KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın kısaltılmış adıdır. Koah; akciğerlerdeki bronş isimli hava keseciklerinin tıkanması sonucu öksürük ve nefes darlığı ile kendini belli eden kronik bir hastalıktır.
Sigara kullanan kişilerde daha fazla görülse de kesin tanı için solunum testi yapılması gerekir. Koah, akciğerlerde oksijen alanını azaltarak hastanın nefes almasını engeller. Sonuç olarak hastada öksürük ve balgam nükseder. Kişi zamanla merdiven çıkamaz ve koşamaz hale gelir.
Koah'a yol açan sebeplerin başında; kirli hava koşulları ve tozlu iş sahaları gelmektedir. Tedavi altındaki hasta eğer kullanıyorsa sigarayı bırakmalı ve bulunduğu çevrenin hijyenliğine özen göstermelidir. Hastalık safhasına göre,nefes egzersizleri ve oksijen tedavisi de uygulanmalıdır.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) hava yollarını daraltan, solunumu güçleştiren bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Ercan, “Genellikle hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşte bile oluşan nefes darlığına kadar değişik belirtiler yaşayabilir. Sigarayı bırakmak, KOAH gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişimdir. 3 haftadan fazla süren öksürüğünüz varsa dikkate alın. Altından KOAH çıkabilir” dedi.
Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" dedi.
Eskişehir'de yaşayan Muzaffer Işık, 36 yıldır oturarak uyuyor. Uzandığı zaman nefesinin kesildiğini belirten Işık, "Herkes yattıktan sonra gece çocuk gibi ağlıyorum, ‘Allah'ım ben de şöyle yatsam ve bir uyusam' diye dua ediyorum" dedi.
Üst solunum yollarınızı etkileyen ve genellikle sigara içiminden kaynaklanan KOAH, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olarak bilinir. Bu hastalık, akciğerleri zamanla hasara uğratan ve solunum yollarını daraltan bir durumdur. KOAH, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunudur ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki, KOAH nedir ve nasıl tedavi edilir?
Yurdu etkisi altına alan toz taşınımının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özsaraç, özellikle astım, KOAH gibi nefes darlığı hastalığı olanların gerek olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu öksürüğün bazen yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini bu nedenle uzun süre geçmeyen öksürük şikayetlerinde altta yatan nedenin mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.
KOAH hastası Kemal Atkoşar Gaziosmanpaşa'da özel bir hastaneye kaldırıldı, iddiaya göre hastane desteğe muhtaç haldeki Atkoşar'ın tüm cihazlarını söküp oksijen desteğini kesti. Kemal Atkoşar 24 saat geçmeden yaşamını yitirdi, ailesi isyan etti. Atkoşar'ın günlüğü 7 bin 500 liraya servise yatırılması önerisi ve nefes almakta güçlük çeker haldeyken "Genel durumu iyi" raporu hazırlanması ailenin güvenini zedelemişti: "Hastanın kalan ömrü bu şekilde elinden alındı ve ölümü hızlandırdı."
Hastalıklardan korunmak sağlıklı beslenme ve egzersizlerden geçiyor. Etkili beslenmenin yanında bize şifa veren yararlı besinleri tüketmek de oldukça faydalı olacaktır. Geçmişten günümüze şifa niyetine kullanılan çörek otu hem doğal haliyle hem de çörek otu yağı olarak kullanılıyor. Genellikle hamur işlerinin üzerine serpilen bu doğal besinin hastalıklara karşı etkilerini duyanlar şaşırıyor. İşte kansere karşı mucize etkileriyle de bilinen çörek otunun saymakla bitmeyen faydaları...
Nefes darlığı testi solunum sistemiyle ilgili problemlerin teşhis edilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılan bir tıbbi yöntemdir. Nefes darlığı kişinin normal solunum sürecinin kısıtlandığı ve hava akışının zorlaştığı bir durumu ifade eder. Bu şikayet birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve solunum sistemi hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Nefes darlığı testi bu sorunun altında yatan nedenleri tespit etmek ve doğru teşhisi koymak için önemli bir araçtır.
