Vatandaşlar yüksek kiralardan şikayet ederken bir yandan da deprem korkusu kiralık ev tercihlerini değiştirdi. Bu nedenle eski binalara ilgi gittikçe azaldı. İstanbul'da lüks semtlerdeki eski binaların kiraları da hayli düştü. Lüks semtlerden Bebek ve Arnavutköy'deki kiralar dikkat çekerken uzmanlar Arnavutköy'de eski bir 2+1 evin kirasının 35 - 40 bin TL bandında olduğunu söyledi. Boğaz hattındaki eski binalara talep azalınca kiralar da düşmüş oldu. Yani deprem korkusu lüks semtleri vurdu.
Uzunca bir süre pek çok kişi yüksek kiralardan şikayet ederken şimdi kiralık evlerde ibre tersine dönmeye başladı. Son dönemde hem kiralık hem de satılık konut fiyatlarında düşüş yaşanıyor. İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerde yüzde 6'lık bir gerileme kaydedilirken emlak sitelerine aralık ayında konulan kiralık ev ilanlarında da ocak ayında aşağı yönlü güncelleme yapıldığı görüldü. Peki sektör temsilcileri gelecek dönemlerde kiralık fiyatlarında ve satılık konut fiyatlarında ne bekliyor?
Esad rejiminin devrilmesiyle beraber Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşü gündeme gelirken bu durumun emlak piyasasındaki etkileri de araştırılıyor. Özellikle İstanbul'da son günlerde kiralık ev sayısında artış gözlemlenirken uzmanlara göre bunun nedenlerinden bir tanesi Suriyelilerin gitmeye başlaması, bir diğeri de gayrimenkul piyasasında ev satışlarının yükselmesi. İşte emlak piyasasındaki o gelişmeler ve beklentiler...
Esad rejiminin devrilmesi sonrası, Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönmeyeceği konuşulmaya başladı. Bu durum, kira ve konut fiyatlarına etki edip etmeyeceği sorusunu da beraberinde getirdi. Son olarak Hatay'ın Suriye sınırındaki Reyhanlı ilçesinde tersine göç başlaması nedeniyle emlak fiyatları ve kiralar düştü. Emlakçılar 15-20 bin TL bandındaki kiraların 10 bin TL'ye kadar düştüğünü, 2 milyon TL'ye satılan evlerin de 1,5 milyon TL olduğunu belirtti. İlçede kiracı bulma sorunu da baş gösterdi.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından gözler Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara çevrildi. "Suriyeliler gidecek mi?" soruları başlarken bazı Suriyeliler ülkelerine dönmeye hazırlandıklarını ifade etti. Peki, bu durum kiraları nasıl etkileyecek? Uzmanlar 50 bin konutun boşalacağını söylerken 20 bin TL'lik kiraların da 13 bin TL'ye düşeceğini anlattı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul'da Suriyelilerin geri dönüşünden etkilenecek yerleri de açıkladı.
Suriye'de Esad rejiminin devrilmesiyle beraber, Suriye'de yaşanan gelişmelerin Türkiye'ye etkilerinin ne olacağı da tartışılıyor. Özellikle Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerine göç eden Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri beklenirken bunun kira fiyatlarına nasıl yansıyacağı araştırılıyor. Türkiye'de 3 milyon Suriyeli göçmenin yaklaşık 600 bin konutta yaşadığı tahmini bulunurken sektör yetkilileri de Suriyelilerin dönüşünün kira fiyatlarında olumlu etkilerinin olabileceği öngörüsünde bulunuyor.
Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı "Son dönemde artan konut satışları sonrası piyasaya daha çok kiralık daire arzı başladı. Satılan daireler tekrar kiraya verilmeye çalışılıyor. Arz artışı ve mevsimsel etkilerle kiralık daire fiyatlarında yatay seyir devam ediyor" dedi. Gayrimenkul piyasasında son dönemdeki artışın diğer yatırım araçlarından da kaynaklandığını belirten uzman "Altının sene başından itibaren gösterdiği performans buradaki birikimlerin bir kısmını gayrimenkule kaydırdı" dedi.
Satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki değişim dikkat çekmeye devam ediyor. Özellikle İstanbul'da hem satılık ev fiyatları hem de kiralık ev fiyatları ilçeden ilçeye göre farklılık gösteriyor. Bazı ilçelerde satılık evler 16 milyon TL'ye dayanırken en ucuz ilçede ise 2,5 milyon TL oldu. Kiralarda başı çeken ilçede ise ortalama kiralar 70 bin lira oldu. Peki, son 4 yılda kiraların ve satılık ev fiyatlarının en çok arttığı ilçeler hangileri oldu? İşte İstanbul'un emlak piyasasında son durum...
