Kolon kanseri kalın bağırsak veya rektumda başlayan bir kanser türüdür. Erken teşhis edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Peki, kolon kanseri belirtileri nelerdir? Kolon kanseri tedavisi nasıl yapılır?
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bünyamin Kaplan, kolon kanserinde beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Paketlenmiş ve tütsülenmiş hazır gıdalar, içerisinde birçok katkı maddesi bulunan gıdalar kansere en çok sebep olan gıdalardır. Bunlardan uzak durun” dedi.
Yurt dışında yapılan son araştırma sonuçlarına göre haftada 1 bakliyat tüketildiğinde kalın bağırsak (kolon) ve makat kanseri olma riski yüzde 26 azalıyor. Haftada 2 kez tüketildiğinde ise bu oran yüzde 35’e çıkıyor.
Kolon kanseri veya kolorektal kanser, kalın bağırsağın (kolon) veya rektumun iç yüzeyinde başlayan kanser türlerini ifade eder. Dünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biridir ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Kolon kanseri, polipler adı verilen küçük, non-kanserli tümörlerin oluşmasıyla başlar. Bu polipler zaman içinde kansere dönüşebilir.
Günlük hayatta yediğimiz yiyecekler sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Uzmanlar yediğimiz yiyeceklerin bilmediğimiz zararları hakkında uyarılarda bulunuyor. Masum sandığımız birçok yiyecek sağlığımız için büyük riskler oluşturabiliyor. İşte kanserden depresyona kadar birçok hastalığa neden olabilen o yiyecekler...
Kanser çok çeşitli türleri bulunuyor. Bu türler arasında en tehlikelilerinden olan bağırsak kanserinin belirtilerine dikkat etmek ve bu hastalığı erken teşhis etmek büyük önem taşıyor. Ancak kolokteral kanseri erken evrelerinde fazla belirti göstermeden ilerliyor. Uzmanlar kolokteral kanserinin ilk ve en belirgin belirtisinin tuvalette görüldüğünü belirtiyor.
Son zamanlarsa sık sık tuvalete gitmeye başladıysanız dikkat etmeniz gereken bazı işaretler var. Özellikle dışkıda renk değişikliği, dışkıda kan gibi durumlarla karşılaşırsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü bu belirtiler bağırsağınızda bir tümörün büyümeye başladığı anlamına gelebilir. Bağırsak kanseri, kolon veya kolorektal kanser olarak da bilinir. Çünkü tümör rektumu veya kolonu etkileyebilir.
Fazla kilo, sigara, alkol, sağlıksız beslenme ve ailesel etkenler derken son yıllarda giderek yaygınlaşan kalın bağırsak (kolon) kanseri, ülkemizde kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen kanserler arasında ikinci sırada yer alıyor.
Sonbahar aylarının gelişiyle birlikte balık sezonu renklenmeye başlıyor. Pazarlarda, balıkçılarda satılan taze balıklar farklı farklı çeşitleriyle sofralarda yer buluyor. Balıkların oldukça sağlıklı olduğu biliniyor. Ancak yapılan bazı araştırmalara göre kabuklu deniz hayvanlarının kanser riskini artırma riski bulunuyor.
Tuvalet alışkanlıkları kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor. Bazı kişiler her gün tuvalete çıkarken bazıları 2-3 günde bir yapıyor. Ancak uzmanlar tuvaletiniz geldiği anda yapmanız gerektiğini belirtiyor. Tuvaleti yapmayı ertelemek oldukça rahatsız edici durumlara sebep olabiliyor.
İnsanların tuvalet alışkanlıkları yediklerine ve dönemsel durumlarına göre değişiklik gösteriyor. Anormal görülen bazı dışkılamalar sağlık hakkında uyarıcı olabiliyor. Bu durumların göz ardı edilmesi sağlığı tehlikeye atıyor. Uzmanlar hastalıklar hakkında erken önlem almak için dışkınızı kontrol etmeniz gerektiğini belirtiyor.