Uzmanlar sigaranın zararlarını her fırsatta belirterek sigaraya karşı uyarılarda bulunuyor. Akciğer kanserinin en önemli nedeni olarak görülen sigaradan daha kötü etki taşıyan bir madde olduğu düşünülmese de özellikle gençler arasında giderek artan bir ürünün sigaradan 50 kat daha fazla zararlı olduğu öğrenildi.
Sağlığımızı korumak için yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekiyor. Zararlı olmadığını düşünerek kullandığımız birçok gıda sağlığımızı büyük oranda tehlikeye atabiliyor. Akciğerlerimizin sağlığını korumak için de oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. Her evde bulunan o sevilen içecekler akciğerleri mahvederek vücuttaki iltihaplanmaları artırabiliyor.
Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Öksürük ve balgam alarmdır Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada yer alan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’na (KOAH) ilişkin “Akciğerimizi korumak önemli. Her türlü zararlı gazlardan, tozlardan, dumanlardan kaçınmalıyız. Sağlıklı bir kişi öksürüp, balgam çıkarmaz. Öksürük ve balgam bir alarmdır; bu alarmı duymak lazım” dedi.
Her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) hastalığına ilişkin önemli bir uyarı geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada yer alan KOAH'a ilişkin değerlendirmelerde bulunarak "Akciğerimizi korumak önemli. Her türlü zararlı gazlardan, tozlardan, dumanlardan kaçınmalıyız. Sağlıklı bir kişi öksürüp, balgam çıkarmaz. Öksürük ve balgam bir alarmdır" dedi.
Havaların soğumasıyla birlikte alerjilerin artışı, virüslerin aktifleşmesi, okulların açılması, düşük sıcaklıklarda bağışıklık sisteminin zayıflaması, kalabalık ve kapalı ortamlarda daha fazla sürenin geçirilmesi gibi birçok nedene bağlı olarak solunum yolu hastalıklarında da artış gözleniyor. Bu durumun özellikle KOAH ve astım hastaları için ayrı bir önem taşıyor ve ataklara neden oluyor.
KOAH hastası olan 75 yaşındaki ismi açıklanmayan bir adam, ameliyat sonrası nadir görülen bir durumla karşı karşıya kaldı. Ameliyat sonrası leğen kemiğinde başlayan şişme yüzüne kadar ilerledi. Yüzü o kadar şişti ki sonunda gözlerini açamaz hale geldi. İki hafta süren vücudunun şişmesi doktorların yoğun müdahalesi sonucu durduruldu.
Akciğer sağlığını korumak genel sağlığı da korumak için oldukça önemlidir. Yapılan yanlış alışkanlıklar ve çeşitli faktörler akciğerin kirlenmesine sebep olabilmektedir. Bu alandaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu ise akciğer hastalıklarından korunmak ve sağlığınızı korumak adına keçiboynuzu kürünün önemini vurguluyor. Saraçoğlu, kür sayesinde akciğerlerin ciddi oranda temizlendiğini belirtiyor.
Suriye ve Irak üzerinden gelen toz fırtınası ve çamur sağanakları toplumda endişe yarattı. Uzmanlar ülkemizi etkisi altına alması öngörülen toz fırtınaları hakkında uyarılarda bulunuyor. Toz fırtınaları ve çamur sağanakları açık havada boğulma riskinizi arttırabilir.
Akciğer kanseri denince akla ilk olarak sigara geliyor. Sigara, puro gibi tütün ürünleri kullanmak akciğer kanseri riskini yükseltir. Ancak tek sebep bu değildir. Vücudun oksijen gereksinimini sağlayan akciğer çok önemli bir organımızdır. Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara olsa da hava kirliliği, radon, asbest gibi faktörler de yer alıyor. Akciğer kanserini tetikleyen görünmez tehlikeler!
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Türk erkeklerinin yüzde 31’inin tütün kaynaklı hastalıklardan ölümlerde 2. sırada olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, “Sigara içenler Covid-19 hastalığına yakalanırlarsa, daha ağır bir hastalık süreci geçiriyorlar. Bu nedenle ülkemizde sigara içenlerin bu konuda dikkatli olması ve nikotin bağımlılığından kurtulma kararını öne çekmeleri gerekiyor” dedi.
