Kenelerden bulaşan Lyme hastalığı, MS ve romatoid artrit gibi ciddi rahatsızlıkları taklit ederek asıl hastalığın doğru tanısını zorlaştırabiliyor. ABD ve Avrupa'da sıkça rastlanan Lyme hastalığı Türkiye'de de görüldü.
Keneler, doğada yaygın olarak bulunan ve pek çok hastalığın taşıyıcısı olabilen parazitlerdir. Bu küçük eklem bacaklılar, hem hayvanlardan hem de insanlardan kan emerek beslenirler ve bu süreçte çeşitli patojenleri bulaştırabilirler. Bu patojenlerden biri de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüdür. KKKA, ölümcül olabilen önemli bir viral enfeksiyondur.
Tokat'ta 3 kişi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisiyle Tokat Devlet Hastanesi'nde tedavi görüyor.
Hava sıcaklıklarının artmasının ardından ortaya çıkan keneler ölüme sebep oluyor. KKKA kaynaklı ölümler bu yıl erken başlamış ve özellikle İç Anadolu Bölgesin'deki birçok ili etkilemişti. Bu yıl erken başlayan KKKA kaynaklı ölüm Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Profesör Doktor İlhan Çetin, Kurban Bayramı'ndan dolayı hayvan sirkülasyonunda ciddi bir artış olduğunu ve ölümlere neden olabilen kenelerin kurbanlıklarla yurda dağılabileceğini söyledi.
Sivas'ta, son dört günde ikinci kez Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle ölüm yaşandı. 6 Haziran'da, 25 yaşındaki Gülbidin Ekberi'nin kene nedeniyle yaşamını yitirdiği kentte, dün de aynı yaştaki Emre Naçar, hayata veda etti. Uzmanlar yine uyardı: "Keneyi kendiniz çıkarmaya çalışmayın."
Havaların ısınmasıyla birlikte kene riskli Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanılabileceğini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kader, “Yozgat genelinde 2024 yılında yaklaşık bine yakın riskli kene teması olduğu bilgisini elde ettik. Ancak bu temasların hepsi, KKKA hastalığı olacak diye bir durum söz konusu değil” dedi.
Tokat'ta bu yıl hastaneye başvuran 4 kişi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle tedavi gördü.
İlkbahar’ın gelmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış devam ediyor. İnsanların hayatını kaybetmesine sebep olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), İç Anadolu Bölgesi’nde hızla yayılıyor. Kene ısırıklarına ilişkin uzmanlar sıklıkla uyarılarda bulunuyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sivas Numune Hastanesi’nde görev yapan Uzman Doktor Murtaza Öz ise “Güneş çarpması diye kendini önemsemiyor ve hastaneye başvurmuyor” dedi.
Dünya yeni ölümcül bir virüsün kıskancında... Avrupa'da yeni Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının bildirildiğine yönelik ihbarlar geliyor. İngiltere'nin 'halk sağlığına yönelik mevcut en büyük tehdit' alarm koduyla uyardığı virüsün ölüm oranını DSÖ açıkladı. İşte haberin tüm detayları!
Sivas’ta bu yıl kene ısırması sonucu ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle ölenlerin sayısı 3’e yükseldi. Uzmanlar kene ısırmalarının ölümcül sonuçlar doğurabildiğini hatırlatarak vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor.
Profesörler tarafından yapılan araştırmalarda yılın her zamanında yaşayabilen kenelere rastlanma ihtimalinin Gümüşhane, Tokat, Çorum, Zonguldak, Sivas, Yozgat ve Karabük’te daha yüksek olduğunu tespit ettiler. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Açıcı, doğayı seven insanlar için kenenin tehdit oluşturduğunu vurgulayıp, "Keneler gölgemizi ve yaydığımız karbondioksit kokusunu da algılayarak aktif duruma geçiyorlar" dedi.
Havaların ısınmasıyla birlikte kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artışın başladığı Erzincan’da, bir kişinin kulak ağrısı şikâyetiyle gittiği hastanede kulağından kene çıktı. Kentte son 1 haftadır 5 kişi kene şüphesiyle hastaneye giderken 2 kişiye KKKA tanısı koyularak tedaviye alındığı öğrenildi. Uzmanlar tarafından önümüzdeki günlerde KKKA vakalarının artarak devam edeceği öngörülüyor.
