KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın kısaltılmış adıdır. Koah; akciğerlerdeki bronş isimli hava keseciklerinin tıkanması sonucu öksürük ve nefes darlığı ile kendini belli eden kronik bir hastalıktır.
Sigara kullanan kişilerde daha fazla görülse de kesin tanı için solunum testi yapılması gerekir. Koah, akciğerlerde oksijen alanını azaltarak hastanın nefes almasını engeller. Sonuç olarak hastada öksürük ve balgam nükseder. Kişi zamanla merdiven çıkamaz ve koşamaz hale gelir.
Koah'a yol açan sebeplerin başında; kirli hava koşulları ve tozlu iş sahaları gelmektedir. Tedavi altındaki hasta eğer kullanıyorsa sigarayı bırakmalı ve bulunduğu çevrenin hijyenliğine özen göstermelidir. Hastalık safhasına göre,nefes egzersizleri ve oksijen tedavisi de uygulanmalıdır.
Türkiye’yi etkisi altına alması beklenen çöl tozu, hava kalitesini düşürerek solunum yolu hastalıklarını tetikleyebiliyor. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, bu dönemde özellikle astım ve KOAH başta olmak üzere risk grubundaki bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Çöl tozunun sağlık üzerindeki etkileri ve korunma yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Karabük'te KOAH hastasının tedavisi için kullanılan oksijen tüpünün çalınma anları güvenlik kamerasına yansıdı.
KOAH, sinsice ilerleyerek yaşam kalitesini düşürüyor. KOAH hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Mesut Subak, "Hastalar başlangıçta belirtileri fark etmeyebilir. Nefes darlığı, kronik öksürük, balgam çıkarma, göğüste sıkışma hissi, yorgunluk, sık sık solunum yolu enfeksiyonları ve hırıltılı solunum, hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Erken tanı, hastaların yaşam kalitesini koruyabilir ve nefes darlığı gibi belirtilerin kontrol altına alınmasını sağlayabilir" şeklinde konuştu.
Medipol Sağlık Grubu uzmanları, Türkiye’nin dünyanın en fazla sigara kullanan 10 ülkesi arasında yer almasını ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendiriyor. Uzmanlar, özellikle çocukluk çağındaki artan sigara bağımlılığının gelecekte çok daha büyük problemlere yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Sigara bağımlısı vatandaşın KOAH'tan ölümü nedeniyle sigara şirketine açılan davada ilginç bir karar çıktı. 12-13 yaşlarında sigaraya başlayan Adnan Yılmazel, 2017'de 67 yaşındayken KOAH nedeniyle yaşamını yitirdi. Avukat kızı Senem Yılmazel mahkemeye başvurup sigara üretici şirkete dava açtı. Başta 10 bin TL tazminat kararı verilse de istinafta yetersiz bulunan bu rakam katlana katlana 500 bin TL'yi buldu.
İngiltere’de yapılan çığır açıcı bir klinik deneme, astım ve KOAH hastaları için devrim niteliğinde bir tedavi keşfetti! Benralizumab adlı ilaç, yıllardır süren tedavi yöntemlerini geride bırakıyor ve solunum güçlüğü çeken hastalar için hayat kurtarıcı bir umut oluyor. 50 yılın ardından gelen bu yenilik, akciğer hastalıkları alanında ezberleri bozuyor...
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) hava yollarını daraltan, solunumu güçleştiren bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Ercan, “Genellikle hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşte bile oluşan nefes darlığına kadar değişik belirtiler yaşayabilir. Sigarayı bırakmak, KOAH gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişimdir. 3 haftadan fazla süren öksürüğünüz varsa dikkate alın. Altından KOAH çıkabilir” dedi.
Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" dedi.
Eskişehir'de yaşayan Muzaffer Işık, 36 yıldır oturarak uyuyor. Uzandığı zaman nefesinin kesildiğini belirten Işık, "Herkes yattıktan sonra gece çocuk gibi ağlıyorum, ‘Allah'ım ben de şöyle yatsam ve bir uyusam' diye dua ediyorum" dedi.