Türkiye, bugünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelecek çöl tozunun etkisi altına giriyor. Uzmanlar, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. Kronik hastalığı, astım, KOAH gibi nefes darlığıyla ilişkili rahatsızlığı olanların risk altında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Bayram, "Tozun yoğun olduğu dönemlerde ölümlerde artış olduğunu gözlemledik" diye konuştu.
KOAH ölüme neden olan bir hastalıktır. Özellikle sigara içenlerin KOAH hastası olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İbrahim Bedirhan, uzun süredir öksürük, balgam ve nefes darlığı şikâyetlerinden yakınan kişilerin KOAH belirtileri yaşıyor olabileceğine dikkat çekti.
KOAH nedenleri arasında sigara içimi ve sigara dumanına maruz kalma başta görülür. Birçok etkene bağlı olarak gelişen bir hastalık olan KOAH, akciğer dokusunda bozulmalara neden olur. Hava yollarının tıkanmasıyla nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetlere yol açan KOAH kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
KOAH nedenleri sayıldığında ilk sırada sigara yer alıyor. KOAH belirtileri arasında yer alan nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik, öksürük ve balgam, sigara içenlerin ortak sorunu olduğu için önemsenmeyebiliyor. Ancak ülkemizde 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1'inde KOAH hastalığı görülüyor. Doğru tanı konamaması nedeniyle her 10 kişiden 9'u ise hastalığını bilmeden, tedavi görmeden ve önlem almadan hayatına devam ediyor. Peki KOAH tedavisi nasıl oluyor? Erken tanı neleri değiştiriyor?
ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Erginel: - "KOAH hastalarının Kovid-19 aşılarını yaptırmaları, zatürre ve karma aşıları için doktorlarından bilgi almaları gerekmektedir"
Koronavirüs pandemisi ile birlikte korkulan hastalıklardan biri haline gelen KOAH'ta belirtileri dikkate almak gerekiyor. Öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren KOAH hastalığı ile ilgili bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, "KOAH’lı hastalar hekime başvurmakta gecikiyor ve bu da tedavi sürecinin daha zorlu geçmesine neden oluyor. Erken tanı ve uygun tedavilerle ilerlemesini yavaşlatmak mümkün" dedi.
Smog olarak tabir edilen hava olaylarının sis olarak görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Engin Tutkun, smog hava olayının, başta ileri yaştakiler olmak üzere kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akut ve kronik bronşial astım, solunum yolu komplikasyonları ile seyreden kronik hastalığı olanlarda hastalığı şiddetlendirebildiğini, hatta erken ölümlere yol açabildiğini söyledi.
Sosyal medyada, söyledikleri ve çektiği videolar ile gündemde sıklıkla yer bulan Murat Övüç, geçtiğimiz günlerde annesini hastalığı sebebiyle sevenlerinden dualarını istemişti. Bu sabah itibariyle ise Övüç, annesinin ölüm haberini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Büyük bir üzüntü yaşayan Övüç, yaptığı açıklamada “Canım annemi kaybettim ciğerim yanıyor.” İfadelerini kullandı. Övüç’e Seda Sayan ve Mehmet Ali Erbil'den baş sağlığı mesajları geldi.
Denizli’de tedavisinin devam ettiği hastaneden elindeki serum ve kolundaki damar yoluyla kaçan hasta, çarşıda dolaşırken bekçilere yakalandı. Polis ve sağlıkçılara kaçışını haklı göstermeye çalışan firari hastanın, “Hastanede nefes alamadım, darlandım. Mecburen arka taraftan kaçtım” şeklindeki samimi itirafları gülümsetti.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, Avrupa ülkelerinde 10 bin euro olan KOAH hastalarının daha rahat nefes alıp, vermek için akciğere valf sistemini ücretsiz taktırmak amacıyla hastanelerine geldiğini söyledi.
Öksürük, balgam, nefes darlığı ve hırıltılı solunum belirtileri ile ortaya çıkan KOAH hastalığı yaşayanlar, koronavirüs geçirdikten sonra balon tedavisi uygulanabilir.