Kolon kanseri ile savaşır, bağışıklığı güçlendirir, güçlü bir antioksidan... Bu birbirinden önemli özellikleri barındıran besin yeşil biberin faydaları saymakla bitmiyor. Severek tüketilen yeşil biber, sağladığı faydalarla sağlığınıza sağlık katıyor. Uzmanların ısrarla tavsiye ettiği yeşil biber, A ve C vitaminleri, potasyum, folik asit ve lif kaynaklarıdır.
Kanser en korkulan hastalıklar arasında yer alıyor. Her geçen yıl kanser hastalarında artış görülüyor. Ölümcül sonuçlara yol açan kanseri erken teşhis etmek hastalığın seyrinde oldukça önem taşıyor. Erken teşhis ile hayatınızı kurtarmak mümkün olabiliyor.
Hastalıklardan korunmak adına beslenme düzeninde tuz, şeker ve yağlı yiyeceklerden uzak durup meyve ve sebze yemeye ağırlık vermek gerekiyor. Özellikle bazı gıdalar kanser, parkinson, kalp krizi gibi tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Fazla bilinmeyen yam sebzesinin faydaları da saymakla bitmiyor.
Kolon kanseri ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında 3. Sırada yer alıyor. Her yıl yaklaşık bir milyon insan kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Kanserin etkilerini azaltmak adına sağlıklı beslenmek büyük öneme sahip. Yapılan araştırmalarda hindistancevizi yağının kolon kanserini iyileştirici özelliği olduğu bulundu.
Kabızlık veya ishal en sık görülen tuvalet sorunları arasında bulunuyor. Genellikle yenilen yiyeceklerden kaynaklandığı düşünülen bu sorunlar sürekli olarak tekrar ediyorsa altında yatan nedeni araştırmak gerekiyor. Oldukça tehlikeli olan kolon kanserinin belirtileri arasında dışkılamada kabızlık ve ishal gibi değişiklikler yer alıyor. Kolon kanseri belirtileri nelerdir?
Kimyon yemeklere yoğun bir tat veren baharatlar arasında yer alıyor. Kimyon sadece yemeklere tat vermesiyle değil faydalarıyla da biliniyor. Saymakla bitmeyen faydası bulunan kimyonu yoğurtla karıştırıp yiyince etkilerini çok daha arttırabileceğinizi biliyor muydunuz? Yoğurt ve kimyon karışımının faydaları ve sağlığa etkileri için bu haberi okuyabilirsiniz.
Herhangi bir kanseri erkenden yakalamak tedavi şansını çok yükselten unsurların başında geliyor. Kolon kanseri veya bağırsak kanseri hem ülkemizde hem de dünyada en çok görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Erkeklerde de kadınlarda da görülebilen kolon kanseri belirtileri arasında ishal ve kabızlık gibi durumların birkaç günden uzun sürmesinin yanı sıra kanlı dışkı, karın ve sırt ağrısı yer alıyor. Belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız tıbbi yardım almanız hayati önem taşıyor
Kanser, günümüzde en sık rastlanan hastalıklar arasında üst sırada yer alıyor. Her yıl milyonlarca insan kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Kolokrektal kanseri hakkında bilinçli olmak, yaşam alışkanlıklarını sağlıklı hale getirmek ve düzenli olarak doktora görünmek hayat kurtarıyor.
Yemeklerin, salataların içerisinde sıklıkla kullanılan zeytinyağı girdiği her yemeği güzelleştirmeyi başarıyor. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan zeytinyağının öyle faydaları var ki saymakla bitmiyor. Sabahları aç karnına içilen bir yemek kaşığı zeytinyağı birçok hastalığa karşı koruyor.
Kolon kanseri diğer adıyla bağırsak kanseri en çok rastlanan kanser türlerinin başında gelir. Her yıl dünyada bir milyondan fazla kişiye kolon kanseri teşhisi konulduğu tahmin ediliyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de en çok dikkat edilmesi gereken unsurların başında beslenme geliyor. Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağışıklık sistemi düşerek hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu hastalıklardan biri de kolon kanseri...
Bağırsak kanseri, dünya çapında en sık görülen kanser türlerinin başında geliyor. Yeni yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, turşu gibi salamura sebzelerin aşırı tüketimi bağırsak kanseri riskini artırabilir. Bağırsak kanseri de diğer kanser türleri gibi erken teşhis edildiğinde etkili bir müdahale edilerek durdurulabilir. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolon ve rektum kanseri tanısı konuyor. Hastalık, en çok yaşam kaybına neden olan kanser türlerinden biri.
