Yeni kimlik başvuruları 14 Mart 2016 tarihinden itibaren başlatılmıştır. Bu uygulama dahilinde İç İşleri Bakanlığı tarafından belirtilen 31 Aralık 2023 son tarihine dek tüm eski tip kimliklerin yeni tip çipli kimlik kartları ile değiştirilmesi gerekmektedir. İlgili kuruma yeni kimlik başvurusu yapmadan önce gerçekleştirilmesi gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemlerden biri de kimlik yenileme bedelinin yatırılmasıdır. Peki, kimlik için harç ve değerli kâğıt bedeli nasıl ödenir?
Ülkemizde 14 Mart 2016 yılında başlayan kimlik yenileme işlemleri için son tarih 31 Aralık 2023 olarak belirlenmiştir. Eski tip kimlik kartı kullanan kişilerin en kısa sürede yeni tip çipli kimlik kartı almak için başvuru yapması gerekmemektedir. Başvurulardan önce yapılması gereken yetkili kurumlardan randevu alma işlemidir. Randevu almak için farklı seçenekler bulunmaktadır. Peki, telefon ile kimlik yenileme randevusu nasıl alınır,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunan kişiler çeşitli nedenlere bağlı olarak kimlik yenileme gereksinimi duyabilirler. Eski tip nüfus cüzdanlarından yeni tip çipli kimlik kartlarına geçmek, kayıp ya da çalıntı nedeniyle ya da eskimiş ve süresi dolmuş olan kimlik belgeleri için ilgili kurumlara başvuru yapılabilmektedir. Kayıp kimlik yenilemek için gerekli koşulları sağlayarak birkaç adımın ardından yeni kimlik alabilmek mümkündür. Peki, kayıp kimlik yenileme nasıl yapılır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen kimlik kartları 2016 yılından bu yana kullanılmaktadır. Eski tip kimlik kartı kullanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ilgili kurumlara gerekli başvuruları yaparak yeni kimlik kartlarını teslim alabilmektedirler. Nüfus Müdürlüğüne bağlı olarak yapılan işlemler kapsamında gerekli olan koşulları sağlayan tüm vatandaşlar resmî olarak açıklanan son tarihe kadar yeni kimlik kartlarını kullanabilirler. Peki, kimlik yenileme randevusu nasıl alınır?
Her Türk vatandaşı çeşitli gerekçeler ile kimlik kartını yenileyebilir ya da değiştirebilir. Eski tip iki renkli kimlik kartlarını kullanan kişi sayısı her geçen gün azalmaktadır. Bunun en güçlü sebebi eski tip kartların geçerlilik süresinin 2023 yılı itibarıyla dolacak olmasıdır. Bu zorunluluk dışında yeni doğan bebeklere en hızlı şekilde kimlik kartı çıkartılmalıdır. Herhangi bir gecikme söz konusu olduğunda bebeğin anne ve babasının gecikme cezası bedeli ödemesi gerekir.
Sahip olunması ve taşıması her Türk vatandaşı için zorunlu olan kimlik kartları uzun bir süredir çipli olarak kullanılıyor. Eski tip iki renkli nüfus cüzdanı kullanan vatandaşlar devletin belirlediği bazı gereklilikleri yerine getirdikten sonra kısa süre içinde yeni kimlik kartlarını kullanmaya başlayabiliyor. Kimlik kartlarının yenilenmesi için son tarih ise 2023. Yeni kimlik için gerekli belgeler nelerdir? Konuyla ilgili detayları topladık.
Kimlik ya da diğer adıyla nüfus kağıdı yenilemeleri için devlet tarafından belirlenen süre azalıyor. Vatandaşlar eski iki renkli kimlikleri yerine yenilenen çipli kimlikleri kullanmaya başlıyor. Kimlik değişimi yapabilmek için bazı şartları yerine getirme zorunluluğu bulunuyor. Devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre ise tüm Türk vatandaşlarının kimlik yenileme işlemlerini 2023 yılına kadar yapmış olmaları gerekiyor. Kimlik yenileme ücreti nereye ve nasıl yapılır?
Tüm Türk vatandaşları geçerli gerekçeler beyan ederek yeni kimlik talebinde bulunabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınacak randevunu ardından gerekli şartlar yerine getirilmelidir. Nüfus müdürlüğü başvuruyu değerlendirmeye alır. Yeni kimlik gelene kadar geçen süreç için kişinin talebine istinaden bir geçici kimlik belgesi verilir. Bu belge kimlik yerine kullanılabilir niteliktedir. Birçok resmi kurum ve işlem için kullanılabilir.
Her Türk vatandaşı herhangi bir gerekçe ile kimlik başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Yeni kimlik talebinin sebebine bağlı olarak kişiden yerine getirilmesini istenecek şartlar değişiklik gösterebilir. Kimlik kartı yenileme süreci ve işlemleri son zamanlarda daha kolay ve daha hızlı hale gelmiştir. Başvuru yapıldıktan ve tüm şartlar yerine getirildikten birkaç gün sonra yeni kimliğin teslim edilmesi mümkün olur. Yeni kimlik kaç günde, ne zaman gelir?