Çanakkale'de KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi taburcu edildi
Sivas'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi öldü
Sivas'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi hayatını kaybetti
Sivas'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören 2 kişi hayatını kaybetti
Tüm yurtta hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kene ısırma vakalarında artışlar görülürken, Prof. Dr. Ahmet Sebe'den önemli bir uyarı geldi. Vatandaşların Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenenin üzerine Japon yapıştırıcısı döküp, ciltten sökmeye çalışanlarla karşılaştıklarını belirterek, "Kene vakalarında mutlaka hastaneye başvurulmalı" şeklinde konuştu.
Samsun'da KKKA hastalığı teşhisi konulan kadın öldü
Kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı Sivas ili ve çevresinde büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Vatandaşlar arasında paniğe yol açan Sivas’taki kene ısırması vakalarında mayıs ayından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yükseldi.
Sivas'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi kurtarılamadı
Sivas'ta KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi öldü
"Bu yıl önceki yıllara göre çok fazla kene vakası var. Maalesef bir gencimizi de bu hastalıktan kaybettik"
Sivas’ta KKKA nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3’e yükseldi.
Havalar güzelleşince sosyalleşmek için açık hava ortamları tercih ediliyor. Parkta, bahçede oturmak her ne kadar huzur verse de ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Açık havalarda bulunan keneler sağlığı tehlikeye atıyor. Uzmanlar her sene olduğu gibi bu sene de keneler hakkında uyarılarda bulundu. Bu seneki vakalar hızlı ilerliyor…
Batman'ın Kozluk ilçesi Ünsaldı köyünde Ahmet Bülbül (60), vücuduna yapışan keneyi kendisi çıkardı. Bir süre sonra rahatsızlanarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Batman'a ardından da Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen Bülbül hayatını kaybetti.
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde bir kenenin ısırdığı çoban hastaneye kaldırıldı. Ancak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesiyle hastaneye kaldırılan 19 yaşındaki genç, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Kayseri’de 23 yaşındaki Birhan Baş, kene ısırmasına bağlı yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığını 3 günlük yoğun bakım tedavisinin ardından atlattı. Uzmanından ise kene ile ilgili korkutan bir uyarı geldi. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, "Maalesef bu seneki vakalarımız biraz sıkıntılı ve hızlı seyrediyor. Ölümcül kanama riski biraz daha fazla" dedi. İşte uzman isimden dikkat çeken kene açıklamasının detayları!
Her yıl çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü nüks etti. Hastalık nedeniyle yılın ilk ölümü ise Sivas'ta gerçekleşti. Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna kene teması sonucu ortaya çıkan vakaların sayısını açıkladı. Büyüktuna ayrıca risk altındaki grupları da belirterek uyardı.
Kış boyunca kapalı ve sıkıcı alanlarda oturmaktan sıkılan insanlar bahar aylarının gelmesiyle birlikte açık alanları tercih etmeye başlıyor. Her sene açık alanlarda kene vakalarında artış görülüyor. Bu artan kene ısırıkları insanları tedirgin ediyor. Kene ısırıklarının erken teşhis edilmemesi çok ciddi sonuçlara neden oluyor. Bu sebeple kene ısırıklarının belirtileri hakkında bilinçli olmak gerekiyor.
Uzmanlar kenelere karşı uyardı. Kene ısırmaları ile birlikte görülmeye başlayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) karşı uyarılarda da bulunan uzmanlar, kene ile mücadelede en etkili yöntemin tedbir, erken tanı ve tedavi olduğunu söyledi. Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de de KKKA’nın endemik bir hastalık haline geldiğine dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları uyarıyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin: - "Çok dikkat etmek lazım, son iki yıldır tabiattaki kene sayısında çok ciddi bir artış var. Özelikle vahşi hayat ile komşuluğu olan illerimizde, köylerimizde ve yerleşim alanlarında kene popülasyonu geçen yıllara göre 4-5 kat arttı"
Sivas’ta bir süredir hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören M.A. hayatını kaybetti. KKKA’dan dolayı ölenlerin sayısı 12’ye yükseldi.
Koronavirüs salgını nedeniyle aylardır tüm zamanlarını neredeyse evin içinde geçirmek zorunda kalan çocuklar, yaz mevsimiyle birlikte açık havada vakit geçirmeye başladı. Pandemiye yönelik tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmasıyla çocuklar, havaların ısınmasını fırsat bilerek artık açık havada oynayabilmenin, denize ve havuza girmenin keyfini yaşayacaklar. Ancak bu mutlu tablonun bir de diğer yüzü var; sıcakların etkisiyle pek çok enfeksiyon hastalıklarının kapımızı çalması gibi!
