Uzmanlar, kat maliklerinin aidatlara dair yapabileceklerini açıkladı. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz aidat rakamlarında üst sınır veya artış konusunda azami oran olmadığını kaydedip "Ama dairede kiracı oturuyorsa bu kişi kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değil. Kirayı aşan aidat miktarını mülk sahibi ödemek zorunda. Örneğin sitede 15 bin TL ödeyen kiracı 20 bin TL olarak belirlenen aidatın 15 bin TL'sinden sorumlu" dedi.
Uzunca bir süre pek çok kişi yüksek kiralardan şikayet ederken şimdi kiralık evlerde ibre tersine dönmeye başladı. Son dönemde hem kiralık hem de satılık konut fiyatlarında düşüş yaşanıyor. İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerde yüzde 6'lık bir gerileme kaydedilirken emlak sitelerine aralık ayında konulan kiralık ev ilanlarında da ocak ayında aşağı yönlü güncelleme yapıldığı görüldü. Peki sektör temsilcileri gelecek dönemlerde kiralık fiyatlarında ve satılık konut fiyatlarında ne bekliyor?
Konut fiyatları yükselecek mi düşecek mi? Kiralar düşer mi? Hem ev almayı düşünenler hem de kiracılar emlak piyasasındaki son durumu dikkatle takip edilirken piyasada yaşanan hareketlilik de dikkat çekiyor. Gayrimenkul Uzmanı Şerif Varlı "Şu anda mevduatın bir noktada artık dövizi takip edeceğini düşünen yatırımcılar gayrimenkule dönmeye başladı" derken gayrimenkul fiyatları ve kira fiyatları ile ilgili de tahminlerini aktardı.
Esad rejiminin devrilmesi sonrası, Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönmeyeceği konuşulmaya başladı. Bu durum, kira ve konut fiyatlarına etki edip etmeyeceği sorusunu da beraberinde getirdi. Son olarak Hatay'ın Suriye sınırındaki Reyhanlı ilçesinde tersine göç başlaması nedeniyle emlak fiyatları ve kiralar düştü. Emlakçılar 15-20 bin TL bandındaki kiraların 10 bin TL'ye kadar düştüğünü, 2 milyon TL'ye satılan evlerin de 1,5 milyon TL olduğunu belirtti. İlçede kiracı bulma sorunu da baş gösterdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından gözler Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara çevrildi. "Suriyeliler gidecek mi?" soruları başlarken bazı Suriyeliler ülkelerine dönmeye hazırlandıklarını ifade etti. Peki, bu durum kiraları nasıl etkileyecek? Uzmanlar 50 bin konutun boşalacağını söylerken 20 bin TL'lik kiraların da 13 bin TL'ye düşeceğini anlattı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul'da Suriyelilerin geri dönüşünden etkilenecek yerleri de açıkladı.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesiyle beraber, Suriye'de yaşanan gelişmelerin Türkiye'ye etkilerinin ne olacağı da tartışılıyor. Özellikle Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerine göç eden Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri beklenirken bunun kira fiyatlarına nasıl yansıyacağı araştırılıyor. Türkiye'de 3 milyon Suriyeli göçmenin yaklaşık 600 bin konutta yaşadığı tahmini bulunurken sektör yetkilileri de Suriyelilerin dönüşünün kira fiyatlarında olumlu etkilerinin olabileceği öngörüsünde bulunuyor.
Satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki değişim dikkat çekmeye devam ediyor. Özellikle İstanbul'da hem satılık ev fiyatları hem de kiralık ev fiyatları ilçeden ilçeye göre farklılık gösteriyor. Bazı ilçelerde satılık evler 16 milyon TL'ye dayanırken en ucuz ilçede ise 2,5 milyon TL oldu. Kiralarda başı çeken ilçede ise ortalama kiralar 70 bin lira oldu. Peki, son 4 yılda kiraların ve satılık ev fiyatlarının en çok arttığı ilçeler hangileri oldu? İşte İstanbul'un emlak piyasasında son durum...
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar uzun süredir gündemde. Bu süreçte atılan en önemli adımlardan bir tanesi de kira sözleşmelerinin artık e-devlet üzerinden hazırlanabiliyor olması oldu. Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi "Şu an mecburi değil. Ama ikinci etapta yani 2025 yılı içinde sistemin tüm altyapısı ve eksikleri tamamlandığı zaman mecburi hale de gelecek" dedi. Sistem; fahiş zam baskısını ortadan kaldırmakla beraber vergi kaybının da önüne geçilmesini sağlayacak.