Kolon kanseri, dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir. Başta kolon kanseri olmak üzere tüm kanser türlerinden korunmak için beslenme çok büyük önem arz ediyor. Kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanserinden korunmak için beslenme kadar yiyeceklerin pişirme şekli de çok önemli. Mangal ateşinde yanan et; mide, pankreas ve kalın bağırsak (kolon) kanserine neden oluyor.
Bahar Öztan, dördüncü kez kansere yakalandı. 'Orta Direk Şaban', 'Doktor Civanım', 'Dostlar Sağolsun' gibi filmlerde oynayan Yeşilçam'ın gamzeli güzeli sosyal medya hesabında konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Peki Bahar Öztan kimdir? Yeşilçam'ın gamzeli güzeli Bahar Öztan ne kanseri, sağlık durumu nasıl? İşte detaylar...
Trans yağların zararları artık dünya çapında bilinen bir gerçek. İnsan sağlığına onlarca zararı olan trans yağların kullanımı maalesef devam ediyor. Kalp hastalıklarından obeziteye kadar birçok hastalığın sebebi olan trans yağların akciğer, kolon, meme ve prostat kanseri gibi kanser türleriyle ilişkili olduğu ortaya çıktı.
Kolon kanseri en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Kolon kanserinin sinsice ilerlemesi teşhis edilmesini zorlaştırıyor. Kolon kanseri kişilere göre farklı belirtiler gösteriyor. Bu belirtiler hakkında bilinçli olunarak ve düzenli olarak kolonoskopi yaptırarak kolon kanserini erken teşhis edebilir tedavide başarıyı arttırabilirsiniz.
Zaman geçtikçe gerçekleşen yaşlılıktan vücut sağlığı olumsuz etkileniyor. Yaşlanmayla birlikte birçok hastalığa yakalanma riski artıyor. Yaşlanmanın önüne geçilmese de sağlıklı bir şekilde yaşlanmak mümkün olabiliyor. Uzmanlar sağlıklı yaşlanmak için zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın, sağlıklı beslenmenin ve düzenli fiziksel aktivitenin önemini vurguluyorlar.
Bazı hastalıklar çeşitli nedenlere bağlı olarak erkeklerde daha fazla görülebiliyor. Ölüm oranı çok yüksek olan kolon kanseri bu hastalıklar arasında yer alıyor. Kolon kanserinin oluşmasına neden olanlar arasında düzensiz yaşam alışkanlıkları bulunuyor. Kolon kanserinden korunmak için zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor.
Kanser, çağımızda en sık rastlanan hastalıklardan. Kanser vakaları ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe artış gösteriyor. Bunun nedenleri arasında sağlıksız beslenmenin ve zararlı alışkanlıkların artması yer alıyor. Sağlıksız hayat koşulları nedeniyle kalın bağırsak kanseri görülme yaşı 25’e kadar düştü. Kalın bağırsak kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor.
Salam ve sosis gibi işlenmiş etlerin sağlıksız olduğu bilinen bir gerçek. Kuru et, tuzlanmış et, konserve etler de aynı şekilde. Çok sayıda kalp hastalığı ve kanser rahatsızlıklarını işlenmiş etlerin tetiklediği araştırmalarla ortaya çıktı. Taze görünmesi için kimyasal ürünlerle harmanlanan bu etlerin zehir dolu içeriklerini öğrenince uzak duracaksınız.
Kolon, kalınbağırsak sindirim sisteminin son bölümünü oluşturuyor. Kolon kanseri ülkemizde en sık görülen kanserler arasında 3. sırada yer alıyor. Dünyada her yıl 2 milyon, ülkemizde de yaklaşık 20 bin kişi kolon kanseri tanısı alıyor. Dahası hatalı beslenme alışkanlıklarının ve obezitenin giderek yaygınlaşması nedeniyle son yıllarda görülme sıklığı 50 yaş altındaki kişilerde giderek artıyor.
