Kobani davası bugün görüldü. Kararlar açıklandı. Selahaddin Demirtaş, Ahmet Türk’ün de aralarında bulunduğu isimlerin aldığı hapis cezaları da belli oldu. Beştepe’den ilk yorum geldi.
2014 yılından bu yana devam eden Kobani (6-8 olayları) davasında Çarşamba günü karar açıklanacak. Davanın içeriğini ve dava kapsamında bugüne kadar neler yaşandığını inceledik.
Son dakika haberi: Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar hız kesmeden devam ederken, MİT'ten terör örgütüne 'üst düzey' bir darbe geldi. Kobani'de faaliyet gösteren sözde üst düzey yöneticileri Rodin Abdulkadir Muhammed ve Ranya Henan etkisiz hale getirildi.
Kadıköy'de dün düzenlenen izinsiz gösteriyle ilgili gözaltına alınan 4 şüpheli hakkında, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na muhalefet suçundan işlem yapıldı - Müdahale sırasında olay yerinde bulunan bir emniyet yetkilisine hakaret ettiği iddia edilen HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu hakkında "Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan resen işlem başlatılacağı bildirildi
Son dakika haberi: Kobani olayları soruşturmasında ikinci dalga için Emniyet düğmeye bastı. Ankara Emniyet'inin yürüttüğü operasyonda 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Aralarında HDP'li eski belediye başkanlarının da bulunduğu 46 şüpheli gözaltına alındı.
Yargıtay tarafından bozulan Yasin Börü davasında 15 sanık, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek çocuğu öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. Bir sanık ise beraat etti.
Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin davada yeni gelişme yaşandı. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 108 kişinin yargılandığı davada mahkeme; Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Can Memiş ve Cihan Erdal’ın tahliyesine karar verdi.
Bir kişinin öldürülmesi ile 6-8 Ekim 2014'te Aynularab (Kobani) bahanesiyle gerçekleştirilen olaylar da dahil bazı sokak eylemlerini gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan 16 sanıktan 6'sına 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 3'üne ise 48'er yıl hapis cezası verildi
Son dakika haberine göre Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te 'Kobani olayları' bahane edilerek, yapılan gösteriler sırasında Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesiyle ilgili Yargıtay'ın bozma kararı sonrası 25 sanık yönünden tekrar görülen davada savcı, mütalaasını açıkladı. 20 sanığın 'çocuğu canavarca hisle kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapsi, 2 sanığın beraati, firari 3 sanığın ise dosyasının ayrılması istendi.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik", "suçu ve suçluyu övme" suçlarından yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Demirtaş'ın terör suçlarından yargılandığı dava, Kobani eylemlerine ilişkin davayla birleştirildi.
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra PKK'nın sözde yöneticilerinin de aralarında olduğu Kobani davası dosyasının delilleri arasında yer alan bir e-posta, 37 kişinin öldürüldüğü 6-8 Ekim eylemlerinin talimatının HDP'ye, terör örgütü PYD tarafından verildiğini ortaya koydu.
'Kobani olayları' veya '6-8 Ekim olayları' olarak bilinen 2014'te yaşanan protesto ve şiddet olaylarıyla ilgili davanın ilk duruşmasında olaylar yaşandı. Mahkeme heyetiyle tartışma yaşandı, avukatlar mahkeme salonunu terk ederken, Selahattin Demirtaş cezaevinden '128 milyar dolar nerede' yazılı kâğıdı SEGBİS kamerasına gösterdi.
HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı 6-8 Ekim Olayları'na ilişkin davanın ilk duruşması bugün yapılacak. Öte yandan konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun yaptığı açıklamada "Bu cinayetlerin failleri bugün hakim karşısına çıkıyor. Katiller için hesap vakti. Bizim adalete inancımız tam." açıklamasını yaptı.
HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açıldı. HDP ile ilgili hazırlanan iddianame ise Yüksek Mahkeme'ye gönderildi. İşte HDP'ye kapatma davası açılana kadar yaşanan sürecin ayrıntıları.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP ile ilgili inceleme başlattı. İnceleme kapsamında Kobani iddianamesi ve HDP'li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin örneği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istendi.
Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Aynularab) olayları bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesine ilişkin davaya, Yargıtay'ın 25 sanık yönünden verdiği bozma kararının ardından devam edildi.