Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar uzun süredir gündemde. Bu süreçte atılan en önemli adımlardan bir tanesi de kira sözleşmelerinin artık e-devlet üzerinden hazırlanabiliyor olması oldu. Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi "Şu an mecburi değil. Ama ikinci etapta yani 2025 yılı içinde sistemin tüm altyapısı ve eksikleri tamamlandığı zaman mecburi hale de gelecek" dedi. Sistem; fahiş zam baskısını ortadan kaldırmakla beraber vergi kaybının da önüne geçilmesini sağlayacak.
Emsal kira bedeli, mülk sahibi olan bireylerin elde ettikleri gelirin hesaplanmasını mümkün hâle getiren bir kavramdır. Bununla birlikte mülkler için ödenen gelir vergisini de etkileyen tutar, ilgili kanunun 73. maddesinde belirtilen oranlara göre hesaplanır. Böylece hem kiracıların hem de bina, arazi ya da diğer hak ve mallardan kazanç elde eden kişilerin hakları korunur. Belirtilen bedelin yasal düzlemde hesaplanmasıysa Maliye Bakanlığı tarafından inceleme başlatılması gibi durumları önler.
Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması dönemi başladı. Sözleşmeler bugün itibarıyla e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanabiliyor. Yeni uygulamada taşınmaz sahiplerince hazırlanan kira sözleşmesi kiracılar tarafından onaylanıyor. Belge doğrulama işlemi içinse zaman damgalı "barkodlu belge" oluşturmak gerekiyor. İşte 'e-Devlet'te kira sözleşmesi nasıl yapılır?' sorusunun yanıtı ve detayları...
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden güvenilir şekilde hazırlanmasına ilişkin reform niteliğindeki hizmete ilişkin çalışmasını tamamladı. Hizmet, kiracılar ve ev sahipleri için kısa süre içinde devreye alınacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek X hesabı üzerinden konu ile ilgili paylaşımda bulundu.
Kiracılar ile ev sahiplerinin anlaşmazlıkları sık sık gündem olurken akıllara durgunluk veren olaylar da yaşanıyor. Ankara'da bir ev sahibinin yaptığı da şoke etti. Evini kiraya verdikten 8 gün sonra daha yüksek veren bir kiracı bulunca o kişiye de kiraladı. İki kiracının da kira sözleşmesi bulunurken her ikisi de evi kiraladım diye düşünüp abonelik açtırma işlemlerini yaptı. İlk kiracı eve eşyalarını yerleştirmek için gittiğinde anahtar göbeğinin değiştirildiğini görünce gerçeği anladı.
Yargıtay, hem ev sahiplerini hem de kiracıları ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Ankara'da ev sahibi F.T., kira sözleşmesi yaparken imzalattığı 'tahliye taahhütnamesi' ile kiracısı K.Y.'ye tahliye davası açtı. Kiracı K.Y, tahliye taahhütnamesinin boş olduğunu, sonradan ev sahibi tarafından doldurulduğunu iddia ederek, davanın reddini istedi. Mahkeme, tahliye taahhütnamesini geçerli sayarak, tahliyeye karar verdi. Karar, Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi tarafından da onandı. İşte detaylar...
Emlak sektöründe sayısız konut veya iş yeri ilanı bulunmaktadır. Bu ilanların bazıları satılık olarak duyurulurken bazıları ise kiralık olarak duyurulmaktadır. Günümüzde birçok kişi yaşam alanı olarak bir ev tercih ederken kira tutarlarını da göz önünde bulundurmaktadır. Bu noktada kiralayan kişi ile kiraya veren kişi arasında yapılan kira sözleşmesi devreye girer. Peki, kira sözleşmesi nedir, nasıl yapılır ve kira sözleşmesi imzalarken nelere dikkat edilmelidir?
Kira ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklar devam ediyor. Yaşanan tartışmaların altında ise fiyat konusunda anlaşılamaması yatıyor. Anlaşmazlıkların önüne geçmek için yeni bir uygulama hayata geçiyor. Birçok özellik barındıran e-kontrat sistemi ile birlikte eski nesil kira kontratları rafa kalkacak. Uygulamayla yaşanan sorunların önüne geçilmesi hedeflenirken bölge bölge kira haritası da çıkarılacak.
Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları vatandaşın gündemindeki yerini koruyor. Fahiş kiralar pek çok kiracının dile getirdiği konulardan biri olarak gösterilirken her geçen gün açıklanan yeni uygulamalarla bunun önüne geçilmesi planlanıyor. Son olarak başlatılan çalışmanın ayrıntıları ortaya çıktı. Buna göre yüzde 25 tavan uygulamasının süresi uzatılacak, kiraların çok yüksek olduğu illerde memura il ve ilçe bazında kira desteği verilecek. İşte fahiş kiraya yönelik yeni düzenlemenin detayları...
Kiracı ve mülk sahibi anlaşmazlıklarında yeni haberler gelmeye devam ediyor. Sultanbeyli'de bir dükkan sahibiyle kiracısı arasında yaşananlar ise büyük şaşkınlık yarattı. Dükkan sahibi, sözleşme yenilediği kiracısıyla sözleşmede yazan 7 bin TL'ye rağmen ilk 6 ay 15 bin TL sonraki 6 ay 20 bin TL olacak şekilde yeni bir sözleşme yapmak isteyince tartışma çıktı. Kiracı, dükkan sahibinin kendilerini çıkmaları için tehdit ettiğini söyledi. Dükkan sahibinin dükkanın önüne kum döktürmesi ise şoke etti.
