Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar uzun süredir gündemde. Bu süreçte atılan en önemli adımlardan bir tanesi de kira sözleşmelerinin artık e-devlet üzerinden hazırlanabiliyor olması oldu. Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi "Şu an mecburi değil. Ama ikinci etapta yani 2025 yılı içinde sistemin tüm altyapısı ve eksikleri tamamlandığı zaman mecburi hale de gelecek" dedi. Sistem; fahiş zam baskısını ortadan kaldırmakla beraber vergi kaybının da önüne geçilmesini sağlayacak.
Türkiye'de kira artışında yüzde 25 sınırının kalkmasına günler kala dikkat çeken bir araştırma sonucu yayımlandı. Araştırmaya göre Türkiye kira artışında Avrupa'nın zirvesinde yer alırken kendisini ikinci sırada takip eden Macaristan'ı ise 10'a katladı. Kiracılar ev sahiplerinin yüzde 25 zam sınırını uygulamamasından ve fahiş kiralardan şikayetçi.
Konutta yüzde 25 kira sınırının uzatılmayacak olması kiracıları düşündürdü. Avukat Ali Onar kiracıların paniğe kapılmaması gerektiğini, ev sahiplerinin kafasına göre artış yapamayacağını söyledi. Onar eskisi gibi yıllık enflasyon ortalamasına göre tavan artışın belirleneceğini belirtip “Yüzde 100 - 200 gibi artışlar yapılamaz. Kira sözleşmelerinde böyle hüküm olsa dahi bu sözleşme geçersiz. Bir tavan miktarı belirlenmiştir. Yasa, kiracıyla ev sahibi arasında makul denge sağlamak istemekte” dedi.
Son yıllarda ilginin giderek arttığı ve satışların yükseldiği karavanlar; bazılarının tam zamanlı evi olmaya başladı. Deprem, pandemi ve yüksek kira gibi nedenlerle alternatif yaşam şekilleri araştıran vatandaşların bir kısmı karavanlara yöneldi. İzmir Kamp ve Karavan Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Mustafa Yokuş, tatil için karavanı tercih edenlerin yanı sıra karavan sahiplerinin yüzde 20'sinin yılın 12 ayı karavanda yaşadığını söyledi. Karavan için '1+1 evde yaşamaktan farkı yok' diyen var.
TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ, OSB'ler özelinde yaptığı araştırmanın sonucunu açıkladı. OSB'lerde kira artışı yüzde 100'ü aştı.
Konut krizi gündemdeyken kira artışlarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin raporuna göre kiralar 4 yıl sonra ilk kez reel olarak düştü.
Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları vatandaşın gündemindeki yerini koruyor. Fahiş kiralar pek çok kiracının dile getirdiği konulardan biri olarak gösterilirken her geçen gün açıklanan yeni uygulamalarla bunun önüne geçilmesi planlanıyor. Son olarak başlatılan çalışmanın ayrıntıları ortaya çıktı. Buna göre yüzde 25 tavan uygulamasının süresi uzatılacak, kiraların çok yüksek olduğu illerde memura il ve ilçe bazında kira desteği verilecek. İşte fahiş kiraya yönelik yeni düzenlemenin detayları...
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklara dair yeni adımlar atılmaya devam ediyor. Temmuz ayında bitmesi beklenen kira artışında yüzde 25 sınırlamasının yeniden uzatılacağı yönündeki açıklamaların ardından ev sahiplerine uygulanacak yaptırımlar merak ediliyor. Ayrıca yeni dönemde anlaşmazlıkların arabulucu süreciyle çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Peki, kira zammına ilişkin o detaylarda neler var? Kirada yüzde 25 sınırına uyulmadığında ne olacak? Arabulucu süreci nasıl olacak?
Kira artışında yüzde 25 sınırı şartının 1 Temmuz'da sona ermesi bekleniyordu. Ancak düzenlemenin devam edileceği yönündeki açıklamaların ardından ev sahipleri ve kiracılar, kira artışı ile ilgili gelişmelere kilitlendi. Diğer yandan kiracı ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklar arabulucuyla çözüleceği için arabulucu sürecinin de nasıl işleyeceği merak ediliyor. Peki, kira zammında yüzde 25 sınırına uymayan ev sahiplerini bekleyenler neler? Arabulucu süreci ne kadar sürecek, nasıl başvurulacak?
Kiralardaki yüksek fiyat artışları herkesin gündeminde. Kiracılar ile ev sahibi anlaşmazlıklarına ilişkin her geçen gün yeni bir olay yaşanıyor. Son olarak Adana'da aylık 833 TL olan kirayı 5 bin TL'ye çıkardığı öne sürülen ev sahibi gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. Kiracı, ev sahibinin elektrik ve suyu kapattırdığını da iddia ederek polise şikayetçi oldu ve polis harekete geçti. İşte olayın detayları...
Konut sahipleri ve site yönetimini zaman zaman karşı karşıya getiren konuların başında konut aidatları yer alıyor. Son günlerde yapılan zamlarla birlikte aidatlar neredeyse kiralarla yarışıyor. Bir gayrimenkul şirketinin verilerine göre, aidatların en yüksek olduğu ilçelerin başında Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer geliyor. Bu ilçelerde aidatlar 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. Ancak kat malikleri dikkat... Yüksek konut aidatına karşı dava açma hakkınız var. İşte tüm detaylar...
Konut kiralarındaki artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının ardından bu kez de dükkan kiralarıyla ilgili dikkat çeken bir çıkış geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dükkan ve iş yeri kiralarının artış oranının konutlardaki gibi sınırlandırılmasını talep etti. Palandöken açıklamasında kantin kiralarına da işaret etti ve "Milli Eğitim Bakanlığı, kantin kiralarını yüzde 25 oranıyla sınırlandırdı" dedi.
Yüksek kiralar kentsel dönüşümü olumsuz etkiledi. Kentsel dönüşüm, ev kiralarındaki artış nedeniyle adeta durma noktasına geldi. Hem evini kiraya verip daha çok gelir elde etmek isteyenler anlaşmaya yanaşmazken hem de yüksek kiralar sebebiyle mülk sahipleri kiralık ev bulamayacaklarından endişe ediyor. Bu durum da deprem korkusuna rağmen kentsel dönüşümü yavaşlattı. Kimi vatandaşlar 18 bin TL'den aşağıya kiralık ev olmadığını söylerken kimileriyse kentsel dönüşümün akıl işi olmadığını belirtti.
Çok Güzel Hareketler Bunlar 2’nin oyuncusu Metin Pıhlıs yeni kira talebini duyunca şoke oldu. 52 yıllık bir binada oturan oyuncunun ev sahibi 3750 TL olan kiraya öyle bir zam yapmak istedi ki duyanlar şaştı kaldı. Metin Pıhlıs da şokunu sosyal medyada paylaştı.