Geçen yıl astım teşhisi alan ve yaklaşık bir yıl ilaç tedavisi görmesine rağmen şikayetleri geçmeyen 43 yaşındaki Taner Uğuzyerli’nin akciğer atardamarında 7 santimlik tümör olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, “Pulmoner anjiyosarkom dediğimiz bu hastalık çoğu zaman astım ve KOAH ile karışıyor, nadir görüldüğü için çok zor teşhis ediliyor ve hastalar maalesef kaybediliyor. 6 ay sonra gelmiş olsaydı, muhtemelen tümör akciğere yayılacaktı ve tedavi şansı kalmayacaktı" dedi.
Adı duyulduğunda daha çok bir hastalığı andıran komorbid ya da komorbidite için esasında hastalıklar bütünü tanımını yapmak daha doğru olur. Son günlerde en sık merak edilen kelimelerden biri olan komorbid hastalık nedir biliyor musunuz? İşte konu hakkında merak uyandıran tüm detaylar...
Kan testlerinde gördüğünüz troponin ne demek biliyor musunuz? Peki sizin troponin değeriniz yüksek mi? Yüksek ise ne yapmalısınız? İşte, troponin hakkındaki diğer bilinmeyenler…
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz koah hastalığı tüm dünyaya hızla yayılıyor. 2020 verilerine göre koah hastalığının, ölüm oranları arasında üçüncü ölüm sebebi olabileceği düşünülüyor.
Mesleki solunum yolu hastalıkları arasında olan pnömokonyoz, zararlı maddelerin solunması nedeniyle ortaya çıkar. Toksik maddelerin akciğere yerleşmesiyle ciddi belirtiler vermeye başlayan pnömokonyoz nedir?, Pnömokonyoz belirtileri nelerdir? En sık sorulan soruların yanıtları yazımızda.
SÜ öğrencisi, astım ve KOAH hastaları için mobil tabanlı uyarıcı cihaz geliştirdi
Kadınlarda ve erkeklerde, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ile idrar kaçırma arasında net bir ilişki gösterildiğinin altını çizen Prof. Dr. Tufan Tarcan, kilo problemi olan KOAH hastalarının zayıflamasının idrar kaçırma şiddetini azalttığın söyledi. Tarcan, uzun yıllar KOAH hastalığına maruz kalmanın da idrar kaçırma riskini artırdığının altını çizdi.
Covid-19’a yakalanma riski yüksek olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalarına uyarıda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar, KOAH hastalarının daha tedbirli davranmaları gerektiğini söyleyerek koronavirüsten korunmak için bazı önerilerde bulundu.
TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: - "KOAH'lı hastaları bulaşıcılığın daha yüksek olduğu, güneşin koruyucu etkisinin azaldığı bu günlerde evde maksimum korumaya almak zorundayız" - "Maske, 2 metre mesafe ve hijyen kurallarına çok dikkat etmeliler. Zorunlu kalmadıkça böyle zamanlarda dışarı çıkmasalar, kalabalık ortamlarda bulunmasalar iyi olur. Bu onlar için büyük risk"
Koronavirüs salgının etkisini devam ettirdiği şu günlerde KOAH hastaları için uyarıda bulunan Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, hastalara 'Dışarıya çıkmayın' uyarısında bulundu.
İstanbul Kağıthane'de, oksijen tüpüne bağlı olarak yaşayan bir kişinin yaşadığı metruk binaya yapılan baskında uyuşturucu madde bulundu. KOAH hastası olduğu öğrenilen 74 yaşındaki Ahmet B.'nin, uyuşturucu madde satışı nedeniyle bir süredir arandığı tespit edildi.
SÜ ve DÜ birliğinde astım, bronşit, KOAH ve amfizem gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan, arı kovanı havasının tedavi ve tamamlayıcı tedavi edici etkilerinin, deney hayvanları üzerinde araştırıldığı belirtildi - SÜ Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Altunok: - "Çalışmaların, başta astım, bronşit, amfizem ve KOAH olmak üzere birçok hastalığın alternatif tedavisi veya destekleyici tedavisi açısından bilimsel verilere dayalı yeni umutlara ışık tutacağı beklenmektedir"
Koronavirüs sürecinde yüksek risk grubunda bulunan KOAH hastalarının, Ramazan ayında tedavilerini aksatmamaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mecit Süerdem, hastaların pandemiden korunma sürecinde önlemlere çok sıkı uymaları gerektiğini söyledi.
