşamını yitiren madencilerin isimlerini açıkladı. İşte Bartın'daki maden faciasında vefat eden işçilerin isimleri…
Yeni kimliklerde, eski kimliklerde olduğu gibi cilt no, medeni hal ve nüfus cüzdanının veriliş sebebi, tarihi ve aile sıra numarası gibi bilgiler aynı şekilde yer almaz. Özellikle internet bankacılığı ve e-Devlet gibi işlemlere giriş yapmak gerektiği zaman kartın ya da sistemin şifresi unutulduğunda, kimliğin seri numarasına ihtiyaç duyulur. Böyle durumlarda ise yeni kimliğe bakılıp seri numarası yazılır. Yeni kimliklerde cilt no nerede yazar? T.C kimlik kartı seri no nedir?
T.C kimlik numarasında on tane '1' ve bir tane de '0' bulunan Abdülselam Deniz adlı vatandaşın başına gelmeyen kalmadı. T.C. Kimlik Numarası yüzünden senelerdir başı dertte olan Deniz, bu kez de hastaneye gidince duydukları sonrası şoka uğradı. Deniz, hastaneye kayıt yaptırdığı esnada vefat ettiğini öğrendi. Doktorun 'Sen vefat etmişsin' sözlerine ilişkin konuşan kimlik mağduru Deniz, "6 Nisan'da vefat etmişim. Ölmüşüz de haberimiz yok." ifadelerini kullandı.
Kimlik ya da diğer adıyla nüfus kağıdı yenilemeleri için devlet tarafından belirlenen süre azalıyor. Vatandaşlar eski iki renkli kimlikleri yerine yenilenen çipli kimlikleri kullanmaya başlıyor. Kimlik değişimi yapabilmek için bazı şartları yerine getirme zorunluluğu bulunuyor. Devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre ise tüm Türk vatandaşlarının kimlik yenileme işlemlerini 2023 yılına kadar yapmış olmaları gerekiyor. Kimlik yenileme ücreti nereye ve nasıl yapılır?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen proje kapsamında ortaya çıkarılan köprüler ve tarihi yapılar restore ediliyor, Bitlis Deresi'nin kenarında millet bahçesi oluşturuluyor - Bitlis Valisi Oktay Çağatay: - "İmara aykırı binalar ortadan kalkınca o bölgede çok sayıda tarihi yapı ve 1500'lü yıllardan kalma 10 köprümüz ortaya çıktı. Bu köprüleri, tarihi hamamları ve hanları restorasyona aldık"
Ev alma hayali kuran milyonlarca kişi TOKİ Sosyal Konuta nasıl başvuru yapılacağı araştırılırken, başvurularla ilgili değişiklik bugün hayata geçirildi. Sosyal konut projesi için e-Devlet üzerinden yaşanabilecek yoğunluğun, hizmete erişimi engellememesi için kademeli alınan başvurular kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının son hanesine göre yapıldı. Bugünden itibaren herhangi bir sınırlama olmaksızın tüm vatandaşlar söz konusu hizmeti kullanarak başvurularını iletebilecek.
Sivas'ta KPSS'ye giren kızının kimliğini son anda yetiştiren baba alkışlarla karşılandı
Zonguldak'ta yaşayan 61 yaşındaki Eyüp Karahan, 23 yıl önce otobüs yolculuğu yaptığı sırada uyuyakaldı ve o sırada cüzdanı çalındı. Durumu fark eden Karahan, gerekli işlemleri yaparak kimliğini yeniledi. Ancak ilerleyen zamanda bir işi için bankaya giden talihsiz adam, kendi adına hesap olduğunu, hatta kredi çekildiğini öğrendi. Ne olduğundan dahi haberi olmayan Karahan, 23 yıldır sorunun giderilmesi için uğraşıyor...
Elazığ'da 21 yaşındaki Hazar Eprem'in hayat hikayesi duyanları hayrete düşürüyor. Doğduğundan beri kimliği olmayan Eprem, hayatının 'Yaşar ne yaşar ne yaşamaz' filmiyle bire bir olduğunu dile getirdi. 21 yıldır varlığını kanıtlamak için uğraşan ve ne okula ne de askere gidebilen Eprem, "Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Sırbistan'da yaptığı açıklamada iki ülke vatandaşlarının kimlikle seyahat edebileceklerini duyurmuştu. Kararın açıklanmasının ardından Sırbistan'daki şehirler için uçak bileti aramaları 5 kat, Bosna Hersek'teki şehirler için uçak bileti aramaları ise 15 kat arttı. Peki hangi ülkelere sadece kimlikle gidilebiliyor? İşte o güncellenen liste...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Sırbistan'da yaptığı açıklamada iki ülke vatandaşlarının kimlikle seyahat edebileceklerini duyurdu. Daha önce de Bosna-Hersek yapılan aynı anlaşmayla birlikte Türkiye’den kimlikle seyahat edilebilen ülke sayısı 7'yi, Türkiye’ye kimlikle girebilen ülkelerin sayısı ise 19 oldu.
Aydın'ın Efeler ilçesinde şaşkınlık yaratan bir olay meydana geldi. Devriye Ekipler Amirliğine bağlı polisler, çalışmalar sırasında yerde kimlik ve ehliyet buldu. Ancak üzerinde yazan isme bakan ekipler görünce şaşkınlarını gizleyemedi. Kimliğin sahibinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aynı isimde olan 21 yaşındaki Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu tespit edildi. Erdoğan'ın kaybolan kimlik ve ehliyetini polis ekipleri teslim etti.
Adana'da polis, kimliğini unutan öğrenciyi bursluluk sınavına yetiştirdi
Sivas'ta kimliğini unuttuğu için KPSS'ye giremeyen aday gözyaşı döktü