Emlak piyasasındaki hareketlilik hem ev alacaklar, hem kiraya çıkacaklar hem de evini kiralayacakların radarında. Özellikle İstanbul'da bazı mahallelerde kiralar 100 bin TL'yi aştı, hatta 300 bin TL'ye kiralık ev olan mahalleler bile var. Diğer yandan konut fiyatlarındaki hareketlilik de takip ediliyor. GYODER Başkanı Neşecan Çekici "Kısa vadede konut faizlerinin düşeceği beklentisiyle fiyatların yükseleceğini düşünen bir kitle alıma geçti" derken "Kesinlikle doğru zaman konut almak için" dedi.
Ev kiraları bir süredir ciddi artış gösteriyor. Kiralık ev fiyatları bu denli yükselmişken kiracılar da bütçelerine uygun bir ev bulma konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde bu durum kendini gösterirken özellikle İstanbul'da çok daha dikkat çekici boyutlara ulaştı. İstanbul'da neredeyse 20 bin TL'nin altına kiralık ev bulmak imkansıza yaklaştı. Sınırlı sayıda ilçede ortalama kiralar 20 bin TL'nin altında kalırken bazı ilçelerde ise bu sınır 40 bin TL olmuş durumda.
Kira fiyatları özellikle İstanbul'da aldı başını gitti. Nisanda 35-40 bin TL olan kiralar şimdi 60-70 bin liradan ilana veriliyor. Kadıköy'de 40 yıllık binadaki 2+1 bir dairenin fiyatı duyanları şaşırttı. Emlak uzmanı Nilüfer Kas'a göre tek kişinin maaşının yetmediği kiralar için evini, tarlasını satan da var!
Kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Peki yüzde 25 zam sınırı kaldırılacak mı? Kira fiyatları gerileyecek mi? Merkez Bankası’nın PPK özet metninde kritik bir ipucu geldi. Banka, “Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir” dedi. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı kira sınırlaması için merak edilen sorulara yanıt verdi.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekara ev kiralamak istemeyen ev sahibine "Ayrımcılık yasağını ihlal" gerekçesiyle 5 bin 958 lira idari para cezası verdi.
Konut fiyatları ve kiralar için Merkez Bankası’ndan açıklama geldi. Enflasyon Raporu'nda bu konuya geniş bir yer ayıran TCMB, kira fiyatlarında düşüşü getirecek önerilerini tek tek sıraladı. Bu kapsamda Merkez Bankası kiralık konut arzının artırılması, sosyal konut uygulaması, hisseli kiracılık, konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi gibi noktalara dikkat çekti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralardaki fiyat artışlarının önüne geçmek için konut arzının artırılacağını, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin artırılacağını bildirdi.
BETAM'a göre, 2023 aralık ayında satılık konut fiyatlarında yıllık artış oranı yüzde 65,1 olurken kiralık ev fiyatları da yüzde 87 arttı. Ayrıca reel fiyatlardaki düşüşün altı aydır devam ettiği görüldü.
Temmuz ayına kadar devam edecek yüzde 25 kira zammı sınırlamasının uzatılıp uzatılmayacağı hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından yakından takip ediliyor. Konu şimdilik muallakta kalsa da ev sahiplerinin sözleşmelere yeni ek madde eklettiği ortaya çıktı. “Kanunların belirlediği yüzde 25’lik zam sınırı yeni zam döneminde bağlayıcı olmayıp, kiraların enflasyon oranında artırılması” gibi maddeler kira sözleşmelerine girdi.
Kira fiyatları için adım atılıyor. Hazine arazileri vatandaşların fahiş kira fiyatlarından kurtulması için imara açılacak. Gayrimenkul sektörü temsilcileri bu hamlenin kira fiyatlarını yüzde 99 aşağı çekeceğini dile getirirken, özellikle İstanbul’un belli noktalarını işaret ediyor. Şehir sınırları içinde kalan yerlerde lokasyon uzak bile olsa problemin iyi bir ulaşım ağı ile çözüleceği belirtiliyor.
İstanbul’un en pahalı semtlerinden biri olan Beşiktaş’ta bir iş yeri iddiaya göre 1,5 milyon dolar fiyat ile satılığa konuldu. Ihlamur Caddesi'nde yer alan satılık bir dükkanın ücretini duyan şaşkına döndü. 63 metrekarelik yer için dükkan sahibi 1,5 milyon dolar ücret biçti. Güncel kurla 45 milyon TL’den fazla eden dükkan ‘taşı tuğlası altın mı?’ dedirtti.