Malatya’da gününü yaklaşık 3 metre uzunluğundaki kavak ağacından yapılan sopayla gezerek geçiren ‘Mercedes Kadir’ lakaplı Fatih Kaydı hayatını kaybetti. Kaydı’nın KOAH hastası olduğu ve uzun süredir rahatsız olduğu biliniyordu.
Oksijen tüpü olmayan KOAH hastasının imdadına "Vefa grubu" yetişti
KOAH hastaları koronavirüs salgını ile daha büyük tedirginlik yaşıyor. Prof. Dr. Arzu Mirici, en büyük şikayetleri nefes darlığı olan KOAH hastaları için “Kronik akciğer hastaları koronavirüs risk grubunda görülebilir. Ancak bu hastalar önerilen tedbirlere sıkıca uyarak kendilerini koruyabilir” dedi.
Erzurum'daki Çaykara Caddesi'nde meydana gelen olay kan dondurdu. Kaldırımda yürüyen kişi bir anda hayatını kaybetti. C.B. isimli kişinin ani ölümü kameralara saniye saniye böyle yansıdı...
KOAH yani kronik obstrüktif akciğer hastalığı, alt solunum yolu enfeksiyonları gibi hava kirliliğine atfedilen hastalıklar arasında yer alıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım, KOAh hastalarının kirli havalarda dışarı çıkmaması gerektiğinin altını çizerek; “Hastalarımız zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalı. Çıkmak zorunda kaldıklarında ise maske kullanmalı.” dedi. İşte KOAH hastalarının kirli havada dikkat etmesi gerekenler...
Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Hayriye Bektaş Aksoy, Kronik Obstrüktif Akciğer hastalığı (KOAH) hastalığının pasif olarak sigara dumanına maruziyetin de KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak arttırdığı söyledi.
İstanbul Aile Hekimliği Derneği: - "Türkiye'deki 3-5 milyon KOAH hastasının sadece 500 bini KOAH tanısıyla izlenmektedir"
Milyonlarca kişinin hayatını kabusa çeviren KOAH’ın tedavisinde en kritik unsur sigaranın bırakılması olduğunu ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halide Kaya, sigaranın yanı sıra beslenme tarzının da KOAH’ın ortaya çıkmasında etkili olduğu uyarısında bulundu.
Ankara Şehir Hastanesi (AŞH) Göğüs Hastalıkları Kliniği İdari Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gelişiminde en önemli etkenin tütün kullanımı olduğunu belirterek, "Araştırmalara göre 20 yıl boyunca günde bir paket sigara içenlerde ya da 10 yıl süresince günde 2 paket sigara içenlerde KOAH'a yakalanma riski artıyor." dedi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, KOAH hastalığı ile ilgili çarpıcı ve bir o kadar da ürkütücü rakamları açıkladı. Hatipoğlu, dünya genelinde en öldürücü hastalık sıralamasında 3. ve tüm ölümlerin yüzde 5.5’ine sorumlu olan KOAH ile mücadelede sigara ve benzeri tütün kullanımının tamamen sona erdirilmesi gerekildiğini vurguladı.
Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu: "Elektronik sigaralar da KOAH'a neden oluyor"
Sigara kullanımının son yıllarda hızlı bir şekilde arttığını ve kullanımının çok erken yaşlara düştüğünü belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman El Jundi, “Eskiden KOAH 40 yaşından sonra görülürdü, şimdi ise 20-25 yaşlarında görülmektedir. KOAH’ın görülme sıklığında ciddi bir artış var” dedi.
Göğüs Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu, Türkiye’de 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu belirterek, "Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir” dedi.
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, akciğerlerde tıkayıcı ve devamlılık gösteren bir hastalık olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) tüm dünyada en yaygın gelişim faktörünün tütün kullanımı olduğunu bildirdi.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) hava kirliliği, sigara kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak görülme sıklığı artan KOAH hastalığının yaşlanmakta olan nüfusun en önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, ülkemizde 40 yaş üzerindeki her 7-8 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğunu belirtirken, kapatılması gereken termik santrallere ek süre verilmesinin doğru olmayacağını vurguladı.
