Kireçlenme eklemlerde oluşan bozulmalara verilen isimdir. Genel olarak yaşlılıkla bağlantılı bir durum olan kireçlenme, eklem kıkırdağının zamanla yıpranması ve kaybolmasının sonucunda ortaya çıkar. Kireçlenme çoğunlukla dizlerde, kalçada, ellerde ve omurgalarda olmak üzere vücudun farklı yerlerinde görülebilir. Kireçlenme sebepleri arasında ise yaşlanma, genetik unsurlar eklem yaralanmaları ve obezite durumları bulunur.
Osteoartrit yaygın olarak kireçlenme olarak bilinen, eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına neden olan bir eklem hastalığıdır. Bu hastalık genellikle yaşla birlikte ortaya çıkar ve eklemleri destekleyen kıkırdak dokusunun zamanla aşınması ve bozulmasıyla ilişkilidir. Osteoartrit, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.
Boyun kireçlenmesi, boyun omurlarının arasındaki disklerin ve omurların yüzeylerinin zamanla aşınması ve dejenerasyonu sonucu ortaya çıkar. Yaşlanma süreciyle birlikte disklerdeki su içeriği azalır, diskler incelir ve daha sert hale gelir. Bu durum, omurların birbirine daha fazla sürtünme ve baskı uygulamasına neden olur. Ayrıca, bu durumda kemik uçları üzerinde osteofitler adı verilen çıkıntılar oluşabilir. Peki, boyun kireçlenmesine ne iyi gelir?
Sağlıklı bir vücut bizi hastalıklardan uzak tutar. Bunun için yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca ek olarak tüketebileceğimiz doğal besinler ve tarifler bağışıklığımızı güçlendirerek bizi hastalıklara yakalanma riskimizden koruyor. Eklem ağrısı çekenler ve yürümekte zorluk çekenler birçok faydası bulunan bu kür tarifini deneyebilir. Üstelik günde bir bardağı bile etkisi sonuçlar gösteriyor.
Kireçlenme yaygın bir eklem rahatsızlığı olup dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen bir sorundur. Yaşlanma, genetik faktörler, aşırı kullanım, travma veya obezite gibi birçok neden kireçlenme gelişimine katkıda bulunabilir. Kireçlenme eklem yüzeylerini kaplayan kıkırdağın aşınması ve hasarlanması sonucu ortaya çıkar. Bu durum eklem hareketlerini kısıtlayabilir, ağrıya ve sertliğe neden olabilir, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir.
Vücutta meydana gelen kireçlenme, hareketlerin kısıtlanmasına neden olabilir. Yaşlanma ile birlikte kişide kireçlenme sorunu görülebilir. Bu normal olarak görülse de kireçlenmeden dolayı oluşan ağrılar, kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kireçlenmeye iyi gelen çözümleri bilmekte fayda vardır. Pek çok nedene bağlı olarak izlenen kireçlenme için neler yapılabilir?
Şiddetli kasık ağrısı, oturup kalkarken, çömelirken keskin ve batıcı bir ağrı ya da kalçanızı hareket ettirdiğinizde bir tıklama, kilitleme sesi… Bu ve benzeri şikayetler, son yıllarda giderek yaygınlaşan kalça sıkışma sendromunun en sık görülen belirtileri arasında yer alıyor.
Kireçlenme ağrıları yüzünden rahat hareket edemiyorsanız bu kür size ilaç gibi gelecek. Günde bir bardak ile ağrılarınızı sıfırlayacaksınız. Kireçlenme, kemik ve eklem ağrılarını bıçak gibi keser. Günde bir bardak mucizevi karışımdan tüketerek yaşadığınız problemlerden çok hızlı şekilde kurtulacaksınız. Ağrı çekenlerin derdine deva...
Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Topal: - "Romatoid artrit sadece ileri yaşta görülmüyor. İlk semptomlarını 30 ile 50 yaş arasında gösteriyor. Halk arasında kireçleme diye bilinen bir çeşit iltihapsız romatizma olan osteartrit ile romatoid artrit sıklıkla karıştırılır"
Vücutta yaşanan ağrılar tüm hayatı olumsuz etkileyebiliyor. Ağrıların geneli dinlenince azalsa da dinlendikten sonra azalmayan ağrılar kafalarda soru işareti bırakıyor. Dizlerinizde yaşadığınız geçmeyen ağrıların nedeni diz kireçlenmesi olabiliyor. Diz kireçlenmesinin ağrılarını çözmenin en iyi yolu uygun tedavi yönteminden geçiyor.