Günlük kiralık evlere getirilen tedbirler ve kentsel dönüşüm sürecince süreçlerin sona ermesi konut stokunu arttırdı. Bu gelişme kiralık konut fiyatlarını yüzde 15’e kadar düşürdü. Emlak sektörü temsilcileri bu düşüşün devam edeceği görüşünü savunuyor. ‘Fiyatlar olması gereken yere geri geldi’ diyorlar. Ev sahipleri ve kiracılar ise aynı şeyi düşünmüyor.
Türkiye genelindeki reel kira fiyatları 5 aydır düşerken, kasımda reel kira fiyat endeksi bir önceki aya göre 5,1 puan azalarak 174,3 oldu. Fiyatlarda yaşanan gerileme için uzmanlar, gelecek dönemde konut kiralarının daha da düşeceğinin habercisi olduğunu söyledi.
Yeni düzenlemeler sonrası konut kira fiyatlarında 3 yıl sonra ilk kez gerileme yaşandı. Bakan Şimşek, kira fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, özellikle büyükşehirlerde kiraların gerilemeye başladığını belirtirken, "Kira fiyatlarındaki katılığın azalması enflasyonu düşürme çabalarımızı destekler nitelikte" dedi. Sektör temsilcileri düşüşün 5 nedenini açıklarken, 2024 yılında e-kontrat sisteminin devreye alınacağı bilgisini paylaştı.
Konut satışları durma noktasına gelmişken bir yeni gelişme de kiralık evlerde yaşandı. Emekli maaşı ve asgari ücrete yapılacak zamları bekleyen ev sahipleri, kiralık ev ilanlarını birer birer geri çekmeye başladı. Emlakçılar, ev sahiplerinin Şubat ayını beklediğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da son günlerde dile getirdiği fahiş kira fiyatları gündemden düşmüyor. Kira zamlarında yüzde 25 sınırı uygulaması hayata geçse de birçok kiracı fahiş fiyatlar ödemeye devam ediyor. Bu sırada Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğünün kiracılarına 7 kat zam yaptığı ortaya çıktı.
Kira uyuşmazlıklarında 1 Eylül itibarıyla arabuluculuk sistemi devreye alınmıştı. Sistem şimdiye kadar büyük ölçüde başarı sağlarken yeni bir gelişme daha yaşandı. Az kişi tarafından bilinen Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi, kiracı – ev sahibi arasında yaşanan uyuşmazlıklarda yeni bir döneme kapı aralayacak. Sözleşmelerdeki ihlallerin, bildirimlerin ispatı niteliğinde sayılacak.
Konut satışlarının azalması, mülk sahiplerini evini kiralamaya yöneltti. Uzun bir süre sonra ilk kez kiralar artmazken, düşüş gözlemlendi. Geçen ay kiralar yüzde 4 oranında geriledi. En dikkat çeken ise konut aranan yerler oldu. İstanbul’un Beylikdüzü ilçesine ilginin arttığı gözlemlendi.
Türkiye'de en çok öğrencinin olduğu 10 ildeki kiralık konut fiyatlarına yönelik araştırmadan çarpıcı sonuçlar geldi. Endeksa verilerine göre; öğrencilerin en fazla olduğu 10 il arasında en yüksek ortalama kira değeri 17 bin 742 TL ile 13 devlet üniversitesinin yer aldığı İstanbul'da kaydedildi. Öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir'de ise ortalama kiralar 9 bin 113 TL oldu.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, medeni hal nedeniyle bekara ev vermeyen kişilere karşı idari yaptırım uygulandığını belirterek, "Hem mülk sahibine, hem emlakçıya ayrımcılık talimatını uyguladığı için, hem de ilgili web sayfasının hizmetini sunan kuruluşa en üst düzeyden idari yaptırım cezası uyguladık. Bu yılın değerleme oranına göre 90'ar bin TL para cezası verdik" dedi.
Fahiş kirada artış sınırı yeniden 1 yıl boyunca yüzde 25 ile sınırlandırılırken, kira artış oranları ile ilgili yapılan bir araştırma dikkat çekti. Kira artış oranının hızında düşüş olduğu ifade edilirken, verilere bakarak Türkiye’de emlak balonu olduğunu söylemenin mümkün olduğunu, ancak bu balonun ne zaman patlayacağı veya patlayıp patlamayacağı konusunda kesin bir tahmin yapmanın zor olduğu bildirildi.