Prof. Dr. Meral Gülhan: - "Dünyada 384 milyon KOAH hastası olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde 40 yaş üstü her 5 kişiden biri KOAH hastası. Hastalık, yüzde 90 oranında sigara tüketiminden kaynaklanıyor"
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, "KOAH kronik bir hastalık ancak önlenebilir. KOAH tanısı konulan hastaların bu hastalığa neden olan, kötüleşmesi ve ilerlemesine yol açan sigarayı bırakmaları, sigara dumanı, zararlı toz, gaz duman ve hava kirliliğinden uzak durmaları gereklidir" dedi.
Türk Toraks Derneği Batı Anadolu Şube Başkanı Prof. Dr. Füsun Alataş: - "Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda ülkemizde bulunan yaklaşık 5 milyon KOAH'lı hastanın sadece 500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir"
Medline Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Faysal Baysal, KOAH’ın küresel bir sağlık sorunu haline geldiğini, dünyada 600 milyon, Türkiye’de ise 3 ila 5 milyon arasında kişinin bu hastalıktan muzdarip olduğunun düşünüldüğünü söyledi.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, Türkiye'de yapılan saha çalışmalarında 40 yaş üzerindeki her 7-8 kişiden birinde, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) görüldüğünü bildirdi.
Sağlıklı nefes alıp vermenin kıymetini biliyor musunuz sorusuna şüphesiz hepimiz ‘evet’ yanıtını veririz. Peki ya sağlıklı nefes alıp vermek için ona gereken özeni gösteriyor musunuz? Örneğin, yaşam kaynağımız olan nefesimizi en yakından tehdit eden unsurlardan kaçınıyor, sağlıklı nefes alıp vermek için üzerinize düşenleri yapıyor musunuz?
GARD Türkiye Koordinatorü Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu: - "Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir" - "Fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması, hem hastalık gelişimi hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır"
Dünya üzerinde her yıl 3 milyon kişinin hayatını kaybettiği, bir akciğer hastalığı olan KOAH’a dikkat çeken Uzm. Dr. Özhan Kula, her 10 KOAH hastasının 9’unun kendi hastalığının farkında olmadığını söyledi. Uzm. Dr. Kula ayrıca geçmiş yıllarda kıyasla KOAH hastalığının kadınlarda artış gösterdiğini de kaydetti.
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram: - "Türkiye'de solunum sistemi hastalıklarına bağlı hastane yatışları, bütün hastane yatışlarının yüzde 13'ü, solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümler ise tüm ölüm nedenlerinin yüzde 11'inden sorumlu" - Türk Toraks Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Berna Dursun: - "Havanın kalitesinin artırılmasıyla çoğu solunum hastalıkları önlenebilir. Sağlıksız havanın ana kaynağını tütün dumanı, iç ve dış ortam hava kirliliği, havada bulunan mikroplar, zararlı tozlar, duman ve alerjenler oluşturmaktadır"
Yüksek sıcak ve nem oranlarının KOAH ve astım şikayetlerini artırdığına dikkat çeken TÜSAD KOAH Çalışma Grubu, hastaların yaz mevsimini rahat geçirmeleri için tavsiyelerde bulundu. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk, “KOAH ve astım hastaları aşırı sıcak havaya maruz kalmaktan kaçınmalı. Tatilde ise havası temiz yerleri tercih etmeli.” diyerek bu mevsimde gidilebilecek şehir önerilerini paylaştı.
TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk: - "Yaz mevsiminde KOAH ve astım hastaları aşırı sıcağa maruz kalmamalı. Bu hastalar 30 derecenin üzerinde seyreden sıcakta ve nemin yüzde 60'ı aştığı günlerde özellikle öğle saatlerinde dışarıya çıkmamalı" - "Marmara ve Ege Bölgesi'nde hava kirliliğinin diğer illere göre daha az olduğu bildirilen illerden Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir; Karadeniz Bölgesi’nde ise Kastamonu, Sinop, Artvin, Rize KOAH ve astım hastaları tarafından tatil için tercih edilebilir. İç Anadolu Bölgesi'nde Eskişehir, Nevşehir ve Kırşehir, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise Van ve Tunceli KOAH ve astım hastaları tarafından seçilebilecek alternatif rotalar arasında yer alıyor"
İsviçre'de Türk bilim insanı Prof. Dr. Cezmi Akdiş başkanlığında yapılan bilimsel araştırmayla, yıkama sonrası çamaşırlarda kalan deterjan artıklarının sağlıklı insanlarda astım ve alerjik hastalıkların gelişimine neden olduğu belirlendi - Sonuçları, Journal of Allergy and Clinical Immunology dergisinde yayımlanan araştırma, deterjan artıklarının, astım ve KOAH tanılı hastaların yanı sıra sağlıklı kişilerin hava yollarındaki hücrelerin fonksiyonunu bozduğunu ortaya koydu - HÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Çelebioglu: - "Çalışmalar, astım ve diğer alerjik hastalıkların gelişiminde, kullanımları giderek artan yüzey temizleyiciler ve çamaşır deterjanlarının önemli rol oynadığını göstermektedir" - "Bu malzemeler kullanılırken dikkatli olunmalı ve mümkün olduğunca az kullanılmalı"
KOAH tüm dünyada sık görüldüğü halde toplumsal farkındalığı en düşük hastalıklardan biri. Her 10 KOAH’lıdan sadece birinin hastalığının farkında olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanları Prof. Dr. Kemal Tahaoğlu ve Dr. Esra Sönmez, bazı açıklamalarda bulundu.
İngiltere'de yapılan çalışma, egzoz dumanı ve sanayi kaynaklı kirleticilere maruz kalmanın, KOAH ve benzeri akciğer hastalıklarına yakalanma riskini ciddi derecede artırdığını ortaya koydu
TÜSAD İnhalasyon Tedavileri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem: - "Ramazan ayı içinde hastaların ilaçlarını kesmeleri veya sadece iftar ile sahur arasında kullanmaları hastalıklarının şiddetlenmesine neden olabilir. Tedavinin başarılı olabilmesi için ilaçların düzenli ve gereken saat aralıklarında kullanılması gerekiyor" - "Hastaların astım ve KOAH'ları şiddetli ise ve bu hastalıklara ciddi başka sorunlar da eşlik ediyorsa oruç tutmamak gerekir. Aksi takdirde şikayetler artabilir ve hastaneye yatmayı gerektirecek şiddette alevlenmeler gelişebilir" - "Astım ve KOAH alevlenmeleri, hastalıkları daha kalıcı yapmaları nedeniyle çok ciddiye alınmalı. Doktor oruç tutulmasına izin vermediği zaman bu öneriye mutlaka uyulmalı"
Çağdaşlaşma süreci içinde şehirleşme ve endüstriyelleşme hava kirliliğine yol açıyor ve bu durum ilk olarak akciğerleri etkiliyor. Doğal bir koruma mekanizmasına sahip olan akciğerlerin, havada bulunan zararlı gazlara, partiküllere ve sigaranın oluşturduğu kimyasal etkilere sürekli maruz kalması KOAH için zemin hazırlıyor.
Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner: - "Hem zatürre gelişme riski hem de gelişmesi durumunda ölüm riski daha fazla olduğu için KOAH hastalarının aşılanması çok büyük önem taşımaktadır"
Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner: - "Hem zatürre gelişme riski hem de gelişmesi durumunda ölüm riski daha fazla olduğu için KOAH hastalarının aşılanması çok büyük önem taşımaktadır"
KOAH hastalığı nedeniyle solunum sıkıntısı çeken ve yaşamını oksijen tüpüne bağlı sürdüren 57 yaşındaki Kemalettin Soybaşı, Ankara Şehir Hastanesinde yapılan akciğer nakliyle yıllar sonra rahat bir nefes alacak - Ankara Şehir Hastanesi Akciğer Nakli Merkezi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Yekeler: - "İlk akciğer naklimizi başarıyla yapmış olduk. Hastanın nakil sonrasındaki sürecini de problemsiz olarak tamamladık" - "Sağlıkta zirve olarak kabul ettiğimiz akciğer naklini hastanemiz açıldıktan 40 gün sonra yapabiliyor olmamız, Ankara Şehir Hastanesinin donanımı ve fiziki itibarıyla da altyapısının yeterli olduğu anlamına gelmektedir. Bunu burada yapıyor olmak bizim için gurur verici"
Van'da kar nedeniyle yolu kapanan mahallede mahsur kalan KOAH hastası, ekiplerin 6 saatlik çalışması sonucu hastaneye ulaştırıldı
Van'da kar nedeniyle yolu kapanan mahallede mahsur kalan KOAH hastası, ekiplerin 6 saatlik çalışması sonucu hastaneye ulaştırıldı
Dünyada 600 milyon; Türkiye’de ise yaklaşık 3 milyon KOAH hastası bulunuyor. Uzmanlar tarafından 2020 yılında en sık rastlanan 3. ölüm nedeni haline gelmesi beklenen hastalık için en büyük umut geleneksel ve tamamlayıcı tıpta.