Muslukta ve musluk bataryasında biriken kireç ve su lekelerini temizlemek büyük bir zorluktur. Ne kadar ovalarsanız ovalayın kuruduğunda eski haline döndüğünü fark etmişsinizdir. İnatçı kireç lekelerini temizlemek aslında düşündüğünüz kadar zor değildir. Evinizde limon varsa, işte size muslukta biriken inatçı kiri temizlemenin en kolay yolu...
Su ısıtıcısı, günlük hayatın içine girdiği günden beri yerini sağlamlaştırmayı başaran küçük ev aletlerin biridir. Yemek yaparken, sıcak içecek hazırlarken sağladığı kolaylık yüzünden çoğu kişinin sağ kolu gibidir. Ancak su ısıtıcısının içinde biriken kireç zaman içinde birikerek dağılmaya başlar. İçeceklerinizin içinde parçalar görmek istemiyorsanız su ısıtıcısını düzenli bir şekilde temizlemelisiniz. Nasıl mı?
Boyun ağrısı nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterse de son zamanlarda yaşanan artış dikkat çeker. Önceleri, yaşlanmaya ya da travmaya bağlı olarak gelişen, bazı meslek gruplarında sık rastlanan boyun ağrıları, bugün artık toplumun her kesiminde rastlanan önemli bir şikayet konusu haline dönüşür. 'Kireçlenme' olarak tanımlanan bu ağrılar, uyku bozukluğu, iş gücü kayıpları ve psikolojik sıkıntılara neden olabilir. Boyun kireçlenmesine ne iyi gelir? Boyun kireçlenmesi tedavisi evde mümkün mü?
Toplumda en sık rastlanan eklem hastalıkları, dizdeki kıkırdak aşınması ve eklem sıvısı kaybı ile ilişkili olanlardır. Şikayetlerin sıklığı özellikle 45 yaşından sonra artar ve 65 yaş üzeri nüfusun neredeyse tamamında en az bir kere ağrı atağı şeklinde kendini gösterir. Yaşla bağlantısını gösteren bu veriden hareketle, eklem hastalıklarının insan hayatında kaçınılmaz olduğu görüşü yaygın olmakla birlikte, yavaşlatılabilir ve kontrol edilebilir bir süreç olduğu da bilinmektedir.
Evlerimizin başlıca düşmanlarından biri tabi ki kireç lekeleri! Sık sık çaydanlıklarda, su ısıtıcılarında, camlarda, banyo ve mutfak fayanslarında inatçı kireç lekeleriyle karşılaşırız. Neyse ki bu lekeleri kimyasal içerikli ürünler yerine evde hazırlayacağımız doğal karışımlarla temizleyebiliriz. Peki, inatçı kireç lekelerine veda etmenizi sağlayacak tarifler nasıl hazırlanır?
Uzmanlar halk arasında kireçlenme olarak da bilinen osteoartritin, ellerde de oluştuğunu belirtiyor. Yaşla birlikte artan ve kadınlarda daha çok görülen hastalığın, eklemlerde kıkırdak kaybı ve kemik değişikliklerine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
Diz kireçlenmesi dizde en sık görülen rahatsızlık olarak bilinir. Özellikle 50 ya üzeri kişilerde görülen aşınma ve yıpranma tipi bir artrit olan diz kireçlenmesi, daha genç insanlarda da görülebilir. Konu ile ilgili bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ata Can, diz kireçlenmesi belirtilerinin ihmal edilmeden tedavisinin gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Diz kireçlenme ve diz rahatsızlıkları iki yıldır devam eden koronavirüs pandemisi sonrası artış gösterdi. Ancak bazı egzersiz tekrarları ile diz kireçlenmesine karşı etkili çözüm üretmek mümkün. İşte Prof. Dr. Tolga Aydoğ'un anlatımıyla diz kireçlenmesini kısa sürede yok edecek 6 pratik egzersiz...
Eklem kireçlenmesi yani osteoartrit, kemik uçlarını çevreleyen kıkırdak dokunun zamanla aşınması nedeniyle ortaya çıkar. Hafif bir rahatsızlık hissi ile başlayan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan eklem kireçlenmesi, en sık görülen eklem hastalığı olma özelliği de taşır. Konu ile ilgili bilgi veren Diyetisyen Hülya Çağatay, eklem kireçlenmesi riskini azaltmak için nasıl beslenmek gerektiğini anlattı.