Deprem felaketi Türkiye’de değer artışı haritasını değiştirdi. Kira ve satılık konut fiyatları bakımından en fazla değerlenen listeye Karadeniz bölgesinden 5 şehir birden listeye girdi. İstanbullunun yakınlıktan dolayı tercihi olan Kırklareli ve Edirne ise ilk sıralarda yer aldı. En düşük kira artışı Adana’da gözlemlenirken, kiralık konut fiyatı ortalaması düşük olan il 4 bin 476 TL ile Düzce oldu.
Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları vatandaşın gündemindeki yerini koruyor. Fahiş kiralar pek çok kiracının dile getirdiği konulardan biri olarak gösterilirken her geçen gün açıklanan yeni uygulamalarla bunun önüne geçilmesi planlanıyor. Son olarak başlatılan çalışmanın ayrıntıları ortaya çıktı. Buna göre yüzde 25 tavan uygulamasının süresi uzatılacak, kiraların çok yüksek olduğu illerde memura il ve ilçe bazında kira desteği verilecek. İşte fahiş kiraya yönelik yeni düzenlemenin detayları...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da gençlerle Millet Kütüphanesi'nde bir araya geldi. Dikkat çeken anların yaşandığı programda bir genç yüksek kira fiyatlarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a düşüncelerini sordu. Erdoğan bu soruya, "Bunları yargı yoluyla analarından doğduğuna pişman edeceğiz." karşılığını verdi.
Fahiş kira fiyatlarına karşı Ticaret Bakanlığı harekete geçince ev sahipleri de boş durmadı. Kira fiyatlarını artırmak için akıl almaz yöntemlere başvuran konut sahiplerinin yeni yöntemi ifşa oldu. Bir andan fırlayan kiralıkların valiliklerce mühürlenmesi üzerine mülk sahipleri, adeta karaborsa yoluna gitti. Kiraları 1.000 liradan 10 bin liralara fırlayan daireler için ilana çıkmayan bazı ev sahipleri, hazırda bekleyen kiracı adaylarına telefonla haber vererek evlerini yüksek fiyattan kiralıyor.
Son dakika memur zammı haberleri... Kamu çalışanlarına yönelik yeni bir müjde daha yolda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kamu-Sen Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamasında büyükşehirlerde yaşayan kira sorununa karşı çalışma yapıldığını belirtti. Bu kapsamda büyükşehirlerde yaşayan memurlara kira ve tazminat destekleri verilmesinin gündemde olduğu ifade edildi.
Yüzde 25 olan kira artış sınırında kural ihlali yapanlara yönelik yaptırım gelmesinin duyurulmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan önemli bir açıklama geldi. Bakan Kurum milyonlarca ev sahibini uyardı, kiracılara seslendi: "Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse kabul etmeyin. Kiranızı yüzde 25 olarak yatırın ve devam edin..."
Deprem felaketi sonrası fırsatçılar boş durmadı. Depremin vurduğu ancak yıkımın diğer illere göre nispeten daha az yaşandığı Gaziantep'te kiralar uçtu. Çevre illerden depremzedelerin de yoğun rağbet gösterdiği şehirde, kiralık ev fiyatları neredeyse iki üç kat artmış durumda. Deprem öncesi 7 bin liradan kiralanan evlerin fiyatı şimdi 20 bin lira oldu. İşte detaylar...
Kira fiyatlarında yüzde 25’lik tavan fiyat uygulaması 1 Temmuz’da sona erecek. Bu tarih sonrasında nasıl bir yol izleneceği merak ediliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fahiş kira artışına karşı yasal düzenleme yapılmasına yönelik mesajının ardından detaylar ortaya çıktı. Buna göre, kira fiyatlarındaki artışına yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülecek. Yapılacak çalışma sonunda kira fiyatlarında kesin çözüme ulaşılacak.