Üst solunum yollarınızı etkileyen ve genellikle sigara içiminden kaynaklanan KOAH, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olarak bilinir. Bu hastalık, akciğerleri zamanla hasara uğratan ve solunum yollarını daraltan bir durumdur. KOAH, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunudur ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki, KOAH nedir ve nasıl tedavi edilir?
Yurdu etkisi altına alan toz taşınımının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özsaraç, özellikle astım, KOAH gibi nefes darlığı hastalığı olanların gerek olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu öksürüğün bazen yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini bu nedenle uzun süre geçmeyen öksürük şikayetlerinde altta yatan nedenin mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.
KOAH hastası Kemal Atkoşar Gaziosmanpaşa'da özel bir hastaneye kaldırıldı, iddiaya göre hastane desteğe muhtaç haldeki Atkoşar'ın tüm cihazlarını söküp oksijen desteğini kesti. Kemal Atkoşar 24 saat geçmeden yaşamını yitirdi, ailesi isyan etti. Atkoşar'ın günlüğü 7 bin 500 liraya servise yatırılması önerisi ve nefes almakta güçlük çeker haldeyken "Genel durumu iyi" raporu hazırlanması ailenin güvenini zedelemişti: "Hastanın kalan ömrü bu şekilde elinden alındı ve ölümü hızlandırdı."
Hastalıklardan korunmak sağlıklı beslenme ve egzersizlerden geçiyor. Etkili beslenmenin yanında bize şifa veren yararlı besinleri tüketmek de oldukça faydalı olacaktır. Geçmişten günümüze şifa niyetine kullanılan çörek otu hem doğal haliyle hem de çörek otu yağı olarak kullanılıyor. Genellikle hamur işlerinin üzerine serpilen bu doğal besinin hastalıklara karşı etkilerini duyanlar şaşırıyor. İşte kansere karşı mucize etkileriyle de bilinen çörek otunun saymakla bitmeyen faydaları...
Nefes darlığı testi solunum sistemiyle ilgili problemlerin teşhis edilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılan bir tıbbi yöntemdir. Nefes darlığı kişinin normal solunum sürecinin kısıtlandığı ve hava akışının zorlaştığı bir durumu ifade eder. Bu şikayet birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve solunum sistemi hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Nefes darlığı testi bu sorunun altında yatan nedenleri tespit etmek ve doğru teşhisi koymak için önemli bir araçtır.
Uzmanlar sigaranın zararlarını her fırsatta belirterek sigaraya karşı uyarılarda bulunuyor. Akciğer kanserinin en önemli nedeni olarak görülen sigaradan daha kötü etki taşıyan bir madde olduğu düşünülmese de özellikle gençler arasında giderek artan bir ürünün sigaradan 50 kat daha fazla zararlı olduğu öğrenildi.
Sağlığımızı korumak için yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekiyor. Zararlı olmadığını düşünerek kullandığımız birçok gıda sağlığımızı büyük oranda tehlikeye atabiliyor. Akciğerlerimizin sağlığını korumak için de oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. Her evde bulunan o sevilen içecekler akciğerleri mahvederek vücuttaki iltihaplanmaları artırabiliyor.
Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Öksürük ve balgam alarmdır Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada yer alan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’na (KOAH) ilişkin “Akciğerimizi korumak önemli. Her türlü zararlı gazlardan, tozlardan, dumanlardan kaçınmalıyız. Sağlıklı bir kişi öksürüp, balgam çıkarmaz. Öksürük ve balgam bir alarmdır; bu alarmı duymak lazım” dedi.
Her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) hastalığına ilişkin önemli bir uyarı geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyada ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada yer alan KOAH'a ilişkin değerlendirmelerde bulunarak "Akciğerimizi korumak önemli. Her türlü zararlı gazlardan, tozlardan, dumanlardan kaçınmalıyız. Sağlıklı bir kişi öksürüp, balgam çıkarmaz. Öksürük ve balgam bir alarmdır" dedi.