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar uzun süredir gündemde. Bu süreçte atılan en önemli adımlardan bir tanesi de kira sözleşmelerinin artık e-devlet üzerinden hazırlanabiliyor olması oldu. Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi "Şu an mecburi değil. Ama ikinci etapta yani 2025 yılı içinde sistemin tüm altyapısı ve eksikleri tamamlandığı zaman mecburi hale de gelecek" dedi. Sistem; fahiş zam baskısını ortadan kaldırmakla beraber vergi kaybının da önüne geçilmesini sağlayacak.
Konut fiyatları bir süredir gündemdeyken özellikle son dönemde faiz oranlarında indirim olacağı beklentisi bazı vatandaşları yeniden konuta yönlendirmişti. Emlak Uzmanı Gamze Özlü, emlak fiyatlarındaki artışı değerlendirirken vatandaşların tercihinde mevduat faizi etkisine değindi. 10 milyon TL parası olan birinin ayda 400 bin TL, 450 bin TL faiz geliri elde edebilecekken 10 milyona bir ev alıp 60 bin, 70 bin ya da 80 bin TL'ye evi kiraya verip gelir elde etmeye yönelmediğini anlattı.
Kiralık daire fiyatlarındaki fahiş artış hâlâ vatandaşın gündeminde. Mevcut kiracılar, kiraya gelecek zammı konuşurken yeni kiralık daire bakanlar da piyasadaki yüksek fiyatlardan dert yanıyor. Ancak bu konuda tek mağdur kiracılar değil. Emlakçılar da kalitesiz evlere fahiş fiyatlar istenmesinden şikayetçi. Bir emlakçı kömürlük tarzı yerlerin daire yaptık denilip 15-20 bin TL'ye verilmeye çalışıldığını belirtirken Devlet eliyle kurulacak bir eksper sisteminin buna dur diyebileceğini söyledi.
Ev kiraları bir süredir ciddi artış gösteriyor. Kiralık ev fiyatları bu denli yükselmişken kiracılar da bütçelerine uygun bir ev bulma konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde bu durum kendini gösterirken özellikle İstanbul'da çok daha dikkat çekici boyutlara ulaştı. İstanbul'da neredeyse 20 bin TL'nin altına kiralık ev bulmak imkansıza yaklaştı. Sınırlı sayıda ilçede ortalama kiralar 20 bin TL'nin altında kalırken bazı ilçelerde ise bu sınır 40 bin TL olmuş durumda.
Konut kredisinde faizler düşmeye başladı, piyasa hareketlendi. Konut fiyatlarında son bir ayda yüzde 15'lik artış yaşanırken, İstanbul'da bir günde bir dairenin fiyatının 700 bin TL arttığı görüldü. Bakanlık fahiş fiyat artışları için harekete geçerken, uzmanlar konut fiyatlarının daha da artması halinde kiralık evlerde talep patlaması yaşanacağı ve kiraların daha da yükseleceği uyarısında bulunuyor.
Kiracılar ile ev sahiplerinin anlaşmazlıkları sık sık gündem olurken akıllara durgunluk veren olaylar da yaşanıyor. Ankara'da bir ev sahibinin yaptığı da şoke etti. Evini kiraya verdikten 8 gün sonra daha yüksek veren bir kiracı bulunca o kişiye de kiraladı. İki kiracının da kira sözleşmesi bulunurken her ikisi de evi kiraladım diye düşünüp abonelik açtırma işlemlerini yaptı. İlk kiracı eve eşyalarını yerleştirmek için gittiğinde anahtar göbeğinin değiştirildiğini görünce gerçeği anladı.
Kiralık evlerin yükselmesini fırsat bilen bazı uyanıklar, işi oda hatta ranza kiralamaya kadar götürdü. İlan sitelerinde artık kiralık ranza ilanlarının da olduğu görülürken, bir yatak kiralamanın ücreti ise 18 bin TL'yi buluyor. Herhang bir sözleşmenin yapılmadığı ranza kiralama ile ev sahiplerinin kazandığı paralar ise dikkat çekiyor.
Kiralık veya satılık emlak ilanı koyacaklar için 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yeni dönem başlıyor. Ticaret Bakanlığı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ni (EİDS) devreye alıyor. Sistem 15 Eylül'de devreye alınacak. Bakanlığın istediği belgeyi temin etmeyen işletmeler 1 Ocak'tan itibaren ilan veremeyecek.
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması, memur atamaları derken kiralık ev bulamama sezonu yeniden açıldı. Büyükşehirlerde kiralık konutlarda talep patlaması yaşanırken ev arayanlar ise kara kara düşünmeye başladı. Kiraların yüzde 30 daha da artması bekleniyor.