Kanser, dünyada ve ülkemizde çok sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Hala daha kansere neyin neden olduğu tam olarak bilinemese de ailesinde kanser görülen kişilerin kanser olma riski diğer insanlara göre çok daha fazla. Kolon kanseri de genetik görülen kanserler arasında risk taşıyor. Ölüm oranı çok yüksek olan kolon kanseri için erken teşhis hayat kurtarıyor.
Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, mRNA yöntemiyle kolon kanserinin tedavisi için yürüttüğü çalışmaya ilişkin, "mRNA tedavisinin zamanında kullanılmasıyla ilk etapta metastazların gelişmemesini ve kanserin tekrar ortaya çıkmamasını sağlamak istiyoruz. Şu anda klinik çalışmalarda bunu araştırıyoruz" dedi.
Mide, bağırsak, pankreas kanseri tedavisinde hastalığın erken evrede tespit edilmesi durumunda ameliyatsız yöntemlere başvurulabildiğini söyleyen Prof. Dr. Gürhan Şişman, terapötik endoskopi yönteminden bahsetti. Kolon kanserinin erken evre tedavisi ameliyatsız olarak nasıl gerçekleşiyor? İşte sorunun yanıtı...
Astım, bronşit, kolon kanseri ve sedef hastalığı tedavisinde kullanılan eşek sütünü almak için çevre illerden gelen vatandaşlar sıraya giriyor. Genelde tedavi için kullanılan eşek sütüne korona virüs salgınında talepler azaldı.
Tunus'tan kolon kanseri tedavisi için 2 yıl önce ameliyat edilen 57 yaşındaki Tunuslu Mounir Hidri'nin (57), kanseri 6 ay önce nüksedince ikinci kez cerrahi işlem geçirdi. Çok riskli bölgede olduğu için kendi ülkesindeki ve çevre ülkelerdeki doktorların ameliyat etmediği Hidri, sağlığına Türk doktorlar sayesinde kavuştu.
Genç, yaşlı fark etmeksizin herkesi etkileyen hastalıklar ne yazık ki hayatın bir gerçeği. Bazı hastalıklar kadınlarda daha çok görülürken bazılarına erkeklerde daha sık rastlamak mümkün. Sizin için hazırladığımız rehber ile erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görülen hastalıklar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Pendik’te kolonya içtiği öğrenilen yabancı uyruklu 2 kardeş evlerinde ölü bulundu. Haberi alan yakınları sinir krizi geçirdi.
Uzun yıllar yurtdışında eğitim gördükten sonra özellikle bağırsak-kolon kanseri konusunda uzmanlaşan Prof. Dr. Ayhan Kuzu, yüksek not ortalamasıyla mezun olduğu üniversite eğitiminin ardından Ankara’da göreve başladı. Bir dönem İngiltere’ye giden Ayhan Kuzu, bağırsak kanseri tedavisinde hastanın şifa ile iyileşmesini ve sağ kalımı uzatan ameliyat tekniklerini öğrendi…
Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömür Gökmen Sevindik, kolon ve meme kanserinde, yüksek D vitamini düzeyine sahip kişilerin daha az metastazla karşılaştıklarını söyledi. Sıcak bölgelerde yaşayan kişilerde, az güneş alanlara oranla daha az kanser ölümü görüldüğünü ortaya koyan çalışmaların olduğunu belirten Sevindik, “Bazı kanserlerde tedaviye başlamadan önce D vitamini düzeyini ölçüyoruz” dedi.
Koronavirüse yakalanma endişesi nedeniyle hastaneye gitmeye çekinen kişiler kolon kanseri teşhisinde erken tanı konmasının önüne geçiyor. 1 yıldır devam eden pandemi nedeniyle teşhis konulamayan kolon kanseri hakkında uyarıda bulunan uzmanlar, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam konusuna dikkat çekiyor.
Tıpta Kolorektal Kanser olarak bilinen kolon kanseri, kalın bağırsağın kolon bölümünde ortaya çıkar. Peki kolon kanseri neden olur, belirtileri nelerdir? Merak ettiğiniz her şey yazımızda sizlerle!
Karın ağrısı şikayeti ile Batman Bölge Devlet Hastanesine giden 45 yaşındaki Ayşe Akdemir'e kolon kanseri teşhisi konuldu. Hasta, yapılan tedavilerinin ardından sağlığına kavuştu.
