Kalın bağırsak veya rektumda başlayan kolon kanseri, erken teşhis edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Günümüzde mide kanseri görülme oranı azalırken kolon kanseri oranı artıyor. Artma nedenleri arasında stres, aşırı fast food, asitli içecek ve hazır paketli gıda tüketimi yer alıyor. Kolon kanserinin, sindirim sisteminin en son kısmında yer alan bölgede geliştiğini belirten uzmanlar kolon kanserinin dünya çapında en yaygın görülen üçüncü kanser türü olduğuna dikkat çekti.
İstanbul'da öyle binalar var ki yıkılmaları için depreme gerek bile yok. Küçükçekmece'de aynı mahallede yer alan, görüntüleri dahi ürkütücü olan iki bina da korkunç birer örnek. 5 katlı olan bina meğer 15 sene önce su almaya başlamış. Haliyle kolonları tedirgin edici halde. 50 yıllık diğer bina da sadece apartman sakinleri için değil, mahalleli için de risk oluşturuyor. Camları açıp kapatırken bile binadan aşağı molozlar dökülüyor.
DSÖ'ye göre kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölüm nedeni kolon kanseridir. Türkiye’de 2022 verilerine göre yılda 22 bin kişiye kolon kanseri tanısı konulmaktadır bunların yaklaşık 12 bini vefat etmektedir. Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, kırmızı etli ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirterek ihtiyaç fazlası tüketimin kalın bağırsak kanseri riskini arttırdığını söyledi.
Yurt dışında yapılan son araştırma sonuçlarına göre haftada 1 bakliyat tüketildiğinde kalın bağırsak (kolon) ve makat kanseri olma riski yüzde 26 azalıyor. Haftada 2 kez tüketildiğinde ise bu oran yüzde 35’e çıkıyor.
Iğdır'da depreme dayanıksız binanın yıkımında kolonların arasına sıkışan işçi, AFAD ve belediye ekiplerince kurtarıldı.
Amerikan Gastroenteroloji Dergisi'nde yayınlanan bir cilt taraması çalışmasına göre, sağlık görevlileri kolonoskopi sırasında bir adamın kolonunda tamamen sağlam bir sinek keşfettikten sonra rutin bir kanser muayenesi garip bir hal aldı. Görüntüler sosyal medyanın da ilgisini çekerek tıp literatürüne girmeyi başardı.
Kartal'da 84 dairenin yer aldığı 3 bloktan oluşan sitenin kolonlarında oluşan çatlaklar, sitede yaşayanları tedirgin ediyor. Dokununca dökülen beton parçalarını ve çürüyen demirleri gösteren bina sakinleri, "Geceleri korku içinde uyuyoruz, başımızı yastığa rahat koyamıyoruz" dedi. İşte detaylar...
11 ilde yıkıma neden olan büyük depremde Kahramanmaraş'ta bulunan Ezgi Apartmanı'ndan 36 kişi hayatını kaybetti. Deprem sonrasında apartman sakinleri zemin katta bulunan pastane dükkanından şikayetçi oldu. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı başlatılan soruşturmada zemin kattaki dükkanda kolonların kesildiği tespit edildi.
Deprem felaketinin ardından tepki çeken bir başka haber de Malatya’dan geldi. 3 yıl önce yapılan ve tanıtımında 'lüks' ibaresi bulunan bir site depremde ağır hasar aldı. Sebebi ise akıllara durgunluk verdi. Binanın kolonlarında tahta kullanıldığı ve demir bağlantılarının gerektiği gibi yapılmadığı görüldü.
Bina güvenilirliği ve altındaki iş yerlerinin kolon kesmesi tekrar gündem olurken belediyeler harekete geçti. Bilecik Belediye Başkan Vekili Melek Mızrak Subaşı, iş yerlerinin kontrol edilip kolonları kesilen binaların yıkılacağını söyledi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan alt katında iş yeri olan binaların denetleneceğini belirtti. Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, üstü konut altı iş yeri olan yerlerin kolon kesme bakımından denetlenip uygun olmayanlara işlem başlatılacağını açıkladı.
Sınıf annesinin WhatsApp grubuna gönderdiği görüntü velilerin yüreğini ağzına getirdi. İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesindeki Büyük Fuat Paşa İkokulunda hem veliler hem de çocuklar tedirgin. Üstelik çocuklar teneffüste bile deprem konuşup "Okulumuz da yıkılıp altında kalırsak diye korkuyoruz" diyor. Bu endişenin nedeni ise okuldaki bazı kolonlarda gözle görülen tehlike. Veliler bu duruma isyan etti.
Lüks binanın zemin katına havuz yapmak için kolonlarını kestiler, teras katına da çocuk parkı yaptılar; Hatay'daki bina deprem sırasında enkaz yığınına dönüştü. Onlarca kişiye mezar olan binanın yıkımı havadan görüntülendi. 15 gündür enkazda kuzenini bekleyen vatandaş ise "Müteahhit burada oturuyordu, deprem sabahı kaçmış” diye konuştu.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki Hayat Sitesi’nin enkazında ‘kolon kesme’ tartışması yaşandı. Babalarının yaşamını yitirdiği binada yapılan enkaz kaldırma çalışmalarına tepki gösteren aile, kolon kestiğini iddia ettiği binanın altındaki mobilya mağazası sahibi ile tartıştı. Enkaz kaldırma çalışmalarını izleyen mobilya mağaza sahibi Salih ise iddiaların gerçek olmadığını ifade ederek usulsüzlük yapmadıklarını belirtti.
Gaziantep'te 51 kişiye mezar olan Furkan Apartmanı'yla ilgili ortaya atılan iddialar gerçek çıktı. Soruşturma kapsamında hazırlanan ön raporda kolonların kesildiği bilgileri yer aldı. Bina sahipleri yakalanıp gözaltına alınırken ilk ifadeleri de ortaya çıktı.
Türkiye’nin 11 ilini etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin ardından herkesin gözü İstanbul’a çevrildi. Bölgede yaşanan yıkımın İstanbul’da da yaşanabileceği tehlikesine karşı uyarıda bulunan uzmanlar çok çarpıcı fotoğraflar yayınladı. Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu katıldığı bir canlı yayında binalardaki korozyon tehlikesine dikkat çekerek, “İstanbul’da özellikle 2000’den önce yapılan neredeyse çok azı haricinde bütün binaların bodrumuna gidin aynı manzarayla karşılaşırsınız” dedi.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkılan Gaziantep’teki 6 katlı binanın altında bulunan dükkanın kolonlarının iş yeri sahibi tarafından daha önce kesildiği iddia edildi. Depremden 30 saat sonra yaralı olarak kurtulan Gülben Yılmaz, "Apartmanımız sorunluydu. Dövizci, kuyumcu dükkanlarındaki kolonlar kesilmişti" dedi. Depremden sağ kurtulan Rabia Yılmaz da, "Evin altındaki dükkanların bazılarının kolonları kesilmişti'' diye konuştu. İşte detaylar...
Fazla kilo, sigara, alkol, sağlıksız beslenme ve ailesel etkenler derken son yıllarda giderek yaygınlaşan kalın bağırsak (kolon) kanseri, ülkemizde kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen kanserler arasında ikinci sırada yer alıyor.