Konut kira fiyatlarında yüzde 25’lik tavan fiyat uygulaması 1 Temmuz’da sona erecek. Şu an için resmi olarak uygulanmasa da kira fiyatlarındaki artış oranı yüzde 70’i aşmış durumda. 1 Temmuz’dan sonra ne olacağı henüz netleşmezken fırsatçı ev sahipleri yine harekete geçti. Bu kez de kiracılardan tahliye taahhütnamesi istemeye başladılar. Uzmanlardan ise konuya ilişkin kritik bir uyarı geldi. İşte detaylar…
Kiracı ve ev sahiplerinin arasındaki fahiş kira tartışmaları bitmek bilmiyor. Her gün bir yeni yöntem bularak kirayı arttırmak isteyen ev sahiplerinin son yaptığı ‘pes’ dedirtti. Yüksek kira için yeni bir yol bulan ev sahipleri şimdi de kiracıdan geçmiş dönem enflasyon farkını isteyip, alacaklı davası açmaya başlarken, "Ya geçmiş farkı öde ya da evi boşalt!" diyor.
Konya’da deprem bölgesinden ailelerin göç etmesi üzerine ev kiralarını fahiş miktarda artıran emlakçı ve ev sahibi 42 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Haklarında Türk Ceza Kanunu'nun 237'nci 'fiyatları etkileme' maddesince soruşturma başlatılan 42 kişinin, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla yargılanması bekleniyor.
Deprem felaketinden sonra hemen hemen herkes deprem endişesi yaşıyor. Bazı vatandaşlar oturacakları ya da oturdukları binaların deprem riskine karşı güvenli olup olmadığını öğrenmeyi öncelik haline getirirken bazıları da riskin düşük olduğu bölgelere yöneliyor. Son dönemde artış yaşanan kiralar da bundan etkilendi. İstanbul'un, fay hattına yakınlığından dolayı deprem riski yüksek ilçelerinden olan Bakırköy'deki eski binalarda kiralar ortalama 2 bin TL azaldı, yeni binalara ise talep arttı.
Turizm sezonun yaklaşmasıyla Bodrum'daki kiralık villa ve konut fiyatları adeta tavan yaptı. Geçtiğimiz aylık kirası 100 bin TL olan villalar bu yıl 150 bin TL'ye yükseldi. İlçede bazı kiralık villaların fiyatlarının ise 7 milyon TL olduğu görüldü. Rusya-Ukrayna savaşı ve İstanbul depremi endişesinin bu yıl talebi artırdığını söyleyen Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Genel Sekreteri Serkan Zeki Öztuncay, "2+1 dairenin aylık kira fiyatı 25 bin liraya çıktı" dedi.
Rekabet Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ankara'da faaliyet gösteren emlakçıların ve komisyoncuların, gayrimenkul satış ve kiralama ücretlerinde birlikte fiyat belirleyerek rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla ön araştırma açılmasına karar verdi.
Kadıköy’de artan kira fiyatları sosyal medyada gündem oldu. Ev sahiplerinin deniz gören evler için istediği kira rakamları 170-200 bin lira aralığına kadar yükseldi. Dudak uçuklatan kira artışı ile ilgili konuşan Emlak Uzmanı İzak Hason'un değerlendirmesi ise dikkat çekti. İlk defa son yıllarda fiyatların doların da üzerinde kaldığını belirten Hason, "İstanbul merkezli 6 ve üzeri bir deprem olduğu takdirde bütün yeni binaların fiyatlarını hiç kimse tutamayacak ve artacak" dedi. İşte detaylar...
İstanbul'da artan kira konut bedelleri, kiracıların belini büküyor. Pandemi süreci ile başlayan ve barınma maliyetlerinin artması ile devam eden zorunlu göç, İstanbul’un alternatifi ikinci kademe şehirlere kaçışı artırdı. İstanbul yeni Londra olmaya hazırlanıyor...
Ev sahibi olmak isteyenler ve evini satmayı düşünenler konut piyasasında son dönemde yaşanan hareketliliğin ne yönde devam edeceğini merak ediyor. Özellikle şu anda ev almak mantıklı mı sorusu gündemdeki yerini korurken bir yandan da ev kiralarındaki yükseliş dikkat çekiyor. Ev sahibi olmayan vatandaşlar ise ev kiraları düşecek mi diye merak ediyor. Peki, konut fiyatlarındaki artış ne olacak? Emlak uzmanı Nilüfer Kas "Daha fazla beklemeyin" diyerek çarpıcı yorumlarda bulundu.
Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında kira anlaşmazlığı yaşanıyor. Fahiş kira artışları gündemden düşmüyor. Türkiye genelinde kiralık konut fiyatları bir yılda yüzde 168, satılık konut fiyatları ise yüzde 174 artış kaydetti. Bu fiyatları duyanlar inanamıyor...