Genellikle 50-70 yaş arasında görülen kolon kanserinin son yıllarda gençlerde de görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Öncel, "Son 10-15 yıldır 40 yaş altında kalın bağırsak kanseri görülme oranı arttı. Buradaki en önemli şey beslenme ve hareketsizliğe bağlı obezite. Gençlerin öz değerlerimizden olan tencere yemeklerine, aile kavramının içinde bulunduğu iyi beslenme özelliklerine dönmesi gerekiyor” dedi.
Batman Bölge Devlet Hastanesindeki tetkiklerde kolon kanseri olduğunu öğrenen Hediye Tarhan, gerçekleştirilen cerrahi müdahale ve tedavinin ardından sağlığına kavuştu
Türkiye’de kolon kanserinin yaygın olmasının en büyük nedenlerinden birinin yeme alışkanlığı olduğunu dile getiren Prof. Dr. İlker Sücüllü, "Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, aşırı yağlı ve kalorili gıdalar ve bir takım yiyeceklerin yüksek ısıda pişirilmesi (mangal,ızgara gibi) ile ortaya çıkan kimyasal ürünlerin kolon kanseri riskini arttırdığı net olarak bilinmektedir” dedi.
Prof. Dr. Mustafa Öncel, ''Kalın bağırsak kanseri sinsi ilerliyor. Bu nedenle 50 yaşından itibaren düzenli tarama yapılması çok önemli. Bu kansere karşı en başta beslenme gözden geçirilmeli. Yüksek kalorili, yüksek proteinli, liften fakir, kızarmış ve konserve edilmiş yiyeceklerden kaçınılmalı, bol su tüketilmeli. Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış yiyeceklerden sakınılmalı” dedi.
Kolon ve rektum kanserleri ile ilgili risk faktörlerini açıklayarak bilinmesi gerekenlere dikkat çeken İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, kolorektal kanserlerin ülkemizde en sık görülen 3. kanser türü olduğunun altını çizdi.
Dünyada ve ülkemizde en sık görülen 3. kanser türü olan kolon (bağırsak) kanseri son 10 yılda 2 kat artış gösterdi. Eskiden 60 yaş üzeri kişilerde görülen kolon kanseri artık 55 yaşın altındaki kişilerde daha çok görülüyor. Kolon kanserinin gençler arasında giderek yaygınlaşmasının nedenininse Akdeniz tipi beslenmeden uzaklaşılarak Batılı tipi beslenmeye yönelinmiş olması gösteriliyor. Ayrıca obezite, hareketsiz yaşamak, strese maruz kalmak ile sigaranın etkili olduğuna da dikkat çekiliyor.
Kalın bağırsak kanserini batı tarzı diyet olarak tanımlanan beslenme şeklinin tetiklediğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Öncel, lifli gıdalardan fakir, bol kalorili, bol proteinli, bol yağlı, kızartılmış gıdaların kalın bağırsak kanseri oluşumunu tetiklediğini söyledi.
Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Serhat Bor: - "Korunabilir tek kanser tipi kalın bağırsak kanseridir. Taramada bağırsak tümörleri, endoskopla girilip alınabiliniyor. 25 santimlik koskocaman bir kolon polipini bile endoskopla çıkarma şansımız var" - "Tümörü aldığımızda o kişinin kanser olma riskini tamamen ortadan kaldırmış oluyoruz. Yani kişiyi kanserden korumuş oluyoruz"
Kolon kanseri en sık görülen kanser türlerinden biridir. Her kanser türünde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhis çok önemli. Belirtileri gözden kaçırmamamız gerektiğini belirten Genel Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Atak, kolon kanseriyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Dünyada en sık görülen kanser türlerinden birisi olan ve Türkiye’de de ilk 5’te yer alan kolon kanserinin oluşumunda polipler, beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler etkili oluyor.
Kolon kanseri, yaşamı tehdit eden kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Kalın bağırsak kanserinin oluşumunda; polipler, beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler etkili rol oynuyor. Tedavide çok önemli bir yeri bulunan cerrahi uygulamalar da günümüzde artık laparoskopik yani kapalı olarak gerçekleştirilerek, hastanın yaşam kalitesi ve psikolojisine olumlu etki sağlıyor.
