Kumaş sektörünün önde gelen firmalarından olan Emek Kumaş, 45 yıllık yolculuğuna son verdi. Zara, Koton,H&M gibi dev giyim markalarına kumaş üreten Emek Kumaş, daha öncesinde konkordato ilan etmişti. Toparlayamayan dev kumaş firması iflas ettiğini duyurdu. Emek Kumaş, 500 milyonluk borç bırakarak kepenk indirdi.
Yüksek enflasyon ve yüksek faiz ile mücadele eden firmaların bazıları maddi zorluklara boyun eğmek zorunda kaldı. Son günlerde sürekli olarak çıkan konkordato haberlerine bir yenisi de ünlü çikolata markası olan Karnaval Çikolata oldu. Ayrıca, iki kişilik heyet de görevlendirildi.
Ekonomik krizle mücadeleye daha fazla dayanamayan birçok firma iflas bayrağını çekiyor. Hemen her gün konkordato haberlerinin yayıldığı bugünlerde ünlü süt firması Sütçü Yusuf Çiftliği konkordato ilan etti. Marketler ise firmanın ürettiği birçok ürünü raflardan kaldırmaya başladı.
Ekonomik dar boğaz dev şirketleri de çıkmaza sürüklemeye devam ediyor. Bir zamanların vergi rekortmeni, dünyanın 5. büyük seramik firması olan Hitit Seramik konkordato bayrağını çekti. Dev seramik şirketinden yapılan açıklamada ise, TL'de yaşanan değer kaybına ve faiz oranların beklenenden yüksek olmasına dikkat çekildi.
TCMB, blog sayfası Merkezin Güncesi'nde, ""Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış" adlı yazısını yayınladı. Merkez'in analizine göre, bu yıl içinde gerçekleşen konkordato taleplerinin parasal sıkılaştırma öncesinde de riskli kategoride sayılabilecek firmalarda yoğunlaştığının görüldüğü belirtildi.
Piyasaların hareketli hali, Türkiye ekonomisinin zor bir dönemeçten geçiyor olması şirketleri dar boğaza soktu. Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bu duruma bir çözüm bulduğunu aktararak, "Konkordato fonu oluşturularak, konkordato ilan eden şirketlerin, diğer şirketlerin de iflasına neden olmasının önüne geçilebilir" ifadesini kullandı.
Yüksek faiz ve enflasyon ile baş edemeyen şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. 2024 yılının ilk 7 ayında 1554 firma konkordato başvurusu yaptı. Hayat pahalılığı ile sürekli gündemde olan İstanbul ise en çok iflas başvurusu yapan şirketlere sahip oldu. Yılın ilk yarısında ise 55 şirket iflas kararı aldı.
Türkiye ekonomik krizin pençesindeyken şirketler konkordato ilan etmeye devam ediyor. Gıda sektörünün bilindik üç ismi mahkemeden 14 Ağustos tarihi itibarıyla bir yıllık kesin mühlet aldı.
Türkiye’nin dev süt markalarından biri olan Kay Süt firması iflas etti. Daha önce konkordato ilan eden şirketin Balıkesir'deki fabrikası icradan satışa çıkarılacak. Tesisin icradan satış ihalesi 16 Temmuz günü yapılacak.
Borçlu şirketlerin alacaklıları ile anlaşma yaparak belirli bir ödeme planı çerçevesinde iflas kararı almaktan kaçınmalarını sağlayan konkordato bir çeşit sözleşmedir. Peki, kimler konkordato ilan edebilir? Bir şirket konkordato ilan ederse ne olur?
Yurt içi kargo taşımacılığıyla adını duyuran ve ardından Galatasaray'la imzaladığı sponsorluk anlaşmasıyla gündeme gelen GKN kargo şirketi, maddi süreçteki sıkıntılar nedeniyle mahkemeye başvurarak konkordato istedi. Şirketin toplam borcu 508 milyon lira olarak gösterilirken yapılan sponsorluk anlaşmasının sürecin buraya gelmesinde etkili olduğu belirtildi.
Marmara Forum ve Forum İstanbul’un da aralarında olduğu 9 AVM'nin 600 milyon euroluk banka borçları nedeniyle konkordato talep etti. Konkordato talep eden AVM’ler yıllık 76 milyon ziyaretçi ağırlıyordu.
Balıkesir’de 2019 yılında kayyum atanan ve hakkında iflas davası görülen 57 yıl önce kurulan Yörsan’ın iflasına karar verilmesinin ardından yeni gelişme yaşandı. Balıkesir’in en büyük süt ve süt ürünleri fabrikalarından olan Yörsan icradan satışa çıkacak.
Konkordato ilan edilen işyerlerinde işverenlerin ödeme güçlüğüne düşmesi halinde işçi alacakları için Ücret Garanti Fonu'ndan yapılacak ödemelere ilişkin yönetmelikte düzenlemeler yapıldı.
Bir zamanlar korkordatolarla anılan ayakkabı sektöründe üretim ve ihracat rekorları kırılırken, eleman bulamamaktan yakınan sektör temsilcileri bu konuda acilen yeni meslek okulları açılması gerektiğini belirtiyor.