Geçtiğimiz günlerde CHP'li milletvekillerin de katıldığı, Yalova Belediyesi hakkında Yalova 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada gerginlik çıkmış, o anlara ilişkin görüntüler görüntüler tartışmalara konu olmuştu. Hakimlere hakaretle suçlanan CHP'li milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Seyit Torun ve Turan Akdoğan hakkında yeni bir gelişme yaşandı.
Havaların soğumasıyla birlikte alerjilerin artışı, virüslerin aktifleşmesi, okulların açılması, düşük sıcaklıklarda bağışıklık sisteminin zayıflaması, kalabalık ve kapalı ortamlarda daha fazla sürenin geçirilmesi gibi birçok nedene bağlı olarak solunum yolu hastalıklarında da artış gözleniyor. Bu durumun özellikle KOAH ve astım hastaları için ayrı bir önem taşıyor ve ataklara neden oluyor.
CHP'li 10 büyükşehir belediye başkanı Ordu'da buluşarak gündemi değerlendirdi. Toplantının ardından CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, belediye başkanlarının ortak bildirisini açıkladı. Torun, Mersin'deki terör saldırısıyla ilgili yöneltilen tepkilere "Milli güvenlik sorunu olanlar 'teröristlerin ayakkabı numarasına kadar biliyoruz' deyip saldırılara engel olmayı başaramayan ve şehitlerimiz üzerinden ucuz siyaset yapanlardır" yanıtını verdi.
"Altılı masa şu anda emin adımlarla yoluna devam ediyor. Her bir toplantı gelişerek, Türkiye'nin sorunlarının çözümü noktasında ortak birliktelik ortaya koyarak devam ediyor"
KOAH hastası olan 75 yaşındaki ismi açıklanmayan bir adam, ameliyat sonrası nadir görülen bir durumla karşı karşıya kaldı. Ameliyat sonrası leğen kemiğinde başlayan şişme yüzüne kadar ilerledi. Yüzü o kadar şişti ki sonunda gözlerini açamaz hale geldi. İki hafta süren vücudunun şişmesi doktorların yoğun müdahalesi sonucu durduruldu.
Barınma sorunu yaşayan, kalacak yer bulamayan öğrenciler için CHP'den kritik bir adım geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı üzerine partiden bütün CHP'li belediyelere gönderilen yazıyla yurt veya ev kirası ücretini karşılayamayan öğrenciler için seferberlik çağrısı başlatılması istendi. Belediyelerden yapılması istenen çalışmalarda barınma sorunu yaşayan öğrenciler için uygulanması istenen çözüm önerileri de açıklandı.
CHP Genel Başkan Yardımcıları Torun ve Kuşoğlu, ANKAPARK'ı gezdi
İstanbul Valiliği tarafından dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) gönderilen yazıyla ilgili CHP'den dikkat çeken bir iddia geldi. Yazının tüm belediyelere gönderildiğini öğrendiklerini dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediyelerin yabancı temsilcilik mensuplarıyla görüşme yapmasının Dışişleri Bakanlığı'nın iznine bağlandığını ileri sürdü ve "Bu özgürlüğü belediye başkanlarının elinden almaya çalışmak, baskıcı bir zihniyetin yansımasıdır" diye konuştu.
Akciğer sağlığını korumak genel sağlığı da korumak için oldukça önemlidir. Yapılan yanlış alışkanlıklar ve çeşitli faktörler akciğerin kirlenmesine sebep olabilmektedir. Bu alandaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu ise akciğer hastalıklarından korunmak ve sağlığınızı korumak adına keçiboynuzu kürünün önemini vurguluyor. Saraçoğlu, kür sayesinde akciğerlerin ciddi oranda temizlendiğini belirtiyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 6'lı masa ve aday tartışmalarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Torun, partisinin Bodrum ilçe başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, "Bizim adayımız belli" diyerek, "Bu ülkeyi güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçirecek tek bir isim var, o da Kemal Kılıçdaroğlu." ifadelerini kullandı. İşte CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un çarpıcı açıklamaları...