Türkiye'yi sarsan deprem sonrasında, herkes depremzedeler için elinden geleni yapmak için seferber oldu. Depremde evsiz kalan insanlar için, yurdun dört bir yanında kiralık evler depremzedelere açıldı. Ülke genelinde birçok kiralık ev ilanlarının yayınlandığı internet sitelerinde, ev sahipleri kiralık ibarelerini kaldırdığı ilanları 'Depremzedeler için ücretsiz' olarak değiştirdi. İlanlara yazılan 'Dert etmeyin, çekinmeyin, Allah ne verdiyse beraber yer içeriz' sözleri ise duygulandırdı.
Son dönemde ev sahipleriyle kiracılar arasındaki anlaşmazlıklara dair çok sayıda olay yaşanıyor. Bazı ev sahiplerinin kiraları artırmak ya da kiracıları evden çıkarmak için başvurduğu yöntemler akıllara durgunluk verirken bu kez uygulanan yeni bir yöntem 'Pes' dedirtti. Ev sahiplerinin kiracılar arasında adeta yarışa dönüştürdüğü bu oyunda kiralık evlerde açık artırma yapılmaya başlandığı öğrenildi. Ev sahiplerinin ilandaki fiyattan daha fazla veren var diyerek fiyatı artırdığı belirtildi.
Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında kira anlaşmazlığı yaşanıyor. Fahiş kira artışları gündemden düşmüyor. Türkiye genelinde kiralık konut fiyatları bir yılda yüzde 168, satılık konut fiyatları ise yüzde 174 artış kaydetti. Bu fiyatları duyanlar inanamıyor...
Antalya'da, yasal üst sınır olan yüzde 25 kira artışını kabul etmeyen ev sahibinin yaklaşık bir yıl önceki kontrat ile eş zamanlı imzalanan tahliye taahhütnamesine dayanarak gönderdiği tebligat, yasal itiraz süresi aşılsa da kiracının eline geçmediği gerekçesiyle "usulsüz" kabul edilerek iptal edildi. Kesinleşen kararda ise o detay, mahkemenin hamlesini değiştirdi.
Asgari ücret ve en düşük emekli maaşları son günlerde sadece yeni yıl zamları ile gündeme gelse de yayımlanan bir raporda dikkat çeken veriler ortaya konuldu. Bu kapsamda emekli ve asgari ücretlinin İstanbul’un merkezi bölgelerinde ev kiralayabilmesi giderek zorlaştı. Asgari ücretli çalışan için kiralık ev bulma şansı en fazla Arnavutköy ve Çatalca’da olurken, emekli aylığıyla Türkiye genelinde ev kiralanabilecek iller arasında Tunceli, Hakkari, Bingöl, Kars ve Muş öne çıktı.
Fahiş kira bedelleriyle birlikte ortaya çıkan ve her geçen gün artan kiracı-ev sahibi sorunlarına bir yenisi eklendi. Sorunlarda genellikle yüksek kira talep eden ya da fahiş artış yapmak isteyen ev sahiplerinden çıkarken bu kez tersi oldu. Kiracısını mağdur etmek istemeyen ve kirayı düşük tutan ev sahipleri, uyanık kiracılar nedeniyle zor duruma düştü. Çevresine göre daha az kira veren kiracılar, bu kez odaları başkasına kiraladı ve ev sahibinden fazla kazandı...
AB İstatistik Ofisi (Eurostat) 2021 ile 2022 ilk çeyrekleri arasında konut ve kira fiyatlarının yıllık ne kadar yükseldiğini açıkladı. Satılık ev fiyatlarındaki artış ile Avrupa’da zirveye oturan Türkiye, kiralık konutta da üçüncü sırada yer aldı. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış ise fahiş artışın tek sebebinin arz açığı olmadığını ortaya koydu. Öte yandan fahiş kiralar nedeniyle birçok kişi kirasını geciktirirken ev sahipleri ile tahliye davaları sayısında bu nedenle artış yaşandı.
Son dakika haberi: Yüksek kira bedelleri ve fahiş zamların önüne geçmek için getirilen düzenleme ile kira artışı yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Tartışma yaratan düzenlemenin kiracıları koruduğu yorumları yapılırken, ev sahipleri açısından ise çok sağlıklı olmadığı ifade edildi. 11 Haziran'da yürürlüğe giren ve henüz çok yeni olan düzenlemeye ilişkin kafalarda pek çok soru da var. Örneğin, TÜFE, yüzde 25'ten düşük çıkarsa ne olacak? İşte kira düzenlemesine ilişkin tüm merak edilenler...
Kira artış oranı ne kadar? Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuya ilişkin 8 Haziran'da açıklamada bulunmasının ardından konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Kiracı ve ev sahipleri konuya ilişkin araştırma yapmayı sürdürüyor. Peki Kira artış oranı ne kadar? İşte detaylar...
