Emsal kira bedeli, mülk sahibi olan bireylerin elde ettikleri gelirin hesaplanmasını mümkün hâle getiren bir kavramdır. Bununla birlikte mülkler için ödenen gelir vergisini de etkileyen tutar, ilgili kanunun 73. maddesinde belirtilen oranlara göre hesaplanır. Böylece hem kiracıların hem de bina, arazi ya da diğer hak ve mallardan kazanç elde eden kişilerin hakları korunur. Belirtilen bedelin yasal düzlemde hesaplanmasıysa Maliye Bakanlığı tarafından inceleme başlatılması gibi durumları önler.
Kira geliri beyanları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mercek altında. Hatırlatmalara karşın beyanname vermeyen mükelleflerin sayısı 700 bine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Bu mükelleflerle ilgili bilgiler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirilecek" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten ev sahiplerine kira beyannamesi uyarısı geldi. Son günün 5 Nisan olduğunu hatırlatan Şimşek, "Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendiriyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Kira gelir vergisi, vergi kanunları kapsamında ev ve ticari mülk gibi gayrimenkulleri kiraya vererek gelir kazananlar için devlet tarafından uygulanan bir vergi türüdür. Mülk sahibi kişiler için resmi kurumlara bildirim yapmak ve bununla birlikte vergi vermek oldukça önemlidir. Kira gelir vergisi ne zaman ödenir? Hangi durumlarda kira vergisi ödenmez?
Mükelleflerin bazı durumlarda resmî kurumlara bildirmeleri gereken belgelere beyanname adı verilir. Bu beyannamelerden biri kira beyannamesidir. Mülk sahipleri için beyanname vermek son derece önemlidir.
Ev sahipleri, iş yeri sahipleri dikkat, kira geliri olan herkesi yakından ilgilendiriyor! Mart ayı ile birlikte kira geliri elde edenlerin beyanname dönemi de başladı. Bu yıl gelirden 21 bin lira düşülerek vergi hesaplanacak. Üstelik ev için yapılan masraflar ya da kiraya verdiğiniz konutu kredi ile almışsanız faiz giderleri de vergiden indiriliyor. İşte kira gelir vergisinde merak edilenler...
Gayrimenkul sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci bugün itibarıyla başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu sene kiracıları da sürece dahil etti. Bu sayede vergi kaybı ve kaçağının önlenmesi hedefleniyor. Kira beyannamesine ilişkin merak edilen 10 soru haberimizde yanıt buluyor. İşte o sorular ve yanıtları!
Kira gelirleri mercek altına alınıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı kira geliri elde etme potansiyeline sahip 4.5 milyon konutu analiz etmeye başladı. Peki bu karar ne anlama geliyor? Sektör temsilcileri kirada evi olan ev sahiplerini uyardı. Kimin ne kadar vergi ödeyeceğini de hesapladılar. İşte kirada 21 bin TL detayı…
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin mart ayında doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin mercek altına alındığını belirterek, "Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut analiz ediliyor; kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak" dedi.
Gayrimenkul ve arsa sahipleri için kira dahil gelir vergisi beyanname süresi Mart ayı ile birlikte gündemde yer alan konular arasına girdi. Konut ve işyeri kira geliri elde eden milyonlarca kişinin 31 Mart’a kadar beyanname vermesi gerekiyor. Belirli tutarın altında elde edilen konut ve iş yeri kira gelirleri için beyanname verilmesi ise gerekmiyor. Peki, Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir/ödenir? İşte kira gelir vergisi ödeme tarihi 2023…