Muhalefetin olası cumhurbaşkanı adayıyla ilgili tartışmalar sürerken, CHP'li Seyit Torun'dan dikkat çeken bir çıkış geldi. Kılıçdaroğlu'nun her türlü bedeli ödediğini ifade eden Torun, "6'lı masayı oluşturan, adalet yürüyüşü yapan, bütün farklı siyasi partileri bir araya getiren bir Genel Başkanımız var. Bizim adayımız belli, aday aramaya gerek yok" şeklinde konuştu.
"Belediye Başkanımız hakkındaki temelsiz iddialarla ilgili ne bir somut kanıt ne de bir mahkeme kararı mevcuttur. Hal böyleyken Belediye Başkanımızın görevden uzaklaştırılması, Çan halkının iradesine, yani demokrasiye darbe vurmaktır"
Suriye ve Irak üzerinden gelen toz fırtınası ve çamur sağanakları toplumda endişe yarattı. Uzmanlar ülkemizi etkisi altına alması öngörülen toz fırtınaları hakkında uyarılarda bulunuyor. Toz fırtınaları ve çamur sağanakları açık havada boğulma riskinizi arttırabilir.
Akciğer kanseri denince akla ilk olarak sigara geliyor. Sigara, puro gibi tütün ürünleri kullanmak akciğer kanseri riskini yükseltir. Ancak tek sebep bu değildir. Vücudun oksijen gereksinimini sağlayan akciğer çok önemli bir organımızdır. Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara olsa da hava kirliliği, radon, asbest gibi faktörler de yer alıyor. Akciğer kanserini tetikleyen görünmez tehlikeler!
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Türk erkeklerinin yüzde 31’inin tütün kaynaklı hastalıklardan ölümlerde 2. sırada olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, “Sigara içenler Covid-19 hastalığına yakalanırlarsa, daha ağır bir hastalık süreci geçiriyorlar. Bu nedenle ülkemizde sigara içenlerin bu konuda dikkatli olması ve nikotin bağımlılığından kurtulma kararını öne çekmeleri gerekiyor” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu son zamanlardaki çıkışlarıyla siyasetin gündeminde düşmüyor. Muhalefetin cumhurbaşkanı adayını açıklaması merakla beklenirken Kılıçdaroğlu'nun hamleleri aday olacağı yönündeki beklentileri kuvvetlendirdi. CHP'li 225 belediye başkanının katıldığı, Van'da düzenlenen Belediye Başkanları Çalıştayı'nda CHP'li Seyit Torun'un Kılıçdaroğlu'na hitaben kullandığı sözler dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde Yargıtay'ın, Canan Kaftancıoğlu'na verilen hapis cezasını onaması büyük olay olmuş CHP'de de hareketli saatler yaşanmıştı. Hakkında, belli bir çerçevede siyasi yasak kararı da verilen Kaftancıoğlu ile ilgili konuşan CHP'li Seyit Torun, "Canan Kaftancıoğlu İstanbul il başkanımız olarak görevine devam edecektir" dedi.
Türkiye, bugünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelecek çöl tozunun etkisi altına giriyor. Uzmanlar, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. Kronik hastalığı, astım, KOAH gibi nefes darlığıyla ilişkili rahatsızlığı olanların risk altında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Bayram, "Tozun yoğun olduğu dönemlerde ölümlerde artış olduğunu gözlemledik" diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, muhtarların özlük haklarında değişiklik öngören 84 maddelik 'Muhtarlık Temel Kanunu' teklifini Meclis Başkanlığına sunduklarını açıkladı. Muhtarların en büyük sorunlarından birisinin de özlük hakları olduğunu kaydeden Torun, "Kanun teklifimizle, aylıkların 2021 yılının ikinci yarısına ilişkin hesaplamaya göre 2 bin 653 TL'den, 3 bin 955 TL'ye yükseltilmesini, yani ücretlerinin 1302 TL tutarında artırılmasını öneriyoruz." dedi.