79 yaşındaki Sıcak'ın uzun yıllardır KOAH hastası olduğu ve bu nedenle pazartesi gecesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenildi.
Ordu'da kar nedeniyle yolu kapanan evinde rahatsızlanan KOAH hastası, ekiplerin yaklaşık 4 saatlik çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
Ordu'da kar nedeniyle yolu kapanan evinde rahatsızlanan KOAH hastası, ekiplerin yaklaşık 4 saatlik çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
Sanatçının yoğun bakımda süren tedavisi, bu sabah KOAH alevlenmesi sebebiyle solunum cihazı desteğiyle devam ediyor
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yani yaygın olarak bilinen şekliyle KOAH dünya genelinde en sık ölümlere neden olan hastalıklar arasında dördüncü sırada yer alıyor. 2020 yılında ise üçüncü sıraya yükselmesi bekleniyor. 21 Kasım Dünya KOAH Günü’nde yapılan bilgilendirmelerle farkındalık yaratılmak istenen KOAH hastalığı sadece 2012 yılında 3 milyon insanın ölümüne neden oldu. Bu nedenle KOAH tedavisi geç kalınmadan başlanması gereken hastalıklar arasında yer alıyor. İşte detaylar...
Yaklaşık 30 yıldır astım ve KOAH ile mücadele eden Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Süerdem, orta evredeki hastalığına karşı hastalarıyla şifa arıyor - Prof. Dr. Süerdem kurucusu ve başkanı olduğu KOAH Hastaları Derneği çatısı altında, daha kolay iletişim kurduğu hastalarına, ilaçlarını düzenli kullanmaları, spor yapmaları ve akciğerlerine zarar verebilecek her türlü kirli ortamdan uzak durmaları önerilerinde bulunuyor
Yaklaşık 30 yıldır astım ve KOAH ile mücadele eden Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Süerdem, orta evredeki hastalığına karşı hastalarıyla şifa arıyor - Prof. Dr. Süerdem kurucusu ve başkanı olduğu KOAH Hastaları Derneği çatısı altında, daha kolay iletişim kurduğu hastalarına, ilaçlarını düzenli kullanmaları, spor yapmaları ve akciğerlerine zarar verebilecek her türlü kirli ortamdan uzak durmaları önerilerinde bulunuyor
Dünyada her yıl ortalama 4 milyon, Türkiye'de ise 50 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan KOAH nedir? KOAH nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan sigara hastalığı nasıl etkilemektedir? KOAH belirtileri arasında en sık görülenler nefes darlığı, öksürük, balgam çıkartma, hırıltılı solunum ve morarmadır. Peki kişilerin hayatını her alanda olumsuz etkileyen ve ölümlere dahi yol açan KOAH hastalığından korunabilmek için ne yapmak gerekiyor?
Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç: - "Zatürre, KOAH'lı hastanın yaşam standardını daha da düşürüyor, hastalığın kontrol altında tutulmasını zorlaştırıyor. Bunların olmaması için hastanın zatürre olmaması gerekiyor, bunun için de aşı olması önemli. Dolayısıyla KOAH'lı hastanın zatürre olmasını engellemek lazım" - "Türkiye'de ve dünyada her 10 kişiden bir veya ikisinin KOAH olduğunu biliyoruz. Ancak hepsine teşhis konulmuş durumda değildir maalesef. Erkeklerde KOAH daha yaygın görülüyor lakin kadınlarda da son dönemde artmaya başladı"