Antalya'da kolon kanseri tanısı konulan hasta, Transanal Minimal İnvaziv Cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyattan bir gün sonra taburcu edildi - Hasta Yahya Arısoy: - "Ameliyattan çıkıp ayıldıktan sonra sanki ameliyat olmamış gibiydim. Odama götürecekleri sedyeye kendim geçmek istedim, izin vermediler" - "Ameliyatı olduktan sonra ayakta olduğumu görenler 'Sen nereden ameliyat oldun, ayaktasın' diye inanmadılar. Hasta gibi değildim"
Antalya'da kolon kanseri tanısı konulan hasta, Transanal Minimal İnvaziv Cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyattan bir gün sonra taburcu edildi - Hasta Yahya Arısoy: - "Ameliyattan çıkıp ayıldıktan sonra sanki ameliyat olmamış gibiydim. Odama götürecekleri sedyeye kendim geçmek istedim, izin vermediler" - "Ameliyatı olduktan sonra ayakta olduğumu görenler 'Sen nereden ameliyat oldun, ayaktasın' diye inanmadılar. Hasta gibi değildim"
Kolon kanserinden kurtulduktan sonra kilosu 110'a yaklaşan Yıldız Uluvardar, buna bağlı sağlık sorunları yaşamaya başlayınca 40 kilo verdi - Deneyimlerini sosyal medya platformlarında paylaşan Yıldız Uluvardar: - "Benim hayatım iki kez değişti, ilkinde kanseri yendim, ikincisinde de 40 kilo verdim"
Kolon kanserinden kurtulduktan sonra kilosu 110'a yaklaşan Yıldız Uluvardar, buna bağlı sağlık sorunları yaşamaya başlayınca 40 kilo verdi - Deneyimlerini sosyal medya platformlarında paylaşan Yıldız Uluvardar: - "Benim hayatım iki kez değişti, ilkinde kanseri yendim, ikincisinde de 40 kilo verdim"
Sağlık Bakanlığınca Türkiye genelinde uygulanan rahim ağzı, kolon ve meme kanseri taramaları kapsamında 78 bin 767 kişiye erken teşhis konuldu - Bakanlık verilerine göre, bugüne kadar rahim ağzı kanser taraması uygulanan 4,5 milyon kişiden 33 bin 813'ünün hastalığı erken teşhis edildi - Meme kanseri taramasında 2016'dan bu yana yaklaşık 1 milyon 700 bin kişiden 30 bin 144'üne erken teşhis kondu - Kolon kanseri taramasında da 2011'den bugüne 5,5 milyondan fazla kişiye test yapıldı, 14 bin 810 kişi hastalığını erken öğrendi
Uzmanlar kolonoskopi ile tarama yaparak kolon kanserinden korunmak mümkün olduğunu belirtiyor. Bu kanser, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci, erkeklerde ise akciğer ve prostat kanserinden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Erken tanının hayat kurtardığı kolon kanserinde özellikle 50 yaş sonrası her bireyin kolonoskopi ile tarama yaptırması gerekiyor.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Ergün, sebze ve meyvenin bol tüketildiği, kırmızı etin oldukça azaltıldığı, balık ve zeytinyağına ağırlık verildiği 'Akdeniz Diyeti'nin başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünün gelişimini önlediği belirtti. Ergün, "ABD, İngiltere ve İspanya’da yapılan uzun takipli araştırmaların sonucunda kolon kanseri gelişimini önleyen diyet tipinin Akdeniz tipi beslenme olduğunun saptandı" dedi.