Bahar aylarında artışa geçen kene ısırması vakalarına karşı uyarılar gelemeye devam ediyor. Henüz bir aşı geliştirilemeyen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ölümcül özelliğini koruduğunu belirten Uzm. Dr. Merve Çelik, keneye elle temas, üzerine kolonya dökme, başını koparma gibi hataların yapılmaması gerektiği konusunda uyardı.
Samsun'da yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan lise öğrencisi hayatını kaybetti
Kırklareli Valisi Bilgin: - "Özellikle Karadeniz, İç Anadolu ve Trakya, KKKA hastalığına karşı riskli olan bölgelerden. İnşallah KKKA hastalığı konusunda sorunsuz bir yıl geçiririz"
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kene vakası ile karşılaştıklarında keneyi kendilerinin çıkarmaya çalışmamaları ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirterek, geç kalınması durumda kenenin 10 gün içinde ölüme yol açabileceği uyarısında bulundu. Dikmen, "Kolonya dökenler, sigara söndürenler oluyor, bunları yapmayalım" dedi.
Türkiye'de hem koronavirüs hem de benzer belirtiler gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ilk kez bir hastada görüldü.
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle 1 kişi yoğun bakımda tedavi altında alındı. Öte yandan Yozgat'ta KKKA şüphesiyle tedavi gören 1 kişi ise hayatını kaybetti. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zehra Beştepe Dursun, son yıllarda artan kenenin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığıyla ilgili, “KKKA kene yapışmış hayvanlardan ve kenenin ısırdığı bir insandan diğer insana bulaşabiliyor” dedi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Parlak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA), Covid-19'a göre insanlarda daha ağır seyrettiğini ve bütün vücudu etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Parlak, "Depremler var diye evimize gitmemezlik etmediğimiz gibi kene var diye doğadan uzaklaşamayız. Virüs var diye insanlardan kaçamayız. Önlemleri alarak depremler gibi kene ve koronavirüsle de birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz" dedi.
Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam: - "Geçen yıl KKKA döneminde kliniğimizde bu tecrübemiz oluştu. Kovid-19 belirtisiyle hastanelere başvuran ve kene teması olduğunu söylemeyen hastalarda KKKA olasılığını düşünerek kan testi yapıp pozitiflikleri bulduk" - "Kovid-19'la mücadele için sürekli maske, sosyal mesafe, el hijyeninden bahsettik. Bir benzetme yaparak 'sosyal mesafe' kuralını kenelere karşı uygulamak da herhalde KKKA hastalığından korunmak adına alınabilecek en önemli önlemdir diye düşünebiliriz"
Kayseri'nin Develi ilçesinde kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanan besici Mehmet Köseoğlu (42), tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Gayretli Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtilerinin Covid-19'a benzediğini belirterek, "Ateşli hastalıklarda öncelikle insanın aklına Covid-19 geliyor ama kene temasını da mutlaka sorgulamak gerekiyor" dedi.
Doktorun hastasına kullandığı ilaç, tesadüfen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisinde de etkili oldu ve Avrupa'nın saygın tıp dergisinde makale olarak yayınlandı. Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, bu ilacın KKKA hastalığını tedavi edebileceğini tesadüfi olarak gözlemlediklerini ve başarılı olduklarını söyledi.
Kırım kongo kanamalı ateşi pek çok kişi tarafından bilinen bir problemdir. Pek çok kez bu hastalığın ismi duyulsa da kişiler kırım kongo kanamalı ateşi nedir sorusunun cevabına pek fazla hakim değildir. Aynı zamanda bu hastalığın nasıl bulaştığı da merak konusudur. Kırım kongo kanamalı ateşi hakkında bilgi sahibi olurken tüm bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Kurban Bayramı'nda kesilecek olan hayvanlardan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının bulaşabileceğini belirterek, "Özellikle elinde yara veya buna benzer kesik olan insanların mümkün olduğu kadar hayvanların kanıyla temas etmemeli" dedi.