Konut fiyatlarının fahiş bir şekilde artması kiraların yükselmesine neden oldu. Hükümet fahiş kira artışının önüne geçebilmek adına 1 temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranını yüzde 25 seviyesinde sabitledi. Ancak ev sahipleri şimdi de kiracısını istediği zaman evden çıkarabilmek için tahliye tahliye taahhütnamesi şartı koşuyor. Kiracılar dikkat! Okumadan imzalamayın...
E-Devlet üzerinden yeni hizmet hayata geçiriliyor. Hükümet kayıt dışı ekonomiyle mücadele için yeni adımlar attı. Alınan önlemlerin birisi de kira sözleşmeleriyle ilgili... 2024 sonuna kadar yapılacak düzenlemeye göre kira sözleşmeleri, e-devlet üzerinden düzenlenebilecek.
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar uzun süredir Türkiye'nin gündeminde. Kiracılar yüksek kiralardan yakınırken ev sahipleri ise evlerini daha yüksek fiyata kiralamanın, bunun için de mevcut kiracılarını evden çıkartmanın yollarını arıyor. Ev sahiplerinin kiracıları çıkartmak için yeni yöntemleri ise kendi üstlerine olan abonelikleri iptal etmeleri oldu. Ancak uzmanlar bunun yasal olmadığını ve ev sahiplerinin hem ceza alacağını hem de kiracıya tazminat ödeyeceğini söylüyor.
İstanbul'da kira fiyatlarındaki artış, kiracılara büyük zorluk yaşatmaya devam ediyor. Özellikle bazı ev sahiplerinin yüzde 25 zam kuralına uymadığı da ifade edilirken ev sahiplerinin kiracılara yeni şartlar koşmaya başladığı da belirtiliyor. Buna göre ev sahipleri kiracılardan kefil istiyor. Hatta bazı ev sahiplerinin biraz daha ileri giderek memur kefil şartı koyduğu aktarılıyor. Peki, bu durum yasaya uygun mu? Avukatlar konuyla ilgili değerlendirmelerini aktardı. İşte detaylar...
Ev sahiplerini ilgilendiren flaş bir gelişme daha yaşandı. Kira fiyatlarındaki fahiş artış sonrası emlakçıların kullandıkları yöntemlere bir yenisi daha eklendi. Emlakçılar aracılığıyla kiralanan dairelerin, kiracılar tarafından ticaret siteleri üzerinden üçüncü kişilere daha yüksek ücretlerle kiralandığı yönünde şikayetlerin olduğu belirtildi.
Konut ve kira fiyatlarındaki hareketlilik vatandaşın gündeminden düşmüyor. Son 1 yılda kiralara 2-3 kat zam geldi. Emlak piyasasında artan fiyatlar, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginliklere yol açmaya devam ediyor. Uzmanlar kira sözleşmelerinde doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Kira sözleşmesinin yapılması sırasında tarihleri boş olan ve kiracı tarafından imzalanan tahliye taahhüdünün tarihlerinin sonradan doldurulmasının önemsiz olduğuna dikkat çekti.
Son dakika haberi: Konut kiralarındaki yüksek zamlara karşı alınan yeni karar yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yer alan düzenlemeyle birlikte kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar gereçli olacak düzenlemeyle birlikte, ev sahipleri kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları reddedilecek.
Son günlerde ev fiyatlarının artmasıyla birlikte ev sahipleri kiralara zam yapmaya başladı. Artan kiralarlar birlikte kiracı olamak zorlaştı. Kiracının olarak doğru evi bulması ve haklarını bilmesi için kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken detaylar var. İşte kiracıların bilmesi gereken hususlar...
Son zamanlarda Türkiye'nin her yerinde, kiraların normal fiyatlarının üstüne çıkması gündemden düşmeyen konulardan birisi oldu. Avukat Doç. Dr. Umut Yeniocak yaptığı açıklamada, ‘Evde çocuğum oturacak’ diyerek kiracıyı çıkarmak isteyen ev sahiplerinin 12 aylık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödeyebileceğini açıkladı.
Son dakika haberine göre haziran ayı tüketici fiyat endeksinin açıklanmasıyla birlikte temmuz ayı kira artış oranı da belli oldu. Temmuz ayı kira artış oranı yüzde 14,55 oldu.
Türkiye’de özellikle son dönemlerde kirada yaşayan aile sayısı giderek artıyor. Artan ev fiyatlarının yanında bir de kira fiyatları özellikle belirli şehirlerde artış gösteriyor. Milyonlarca kişinin her ay ev sahiplerine kira ödemesi de, kiracıların kendi haklarını bilmeleri konusunda önem arz ediyor. Pandemi sebebiyle birçok insan ev değiştirmeyi bıraktığı için kira fiyatları da bir o kadar yükseldi.
İhraca 200'den fazla yatırımcıdan, ihraç tutarının yaklaşık 4 katı talep geldi.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin aldığı bir karar milyonlarca kiracının hayatını etkileyecek. Kararda kiracının, mülkteki kullanımdan meydana gelen eskime ve bozulmadan sorumlu tutulamayacağına hükmedildi.