Alparslan Türkeş'i anma toplantısında yaşanan gerginlikle ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı hedef alan MHP lideri Devlet Bahçeli, "Bundan sonra Mansur Bey dikkat etsin" demişti. CHP'den Bahçeli'nin bu sözlerine yanıt geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Sayın Mansur Yavaş, Ankara'nın seçilmiş belediye başkanıdır. Mansur Yavaş'ın arkasında, Ankara halkının ve Millet İttifakı'nın nefesi vardır." ifadesini kullandı.
"Sayın Mansur Yavaş, Ankara'nın seçilmiş belediye başkanıdır. Mansur Yavaş'ın arkasında, Ankara halkının ve Millet İttifakı'nın nefesi vardır"
"Asla umutsuz değiliz. 31 Mart'ta nasıl başardıysak önümüzdeki ilk seçimde de başaracağız. Ve dostlarımızla birlikte halkın iktidarını hep beraber kuracağız"
KOAH ölüme neden olan bir hastalıktır. Özellikle sigara içenlerin KOAH hastası olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İbrahim Bedirhan, uzun süredir öksürük, balgam ve nefes darlığı şikâyetlerinden yakınan kişilerin KOAH belirtileri yaşıyor olabileceğine dikkat çekti.
KOAH nedenleri arasında sigara içimi ve sigara dumanına maruz kalma başta görülür. Birçok etkene bağlı olarak gelişen bir hastalık olan KOAH, akciğer dokusunda bozulmalara neden olur. Hava yollarının tıkanmasıyla nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetlere yol açan KOAH kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
KOAH nedenleri sayıldığında ilk sırada sigara yer alıyor. KOAH belirtileri arasında yer alan nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik, öksürük ve balgam, sigara içenlerin ortak sorunu olduğu için önemsenmeyebiliyor. Ancak ülkemizde 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1'inde KOAH hastalığı görülüyor. Doğru tanı konamaması nedeniyle her 10 kişiden 9'u ise hastalığını bilmeden, tedavi görmeden ve önlem almadan hayatına devam ediyor. Peki KOAH tedavisi nasıl oluyor? Erken tanı neleri değiştiriyor?
ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Erginel: - "KOAH hastalarının Kovid-19 aşılarını yaptırmaları, zatürre ve karma aşıları için doktorlarından bilgi almaları gerekmektedir"
Koronavirüs pandemisi ile birlikte korkulan hastalıklardan biri haline gelen KOAH'ta belirtileri dikkate almak gerekiyor. Öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren KOAH hastalığı ile ilgili bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, "KOAH’lı hastalar hekime başvurmakta gecikiyor ve bu da tedavi sürecinin daha zorlu geçmesine neden oluyor. Erken tanı ve uygun tedavilerle ilerlemesini yavaşlatmak mümkün" dedi.
Smog olarak tabir edilen hava olaylarının sis olarak görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Engin Tutkun, smog hava olayının, başta ileri yaştakiler olmak üzere kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akut ve kronik bronşial astım, solunum yolu komplikasyonları ile seyreden kronik hastalığı olanlarda hastalığı şiddetlendirebildiğini, hatta erken ölümlere yol açabildiğini söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın, yabancı uyrukluların faydalandığı bazı belediye hizmetlerine zam yapılacağına yönelik görüşlerinin kendisini bağladığını belirterek, "Su gibi temel bir yaşam hakkının bırakınız engellenmesi, bu konunun tartışmaya açılması dahi, parti politikalarımız ile taban tabana zıttır." ifadelerini kullandı.
"Denizlerimiz tehdit altındadır. Marmara Denizi, deniz salyası olarak tanımlanan müsilaj sorunu nedeniyle can çekişmektedir"
Sosyal medyada, söyledikleri ve çektiği videolar ile gündemde sıklıkla yer bulan Murat Övüç, geçtiğimiz günlerde annesini hastalığı sebebiyle sevenlerinden dualarını istemişti. Bu sabah itibariyle ise Övüç, annesinin ölüm haberini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Büyük bir üzüntü yaşayan Övüç, yaptığı açıklamada “Canım annemi kaybettim ciğerim yanıyor.” İfadelerini kullandı. Övüç’e Seda Sayan ve Mehmet Ali Erbil'den baş sağlığı mesajları geldi.