Özellikle suyunun kireçli olduğu bir yerde yaşıyorsanız, evinizdeki metal eşyaların kireç tutması kaçınılmaz. Su kireçli olmasa bile, sürekli kullanılan bir çaydanlık zamanla kireçlenebilir. Siz de mutfak ve banyo gibi alanlarda kullandığınız araç gereçlerin durmadan kireç tutmasından yorulduysanız aşağıda vereceğimiz doğal yöntemlerle kireç tortusundan kurtulabilirsiniz.
Vücudun farklı bölgelerinde bulunan refleks noktalarına basınç uygulanarak organ ve sistemlerin tedavi edildiği refleksoloji, farklı hastalıklar için uygulanabilir. Vücudun kendini iyileştirme özelliğini ortaya çıkarmayı amaçlayan refleksoloji masaj yapılarak uygulanır. Yan tedavi olarak ana tedavileri destekleyici özelliği sebebiyle tercih edilen refleksoloji masajı her yaş grubuna yapılabilir. Refleksoloji hangi hastalıkların tedavilerinde kullanılır?
Dördüncü ve beşinci bel omurları arasından çıkan, buradan topuklara kadar uzanan “siyatik” adı verilen sinirde görülen ağrılı bir hastalıktır. Siyatik ağrısı kendisini iki şekilde belli eder. Bu belli etme şekli devamlı hafif bir ağrıdır ya da arada bir gelen şiddetli ağrıdır. Ağrılar, siyatik siniri boyunca, kalçadan topuğa kadar uzanır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
Diz, kalça gibi eklemlerde bulunan kıkırdak dokusunda yaşla birlikte aşınma, yıpranmaya bağlı aşırı hasar gelişebilmekte, eklemlerde ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olabiliyor. Eskiden genellikle diz ve kalça eklem kıkırdağının hasar gördükten sonra kendini bir daha yenilemeyeceği öngörülürdü. Halbuki günümüzde kök hücre tedavisinde sağlanan tıbbi gelişmelerle kıkırdak hasarı ve eklem kireçlenmesinin önüne geçebilmek mümkün.
Sağ kolundaki geçmeyen şiddetli ağrı nedeniyle hastaneye giden 66 yaşındaki Hatice Demir, tetkikler sonucunda kanser olduğunu öğrendi. Hayatının şokunu yaşayan Demir, plazma hücreleri kanseri tanısı sonrası hemen ameliyata alındı.
Dünyada en sık görülen eklem rahatsızlıkları arasında bulunan kireçlenme, pandemi süreciyle birlikte ciddi artış gösterdi. Aktivite azlığı nedeniyle hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmanın görülmesiyle birlikte eklemlere binen yük de arttı. Bu da önceden eklem problemi yaşayanların şikayetlerini artırdı ve yeni eklem rahatsızlıklarını doğurdu.
Koronavirüsle birlikte evde zaman geçirmeye başlamamız hareketlerimizin de kısıtlanmasına neden oluyor. Daha durağan bir yaşamın en büyük zararlarından biri ise bedenimizi olumsuz etkilemesi oluyor. Kasların zayıflayarak güçsüzleştiği süreçte hareketsiz kalmanın getirilerinden biri de kireçlenme oluyor. Konuyla ilgili bilgi veren Op. Dr. Erdağ, yarım saatte bir eklemlerin hareket ettirilmesinin büyük önem taşıdığını söylüyor. Erdağ, kültür fizik hareketlerine de dikkat çekiyor.
Diz ve çevresinde meydana gelen ağrının kireçleme habercisi olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yunus Kıraç, kök hücre tedavisi ile bu ağrıların tedavi edilebileceğine dikkat çekti.
Kıkırdakların aşınmasıyla meydana gelen kireçlenme, dokularda tahribata yol açar. Bu durum hastalığın ağrılı bir şekilde kendini göstermesine yol açar. Kıkırdak kaybı arttıkça hastalar hareket ederken bile zorlanmaya başlar.
Dizlerimiz, vücudumuzda bulunan en büyük ve en karmaşık eklemlerden birisi olması haricinde en çok yakındığımız eklemimizdir.