Kolon kanseri kadın ve erkeklerde en sık rastlanan 3. kanser türü. Sevindirici haber ise kolon kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir kanserler arasında yer alması. Kalın bağırsakta kanserleşme olmadan önce polip meydana geldiğini, bu poliplerin 8-10 senede kansere dönüştüğünü ve poliplerin farkedildiğinde erken alınmasıyla kanserin önüne geçilebildiğini belirten uzmanlar kolon kanseriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bahar döneminin gelmesi ile mangal mevsimi açıldı. Ancak; ailecek yapılan piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına pek bilinmeyen bir zararı var! Kalın bağırsak kanserleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sağlık sorunları oluşturuyor. Uzmanlar sağlıklı yaşam için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü kolon kanserinin simge rengi olan mavi renkte ışıklandırıldı
Kolon kanseri tüm dünyada kanserler içinde en sık görülen 4. kanser türü. Son 10 yılda ülkemizde kolon kanseri görülme sıklığında yüzde 10 oranında artış gözleniyor. Bu artışta kanser tarama programları sayesinde kanserin erken teşhis edilmesinin yanı sıra rafine gıda tüketiminin artması, daha fazla strese maruz kalmak ve iltihabi bağırsak hastalıklarının etkili olduğu belirtiliyor.
Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülen kolon kanseri, kalın bağırsakta meydana gelen kötü huylu tümör ile oluşuyor. Kalın bağırsağın belli bir yaştan sonra düzenli olarak taranması gerektiğini belirten uzmanlar, düşük lifli ve aşırı yağlı beslenme, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve obezitenin kolon kanserini tetiklediğine dikkat çekiyor.
Kolon kanserinin belirti vermeden ilerlediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Samet Yardımcı, 50 yaşını geçmiş kişilerin mutlaka test yaptırması gerektiğini söyleyerek, "Haftada yarım kilodan fazla kırmızı et yemeyin. Sofranızdan enginar, bamya, kuru incir ve armudu eksik etmeyin" uyarısında bulundu.
En sık görülen 3. kanser türü olan kolon kanseri son zamanlarda genç yaşta görülme sıklığının artması ile dikkat çeken kanser türleri arasında yer alıyor. Sağlık uzmanları, beslenme alışkanlıklarının, yaşam tarzının ve diğer çevresel faktörlerin kolon kanseri artışında ciddi etkileri olduğunu açıklıyor. Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı artık herkes tarafından biliniyor. Bu yüzden belirtileri izlemek ve akabinde önlem almak son derece önemli. İşte kolon kanseri belirtileri ve tedavisi.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı, kırmızı etin çok fazla tüketiminin kabızlık şikayetini arttığına dikkat çekerek, "Lifli diyetler ve Akdeniz mutfağını unutmamamız lazım. Zeytinyağı ve balık tüketimini artırmalıyız" dedi.
Kolon ve Rektum Kanserlerinin tedavi yöntemleri hakkında çeşitli bilgiler veren Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Can, kolon kanseri teşhisi konduktan sonra, kanseri sınıflandırmak ve optimal tedavi stratejisini belirlemek için bazı testler yapıldığını söyleyerek, testlerin sonrasında uygulanan kişiye özgü kolon kanseri tedavisi ve yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.
Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Çipe: - "Sanılanın aksine kolon ve rektum kanserlerinin sadece yüzde 5 kadarı genetik, yani ailesel geçişlidir. Geri kalanlar çevresel faktörlerle ilişkilidir. En önemli çevresel faktör ise diyettir. Yanlış yapılan diyetler kolon kanseri riskini arttırıyor"
Her kanser türü için olduğu gibi kolon kanseri için de erken teşhis ve doğru tedavi büyük önem taşıyor. Bu nedenle farkındalığın artırılmasıyla kolon kanseri tedavisinde elde edilen başarının artacağı tahmin ediliyor. Kolon kanserinin en sık görülen kanser türlerinde üçüncü sırada olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Karabulut, kolon kanseri belirtilerinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.
Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyeleri, multidisipliner bir çalışmayla kolon kanserinin tedavisi için geliştirdikleri bileşik için ABD'den sonra Avrupa'dan da patent aldı - Proje ekibi, ilk "milli kanser ilacı" olmaya aday bileşik için ilaç firmalarıyla görüşüyor
Usta oyuncu Aydemir Akbaş'a kolon ve bağırsak kanseri teşhisi konuldu. Akbaş, "Doktorlar 'Taş gibisin' diyor ama tetkikler devam ediyor" dedi.
Ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, bugünkü yazısında Burcu Esmersoy’un annesine kanser teşhisi konulduğunu duyurdu.
ABD'de bir otelde çalışırken tanışan Rob-Amanda çifti birbirinden etkilenerek ilişkiye başladı. Fakat kısa süre sonra aldıkları haberle büyük sarsıntı yaşadı.