Denizli’de tedavisinin devam ettiği hastaneden elindeki serum ve kolundaki damar yoluyla kaçan hasta, çarşıda dolaşırken bekçilere yakalandı. Polis ve sağlıkçılara kaçışını haklı göstermeye çalışan firari hastanın, “Hastanede nefes alamadım, darlandım. Mecburen arka taraftan kaçtım” şeklindeki samimi itirafları gülümsetti.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, Avrupa ülkelerinde 10 bin euro olan KOAH hastalarının daha rahat nefes alıp, vermek için akciğere valf sistemini ücretsiz taktırmak amacıyla hastanelerine geldiğini söyledi.
Memleketi Ordu’da doğup büyüdükten sonra burada uzun yıllar belediye başkanlığı yapan Seyit Torun, birçok partide çalışmalarını sürdürdükten sonra ilk belediye başkanı olduğu partiye geri döndü. Birkaç dönem belediye başkanlığı yapan Seyit Torun, CHP milletvekili adayı oldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: - "Balkan coğrafyasındaki kardeşlerimizle dayanışma alanını geliştirmek, iş birliği imkanını artırmak ve gönül bağımızı pekiştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak: - "Bu çalıştaydaki hedefimiz Balkanlar'daki yerel yönetimler ile bizim belediyelerimiz arasında geliştirilecek iş birliği projelerine somut zemin hazırlamaktır"
Öksürük, balgam, nefes darlığı ve hırıltılı solunum belirtileri ile ortaya çıkan KOAH hastalığı yaşayanlar, koronavirüs geçirdikten sonra balon tedavisi uygulanabilir.
Geçen yıl astım teşhisi alan ve yaklaşık bir yıl ilaç tedavisi görmesine rağmen şikayetleri geçmeyen 43 yaşındaki Taner Uğuzyerli’nin akciğer atardamarında 7 santimlik tümör olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, “Pulmoner anjiyosarkom dediğimiz bu hastalık çoğu zaman astım ve KOAH ile karışıyor, nadir görüldüğü için çok zor teşhis ediliyor ve hastalar maalesef kaybediliyor. 6 ay sonra gelmiş olsaydı, muhtemelen tümör akciğere yayılacaktı ve tedavi şansı kalmayacaktı" dedi.
Adı duyulduğunda daha çok bir hastalığı andıran komorbid ya da komorbidite için esasında hastalıklar bütünü tanımını yapmak daha doğru olur. Son günlerde en sık merak edilen kelimelerden biri olan komorbid hastalık nedir biliyor musunuz? İşte konu hakkında merak uyandıran tüm detaylar...
Kan testlerinde gördüğünüz troponin ne demek biliyor musunuz? Peki sizin troponin değeriniz yüksek mi? Yüksek ise ne yapmalısınız? İşte, troponin hakkındaki diğer bilinmeyenler…
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz koah hastalığı tüm dünyaya hızla yayılıyor. 2020 verilerine göre koah hastalığının, ölüm oranları arasında üçüncü ölüm sebebi olabileceği düşünülüyor.
Mesleki solunum yolu hastalıkları arasında olan pnömokonyoz, zararlı maddelerin solunması nedeniyle ortaya çıkar. Toksik maddelerin akciğere yerleşmesiyle ciddi belirtiler vermeye başlayan pnömokonyoz nedir?, Pnömokonyoz belirtileri nelerdir? En sık sorulan soruların yanıtları yazımızda.
SÜ öğrencisi, astım ve KOAH hastaları için mobil tabanlı uyarıcı cihaz geliştirdi
Kadınlarda ve erkeklerde, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ile idrar kaçırma arasında net bir ilişki gösterildiğinin altını çizen Prof. Dr. Tufan Tarcan, kilo problemi olan KOAH hastalarının zayıflamasının idrar kaçırma şiddetini azalttığın söyledi. Tarcan, uzun yıllar KOAH hastalığına maruz kalmanın da idrar kaçırma riskini artırdığının altını çizdi.