Eklem ve omurga sağlığımızın öneminin farkına, kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya gelene kadar varamayız. Eklem ve omurga sağlığını önemli ölçüde etkileyen problemlerden biri olan kireçlenme, çoğunlukla 60 yaş sonrasında karşılaşılan bir hastalıktır. Ancak günümüzde yüksek kilo ve hareketsizliğin ağır bastığı yaşam şekli sonucu, 30'lu yaşlardan itibaren kireçlenme ile karşılaşma riski bulunmaktadır.
Koronavirüs nedeniyle hareketsiz hale gelen yaşam tarzımız başka hastalıklara kapı aralıyor. Durağan yaşam tarzının en çok eklemler için tehdit oluşturduğunu söyleyen uzmanlar, 40 yaşından sonra ve özellikle kadınlarda daha çok görülen kireçlenme riskine dikkat çekiyor. Dr. Zeynep Sağırkaya, “Kireçlenmeye karşı kilonuzu koruyun, mevcut koşullarınıza en uygun hareket olanaklarını hayatınıza katın. Pilates ve yogaya başlayın” çağrısında bulunuyor.
Kireçlenme yani kıkırdak kaybı ansızın ortaya çıkan bir rahatsız değildir. Kireçlenme nedenleri arasında gösterilen ağır yük taşımanın da yol açtığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora kireçlenmede en çok risk altında olanların kadınlar olduğuna dikkat çekti.
eklemlerdeki kıkırdak zedelenmesi yani kalça ve diz eklemlerinde oluşan kireçlenme, genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Ailede geçmişte kireçlenme hastalığı olanlar varsa, bu hastalığı yaşayanlar sayıca fazla ise ve hastalık erken yaşta görülmüşse kireçlenme riski ciddi oranda artıyor. Bunun yanı sıra eklem zedelenmesinin ön planda olduğu romatizmal hastalıklar da eklem kireçlenmesine neden olabiliyor.
Prof. Dr. Ahmet Murat Bülbül “Kıkırdak dokusu, kendini yenileyemez, ilaçla iyileşemez. Eğer kıkırdak dokusu hasarlanırsa halk arasında kireçlenme dediğimiz rahatsızlık ortaya çıkar. Bu nedenle kireçlenme yaşanmadan kıkırdak dokusunun korunması oldukça önemli” dedi.
Genellikle ileri yaşlarda görülen kireçlenme, daha çok yük binen eklemlerde ve el bileklerinde ortaya çıkıyor. Ağrı ve hareket kısıtlılığı artışı ile kendini gösteren kireçlenmede uzmanlar, hastanın ideal kilosunda olması gerektiğine dikkat çekiyor. Kireçlenme tedavisinde kullanılan ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmede etkili olan protezlerin dayanıklılığı da fazla kilolardan etkileniyor.
Günlük yaşantımızda yaptığımız bazı yanlışlar var ki halk arasında ‘kireçlenme’ diye bilinen osteoartrit-artroza zemin hazırlıyor. Ortalama yaşam süresinin artması ile yaygınlaşan hastalık, özellikle kalça ve diz ekleminde eklem yüzeyinin bozulması (kıkırdak dokunun bozulması), ağrı ve eklemde hareket kısıtlılığı olarak kendini gösteriyor.
Giresun Üniversitesince yapılan araştırmada, deney hayvanlarına enjekte edilen hidrojen sülfürün kireçlenme hastalığının ilerlemesini azalttığı tespit edildi - GRÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Takır: - "Cerrahi yöntemle kireçlenme hastalığı oluşturduğumuz hayvanların diz içerisine hidrojen sülfür enjekte ettiğimizde kısa dönemde hastalığın oluşumunun engellenmediği ancak daha uzun sürede hastalığın ilerlemesini belirgin bir şekilde azalttığını gözlemledik"
Giresun Üniversitesince yapılan araştırmada, deney hayvanlarına enjekte edilen hidrojen sülfürün kireçlenme hastalığının ilerlemesini azalttığı tespit edildi - GRÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Takır: - "Cerrahi yöntemle kireçlenme hastalığı oluşturduğumuz hayvanların diz içerisine hidrojen sülfür enjekte ettiğimizde kısa dönemde hastalığın oluşumunun engellenmediği ancak daha uzun sürede hastalığın ilerlemesini belirgin bir şekilde azalttığını gözlemledik"
Halk arasında kireçlenme olarak adlandırılan “artroz” veya “osteoartrit” hastalığının, toplumda yaygın bir hastalık olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Yonca Bavlı Eren, toplumda sık yapılan el çıtlatmalarının da ilerleyen dönemlerde kireçlenmeye sebep olduğunu söyledi.