Son dönemde başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde artan kiralar, vatandaşların belini bükmeye başladı. Konut kira fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra diğer cep yakan detay ise konut aidatları olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul'da aidatlar kira fiyatları ile yarışır hale geldi. Ortalama bir konut için istenen aidat bedeli 2 bin TL'ye dayandı...
Artan kira fiyatları sonrasında masraflarını azaltmak isteyenler, ev arkadaşı arayışına girdi. Online platformlarda evi ya da odayı paylaşmak isteyen vatandaşların sayısında artış yaşanıyor. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kiracıların ev sahibine bilgi vermeden evini başkasıyla paylaşmasının evi tahliye sebebi olduğunu belirtti.
Rusya’da Putin’in seferberlik ilan etmesinin ardından Rusların ilk adresi her zamanki gibi Antalya oldu. Son aylarda artış hızında frene basılmasına rağmen, bu durumu fırsat bilen bazı ev sahipleri kiraları yeniden fahiş oranda arttırdı. Fahiş kiralardan yerli vatandaş da etkilenirken yüzde 25 kira sınırlaması ile ilgili kritik bir detay ortaya çıktı. Uzmanlar, “Aynı tip dairede otursanız bile yeni kiracı 15 bin lira kira verirken, eski kiracı ise 4 bin lira kira verebilirsiniz" dedi.
Konut kiraları emlakta arz sorununun artmasıyla fahiş artışlara maruz kalırken sektörde yeni bir döneme geçildi. Geçim sıkıntısı vatandaşları oda paylaşım modeline yönlendirdi. Eskiden yüzde 5’lerde olan oda kiralama oranı yüzde 10’lara yükseldi. Artan talep nedeniyle öğrencilerin yoğun olduğu yerlerde evler yurt mantığıyla salonu bile olmadan inşa edilmeye başladı. Öte yandan durumu fırsata çevirmek isteyenler ise 12 kişinin kaldığı evlerde yatak başına 3-4 bin TL istiyor.
Yıllık kira artışları, 1 Temmuz’dan itibaren bir yıl boyunca yüzde 25’le sınırlandırıldı. Kiracılar bunun fiiliyatta tam olarak uygulanmadığını dile getirirken, enflasyonun altında kalan kiralar için ev sahipleri soluğu mahkemede aldı. Tahliye davalarında ciddi artış yaşanırken yeni bir iddia ortaya atıldı. Kiracıların davaların 1,5 yıla kadar uzamasını fırsat bilerek evden çıkmak için ev sahiplerinden ‘hava parası’ istediği iddia edildi. Konu sosyal medyada da geniş yankı uyandırdı.
Kiracılar ve ev sahiplerini ilgilendiren flaş bir gelişme daha yaşandı. Kira fiyatlarındaki fahiş artış sonrası ev sahipleri mevcut kiracılarını çıkararak mülkünü yüksek bedeller ile yeniden kiraya vermenin yollarını ararken, kullandıkları yöntemlere noterden ihtarname de eklendi. “Oğlum, kızım gelecek” denilerek kiracıya gönderilen ihtarnamelerin mahkeme kararıyla ispatlanmadığı sürece geçersiz olduğu belirtildi. Peki hangi durumlarda ihtarname gönderilir? İşte detaylar…
Fahiş kiralar ve arz sorununa yurtlara yerleşemeyen üniversitelilerin durumu da dahil olunca emlak sektöründe yeni bir dönemin kapısı aralandı. Eskiden yüzde 5’lerde olan oda kiralama oranı yüzde 10’lara yükseldi. Talep nedeniyle öğrencilerin yoğun olduğu yerlerde evler yurt mantığıyla salonu bile olmadan inşa edilmeye başladı. Sektör temsilcileri yakın zamanda ‘Faturalar, aidatları kim ödeyecek’ gibi problemlerden kaynaklı kira sözleşmeleriyle ilgili konuların gündeme geleceğini söyledi.
Daha önce artış oranı yüzde 25 ile sınırlandıran konut kiralarında artış hızı ağustos ayı ile birlikte yavaşlamaya başladı. İstanbul’da bazı ilçelerde düşüş oranı yüzde 13’e kadar çıktı. Ancak tahliye davaları buna rağmen her geçen gün artarken mülk sahibi ve kiracılar için ‘arabuluculuk’ sistemi getirildi. Gayrimenkul uzmanları kira krizinde, mal sahiplerinin kiracıları tahliye edebilmek için farklı davalar açmaya başladığını ifade etti.