Covid-19’a yakalanma riski yüksek olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalarına uyarıda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar, KOAH hastalarının daha tedbirli davranmaları gerektiğini söyleyerek koronavirüsten korunmak için bazı önerilerde bulundu.
TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: - "KOAH'lı hastaları bulaşıcılığın daha yüksek olduğu, güneşin koruyucu etkisinin azaldığı bu günlerde evde maksimum korumaya almak zorundayız" - "Maske, 2 metre mesafe ve hijyen kurallarına çok dikkat etmeliler. Zorunlu kalmadıkça böyle zamanlarda dışarı çıkmasalar, kalabalık ortamlarda bulunmasalar iyi olur. Bu onlar için büyük risk"
Koronavirüs salgının etkisini devam ettirdiği şu günlerde KOAH hastaları için uyarıda bulunan Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, hastalara 'Dışarıya çıkmayın' uyarısında bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Açık çağrımızdır, Kanal İstanbul Projesi için İstanbul halkının hakemliğine başvurulmalı, referanduma gidilmelidir. Sandıktan çıkacak sonuca herkes saygı duymalıdır." ifadesini kullandı.
Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç: - "Başta İstanbul olmak üzere fay hattı üzerinde bulunan bütün şehirlerde risk analizleri yapılmalı, buna odaklanmalıyız" - Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: - "Amacımız yaraları sarmak, İzmir'de yaşanan bu afetin yıkıcı etkisini gidermek. Görev ayrımı yapmadan, göçük alanında bekleyen acılı vatandaşlarımıza katkı sağlayarak her türlü hizmeti verme adına büyük bir çaba içerisindeyiz"
İstanbul Kağıthane'de, oksijen tüpüne bağlı olarak yaşayan bir kişinin yaşadığı metruk binaya yapılan baskında uyuşturucu madde bulundu. KOAH hastası olduğu öğrenilen 74 yaşındaki Ahmet B.'nin, uyuşturucu madde satışı nedeniyle bir süredir arandığı tespit edildi.
SÜ ve DÜ birliğinde astım, bronşit, KOAH ve amfizem gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan, arı kovanı havasının tedavi ve tamamlayıcı tedavi edici etkilerinin, deney hayvanları üzerinde araştırıldığı belirtildi - SÜ Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Altunok: - "Çalışmaların, başta astım, bronşit, amfizem ve KOAH olmak üzere birçok hastalığın alternatif tedavisi veya destekleyici tedavisi açısından bilimsel verilere dayalı yeni umutlara ışık tutacağı beklenmektedir"
Koronavirüs sürecinde yüksek risk grubunda bulunan KOAH hastalarının, Ramazan ayında tedavilerini aksatmamaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mecit Süerdem, hastaların pandemiden korunma sürecinde önlemlere çok sıkı uymaları gerektiğini söyledi.
Malatya’da gününü yaklaşık 3 metre uzunluğundaki kavak ağacından yapılan sopayla gezerek geçiren ‘Mercedes Kadir’ lakaplı Fatih Kaydı hayatını kaybetti. Kaydı’nın KOAH hastası olduğu ve uzun süredir rahatsız olduğu biliniyordu.
Oksijen tüpü olmayan KOAH hastasının imdadına "Vefa grubu" yetişti
KOAH hastaları koronavirüs salgını ile daha büyük tedirginlik yaşıyor. Prof. Dr. Arzu Mirici, en büyük şikayetleri nefes darlığı olan KOAH hastaları için “Kronik akciğer hastaları koronavirüs risk grubunda görülebilir. Ancak bu hastalar önerilen tedbirlere sıkıca uyarak kendilerini koruyabilir” dedi.