Konut fiyatlarında ve kiralarda yaşanan fahiş artışlara karşı ilgili bakanlıklar yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da bu konuda yeni bir adım atmak için hazırlanıyor. Bakanlık, sosyal konutun yanında altyapılı konut arsaları satışı yapmak için kolları sıvadı. Bakan Murat Kurum, Hazine arazilerini vatandaşın kendisi için konut yapması adına uygun şartlarda satışa çıkaracaklarını açıkladı. İşte yeni modelin detayları!
Kiralık ve satılık ev fiyatlarındaki sert artışlar beraberinde şikayetleri de getirdi. Tahliye taahhüdü, beş yılı doldurmadan kiracıyı çıkarmak ya da satışın tapudan dönmesi gibi sorunlar son dönemde katlandı. Bu durum dikkatleri kiracı ve ev sahibi haklarına çevirdi. İşte konut alırken ya da kiralarken bilmeniz gerekenler...
Son dakika haberi: Antalya'da ev kiralarındaki artış şaşkına çeviriyor. Rusya'nın işgali nedeniyle ülkesinden kaçan Ukraynalıların Antalya'ya gelmesini fırsata çevirmek isten bazı ev sahipleri mevcut kiracılarını çıkartıyor. 1 yıllık peşin ödeme karşılığı evlerini yabancılara kiralayan fırsatçı ev sahipleri fiyatları 3 kat artırdı. Konyaaltı'ndaki binada deniz görmeyen bir ara kat dairenin kirası aylık 16 bin liraya geldi.
Kadıköy'de bir emlakçı, 5 katlı binanın bodrumundaki, 1 odalı 12 metrekarelik daireyi, 'Doğa manzaralı' diyerek aylık 1250 liraya kiralıyor. Penceresi olmayan, güneş görmeyen harabe dairenin doğayla ilişkisi, holünden çıkan akasya ağacı ve duvarlardaki örümcek ağları.
İnşaat, gayrimenkul ve otomotiv sektörlerinde çeşitli yatırımları bulunan Hamit Can Sarıoğlu, gündemde önemli bir yer işgal eden yüksek ev kiralarının sebeplerine dair açıklamalarda bulundu. Sarıoğlu, artışlarla ilgili olarak, “Ev kiraları yeni konut üretimi olmadığı için artıyor” dedi.
Türkiye’nin çoğu şehrinde yaşanan kiralık ev bulma sorunu, Muğla’nın Bodrum ilçesinde büyük bir krize dönüştü. Bodrum’da 12 ay boyunca yaşayan yerlilerin kiralık ev bulmaları imkânsız hale geldi. Öte yandan bazı ev sahipleri ilçede yaz sezonunda artan kiralar nedeniyle kira kontratlarını mayıs ayında sona erecek şekilde yapmak istiyor. Böylelikle kışın 2 bin TL olan daireyi yaz sezonunda 10 bin TL’ye kiralamak istiyorlar. Bazısı kışın boş kalmasını da göze alıyor.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, milyonlarca kiracı ve es sahibini yakından ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme; kira sözleşmesinin, kiralayanın ölümü ile sona ermeyeceğini, mülk sahibinin ölümü durumunda tüm mirasçıların kendiliğinden kiralayan sıfatını kazandığını ve kira sözleşmesi devam edeceğine hükmetti.
Adana'da pandemi yüzünden durgun geçen kiralama dönemi, konut yetersizliği ve üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasıyla hareketlendi. Sıfır dairelerini satamayan müteahhitlerin de kiraya yönelmesiyle fiyatlar bir ayda 2 kattan fazla arttı. Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, aylık bin lira karşılığında kiraya veremedikleri için 2 yıl boş kalan evlerin şu an 2 bin liraya rahatlıkla verildiğini söyledi.
Son resmi verilere göre 250 binin üzerinde Suriyelinin olduğu ve yurt içinden de sürekli göç alan, uzun yıllar 'ucuz ev cenneti' olarak bilinen Mersin’de ev kiraları tavan yaptı. 3 bin olan Rus personel sayısının 10 bine çıkmasının da kira artışlarında bir başka etken olduğu ifade edildi.
Başta İstanbul olmak üzere kiralık ev fiyatlarında yaşanan artışlar, kiracıları zor duruma sokarken ev sahiplerinin ise iştahını kabartıyor. Mevcutta kiracısı olan evi boşaltıp yeni kiracıya çok daha yüksek fiyattan kiraya vermek isteyen fırsatçı ev sahipleri, mahkemenin yolunu tutarak tahliye ya da "kira tespit" davası açıyor. Öte yandan emlak uzmanları iki yıl sonra fiyatların düşebileceğini ve kiracının da ev sahibine "kira tespit davası" açma hakkını olabileceğini belirtiyor.