Medicana International İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aksoylu: - "Posalı besinlere yakın olan kişiler kolon kanserinden uzak olur. Posadan zengin beslenmek birçok hastalığı önler. Düşük posalı beslenen toplumlarda kolon kanseri görülme sıklığı, yüksek posalı beslenen toplumlara göre oldukça fazladır. Sebze, meyve ve kuru baklagiller posanın zengin kaynaklarıdır" - "Folik asit tüketimi sindirim sistemini güçlendirir. Hücre gelişimini düzenler ve hastalıklarla savaşır. Takviye olarak almak yerine besinlerden folik asit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz" - "D vitamini ihtiyacınızı besinlerden yeteri miktarda sağlayamazsınız. Bu yüzden tahlil yaptırıp eksikliğinde doktorunuza danışarak takviye kullanmanız gerekmektedir"
Pek çok kişinin bir hastalıktan kaynaklanıyor olabileceğinin farkına bile varmadığı ishal, birkaç gün içerisinde sıvı ve diyet ile düzelmiyorsa mutlaka hekime danışmak gerekiyor.
Sıklıkla 50 yaş üzerinde ortaya çıkan kolon kanserinde genetik faktörler, sigara kullanımı ve hatalı beslenme alışkanlıkları hastalığın oluşma riskini artırıyor. Erken teşhisin önemine dikkat çeken uzmanlara göre, bağırsak alışkanlığı değişikliği, rektal kanama ve beklenmeyen kilo kaybına dikkat etmek gerekiyor. 50 yaş üzerine rutin kontrol öneren uzmanlar, erken saptamada 5 yıllık sağ kalım oranının %93 olduğunu vurguluyor.
26 yaşındaki Salih Murat isimli gencin kendisine kolon kanseri tanısı konulup 7 kez ameliyat edildiğini öne sürmüştü. Ancak gencin tedavisini yapan doktor, gencin iddialarını yalanladı.
"Ameliyat sonrası konforunun çok iyi olması, hastanın daha kısa sürede günlük yaşama dönme şansı bu yöntemin önem ve değerini artırıyor"
Mangal üzerinde pişirilerek hazır hale getirilen ‘közlenmiş mısır' vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Kolon kanserinde farkındalığı ve tarama programlarına katılımı artırmak için uzmanlar, hastalar ve yakınları "Flash Mob Dans" etkinliğinde bir araya gelecek.
Prof. Dr. Ahmet Kemal Gürbüz, dünyada akciğer ve meme kanserinden sonra üçüncü sıklıkta karşılaşılan kolon kanserinin genellikle 50 yaşından sonra sık karşılaşıldığını belirtti.
Kalın bağırsak kanseri, dünyadan en sık görülen kanser türleri arasında bulunmaktadır. Kalın bağırsak kanseri 50 yaşını geçmiş bireylerde görülme riski daha fazladır. Ancak birçok kanser türünde olduğu gibi her yaşta da ortaya çıkabileceğini unutmamak gerekir. Peki kalın bağırsak kanseri belirtileri nelerdir? Genel Cerrahi Profesörü Dr. Korhan Taviloğlu anlattı.
Kolon kanseri tüm dünyada akciğer ve meme kanserinden sonra en sık görülen üçüncü kanser türüdür... Her bir milyon insandan 500’ünde kolon kanseri görülüyor.
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’un babası Mehmet Sıtkı Sadık Batum, kolon kanseri rahatsızlığı nedeniyle vefat etti.
Manisa’da 4 yıldır kolon kanseri tedavisi gören kızı 30 yaşındaki Kader Atabey’ın ölümüne dayanamayan baba Kanber Atabey, cenaze namazının ardından fenalaşıp bayıldı.
Ordu’da muhasebeci olan 35 yaşındaki Fatma Çarkçı Arslan, sezeryanla doğum yaptıktan 23 gün sonra kolon kanserinden hayatını kaybetti. Arslan, bugün yapılan törenle toprağa verildi.
Kolorektal kanserler, kadınlarda meme ve akciğer kanserlerinden sonra 3. sırada; erkeklerde ise prostat ve akciğer kanserinden sonra yine 3. sırada görülüyor.