Kireçlenmeye dair merak edilen her şeyi cevaplayan İstanbul Tıp Fakültesi’nden Profesör Doktor Demirhan Dıraçoğlu, kolajen peptitin doğru kullanım ile kireçlenmeye çare olduğunu vurguluyor.
Kireçlenmeye dair merak edilen her şeyi cevaplayan İstanbul Tıp Fakültesi’nden Profesör Doktor Demirhan Dıraçoğlu, kolajen peptitin doğru kullanım ile kireçlenmeye çare olduğunu vurguluyor.
Kireçlenme eklemlerdeki ağrıların kalıtım, aşırı şişmanlık, eklem yaralanması, bazı eklemlerin devamlı fazla kullanımı, kas zayıflığı ve sinir yaralanmalarından dolayı oluşuyor.
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği'nin Antalya'da bu yıl 25'incisini düzenlediği Ulusal Kongresi'nde kas-iskelet sağlığı için en yeni doğal çözümler açıklandı.
Günde 6 bin adım atanlarda diz kireçlenmesi (artroz) riskinin azaldığı belirlendi.
Brokolide bulunan 'sülfürafan' maddesi eklem ağrılarına iyi geliyor.
Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Gülnur Taşcı Bozbaş, vücudun en fazla yükünü taşıyan eklemlerin başında gelen dizlerin hemen hemen her yaşta problem oluşturabileceğini vurguladı.
Asbestli toprak, akciğer kanseri başta olmak üzene karın zarı kanseri, akciğer zarında kireçlenme ve akciğer zarında sıvı toplanmalarına yol açıyor.
Halk arasında eklem kireçlenmesi olarak adlandırılan osteoartrit, eklem kıkırdağının ilerleyici harabiyeti ve kaybı ile karakterize bir hastalıktır.
Kireçlenme yüzünden adım atmakta güçlük çeken 73 yaşındaki hasta, radyo frekans dalgaları ile ağrıya neden olan sinirlerin yakılarak devre dışı bırakılması sayesinde sağlığına kavuştu.
Kalplerinde kireçlenme teşhisi konulan Taner ve Caner isimli ikiz kardeş sağlıklarına kavuşmak istiyor.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Okur, kulak kireçlenmesi olarak da bilinen otosklerozun, tedavi edilmediği zaman kalıcı işitme kaybına neden olabildiğini söyledi.
Uludağ Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jale İrdesel, halk arasında "kireçlenme" olarak bilinen "Osteo Artirit"in geri dönüşünün olmadığını, ancak teşhis edildiği noktada uygun tedavilerle ilerlemesinin durdurulabildiğini söyledi.
Halk dilinde 'kireçlenme' olarak bilinen artritler, tedavi edilmediği takdirde ileri yaşlarda eklemlerde ağrı ve kasılmalara neden oluyor.
Tıpta lomber spinal stenoz denilen kanal darlığı omuriliği çevreleyen kemik ve bağ dokusu kireçlenmesiyle omuriliğe bası oluşması olayıdır. Genellikle 55 yaş üstünde görülür. Bayanlarda erkeklere göre daha fazladır. Eğer doğuştan omuriliğin geçtiği kanal dar ise daha erken yaşlarda da görülür.
ABD'de yapılan araştırmalar, Çin tıbbının dünyaca ünlü tedavisi olan akupunkturun halk dilinde 'kireçlenme' olan osteoartrit tedavisinde etkin bir yöntem olduğunu ortaya koydu.
Genç yetişkinlerde otosklerozun (kireçlenme) en sık görülen orta kulak işitme kaybı nedeni olduğunu belirten uzmanlar, bu rahatsızlığın aileden geçtiğini ve erkeklerden daha çok kadğnlar arasında yaygın olduğunu bildirerek, Amerikan nüfusunun yüzde 10'unda, Zenci, Amerikan yerlileri (Kızılderililer) ve Asyalılar'dan (Sarı derililer) daha çok beyazlarda görüldüğünü kaydetti.