Kurban Bayramı öncesi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili uzmanından dikkat çeken bir uyarı geldi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Kurban Bayramı'nda kesilecek olan hayvanlardan KKKA hastalığının bulaşabileceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik, son dönemde artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili, "KKKA'dan ölüm oranı koronavirüse göre çok daha yüksek" dedi.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde vücuduna yapışan keneyi çıkaran Ahmet Çağlayan (48), bacaklarında titreme ve yüksek ateş şikayeti baş gösterince hastaneye başvurdu. Ahmet Çağlayan'ın doktorlardan gizlediği durumu eşi söyledi. Yapılan testler sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olduğu belirlenen Çağlayan, hastanede tedavi edildikten sonra karantina şartıyla evine gönderildi.
Türkiye'de 16 Haziran itibariyle kene ısırmasına bağlı gelişen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vaka sayısı 492'ye ulaştı, 18 kişi ise hayatını kaybetti. Sivas'ta ise 8 kişi hayatını kaybederken, 82 kişi iyileşerek, sağlığına kavuştu.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy: - "Tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimizin, işçilerimizin ve vatandaşların uzun otların, çimlerin, çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olmaları gerekir"
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının koronavirüs gibi solunum yolu ile başkasına bulaşmadığını belirtti. Ceyhan, "Sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra insanlar, daha çok piknik aktiviteleri ya da farklı nedenlerle bu tip bölgelere gidip dikkatsiz davranınca kene ısırmaları arttı" dedi.
Türkiye'de, kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının en çok görüldüğü yerler arasındaki Gümüşhane’de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı Kelkit Vadisi’nde çiftçiler, endişe ediyor. Tarım alanlarının sürekli ilaçlandığı vadide çiftçiler, uzun kollu kıyafetler giyiyor, pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine koyup önlem almaya çalışıyor. Uzmanlar, ölüm riski koronavirüse karşı 3 kat daha fazla olan kene ısırmalarına karşı tedbirli olunmasını istiyor.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Zafer Parlak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) bazı hastalarda ölümcül olabildiğini belirterek, "Normalde vakalar mayısın ortalarında görülmeye başlarken, bu yıl nisanın sonlarında başladı. Geçmiş 2-3 yıla göre vaka sayısında da bir miktar artış var." dedi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, yaz aylarında sıkça görülen ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğu için korkulu rüya haline gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakalarının Sivas’ta geçen yıla göre büyük artış gösterdiğini söyledi.
KKKA şüphesiyle hastanede tedavi gören kişi yaşamını yitirdi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan kişi hayatını kaybetti
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan kişi hayatını kaybetti
Bahar ve yaz aylarında sıkça görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisinde zamanlamanın önemine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Tedavi ne kadar erken başlarsa yaşam kaybı o kadar düşer. Tedavide önemli olan sıvı ve elektrolit takibi ve kanama kontrolüdür” dedi.
Sivas Sağlık Müdürlüğünce kent merkezi yakınlarındaki mesire alanında yoğun kene bulunduğu yönünde bilgilendirme yapıldığı iddiası üzerine açıklama yapıldı. Açıklamada, "Müdürlüğümüz tarafından herhangi bir şekilde sosyal medya üzerinden böyle bir bilgilendirme yapılmamıştır" denildi.
Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının iş birliğinde, hayvandan insana bulaşan ve "zoonotik" olarak isimlendirilen hastalıklara yönelik "Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı" hazırlandı - Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe: - "Eylem planı ile başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kuduz, bruselloz, şarbon, tularemi, kist hidatik ve toksoplazmoz ve diğer zoonotik enfeksiyonlarla mücadelede yeni bir döneme giriyoruz" - "Eylem planı, yeni ortaya çıkabilecek veya mevcut hastalıkların halk sağlığı tehdidi oluşturma boyutuna gelmeden önlenmesi ve kontrolüne yönelik aktivitelerin ilave edilebileceği dinamik bir yapıya sahip"
Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının iş birliğinde, hayvandan insana bulaşan ve "zoonotik" olarak isimlendirilen hastalıklara yönelik "Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı" hazırlandı - Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe: - "Eylem planı ile başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kuduz, bruselloz, şarbon, tularemi, kist hidatik ve toksoplazmoz ve diğer zoonotik enfeksiyonlarla mücadelede yeni bir döneme giriyoruz" - "Eylem planı, yeni ortaya çıkabilecek veya mevcut hastalıkların halk sağlığı tehdidi oluşturma boyutuna gelmeden önlenmesi ve kontrolüne yönelik aktivitelerin ilave edilebileceği dinamik bir yapıya sahip"
Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven: - "(KKKA) Hayvancılıkla uğraşanlar ve sağlık çalışanları, risk grubu sayılabilir. Özellikle kırsal alanlarda, meralar ve çalılık alanlarda fazla görülmekte. Bu kısımların ilaçlanmasıyla bulaşma olasılığı azalacaktır" - "Her kene tutunduğunda KKKA hastalığına yakalanılmaz. Kene tutunanların yüzde 20'sinin bu hastalığa yakalandığı görülmüştür. KKKA'da ölüm oranı yüzde 5 civarındadır"
Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven: - "(KKKA) Hayvancılıkla uğraşanlar ve sağlık çalışanları, risk grubu sayılabilir. Özellikle kırsal alanlarda, meralar ve çalılık alanlarda fazla görülmekte. Bu kısımların ilaçlanmasıyla bulaşma olasılığı azalacaktır" - "Her kene tutunduğunda KKKA hastalığına yakalanılmaz. Kene tutunanların yüzde 20'sinin bu hastalığa yakalandığı görülmüştür. KKKA'da ölüm oranı yüzde 5 civarındadır"
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesiyle hastaneye kaldırılan biri Suriye uyruklu 2 kişi hayatını kaybetti
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) şüphesiyle hastaneye kaldırılan biri Suriye uyruklu 2 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı: - "Alınan tedbirlerle vaka sayısında büyük azalma görülmesine rağmen 2019 Mayıs itibarıyla ne yazık ki 3 vatandaşımız KKKA hastalığı sebebiyle hayatını kaybetmiştir"
Karabük Valiliği, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından 2 kişinin ölmesi üzerine hastalıktan korunmaları için vatandaşlara uyarıda bulundu.
Karabük'te Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan kişi yaşamını yitirdi, 7 aylık bebeği tedavi altına alındı.
Karabük'te Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan kişi yaşamını yitirdi, 7 aylık bebeği tedavi altına alındı
Karabük'te Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılan kişi yaşamını yitirdi, 7 aylık bebeği tedavi altına alındı
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Samsun'da en çok kene vakasının yaşandığı ilçelerden Vezirköprü'de vatandaşlara ücretsiz beç tavuğu dağıtıldı
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurcan Baykam: - "Sağlık Bakanlığınca alınan tedbirler, halkın ve sağlık personelinin eğitimi ile KKKA vaka sayılarında ciddi azalmalar yaşandı" - "Vaka sayılarının azalmasına karşın tedbirlerin ihmal edilmemesi çok önemli. 2003 yılından beri ülkemizde vaka sayıları birkaç yıl artış gösterdikten sonra düşüşe geçti ancak bu demek değildir ki tedbirler gevşetilsin"
Karaman'ın Ermenek ilçesinde yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan, tedavi altında iken hayatını kaybeden ve askeri törenle defnedilen 49 yaşındaki gazi 2 çocuk babası Orhan Şimşek'in, kene ısırması neticesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla öldüğü ortaya çıktı. Şimşek'in oğlu Murat Şimşek ise babasının cenazesine onlarca kişinin temas ettiğini ve bir çok kişinin sağlığının tehlikeye atıldığını belirterek tepki gösterdi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) denilen ölümcül hastalığa yol açan keneler, havaların ısınmasıyla birlikte hareketlenmeye başladı. İlk kene ısırığı vakası Gümüşhane Kelkit'te yaşandı. Uzmanlar, kenelerin taşıdığı virüsün farklılığına işaret ederek özellikle Giresun, Şebinkarahisar, Sivas ve Çorum'daki vakalarda ölüm oranlarının yüksek olduğunu bildirdi. Kenenin ve yol açtığı KKKA'nın artık Türkiye geneline yayıldığı uyarısını yapan Prof. Dr. İftihar Köksal önemli uyarılarda bulundu.
Kastamonu'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de keneden geçen 504 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı görüldüğünü, bunlardan 26'sının hayatını kaybettiğini bildirdi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı'na neden olan kene ısırması vakası ile 2005 yılında Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne gelen 101 vakadan 2'si çocuk, 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, hastalığın kene ısırması haricinde solunum, cinsel ve diğer yollardan insanlara bulaşıp bulaşmadığı konusunda araştırmaların yapıldığı bildirildi.
Tokat'ın Niksar İlçesi'ne bağlı Ustahasan Köyü'nde, keneden geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) sonucu bir kişinin daha hayatını kaybettiği ileri sürüldü.