Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar uzun süredir gündemde. Bu süreçte atılan en önemli adımlardan bir tanesi de kira sözleşmelerinin artık e-devlet üzerinden hazırlanabiliyor olması oldu. Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi "Şu an mecburi değil. Ama ikinci etapta yani 2025 yılı içinde sistemin tüm altyapısı ve eksikleri tamamlandığı zaman mecburi hale de gelecek" dedi. Sistem; fahiş zam baskısını ortadan kaldırmakla beraber vergi kaybının da önüne geçilmesini sağlayacak.
Konut fiyatları bir süredir gündemdeyken özellikle son dönemde faiz oranlarında indirim olacağı beklentisi bazı vatandaşları yeniden konuta yönlendirmişti. Emlak Uzmanı Gamze Özlü, emlak fiyatlarındaki artışı değerlendirirken vatandaşların tercihinde mevduat faizi etkisine değindi. 10 milyon TL parası olan birinin ayda 400 bin TL, 450 bin TL faiz geliri elde edebilecekken 10 milyona bir ev alıp 60 bin, 70 bin ya da 80 bin TL'ye evi kiraya verip gelir elde etmeye yönelmediğini anlattı.
Emlak piyasasındaki hareketlilik hem ev alacaklar, hem kiraya çıkacaklar hem de evini kiralayacakların radarında. Özellikle İstanbul'da bazı mahallelerde kiralar 100 bin TL'yi aştı, hatta 300 bin TL'ye kiralık ev olan mahalleler bile var. Diğer yandan konut fiyatlarındaki hareketlilik de takip ediliyor. GYODER Başkanı Neşecan Çekici "Kısa vadede konut faizlerinin düşeceği beklentisiyle fiyatların yükseleceğini düşünen bir kitle alıma geçti" derken "Kesinlikle doğru zaman konut almak için" dedi.
Kiralık daire fiyatlarındaki fahiş artış hâlâ vatandaşın gündeminde. Mevcut kiracılar, kiraya gelecek zammı konuşurken yeni kiralık daire bakanlar da piyasadaki yüksek fiyatlardan dert yanıyor. Ancak bu konuda tek mağdur kiracılar değil. Emlakçılar da kalitesiz evlere fahiş fiyatlar istenmesinden şikayetçi. Bir emlakçı kömürlük tarzı yerlerin daire yaptık denilip 15-20 bin TL'ye verilmeye çalışıldığını belirtirken Devlet eliyle kurulacak bir eksper sisteminin buna dur diyebileceğini söyledi.
Ev kiraları bir süredir ciddi artış gösteriyor. Kiralık ev fiyatları bu denli yükselmişken kiracılar da bütçelerine uygun bir ev bulma konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde bu durum kendini gösterirken özellikle İstanbul'da çok daha dikkat çekici boyutlara ulaştı. İstanbul'da neredeyse 20 bin TL'nin altına kiralık ev bulmak imkansıza yaklaştı. Sınırlı sayıda ilçede ortalama kiralar 20 bin TL'nin altında kalırken bazı ilçelerde ise bu sınır 40 bin TL olmuş durumda.
Kiracılar ile ev sahiplerinin anlaşmazlıkları sık sık gündem olurken akıllara durgunluk veren olaylar da yaşanıyor. Ankara'da bir ev sahibinin yaptığı da şoke etti. Evini kiraya verdikten 8 gün sonra daha yüksek veren bir kiracı bulunca o kişiye de kiraladı. İki kiracının da kira sözleşmesi bulunurken her ikisi de evi kiraladım diye düşünüp abonelik açtırma işlemlerini yaptı. İlk kiracı eve eşyalarını yerleştirmek için gittiğinde anahtar göbeğinin değiştirildiğini görünce gerçeği anladı.
Kira fiyatları özellikle İstanbul'da aldı başını gitti. Nisanda 35-40 bin TL olan kiralar şimdi 60-70 bin liradan ilana veriliyor. Kadıköy'de 40 yıllık binadaki 2+1 bir dairenin fiyatı duyanları şaşırttı. Emlak uzmanı Nilüfer Kas'a göre tek kişinin maaşının yetmediği kiralar için evini, tarlasını satan da var!
Son 1 yılda konut fiyatlarında reel bazlı kayıp yaşanmaya başladı. Ancak satılık fiyatlarda reel bazlı düşüş, kira fiyatlarını da aştı. Haziran 2021'den sonra 'en kısa amortisman süresi' yaşandı. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konu ile ilgili soruları cevaplandırdı. Şu anda konut almak mantıklı mı? Konut fiyatlarında düşer mi? İşte cevabı...
Zaten kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşa kötü haber! Yaz sezonuyla birlikte tayinlerin olması, üniversite tercihleri ve düğünlerle birlikte kiralık daire konusunda talep patlamasının olacağı öngörülüyor. Kira talebinin %30 oranında artacağı ifade edildi.