Erzurum'daki Çaykara Caddesi'nde meydana gelen olay kan dondurdu. Kaldırımda yürüyen kişi bir anda hayatını kaybetti. C.B. isimli kişinin ani ölümü kameralara saniye saniye böyle yansıdı...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: - "Biz sonuna kadar Kadir Aydar'ın yanındayız" - Aydar: "Bugün saat 16.00'da İlçe Seçim Kuruluna gidip savunmamızı vereceğiz"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Türkiye'deki ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasına ilişkin, "Umuyoruz ki vaka sayıları artmadan virüs kontrol altında tutulabilir." ifadesini kullandı.
KOAH yani kronik obstrüktif akciğer hastalığı, alt solunum yolu enfeksiyonları gibi hava kirliliğine atfedilen hastalıklar arasında yer alıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım, KOAh hastalarının kirli havalarda dışarı çıkmaması gerektiğinin altını çizerek; “Hastalarımız zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalı. Çıkmak zorunda kaldıklarında ise maske kullanmalı.” dedi. İşte KOAH hastalarının kirli havada dikkat etmesi gerekenler...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: - "Türk basınına yönelik bu yıldırma girişimi açıkça acizliktir, şiddetle kınıyoruz"
Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un vefat eden danışmanı Taner Coşkun'un için parti genel merkezinde düzenlenen törende konuşan Kılıçdaroğlu: - "Çalışmak, üretmek, alın teri dökmek, insanları sevmek, insanları kazanmak gibi güzel şeyler bıraktı arkasında"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: "CHP'li meclis üyelerinin aralarından bir belediye başkanı seçmesini bekliyoruz" - FETÖ'cü olduğu yönünde iddialar bulunmasına rağmen İbrahim Burak Oğuz'un belediye başkan adayı yapılmasına tepki gösteren 4 CHP'li, toplantının düzenlendiği salondan çıkartıldı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, partinin yaptırdığı son anketi kamuoyu ile paylaştı. Son ankete göre, 11 büyükşehirde CHP yüzde 35.1, AK Parti ise yüzde 32.4 oy oranına sahip. İşte anketin diğer sonuçları...
CHP, partili belediyeleri yakın takibe alarak bütçe performanslarını ölçüyor, saha araştırmaları, kamuoyu yoklaması yapıyor, belediyelerin hizmetlerini ve gelen şikayetleri değerlendiriyor
Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Hayriye Bektaş Aksoy, Kronik Obstrüktif Akciğer hastalığı (KOAH) hastalığının pasif olarak sigara dumanına maruziyetin de KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak arttırdığı söyledi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: -"İnce'nin çete kelimesine katılmam mümkün değil. Bu tartışmaları aile içinde daha sağlıklı yapmak gerekir" -CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel: -"Kumpas konusuna katılıyorum ama çete konusuna katılmıyorum"
İstanbul Aile Hekimliği Derneği: - "Türkiye'deki 3-5 milyon KOAH hastasının sadece 500 bini KOAH tanısıyla izlenmektedir"
Milyonlarca kişinin hayatını kabusa çeviren KOAH’ın tedavisinde en kritik unsur sigaranın bırakılması olduğunu ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halide Kaya, sigaranın yanı sıra beslenme tarzının da KOAH’ın ortaya çıkmasında etkili olduğu uyarısında bulundu.
Ankara Şehir Hastanesi (AŞH) Göğüs Hastalıkları Kliniği İdari Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gelişiminde en önemli etkenin tütün kullanımı olduğunu belirterek, "Araştırmalara göre 20 yıl boyunca günde bir paket sigara içenlerde ya da 10 yıl süresince günde 2 paket sigara içenlerde KOAH'a yakalanma riski artıyor." dedi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, KOAH hastalığı ile ilgili çarpıcı ve bir o kadar da ürkütücü rakamları açıkladı. Hatipoğlu, dünya genelinde en öldürücü hastalık sıralamasında 3. ve tüm ölümlerin yüzde 5.5’ine sorumlu olan KOAH ile mücadelede sigara ve benzeri tütün kullanımının tamamen sona erdirilmesi gerekildiğini vurguladı.
Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu: "Elektronik sigaralar da KOAH'a neden oluyor"