Ev sahipleri ve kiracılar arasında tahliye ve kira artışı davaları devam ederken yüzde 25 kira artış sınırı da iki yılın ardında 1 Temmuz'da kaldırılmıştı. Emlak piyasası 1 Temmuz sonrası kiralık evlerin sayısında artış beklerken tablo terse döndü. Kiralık daireler yüzde 50 azaldı. Uzman isim, "Mayıs, haziran ve temmuz aylarında fiyatlar yükselişe geçti" değerlendirmesini yaptı.
Kütahya'da eşiyle KOAH tedavisi gören apartman sahibi, kendilerinin de yaşadığı binadaki 4 boş daire için sigara içmeyen kiracı arıyor. Ev sahibi hastalıkları nedeniyle sigaradan aşırı etkilendiklerini ve önceki kiracılarının sigara içmelerinden çok rahatsız olduklarını belirtti. Ev sahibi çift, uyarılarını dikkate almayan kiracılarını 10'ar bin TL ödeme yapıp evden tahliye ettiklerini aktardı. Emlakçı ise çiftinin sigara içmeyenlere piyasanın altında fiyatla kiraya vereceklerini söyledi.
Eskişehir’de boş olan apart dairesine müşteriyle birlikte giden Ramazan Coşar, gördüğü manzara karşısında neye uğradığını şaşırdı. Evde tanımadığı birinin konakladığını gören Coşar, hemen durumu polise ihbar etti. Evin kirletildiğini gören Coşar, kaçak kalan şahsa evi de temizletti. İşte ilginç olayın detayları...
Kira bedeli olarak astronomik fiyatlar talep eden bazı ev sahipleri, verdikleri ilanlardaki talepleriyle de şaşırtmaya devam ediyor, kiralık daireleri için ilan veren bazı ev sahiplerinin talepleri adeta sınır tanımıyor! Ev sahiplerinin maaş bordrosu, kefil, depozito, yıllık peşin kira ve komşularla iyi geçinme gibi taleplerine, Denizli’de 3 oda bir salon olan 15 bin liralık kiralık daire ilanıyla birlikte bir yenisi daha eklendi. İlanı görenler, şaşkınlığını gizleyemedi.
İstanbul'da ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar derinleşmeye devam ediyor. Artan enflasyon karşısında ev sahipleri, dairelerinin kiralarını yıllık olarak peşin talep etmeye başladı. Öte yandan kiracıların evden çıkmak istememe durumlarına karşılık ise ev sahipleri, tahliye taahhütnamesi formülü geliştirildi. İşte haberin tüm detayları!
Ev fiyatlarındaki fahiş artışla birlikte kiralarda aldı başını gitti. Özellikle büyükşehirlerde kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, buldukları evlerin fiyatları karşısında da şaşkına dönüyor. Öyle ki İstanbul'da bulunan bir daire için 650 Bin TL aylık kira isteniyor. İnternet sitelerinde 390 Bin TL ve 300 Bin TL gibi rakamlarla benzer kiralık ev ilanları da yer alırken, gören inanamıyor.
Deprem felaketi tüm yurtta emlak sektörünü de etkiledi. Özellikle İstanbul'da fay hattına yakın ilçelerdeki eski binalardan kaçış başladığı ifade ediliyor. Deprem tedirginliğiyle hem kiralık hem de satılık olan eski binalar 2 aydır boşta bekliyor. Eski dairelerini kira vermekte zorluk yaşayan ev sahipleri fiyatları geri çekse dahi buna çare olamadı. Bakırköy'de pek çok sokakta eski binalarda yaşayanların evlerini boşaltması dikkatlerden kaçmazken 'kiralık' ve 'satılık' ilanlarında artış oldu.
Depremlerin ardından bölgedeki vatandaşlar, diğer şehirlere yerleşmeye başladı. Depremzedelerin akın ettiği iller arasında Sivas da var. Sivas'ta kiralık dairelerin tamamının dolduğu ve konut sıkıntısının başladığı aktarıldı. Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, depremzedeler dışında tayini çıkanların da geldiğini ve onların da sıkıntı yaşadığını söyledi. Öğrencilerin de aynı sorundan muzdarip olacağını kaydeden Çayır, tavsiyelerinin acilen yeni konutlar üretilmesi olduğunu belirtti.
Depremin ardından konut satışı ve kiralama konusunda deprem fırsatçıları da gündeme gelmişti. Depremzedelerin göç ettiği illerde kiraların 5 bin TL'den 20 bin TL'lere kadar çıkarıldığı yönünde ihbarlar gelmişti. Konuyla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Depremden sonra konut satışı ve kiralamada rayiç bedellerin üzerinde kalan ilanların sahipleri, sözleşmeye taraf mülk sahibi ile aracılar hakkında 'şüpheli' sıfatıyla işlem yapılacak.
Ev satın alacaklar da kiralayacaklar da son aylarda emlak piyasasındaki hareketliliğe kilitlenmiş durumda. Konut kampanyalarının piyasaya etkisi merak ediliyor. Bazı emlakçılar satılık ev fiyatlarının 15 günde 500 bin TL arttığını belirtirken bazı emlakçılar ise özellikle kiralarda şimdiden bir düşüş olduğunu söylüyor. Kimisi de 6 ay içerisinde kiralarda düşüş bekliyor. Peki, satılık ev fiyatları düşer mi? Kiralar düşecek mi yükselecek mi? İşte milyonların merak ettiği o sorulara yanıtlar...
Ev sahibi ile kiracı anlaşmazlıkları, uzun süredir Türkiye'nin gündeminde. Yüksek kira artışları nedeniyle çıkan bu anlaşmazlıklarda yeni bir sorun baş göstermeye başladı. İstanbul merkezinde 20 bin TL'nin altında ev olmadığı ve taşınmanın faturası ağır olduğu için kiracıların, satılığa çıkarılan evleri göstermedikleri belirtildi. Kiracı evi göstermediği için internette ilanı olan bazı evlerin 6 aydır satılamadığı ve bir kez bile gösterilemediği aktarıldı. Ancak ortada dava ihtimali de var...
Bursa’nın İnegöl ilçesinde metruk ve bakımsız daire için istenen kira fiyatı, görenlerin tepkisini çekti. İlanın açıklamasında dairenin 2+1 olduğu, sadece bekârlara verileceği ve evde kalacak kişi sayısının fark etmeyeceği belirtildi. İşte Görenlerin tepki gösterdiği ilanın detayları ve istenen kira rakamı...
İstanbul Beşiktaş'ta ev kiralamak isteyen 2 üniversite öğrencisi, depozito için verdikleri parayı emlakçıya kaptırdı. Emlakçıya 28 bin TL ödeyen öğrenciler, ortada ev olmadığını anlayınca paralarını geri istedi. Ancak Emlakçıyla Beşiktaş çarşısında buluşan öğrenciler, aralarında çıkan kavgada bıçaklanarak yaralandı.
Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde artan kira artışları vatandaşı bambaşka çözümler bulmaya itti. İstanbul'da oda kiralama seçeneği giderek yaygınlaştı. Ev sahipleri de bu durumu fırsata dönüştürerek evlerinde tadlilat yaptırmaya başladı. 2+1 olan bir daireyi 4+0'a çeviren ev sahibi, odaları 4.000 TL ile 6.000 TL arasında değişen fiyatlara kiralıyor.
Antalya'da kiraladığı daireyi uyuşturucu laboratuvarına çevirdiği öne sürülen şüpheli yakalandı
Antalya'da yaşayan 4 çocuk annesi Remziye Aslan, 2 çocuğunun kavgasından kaynaklanan gürültü nedeniyle kiralık olarak oturduğu evinden çıkarıldı. Eve gelen icra memurları mahkeme kararı ile evi boşalttı. Eşyalarıyla birlikte sokakta kalan Aslan, "Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Gidecek yerim yok. En azından kiranın artırılmasını istedim, kabul etmediler. Taşınmak için ev yok" dedi.
Edirne’ye bu yıl üniversite eğitimi için 50 bin öğrencinin gelmesi bekleniyor. Kiralık ev fiyatlarının yüzde 300 artması nedeniyle zor durumda kalan öğrenciler, 1+0 dairelerin 3 bin 500 liraya yakın fiyatlardan kiralandığını ve çaresiz olduklarını söyledi. Yaşanan fahiş kira zamlarına Edirneli emlakçılar ve muhtarlar da tepki gösterdi.
Son dakika haberi: 2022 yılında vatandaşların yaşadıkları en büyük sıkıntılardan biri de kiralık daire konusu! Özellikle yabancılara fahiş fiyattan verilen kiraların ardından İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerdeki daire fiyatları sınırların çok üstüne çıktı. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde kiralar düşmeye başladı. İşte son dakika haberinin detayları...
Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde kiralık daire bulmakta zorlanan vatandaşlar ev sahiplerinden çok çekiyor. Bazı ev sahipleri evlerini kiraya verirken farklı farklı şartlar arıyor. 'Bekara ev vermem, tek başına yaşayanlara ev kiralamıyorum, Yabancılar aramasın' tarzındaki çıkışlar artık son bulacak. İşte verilecek cezalar...
Bir emlak sitesinde Kadıköy Fenerbahçe'deki 5+1 dairenin aylık 130 bin TL'den kiraya çıkarılması Ekşi Sözlük'te gündem oldu. Yazarların büyük çoğunluğu "Fenerbahçe'deki aylık 130 bin TL'ye kiralık dairenin fiyatını yüksek buldu. Bazıları da "İndirimli kuru temizleme dedi beni yakaladı" diyerek kendi yorumlarını paylaştı.